Vágólapra másolva!
Szerda este két nyolcaddöntő visszavágóját rendezték a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Ezek közül hazai szempontból a legizgalmasabbat Madridban, ahol a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig 1-1-es döntetlent ért el a Real Madrid otthonában, így a spanyol együttes 2-1-es összesítéssel jutott a negyeddöntőbe. A lipcseiek egyenlítő gólját Orbán szerezte, így közül 14 év után született ismét magyar gól a Santiago Bernabeu stadionban. A másik mérkőzésen a címvédő Manchester City kétgólos előnyből várhatta a dán Köbenhavn elleni találkozót, és az idegenbeli 3-1-es siker után otthon is ugyanilyen arányban nyert, így Pep Guardiola együttese magabiztosan jutott a nyolc közé. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Gulácsiék ráijesztettek a borzalmasan játszó Real Madridra

Nem csak magyar szempontból tűnt a játéknap legizgalmasabb összecsapásának a Real Madrid-RB Leipzig mérkőzés, hiszen a Bundesliga ötödik helyén álló együttes már az odavágón is megszorongatta a spanyol sztárcsapatot, igaz Carlo Ancelotti csapata akkor 1-0-ra nyert. Alighanem a lipcsei szurkolókon kívül kevesen gondolták előzetesen, hogy a visszavágón a Santiago Bernabeu közönsége majd a 14-szeres BL-győztes Real Madridot fogja kifütyülni. Márpedig ez történt. 

A madridi sztárok a saját szurkolóik előtt hatalmas füttykoncert közepette vonultak le a pályáról az első félidőben, amelyben még kaput eltalált lövésük sem volt.

A rengeteg egyéni hibát vétő spanyol sztárcsapat fásultan és gyengén játszott, valamint indokolatlanul a biztonságra törekedett végig. Ezzel szemben a Gulácsi Péterre és Willi Orbánnal felálló Lipcse jól szervezetten, bátran és veszélyesen próbált futballozni. 

Real Madrid, Jude Bellingham
A Real sztárja, Bellingham temeti az arcát a mezébe
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az Orbánt lökdöső Viníciusnak nem lett volna szabad a pályán maradnia

A mérkőzés egyik kulcspillanata a második félidő elején történt, amikor Vinícius Junior hátulról fellökte Orbánt, majd utána a nyakánál fogva két kézzel hanyatt lökte a Lipcse magyar válogatott csapatkapitányát. A játékvezető érthetetlen módon nem állította ki a brazilt, csak sárga lapot adott neki, pedig mindkét megmozdulása sárga lapot érő volt.

Beszédes, hogy ugyanezért a nyakra irányuló mozdulatért a közelmúltban láttunk már piros lapot adni, elég csak a Manchester City sztárjának, Rodrinak az esetére gondolni a Nottingham Forest ellen, de a Manchester United középpályása, Casemiro is eltiltást kapott, miután két kézzel szorította ellenfelét a Crystal Palace ellen.

Így a Real megköszönhette a játékvezetőnek, hogy Vinícius a pályán maradhatott, már csak azért is, mert az ő góljával szerzett vezetést. A hazai öröm nem tartott sokáig, alig három perccel később a válasz és Willi Orbán fejesével kiegyenlített a Leipzig. Őrült hajrá következett, a spanyolok a tűzzel játszottak, ugyanis az utolsó percig lógott a levegőben a meglepetés, de a 91. percben Dani Olmo a keresztlécet találta el, így a hősiesen küzdő lipcseiek végül nem tudtak csodát tenni. A Real viszont fellélegezhetett, ugyanis 2-1-es összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe. 

