Vágólapra másolva!
Az olasz pénzügyőrség kedden házkutatást tartott az AC Milan főhadiszállásán, a Casa Milanban, miközben Ivan Gazidis vezérigazgató, és előbbje, Giorgio Furlani ellen nyomozás indult.

Az ANSA hírügynökség információira hivatkozva a Football Italia arról számolt be, hogy az olasz élvonalban (Serie A) szereplő AC Milan labdarúgócsapatának vezérigazgatója, Giorgio Furlani ellen nyomozást indított a milánói ügyészség, mivel a vád szerint félrevezette az olasz futballklubok működését felügyelő Covisoc felügyelő bizottságát. A Sky Sport Italia beszámolója Ivan Gazidis - aki 2018 és 2022 között töltötte be a vezérigazgatói szerepkört – ellen szintén vizsgálat indult, mert információkat rejtegetett az olasz szövetség (FIGC) elől. A nyomozás a 2022 nyarán létrejött tulajdonosváltáshoz kapcsolódik, amikor is az Elliott Management 1,2 milliárd euróért eladta a klubot a RedBird részére. 

AC Milan, Giorgio Furlani
Nyomozást indítottak Giorgio Furlani, a Milan vezérigazgatója ellen
Fotó: Getty Images via AFP

A milánói klub közleményben jelezte, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, miután kedden a klub székházában házkutatást tartott az olasz pénzügyőrség. A hírek szerint dokumentumokat és számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le.

"Ami a mai napon a klub székházában tartott házkutatást illeti, az AC Milan harmadik félnek és kívülállónak számít a folyamatban lévő nyomozást illetően, mely a 2022 augusztusában véglegesített adásvételhez kapcsolódik. A vizsgálat a klub jelenlegi és korábbi vezérigazgatóját, Giorgio Furlanit és Ivan Gazidist is érinti, mivel a gyanú szerint aláírási joggal rendelkező jogi képviselőként téves információkat közöltek az illetékes ellenőrző hatóság felé. A klub teljes mértékben együttműködik a nyomozó hatósággal” - áll a klub közleményében.

Botrány a tulajdonos körül

A Corriere della Sera arról ír, hogy 

az ügyészség szerint a Milan tulajdonosa nem a Gerry Cardinale által irányított RedBird Capital Partners, hanem továbbra is az Elliott Management.

 Utóbbi a francia Lille-t is birtokolja, ezért a szabályokkal ellentmondásba ütközne, ha beigazolódna, hogy a Milan továbbra is a befolyása alatt áll, miután az olasz szövetséget (FIGC) és az UEFA-t is arról tájékoztatták, hogy már nem ők irányítják a klubot. Az üzlet részeként Gerry Cardinale egy 550 millió eurós eladói kölcsönt vett fel az Elliottól az adásvétel finanszírozása érdekében.