Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójában a listavezető Real Madrid 2-2-es döntetlent játszott a Valencia csapatával a Mestalla Stadionban. A találkozó egyik főszereplője a brazil válogatott Vinícius Júnior volt, aki a duplájával visszahozta a madridi csapatot a kétgólos hátrányból. A másik a mérkőzés játékvezetője, Jesús Gil Manzano, aki a mérkőzés hosszabbításában belefújt a Real Madrid győztes góljába.

A listavezető Real Madrid szombat este Valenciába látogatott, ahol az elmúlt héten nem a labdarúgás volt a középpontban, miután egy lakóparkban történt épülettűzben tíz ember meghalt. A tragédia miatt háromnapos gyászt hirdettek a városban, a klub Granada elleni, idegenbeli találkozóját pedig elhalasztották. Az elmúlt időszak egymás elleni mérlege a fővárosiak sikerét vetítette előre: a két csapat legutóbbi tíz találkozásából nyolcszor a Real, kétszer a Valencia nyert. Legutóbb novemberben, saját közönsége előtt 5-1-re nyert a Királyi Gárda, amelynek az esélyeit az is növelte, hogy visszatérhetett a csapata az angol válogatott Jude Bellingham, aki 16 góljával vezette a góllövőlistát a forduló előtt. 

A találkozó megható jelenettel indult, ugyanis a játékosok díszsorfalat álltak a tűzoltásban segédkező a szervnek, akik részt vettek a Campanar negyedben bekövetkezett tragédia elhárításában. 

A találkozó elején a Real Madrid óriási mezőnyfölényben játszott, Carlo Ancelotti csapata 73%-ban birtokolta a labdát, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani. Igaz, a 24. percben a madridi csapat kaphatott volna egy büntetőt, amikor Dimitri Foulquier két kézzel ellökte Vinícius Júniort a tizenhatoson belül, azonban Jesús Gil Manzano játékvezető nem ítélt tizenegyest és a VAR-szobában sem látták annak az esetet. 

A 27. percben aztán a semmiből szerzett vezetést a Valencia. Egy labdaszerzés után a jobb oldalon felfutó Dimitri Foulquier nyeste át a labdát a hosszú oldalra, az érkező Fran Perez egy borzalmas kapáslövéssel eltörte a labdát, de azzal pont a kapu előtt álló Hugo Durót sikerült eltalálnia, akinek a fejéről a kapuba csorgott a labda. 

Három perccel később aztán jött a hidegzuhany a Real Maridnak, ugyanis növelte az előnyét a Valencia. Dani Carvajal borzalmasan hátrapasszolt labdájára Roman Jaremcsuk robbant rá, az ukrán támadó megtolta a labdát a kivetődő Andrij Lunyin mellett, és az üres kapuba lőtt. 

A Valencia játékosai önkívületi állapotban ünnepelték a Real Madrid elleni gólokat
Fotó: AFP

A Valencia a 21. században ötödszörre került kétgólos előnybe a Real Madrid ellen a Mestalla Stadionban. Érdekesség, hogy az előző négy ilyen meccs mindegyikét megnyert a Valencia. 

A második bekapott gól után a Real Madrid sebességet váltott, és végül az első félidő hosszabbításában szépíteni tudott. A második gólnál hatalmasat hibázó Dani Carvajal jobb oldali beadására a grúz Giorgi Mamardashvili rossz ütemben vetődött ki, ugyan bele tudott piszkálni a labdába, de pont az érkező Vinícius Júnior lábára ütötte a labdát, a brazil támadó pedig közelről a hálóba passzolt.

Vinícius Júnior az őt hergelő Valencia-szurkolóknak üzent a gólja után
Fotó: AFP

A második félidőt jobban kezdte a Real Madrid, és az 54. percben majdnem ki is egyenlített. Az angol válogatott Jude Bellingham került helyzetbe, megcsinált egy pimasz cselt hét méterre a kaputól, majd hat méterről a hosszúba akart belsőzni, de a közeli lövését Mamardashvili lábbal védeni tudta.