14 év után újra magyar gól a Real Madrid otthonában

Jól mutatja, mennyire ritka a magyar gól a Santiago Bernabéuban, hogy 2010. május 2-án, azaz közel 14 éve esett a legutóbbi Vadócz Krisztián révén. A korábbi magyar válogatott középpályás 80 ezer madridi szurkoló előtt szerzett 2-1-es vezetést az Osasunának, csapata azonban végül 3-2-re kikapott. Nemzetközi szinten ennél is régebben került sor hasonlóra, az 1985-ös UEFA Kupa-döntő visszavágóján a Videoton Májer Lajos góljával győzte le a Madridot 98 ezer néző előtt. 

A Bajnokok Ligájában pedig Orbán a második magyar, aki gólt szerzett a Real ellen, ugyanis ifjabb Albert Flóriánnak is sikerült ez a bravúr 1995 novemberében, amikor a Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a spanyolokkal hazai pályán.

"Összességében mindkét meccsen jó teljesítményt nyújtottunk, de többet is kihozhattunk volna belőle. Sajnos nem tudtuk megjutalmazni magunkat a kemény munkáért, emiatt szomorúak lehetünk. Annyi gólhelyzetünk volt, hogy ebből többet kellett volna kihoznunk" – mondta csalódottan a meccs legjobbjának megválasztott Willi Orbán, aki a 300. lipcsei mérkőzésén lépett pályára.

Willi Orbán volt a Lipcse egyik legjobbja
Fotó: AFP

A Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti elégedetlenül, de higgadtan nyilatkozott a lefújást követően. Kiemelte, hogy csapata mentálisan nem volt a legjobb állapotban

"Nagyon gyenge meccset játszottunk, idegesen futballoztunk, alacsony intenzitással. Egy jó képességű csapat volt az ellenfelünk, amelynek ráadásul nem volt mit veszítenie. Mi az elejétől a végéig szenvedtünk, de az volt a fontos, hogy továbbjussunk, ez pedig végül sikerült. 

Mentálisan nem voltunk a topon.

Ha van egy kis előnyöd a párharcban, akkor néha nem adsz ki mindent magadból. A Lipcse épp ellenkezőleg tette, mindent beleadott. Higgadtan kell értékelnünk a történteket, a Bajnokok Ligájában továbbjutottunk és a bajnokságot is több ponttal vezetjük. Önkritikusnak kell lennünk, de azért nem túlságosan” – értékelt a meccs után az olasz szakember.

776081396
Marco Rose csapata jobban játszott, de Carlo Ancelotti nevethetett a végén
Fotó: AFP

"A Lipcse jól játszott, nagyon jól védekezett, és ültek a kontratámadásai is. Tudtuk, hogy veszélyesek lehetnek. Egy darabig kontrolláltuk a meccset, de nem tudtunk olyan fölényt kialakítani, hogy mi is veszélyessé váljunk. Az eredmény egy dolog, a mutatott játék pedig egy másik. 

A félidőben nyugodtak voltunk az eredmény miatt, de frusztrált bennünket, hogy nem azt játsszuk, amit szeretnénk. A második félidőben a játékunk már egy kicsit jobb volt, de annyira nem, hogy egyértelműen azt mondhassuk, megérdemelten jutottunk tovább

. Viszont csak az számít, hogy a negyeddöntőben vagyunk” – magyarázta a Real Madrid német válogatott középpályása, Toni Kroos.

"Ha a 180 percet vesszük figyelembe, akkor egyértelműen nekünk voltak nagyobb gólhelyzeteink – nem tudom, hogyan szereztek ma gólt. Ez az, ami belőlünk kicsit hiányzik: a helyzetkihasználás. Az első félidőben nagyszerűen játszottunk, csak be kellett volna lőni a helyzeteinket, mind az első meccsen, mind a visszavágón. Egyszerűen nem szabad ennyit hibázni. Sokkal többet kihozhattunk volna ebből a meccsből. 

Nagyon kiábrándító úgy kiesni, hogy láthatóan egy szinten voltunk a Real Madriddal”

 – kesergett a lefújás után Benjamin Henrichs, a Leipzig védője.

