Vágólapra másolva!
Miután korunk két legnagyobb futballsztárja, a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi és az ötszörös győztes Cristiano Ronaldo is búcsút intett az európai klubfutballnak, véget ért a két fenomén közel 20 éven át tartó rivalizálása. Bár a két klasszis már pályafutása végén jár, úgy tűnik Ronaldo közel 40 évesen sem képes megnyugodni. A szaúdi al-Nasszr évi 200 millió eurót kereső portugál sztárja nemhogy nem képes továbblépni a dicsőséges múlton, folyamatosan dühkitörést kap és botrányokat okoz, ha meghallja az argentin világbajnok nevét.

Véget ért az éveken át tartó rivalizálás – vagy mégsem?

Az elmúlt közel húsz évben Lionel Messi és Cristiano Ronaldo uralta a világfutballt. Az argentin és a portugál is szinte minden lehetséges trófeát megnyert már, és sorra döntötték az addig kőbe vésettnek hitt rekordokat, miközben kettejük között őrült versenyfutás vette kezdetét a világ valaha volt legjobb futballistája címért. Az összehasonlítás persze a koruk és a tehetségük alapján is kézenfekvő volt, ráadásul mindketten a pályafutásuk jelentős és legsikeresebb részét a spanyol bajnokságban töltötték. 

Real Madrid vs Barcelona: La Liga, Cristiano Roaldo, Lionel Messi
Cristiano Ronaldo és Lionel Messi hosszú éveken át rivalizált egymással a spanyol bajnokságban
Fotó: Anadolu via AFP

Kétségtelen, hogy a két játékos rivalizálása jót tett a futballnak, noha ezt aligha ők, inkább a média és szurkolók gerjesztették. Nehéz is egyértelmű választ adni arra, hogy melyikük a jobb, hiszen Messi több Aranylabdát nyert, Ronaldo többször hódította el a Bajnokok Ligáját és karrierje során is több gólt lőtt, míg az argentin több gólpasszt adott. 

A Manchester United és a Real Madrid legendája válogatottsági rekorder, azonban Messi világbajnok lett hazája nemzeti csapatával. Márpedig ez olyan siker a pályafutásában, amit Ronaldo valószínűleg mindig is irigyelni fog.

Kettejük közt lévő rivalizálásról igazán soha beszéltek nyíltan, bár Ronaldo többször is tett arra utalást, hogy olykor motiválták egymást a teljesítményükkel. A két sztár versengése aztán azt követően sem szűnt meg, hogy az ötszörös aranylabdás portugál 2018-ban elhagyta Spanyolországot és a Juventushoz igazolt, amire állítása szerint azért volt szüksége, hogy ki tudjon lépni a komfortzónájából, amire Messi nem volt képes. 

Játszottam Angliában, Spanyolországba, Olaszországban, míg ő egész pályafutása alatt csak a spanyoloknál futballozott. Talán neki nagyobb szüksége lenne rám.

 Örülnék, ha Messi Olaszországba jönne, és ő is elfogadná a kihívást. De ha ő boldog Barcelonában, azt is megértem” – mondta 2020-ban Ronaldo.

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi
Ronaldo és Messi a 2020-as Bajnokok Ligája csoportkörében találkozott egymással
Fotó: AFP

Noha 2021-ben Messi számára is eljött a váltás ideje, a Barcelonával való személyes nézeteltérés és szerződéssel kapcsolatos viták után a BL-álmokat szövögető Paris Saint-Germainhez igazolt. Miután a világsajtó az argentin szenzációval felérő klubváltásáról cikkezett egész nyáron, így Ronaldón volt a sor, hogy magára vonja a figyelmet, így visszatért korábbi sikerei helyszínére, a Manchester Unitedhez. A klubváltás azonban mindkettejük számára kudarcba fulladt, majd nem sokkal később mindketten kiléptek az európai klubfutball színteréről.

Ronaldo, Lionel Messi
Talán 2023-ban láthattuk utoljára, amint a két klasszis egymásnak feszült a pályán
Fotó: AFP

Ronaldo a világ nem kis megrökönyödésére a teljesen súlytalan szaúdi ligába, az al-Nasszr csapatához szerződött, ahová aztán ugyan sztárok tömkelege követte, de rengeteg kritikát kapott, hogy csak a pénz miatt ment az arabokhoz. Persze, ezt is lehet úgy nézni, hogy egy dicsőséges pályafutás lehangoló befejezése, vagy ahogy vélhetően Ronaldo tekint rá: egy úttörő szerep. Ezzel szemben Messi már világbajnokként érkezett az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Inter Miami csapatához, amely részben az egykori angol klasszis, David Beckham tulajdonában van. Az amerikai is egy évek óta fejlődő liga, ráadásul az IFFHS szerint gyengébb bajnokság, mint a szaúdi, de Messivel szemben a közvélemény jóval elfogadóbb volt ebben a tekintetben. 

