Vágólapra másolva!
Kedden este hét órától a magyar labdarúgó-válogatott Koszovó csapatát fogadja a Puskás Arénában idei második Eb-felkészülési meccsén. A találkozó ugyan barátságos, Marco Rossi együttesének azonban csak a győzelem az elfogadható, hiszen a magyar csapat már 13 mérkőzés óta veretlen, nem mellesleg a csapatkapitány Szoboszlai Dominik is elmondta, hogy nincs barátságos mérkőzés, mindig a győzelem a cél.

Szoboszlaival verhetetlen a magyar csapat

A találkozónak egyértelműen a magyar válogatott az esélyese, tekintve, hogy Marco Rossi együttese 13 mérkőzés óta veretlen. Ennél hosszabb sorozatra legutóbb az Aranycsapat volt képes, amely az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése után 18 összecsapáson három döntetlen mellett 15 győzelmet aratott. Érdekesség, hogy a magyar válogatott remek szériája 2022 novemberében kezdődött, akkor, amikor Szoboszlai Dominik megkapta a csapatkapitányi karszalagot. A Liverpool sztárjának vezetésével nyolc győzelmet aratott a magyar válogatott, mellette pedig ötször döntetlent játszott.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, gól
Szoboszlai Dominik kapitánykodása alatt még veretlen a válogatott
Fotó: Origo - Csudai Sándor 

Papíron ez lesz a legkönnyebb meccs

Az ország függetlenségének kikiáltása után a koszovóiak csak tíz éve kapcsolódhattak be a nemzetközi futballba, majd az európai szövetség (UEFA) 2016 májusában éppen a budapesti kongresszuson vette fel az országot a tagjai közé. Azóta a koszovóiak még nem értek el számottevő eredményt, nem jutottak ki egyetlen nagy tornára sem, legnagyobb sikerük, hogy a Nemzetek Ligája negyedosztályát jelentő D divízióból felkerültek a harmadik vonalba, ahol meg is ragadtak.

Bár a világranglista alapján Marco Rossi együttesének ez lesz a legkönnyebb felkészülési összecsapása, a 102. helyen álló koszovói válogatott keretében is vannak remek labdarúgók, akik például az olasz, a spanyol, vagy éppen a német élvonalban szerepelnek, így korántsem lehet félvállról venni az ellenfelet. A rivális szövetségi kapitánya, a német Franco Foda szintén ismert szakember, aki osztrák bajnok és kupagyőztes volt a Sturm Graznál, illetve négy éven át vezette az osztrák válogatottat is, amellyel nyolcaddöntős volt az előző Európa-bajnokságon. 

Football, Foci, Labdarúgás, Telki, sajtótájékoztató, magyar, válogatott, sajtótájékoztató, 2024.03.25., Marco Rossi
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó:  Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar válogatott a nyári Európa-bajnokságon egy csoportba került a svájci csapattal, amelynek keretében több koszovói származású játékos is van. Azonban Marco Rossi szerint ez nem jelenti azt, hogy a koszovóiak játékstílusa hasonlítható a Xhaqiriék által játszott focihoz.

Nem sok hasonlóságot látok a két csapat között, legfeljebb annyit, hogy mindkét csapatban vannak technikás játékosok, de azért a két csapat egészen más szintet, minőséget képvisel. A svájciak sokkal jobban szeretik és tudják dominálni a meccseket, keresik az üres területeket, míg a koszovói csapat sokkal direktebb focit játszik

 – mondta Marco Rossi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. 

Rossi újabb mérföldkőhöz érkezik

Marco Rossi számára biztosan különleges mérkőzés lesz a keddi, mivel 61. összecsapásával utoléri az örökrangsor harmadik helyén Mészöly Kálmánt, így már csak a legendás Aranycsapat mestere, Sebes Gusztáv, valamint a csúcstartó Baróti Lajos lesz előtte a szövetségi kapitányok rangsorában.

„Ismertem Mészöly Kálmánt, és a fiával Gézával is sokszor találkoztam már. Ismerem a pályafutását és tisztában vagyok vele, mekkora tiszteletet vívott ki magának a magyarok szívében. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy ugyanannyi meccsem van a kispadon, mint neki, és, hogy 

a holnapi meccsen a harmadik leszek a dobogón Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögött, akik óriási legendák. Nem is szeretném magamat hozzájuk hasonlítani, csak azt tudom mondani, hogy nagyon büszke vagyok, hogy az ő társaságukban lehetek ott a képzeletbeli dobogón

 – méltatta az elődeit az olasz szakember. 

Rossi még nem döntött Gulácsi és Dibusz között

A múlt pénteki török elleni meccsen Gulácsi Péter másfél év után állhatott ismét a magyar válogatott kapujában. Az RB Leipzig kapusa klasszisteljesítménnyel hálálta meg a bizalmat, azonban a koszovóiak elleni meccsen ismét az a Dibusz Dénes fog védeni, aki a bravúrjaival rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy a magyar csapat a selejtezőcsoportját veretlenül megnyerve jutott ki az Európa-bajnokságra. 

