Vágólapra másolva!
Mint ismert, az Újpest vezetőedzőjét, Mészöly Gézát 1+2 hónapos eltiltással sújtotta a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága. Az 57 éves szakember a saját nigériai játékosáról elhangzott megszólalása miatt került bajba. A döntés azért is érdekes, mert a szövegkörnyezetből tisztán kiderül, hogy Mészöly Géza nem bántotta a játékost, a köznyelv részeként használta a kifejezést.

Mészöly Géza nem rasszista

Mészöly Géza ellen még a Diósgyőri VTK otthonában 2-1-re megnyert bajnokit követő sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozata miatt rendeltek el fegyelmi eljárást.

MÉSZÖLY Géza
Mészöly Géza eltiltása elfogadhatatlan 
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Tudtunk váltani egy picit és a beszálló játékosok is… 

Most Franklinre [Sasere] gondolok. Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja

 – nyilatkozta Mészöly Géza a DVTK elleni mérkőzés után.

A szövegkörnyezetből tisztán látszik, ahogy a hangsúlyból is hallani, 

semmilyen rasszista felhang nem volt a mondandóban, csupán a magyar köznyelv részeként használta az Újpest edzője a "feka" szót, dicsérve a játékost,

 hogy ő sem szeretett ilyen nagydarab felépítésű játékosok ellen játszani, mert nehéz őket megállítani.

Mivel Magyarország - Nagy-Britanniával ellentétben - 

soha nem volt rabszolgatartó nép, így a "feka"kifejezés nem sértő. Ennek az oka az is, hogy a magyar játékosok nem térdelnek le a mérkőzések előtt sem.

Nem kötelező térdelni!

A Black Lives Matter-mozgalom (BLM) futótűzként terjedt el a sportvilágban 2020 nyarán, miután egy bűnöző, bizonyos George Floyd az életét vesztette egy rendőri intézkedés során. Egy ismeretlen női futballista, Kiersten Hening segített tisztázni a kérdést: kötelező-e a BLM-nyomásnak eleget téve letérdelni a meccsek előtt. Nos, immár bírósági ítélet mondja ki, hogy nem. Kiersten Hening 100 000 dolláros kártérítési pert nyert a klubjával, a Virginia Tech egyetemi csapatával szemben, amely mellőzte őt csak azért, mert a társaival ellentétben nem volt hajlandó elvégezni az üres szertartást.

Mészöly Géza eltiltása elfogadhatatlan

Végül Mészöly Gézát 1+2 hónapos eltiltással sújtotta a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága. Az ítélet után a hivatalos oldalán reagált a büntetésre a fővárosi klub, amely kiállt a magyar edző mellett.

Az Újpest a hivatalos oldalán jelezte, felháborítónak tartja a döntést és fellebbezni fog ellene.

„A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának mai – 2024.02.29. – ülésén hozott döntését 

Mészöly Gézával szemben az Újpest FC elfogadhatatlannak tartja! A klub továbbra is azon a véleményen van, hogy a vezetőedző nem követett el szabálysértést, a FEB által kiszabott büntetést pedig aránytalannak és a szabály szellemével tökéletesen ellentétesnek tartja.

 Az a tény pedig, hogy mindezt egy hivatalos mérkőzés napján, ami a MOL Magyar Kupa-továbbjutásról dönt, és amely mérkőzés alapjaiban határozhatja meg Klubunk további hónapjait és az egész szezon sikerességét, méltatlannak és a professzionális működéssel összeegyeztethetetlennek gondoljuk – áll a klub közleményében. – Az Újpest FC a rasszizmus minden formájával szemben a zéró tolerancia elvét követi és mindig ennek megfelelően fog eljárni. Megkérjük a Szurkolóinkat, hogy jöjjenek ki minél többen a vasárnapi, Fehérvár FC elleni mérkőzésre, sportszerűen biztassuk a csapatot, hogy ebben a helyzetben is érezzék a támogatást, mert együtt kell megoldanunk a jelenlegi helyzetet! A döntés ellen az Újpest FC fellebbez és az igazság érdekében a végsőkig hajlandó elmenni."