776081396
Orbán a fejét fogja a kiesés után, csalódott lipcsei játékosok Madridban
Fotó: AFP 

"Az első és legfontosabb, hogy teljesítettük a célunkat, ami az volt, hogy továbbjussunk. Mindannyian tudjuk, hogy nem ez volt a legjobb teljesítményünk a szezonban. A Leipzig fantasztikus volt. Amikor az ellenfeled fenomenálisan játszik azt el kell ismerni. De nagyon elégedettek lehetünk magunkkal is, hiszen negyeddöntősök vagyunk. Hosszú még a szezon, már így is rengeteg nagy meccsünk volt, de jó helyzetben vagyunk. Nem kell drámát csinálni a teljesítményünk vagy az eredmény miatt, csak örüljünk és legyünk büszkék magunkra" – mondta bizakodva a Real Madrid csapatkapitánya, Nacho.

Megállíthatatlan Manchester City

A címvédő Manchester City bombaformában várta az összecsapást, hiszen Pep Guardiola együttese 21 meccses veretlenségi sorozatot állított fel. A manchesteriek a nyolcaddöntő első mérkőzésén kétgólos győzelmet arattak a dán Köbenhavn otthonában, a visszavágót pedig a gólt és gólpasszt jegyző Julian Álvarez vezérletével gyakorlatilag kilenc perc alatt eldöntötték. Bár a Köbenhavn szépíteni tudott, még a szünet előtt Ering Haaland visszaállította a kétgólos különbséget, így onnantól az angolok gyakorlatilag már fejben a hétvégi Liverpool elleni rangadóra készülhettek. Valószínűleg ennek is betudható, hogy Guardiola a hajrában már lecserélte a legnagyobb sztárját, Haalandot.

Julián Álvarez kilenc perc alatt kiosztott egy gólpasszt és lőtt egy gólt is
Fotó: AFP

Guardiola csapata végül játszi könnyedséggel, kettős sikerrel lépett a nyolc közé. Bár előzetesen senki sem várta, hogy majd a dán bajnokság harmadik helyén álló csapat megszorongatja a sztárokkal teletűzdelt Cityt, de egészen félelmetes, hogy a tavalyi szezonban triplázó együttes sorozatban 16. BL-meccsén szerzett gólt, összesen 45-öt. Egyelőre nehéz megmondani, ki állíthatja meg a címvédőt, főleg annak tudatában, hogy a legutóbbi tíz meccsét megnyerte a sorozatban, sőt a legutóbbi 30 hazai BL-meccséből egyszer sem talált legyőzőre.

"Nehéz volt ellenük támadni, mert jól szervezettek, négy vagy öt játékossal védekeztek hátul. De mi olyan csapat vagyunk, amely hisz benne, hogy nyerni tud. A Real Madriddal és a Bayern Münchennel versengünk a végső sikerért. Nem tudom, kivel fogunk fogunk szembekerülni a következő körben, majd a sorsolás eldönti. Az a fontos, hogy hét egymást követő évben is itt vagyunk a negyeddöntőben" – mondta érthetően elégedetten a Manchester City edzője, Pep Guardiola.

Erling Haaland, Pep Guardiola, Manchester City
Guardiola lecserélte Haalandot, a City simán tovább jutott
Fotó: AFP

A meccs legjobb játékosának Manuel Akanjit választották, a svájci válogatott védő szerezte a City vezető gólját az ötödik percben.

"Az volt a célunk, hogy gólt szerezzünk és lehetőleg már korán eldöntsük a meccset, mert tudtuk, hogy a Köbenhavn összesítésben háromgólos hátrányból már nem fog visszajönni. Aztán sikerült újabb gólt szereznünk, ami nagyon jól jött. Végig próbáltuk dominálni a meccset, sajnos kaptunk egy gólt, de végül Erling (Haaland) is betalált. Szerintem ez volt az egyik leggyönyörűbb gól, amit pályafutásom során lőttem. Julian (Álvarez) nagyszerű keresztlabdát adott, pont a lábamra érkezett a labda. Nagyon jól teljesítettünk, de maradnunk kell két lábon a földön. Fontos meccsek várnak ránk, hétvégén a Liverpool ellen a bajnokságban, majd a Newcastle ellen játszunk az FA-kupában – ezek sorsdöntő meccsek leszek” – mondta a City védője.