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, vége
Gulácsi Péter szenzációs teljesítménnyel tért vissza
Fotó: Origo - Csudai Sándor 

„Nem tudom, hogy lehetett úgy érteni bármikor a szavaimat, hogy Gula lenne az első számú. 

A szívemre teszem a kezem és úgy mondom, hogy még én sem tudom, hogy ki lesz az első számú kapusunk

 - mondta Rossi, aki hangsúlyozta, hogy Dibusz Dénes több mint egy éven keresztül állt a válogatott kapujában, végig védte a selejtezőket, és már közel egy évtizede az NB I legjobb kapusa, ezért nagyon sok minden szól mellette. 

„Ha a Fradit az RB Leipzig mellé tesszük, akkor azért látni, hogy két különböző szinten vannak a csapatok, viszont, ha a két kapust tesszük egymás mellé, akkor nem látunk különbséget, 

két top formában védő nagyszerű játékosról van szó. Nagyon nehéz lesz közülük választani, nem kizárt, hogy csak az utolsó percben fog erre sor kerülni

– tette hozzá az olasz szakember, aki arra kérte a magyar szurkolókat, hogy egyik kapussal szemben se foglaljanak állást, támogassák mindkettőjüket.

IMG_3457
Dibusz Dénes remekül védett az Eb-selejtezőkön
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

Több mint tíz éve a válogatottban

Lang Ádám, a ciprusi Ominia védője végigjátszotta a törökök elleni meccset két és fél éve nem hiányzott a nemzeti csapat tizenegyéből. 

„Próbálom minden nap a lehető legjobbat nyújtani. Persze nekem is vannak rosszabb napjaim, de mindig dolgozik bennem egy belső erő, hogy összeszorítom a fogamat akkor is, amikor nem érzem jól magam. 

Az életem során sok akadályt leküzdöttem, kitartó voltam, és azért van egy tehetségem, illetve megfelelő intelligenciám, hogy ezt a tehetséget ne tékozoljam el. Az pedig külön öröm, hogy a szakmai stáb is így látja ezt, és rendre megadja a lehetőséget, hogy bizonyítsak.

 De ez már mind a múlt, mindig csak előre tekintek, ahogy most is teszem, és ezúttal is erre fogok törekedni” – mondta a válogatott védője, aki a törökök ellen a védőhármas középső és jobboldali posztján is szerepelt, ami elmondása szerinte egyáltalán nem okozott neki gondot.

Football, Foci, Labdarúgás, Telki, sajtótájékoztató, magyar, válogatott, sajtótájékoztató, 2024.03.25., Lang Ádám
Lang Ádám tíz éve jelent biztos pontot a magyar válogatott védelmében
Fotó:  Fotó: Polyák Attila - Origo /  Fotó: Polyák Attila - Origo

Lang Ádám 2014 májusában mutatkozott be a válogatottba, azaz lassan tíz éve lesz, hogy először felvette a válogatott mezt.

Gyerekként, amikor az utcán rugdostam a labdát a padkához sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lehet válogatott mezben játszani. Minden egyes meccs nagy élmény volt, nagy öröm, hogy idáig eljutottam, és remélem még sok mérkőzésen léphetek pályára

 – folytatta Lang Ádám, a aki válogatottban pénteken bemutatkozó Dárdai Mártonról elmondta mind az emberi, mind a szakmai oldalt tekintve remekül illeszkedett be a csapatba.

„Nagyon profin állt hozzá a meccshez, remekül szállt be, nekünk pedig nagy öröm és erősítés, hogy ilyen karakterrel erősödött a magyar válogatott”- zárta gondolatait a 66-szoros válogatott védő.

Ismét telt ház lesz a Puskás Arénában

Mindkét gárda győzelemmel kezdte a 2024-es évet: a magyar válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte Törökországot, míg a koszovói ugyanilyen arányban diadalmaskodott Örményország vendégeként. Marco Rossi az apró sérüléssel bajlódó Willi Orbán hiányát leszámítva három napja a legjobb csapatát küldte pályára, ezúttal viszont lehetőséget adhat olyan játékosoknak is, akik azért küzdenek, hogy bekerüljenek a nyári Európa-bajnokságra utazó 23 fős keretbe.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott
A magyar szurkolók ezúttal is megtölthetik a Puskás Arénát
Fotó: Origo - Csudai Sándor

A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy kedden este 19 órakor kezdődő mérkőzésre már nagyon kevés jegy van, azaz ismét gyakorlatilag telt ház előtt léphet majd pályára a magyar csapat a Puskás Arénában.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata az Origo szerint:
Dibusz - Lang, Dárdai M., Szalai A. - Bolla, Schäfer, Kleinheisler, Nagy Zs. - Vancsa, Szoboszlai - Ádám.