Lionel Mess, Cristiano Ronaldo
Messi és Ronaldo együtt 13 aranylabdát nyert
Fotó: AFP / AFP/AFP

Miután mindketten búcsút intettek az európai klubfutballnak, tavaly ősszel Ronaldo kijelentette, hogy a Messivel való rivalizálása már a múlté

A rivalizálásnak vége. Jó volt, egy egészséges versengés, amit a szurkolók nagyon szerettek, de nem kell gyűlölniük Messit azoknak, akik szeretik Cristiano Ronaldót, és ez fordítva is igaz.

Mindketten jól teljesítettünk, megváltoztattuk a futball történelmét. Kivívtuk az emberek tiszteletét világszerte, és ez a legfontosabb. Ő követte az saját útját, én pedig az enyémet. Függetlenül attól, hogy Európán kívül játszunk, a látottak alapján jól megy neki a játék, és szerencsére nekem is. Az örökség tovább él, de nem tartom ezt már rivalizálásnak” – mondta Ronaldo a portugál válogatott Luxemburg elleni Eb-selejtezője előtt.

Ronaldo még mindig Messihez méri magát

Ehhez képest miután Messi tavaly megnyerte karrierje nyolcadik aranylabdáját a Manchester Cityvel triplázó Erling Haalanddal szemben, Ronaldo belájkolta az AS spanyol sportnapilap munkatársának, Tomás Roncerónak a videóüzenetét, amelyben Messi három díjának jogosságát is megkérdőjelezte, valamint több nevető emojival is kommentálta. 

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo
Ronaldo szerint már véget ért a rivalizálás közte és Messi között
Fotó: AFP

Cristiano Ronaldo a Manchester Uniteddal és a Real Madriddal is megnyert minden lehetséges trófeát, nem mellesleg az egyéni díjak sem kerülték el, hiszen mindkét klub játékosaként nyert Aranylabdát, gólkirályi címet és Aranycipőt is. 

A portugál támadó jelenleg minden idők legeredményesebb profi futballistája 871 góllal, amit elképesztő szorgalmával, az alázatosságával és a futballimádatával ért el. Mégis döbbenetes, hogy mennyire könnyű felbosszantani. Elég csak Messi nevét skandálni.

Ronaldo örökös győzni akarása és munkabírása eddig példaértékű volt Szaúd-Arábiában, ahol eddig 50 tétmeccsen 42 gólt lőtt és kiosztott mellette 13 gólpasszt. 39 évesen jelenleg is vezeti a liga góllövőlistáját 22 találattal, de továbbra is hiperérzékeny azokra a felvetésekre, amelyek szerint nem ő valaha volt legjobb futballista, hanem Messi. 

Profihoz nem illő gusztustalan mutogatások

Tavaly áprilisban az Al-Hilal drukkerei Messi nevét kiabálták Ronaldónak, aki válaszul megragadta a nemi szervét, amikor a vereséggel végződő idegenbeli mérkőzésen lesétált a pályáról. 

Az eset már csak az arab világ vallási szabályai miatt is hatalmas felháborodást váltott ki, felmerült, hogy kitoloncolják Szaúd-Arábiából a portugált. Az al-Nasszr közleményben azzal védekezett, hogy a portugál sértő megmozdulása valójában egy ágyéksérülésre adott reakció volt. Bár az indoklás elég gyenge lábakon állt, de végül Ronaldo megúszta az esetet. Idén februárban aztán megismétlődött az incidens. A rijádi felkészülési tornán – amelyen Lionel Messi csapata is részt vett – az al-Hilal 2-0-ra legyőzte az al-Nasszrt, Ronaldo pedig nehezen viselte az újabb trófea elbukását, azt pedig talán még kevésbé, hogy az al-Hilal szurkolói többször is Messi nevének skandálásával próbálták hergelni.

Cristiano vagyok, nem Messi” – magyarázta a közönségnek ingerülten és hevesen gesztikulálva a csatár.

Majd aztán az öltözőbe menet az ellenfél drukkerei a csapata mezét és sálát dobálták az ötszörös aranylabdás irányába, Ronaldo pedig az egyiket felvette a földről, ám mielőtt visszadobta volna még a nadrágjába dugta és a nemi szervéhez dörzsölte. 

Ezúttal nem volt afelől kétség, hogy Ronaldo a sértődöttsége miatt nem tudta kezelni az indulatait.

Majd jött az újabb rijádi derbi, és az újabb botrány az Al-Sabab ellen. A Cristiano Ronaldóval, Sadio Manéval és Marcelo Brozoviccal felálló fővárosiaknak alaposan meg kellett izzadniuk a vb-ezüstérmes Ivan Rakiticet és a belga válogatott Yannick Carrascót foglalkoztató ellenfél ellen, de végül drámai végjátékban sikerült kiharcolniuk a győzelmet. Az izgalmas, fordulatos meccs jó reklám volt a szaúdi ligának legalábbis egészen addig, amíg Ronaldo nem vesztette el újfent a fejét. 

Az Al Sabab drukkerei tudták, mivel lehet a legjobban feldühíteni a portugált, így a lefújás után a nagy rivális Lionel Messi nevét kezdték el skandálni. Ronaldo erre az egyik kezét a füléhez tette, a másikkal pedig az ágyékát fogdosva mutogatott a közönségnek.