"Nem szégyen kétszer 3-1-re kikapni a Manchester Citytől, de úgy érzem, egy kicsit csalódás így befejezni ezt a nagyszerű menetelést” – vélekedett a Köbenhavn búcsújáról az egykori dán legenda, Michael Laudrup.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap legfontosabb statisztikái és érdekességei: 

  • A Manchester City az első csapat a legrangosabb európai kupasorozat történetében, amely sorozatban 9 hazai meccsén lőtt legalább három gólt.
  • A Real Madridnak 11 kapura lövése volt, miközben a Lipcse 20-szor próbálkozott. Minden sorozatot figyelembe véve a kapura lövések tekintetében ennyire nagy arányú különbséggel először maradt alul a Real a szezonban.
  • A Real a legutóbbi 14 szezonból 12-szer (2010/11-es szezon óta) bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, amivel beérte a rekorder Bayern Münchent.
  • Vinícius Junior 18. gólját szerezte a BL-ben, amivel beérte honfitársát Rodryt, akivel holtversenyben a negyedik legeredményesebb játékos a Real ökörranglistáján. Csak Cristiano Ronaldo (105 gól),Karim Benzema (78), Raúl (66) előzi meg.
  • A 18 éves Jacob Wright a 27. tinédzser, aki Pep Guardiola irányítása alatt debütált a Bajnokok Ligájában. A sorozat történetében eddig csak az Arsenal legendás edzője, Arsene Wenger küldött pályára több fiatalt, szám szerint 43-at.
  • A Manchester City két döntetlen mellett 28-at megnyert a legutóbbi 30 hazai BL-meccséből, a Köbenhavn ellen sorozatban a tizenkettediket. A City a második csapat, amely több mint 30 egymást követő hazai mérkőzésen maradt veretlen. A rekordot a Barcelona tartja, amely 2013. szeptembere és 2020. novembere között 38 meccsen nem kapott ki otthon.
  • Steven Gerrard óta Jude Bellingham az első angol futballista, aki 4 gólt és 4 gólpasszt jegyzett egyetlen BL-szezonban. A Liverpool legendája a 2007/2008-as idényben 6 gólig és 4 gólpasszig jutott.
  • 20 évesen és 251 napos Jude Bellingham lett a harmadik legfiatalabb játékos, aki hat egymást követő BL-meccsen szerzett gólt vagy gólpasszt. A Real Madrid sztárját etekintetben csak Kylian Mbappé és Erling Haaland előzi meg.
  • A Manchester City kilenc perc alatt lőtt két gólt az FC Köbenhavn ellen. A sorozat történetében korábban csak egyszer fordult elő, hogy egy csapat ennyire gyorsan kétgólos előnyre tett szert: a Juventus–Tottenham nyolcaddöntő odavágóján Gonzalo Higuain duplázott kilenc perc alatt a 2017/2018-as idényben.
  • A Real Madrid nyolcadik BL-meccsét nyerhette volna meg a Lipcse ellen az idei szezonban, amivel a Király Gárda felállíthatta volna a leghosszabb győzelmi szériáját egy szezonon belül.

Eredmények, nyolcaddöntő, visszavágók:
Real Madrid (spanyol)-RB Leipzig (német) 1-1 (0-0)
gólszerzők: Vinícius Júnior (65.), illetve Orbán (68.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 2-1-es összesítéssel.

Manchester City (angol)-FC Köbenhavn (dán) 3-1 (3-1)
g.: Akanji (5.), Alvarez (9.), Haaland (45+3.), illetve Elyounoussi (29.)
Tj.: a Manchester City, kettős győzelemmel, 6-2-es összesítéssel.