Vágólapra másolva!
Miközben Franciaország a nyári olimpiai játékok megrendezésére készül, a hazai fociválogatott aranyérmes reményeire máris jelentős csapást mértek, mivel a spanyol Real Madrid nem engedi el a játékosait az ötkarikás játékokra.

A Real Madrid döntött: nem mehetnek az olimpiára a focistái 

France v Croatia: UEFA Nations League - League Path Group 1, Aurelién Tchouameni, Kylian Mbappé
Kylian Mbappé és Aurelién Tchouameni is lemarad az olimpiáról? 
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Ez a döntés jelentős visszalépés a kapitány, Thierry Henry számára, tekintve, hogy milyen játékosokról van szó. Többek között 

Aurelién Tchouameni, Eduardo Camavinga és Ferland Mendy is érintett a döntésben

 - írja a L'Equipe című francia lap.

Ráadásul továbbra is folynak a találgatások Kylian Mbappé jövőjével kapcsolatban, aki a hírek szerint nyáron a Real Madridhoz költözik majd. 

Ha így lesz, a PSG jelenlegi sztárjára ugyanazok a szabályok vonatkoznának, így ő sem mehetne a hazai olimpiára.

Az ügy már csak azért is érdekes, mert Kylian Mbappé korábban a France 2 csatornán az Envoyé spécialnak adott interjújában azt mondta, hogy 

az olimpia különleges helyet foglal el a szívében, és nagyon szeretné sportolóként megtapasztalni. Így viszont döntenie kell, hogy az olimpiai vagy a Real Madrid.

"A labdarúgó-világbajnokság mellett az olimpiai játékok a legnagyobb sportesemény a világon. A párizsi játékok, 100 évvel azután, hogy utoljára a városban rendezték meg, számomra a világot jelentik. 

Az ötlet, hogy az olimpián Franciaországot képviseljem, rendkívüli lehetőség lenne. Valójában ez inkább álom, mint lehetőség

 - árula el Mbappé, aki korábban a L'Équipe-nek arról beszélt, hogy a 2012-es londoni játékok megváltoztatta az olimpiáról alkotott nézeteit, és most már amolyan „Szent Grálnak” tekinti.

Thomas Bach NOB-elnök válaszolt is Mbappénak az Olympics.com-nak adott interjújában.

„Hallottuk, hogy Kylian Mbappé azt mondta, hogy az olimpiai játékok a sportok Szent Grálja. Ez mindent elmond” – válaszolta Bach.

Mint a Forbes kiemeli, az olimpián szereplő játékosoknak 23 éven alulinak kell lenniük, de három túlkoros lehet a csapatban. A Le Monde azt feltételezte, hogy Mbappé helye biztos lenne, ahogy az Atletico Madridban játszó Antoine Griezmann is.

Mivel az olimpiai torna nem tartozik a FIFA égisze alá, a spanyol élvonalbeli klubnak van döntési jogköre ebben az ügyben, a FIFA nem kötelezheti a klubokat arra, hogy elengedjék játékosaikat a tornára, ahogyan azt például egy világbajnokságon megtehetik.

További gondot okoz, hogy az olimpiai játékok egybeesnek az Európa-bajnoksággal, illetve a Copa Américával - a németországi Eb mindössze 10 nappal az olimpia labdarúgótornája előtt ér véget -, a Real Madrid pedig közleményben jelezte, hogy csak egy nagy tornán vehetnek részt a játékosai.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.