Ronaldo újabb obszcén gesztusa hatalmas port kavart, és az előzőekkel ellentétben már nem maradt megtorlatlanul, ugyanis az ügyben vizsgálatot indító Szaúdi Labdarúgó Szövetség (SAFF) egymeccses eltiltással és 30 ezer szaúdi riál (nagyjából 3 millió forint) pénzbírsággal sújtotta az ötszörös aranylabdást. A The Guardian beszámolója szerint 

az incidens precedenst teremtett, hogy még a legnagyobb futballsztároknak sincs kibúvó a rendkívül szigorú kulturális és vallási szabályokkal rendelkező Szaúd-Arábiában.

Az eltiltás után Ronaldo visszatérése nem sikerült túl fényesen, csapata egygólos vereséget szenvedett az al-Aintól az ázsiai Bajnokok Ligája negyeddöntő odavágóján, ráadásul a portugált ismét Messi nevének éneklésével cukkolták az ellenfél szurkolói. Ronaldo nem is tudta leplezni a csalódottságát, bosszúsan a fejét csóválta, miközben a játékoskijáró felé sétált a szünetben.

Al Ain v Al Nassr - AFC Champions League, Cristiano Ronaldo
Ronaldo közel 40 évesen is toronymagasan kimagaslik a szaúdi ligában
Fotó: Anadolu via AFP

Ronaldo még mindig Messihez méri magát

Ronaldo az év elején meghökkentő nyilatkozatot tett, amelyben többek között arról beszélt, hogy a szaúdi bajnokság erősebb, mint a francia, amelyet köztudottan az öt európai topliga között jegyeznek. Ronaldo provokatív megjegyzése nagy felháborodást keltett, a közösségi platformokon rengetegen támadták a portugál sztárt, sokak szerint a 39 éves portugál csak magát próbálta bizonygatni, és azért a Ligue 1-hez mérte a szaúdi ligát, mert Lionel Messi is ott játszott.

Nagyon idegesít, amikor azt hallom, hogy Cristiano Ronaldo arról beszél, hogy a szaúdi bajnokság jobb, mint a francia. Mégis miért éppen a Ligue 1-hez hasonlítja, és nem mondjuk a portugál bajnoksághoz? Ez az egész azért van, mert Lionel Messi a PSG játékosaként ott játszott"

  mondta a franciák világ- és Európa-bajnok futballistája, Frank Leboeuf.

A rivalizálás nem új keletű dolog a korszakos zsenik között, hiszen a brazilok háromszoros világbajnoka, Pelé és az argentinok legendája, Diego Maradona is évtizedeken át üzengetett egymásnak a sajtóban. Ronaldo és Messi esetében viszont inkább egyoldalú a dolog. Messinek – főleg a vb-címmel a zsebében – nincs oka rá, hogy bárkinek is bizonyítsa, hogy ő a legjobb. Tulajdonképpen Ronaldónak sem lenne. Felmerül tehát a kérdés, hogy vajon Ronaldo miért kap akkor még mindig idegbajt Messi nevének hallatán, ha egyszer ő nyilatkozta azt, hogy véget ért a rivalizálásuk? Természetesen a folyamatos győzni akarása miatt. Vélhetően továbbra is úgy érzi, hogy Messi árnyékában él. Viszont akkor hazugság volt, amit mondott, hiszen ha nem érdekelné már a Messivel való versengés, akkor az ilyen inzultusokat elengedné a füle mellett, ahelyett hogy sértődötten és ingerülten reagálna rájuk.

Ronaldónak árthatnak a folyamatos botrányok

Mivel a 2034-es labdarúgó-világbajnokságot Szaúd-Arábia rendezi majd meg, könnyen lehet, hogy egyfajta nagykövetként foglalkoztatnák Ronaldót, aki addigra már közel 50 éves lesz. Kézenfekvő lépés lenne, hiszen rengetegen tekintenek példaképként a portugálra, és nehéz nála népszerűbb embert találni a világon. Jól mutatja ezt, hogy csak az Instagramon több mint 600 millió követője van. A szaúdi fővárosba milliók utaznak a világ minden tájáról, csak azért, hogy lássák őt játszani. Ehhez azonban az is kell, hogy addig ne rombolja le teljesen a már felépített személyes brandjét.

Cristino Ronaldo reklamál az al-Raed ellen veszített bajnokin
Fotó: AFP

Kétségtelen, hogy az ellenfél szurkolóinak nem kellene hergelniük a portugált, ugyanakkor egy profi sportoló nem veszítheti el a fejét minden egyes alkalommal, amikor inzultus éri. A törékeny egója miatti dühkitöréseivel csak maga alatt vágja a fát, így pedig kérdéses, hogy meddig tűrik még a gusztustalan viselkedését a szaúdi vezetők, akik aligha azért fizetnek neki évi 200 millió eurót (80 milliárd forint), hogy a botrányaival kerüljön a címlapokra. Bár tény, hogy a negatív reklám is reklám, de a portugál klasszisnak lassan ideje lenne valóban megbarátkoznia a gondolattal, hogy a Messi-Ronaldo rivalizálásról szóló korszak már véget ért.