Bellingham helyzete után is a Real Madrid irányította a játékot, de újabb helyzetek nem jöttek, ezért Carlo Ancelotti pályára küldte a Sevilla ellen győztes gólt szerző Luka Modricot, a bombaformában futballozó Brahim Diazt, tíz perccel később pedig Fran Garciának és a remekül fejelő Joselunak is bizalmat szavazott. 

A 77. percben aztán egyenlített a Real Madrid. Egy szép támadás végén Brahim Diaz kapu elő benyesett labdájára Vinícius Júnior érkezett a hosszú oldalon, és két méterről az üres kapuba fejelt. A Real Madrid támódja a gólja után folyamatosan hergelte a Valencia-szurkolókat, tette mindenzt úgy, hogy korábban már kapott egy sárga lapot, azonban Bellingham csendre intette a csapattársát, aki így minden bizonnyal megúszta, hogy kiállíttassa magát. 

A hajrában a Real Madrid ment előre a győzelemért, azonban a 86. percben egy horrorsérülés miatt percekig állt a játék. A Real Madrid középpályása, Aurelien Tchouameni esett rá Mouctar Diakhaby nyújtott lábára. A guineai védő földre került és azonnal üvölteni kezdett, a pályán lévő játékosok pedig nem tértek magukhoz a látványtól. A Valencia 27 éves védőjét hordágyon vitték le a pályáról, valószínűleg eltört a lába. 

A Real Madrid és a Valencia játékosai is könnyeikkel küszködtek Diakhaby sérülését látva
Fotó: AFP

Az utolsó percekben a Real rohamozott, de a 91. percben a Valencia kapott tizenegyest. Hugo Duro került ziccerbe, azonban a mögötte érkező Fran Garcia elpöckölte a lábáról a labdát, a Valencia támadója hatalmasat esett, Jesús Gil Manzano játékvezető pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. Azonban a VAR-szobában jelezték a bírónak, hogy nézze vissza az esetet, miután ez megtörtént, visszavonta a tizenegyes. A Real Madrid az utolsó pillanatig támadásban maradt, a meccs pedig botrányos véget ért, ugyanis a vendégcsapat utolsó támadásba pont akkor fújt bele a játékvezető, amikor az egy jobb oldali beadást követően gól szerzett a Real Madrid, így maradt a 2-2-es döntetlen, a madridi csapat játékosai pedig megrohamozták Gil Manzanót, aki a lefújás után kiállította a gólt fejelő Bellinghamet. 

La Liga, 27. forduló:
Valencia-Real Madrid 2-2 (2-1)
Sevilla-Real Sociedad 3-2 (2-1)
Rayo Vallecano-Cadiz 1-1 (0-0)
Getafe-Las Palmas 3-3 (3-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 34 27 1 6 74-22 52 87
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Girona 34 23 6 5 73-42 31 74
GY
V
GY
GY
GY
I
3.
Barcelona 34 22 5 7 70-43 27 73
GY
GY
V
GY
V
I
4.
Atletico Madrid 34 21 9 4 63-39 24 67
GY
GY
V
GY
GY
I
5.
Athletic Bilbao 34 17 7 10 55-33 22 61
V
D
D
V
GY
I
6.
Real Sociedad 34 14 8 12 48-35 13 54
GY
D
D
V
GY
I
7.
Real Betis 34 13 8 13 43-39 4 52
V
GY
GY
D
GY
I
8.
Valencia 34 13 13 8 37-39 -2 47
GY
GY
V
V
V
I
9.
Villarreal 34 12 13 9 56-58 -2 45
V
D
GY
GY
V
I
10.
Getafe 34 10 11 13 41-47 -6 43
V
D
D
GY
V
I
Teljes lista