Vágólapra másolva!
Az első 13 világbajnoki döntőben rendre egy gólnál több született. Az 1990-esben viszont csak egy, így érthető, hogy annak szerzője örökre beírta magát a történelembe. Persze Andreas Brehme már világsztárként érkezett arra a vb-re, az addig vezető úton is az NSZK válogatottjának kulcsembere volt, de egész csodálatos pályafutására a koronát azzal a római büntetővel tette fel. Ám ha nem válik használhatatlanná Lothar Matthäus cipője, akkor nem adatik meg neki ez a lehetőség. A 63 évesen, kedden meghalt legendára emlékezünk.

A nyugatnémet válogatott szinte végigtámadta az 1990-es világbajnoki döntőt a több kulcsjátékosát nélkülöző Argentína ellen, de a vezetést jelentő találat nem akart megszületni. Talán sok szurkolóban felvetődött a négy évvel korábbi finálé, amelyet ugyanez a két válogatott vívott. Akkor Argentína számított az esélyesebbnek, de a németek 0-2-ről egyenlítettek, és őrült offenzívát tartottak a győztes gólért. Ennek eredményére mindenki emlékszik: a 85. percben Jorge Burruchaga lefutotta a támadó német csapat védelmét, és a dél-amerikai csapat lett a világbajnok. Burruchaga góljánál a pályán lévő németek közül négyen, Thomas Berthold, Lothar Matthäus, Rudi Völler és Andreas Brehme játszottak a (nyugat)német csapatban négy évvel később is, az újabb Argentína elleni döntőben. Ekkor az NSZK számított esélyesebbnek. Rómában, 1990-ben is eljött a 85. perc. Szintén döntetlen állásnál. Ám ezen a meccsen addig még nem született gól. A németek ugyanúgy támadtak, mint Mexikóvárosban, ám itt a sors más forgatókönyvet írt. Rudi Völlert csak szabálytalanul tudták meggátolni a gólszerzésben az argentinok, és az NSZK 11-est kapott.

Soccer World Cup 1986: Germany vs. Mexico 4:1 on penalties .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft_1986 1986 Deutschland-Mexiko Germany Kampf Mexico People SPO action stopping advancing attacking ball quarter final soccer spielen Horizontal SPORT
Andreas Brehme (jobbra) három világbajnokságon szerepelt a német válogatottban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa 

Ezért rúgta Brehme a tizenegyest

Lothar Matthäus, a válogatott csapatkapitánya volt kijelölve a rúgásra, ő hivatalos profi pályafutása során csak két büntetőt hagyott ki. 

Ám valami baj volt a cipőjével. 

Vagy elszakadt, vagy eltört rajta egy stopli, mindegy is, de a lényeg, hogy odament Andreas Brehme-hez, és megkérdezte, hogy vállalja-e helyette. Döbbenetes jelenet! Mindketten tudták, hogy a sikeres rúgás végrehajtója örökre beírja magát a történelembe, ám a tévesztő akkor is örökre megbélyegzett ember lesz, ha egész addigi karrierje sikerektől volt hangos.

Andreas Brehme elvállalta, és kezébe vette a labdát. Amíg a 11-es ponthoz sétált jó barátja, Rudi Völler odaszólt neki: 

Andy, ha berúgod világbajnokok vagyunk!”

A másik világklasszis csatár, Jürgen Klinsmann biztatóan nézett a hivatalos posztját tekintve védekező játékosra. Az argentin kapuból Sergio Goycochea, aki azon vb során már több 11-est is kivédett próbálta megbabonázni őt. Brehme nekifutott a labdának, és a tutit választva, jobb belsővel az „egyenest lőtte”, vagyis a jobb alsót. Goycochea érezte ezt, oda is vetődött, de a jól helyezett labdát nem érhette el.

Andreas Brehme góljával lett világbajnok az NSZK!

Soccer World Cup 1990: Germany wins world cup .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft 1990 Cup Germany People Pokal SPO Trophäe WM-Pokal airplane lachen presenting soccer umarmen Horizontal SPORT CABIN LAUGHING SMILING TROPHY WORLD CHAMPION WORLD
Három "örök nyertes" német. Balról: Franz Beckenbauer, Lothar Matthäus és Andy Brehme 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Eilmes 

Ez volt Brehme 86 válogatott meccse során az egyetlen 11-es, amit elvégzett. 

És ez volt az utolsó találata a National11-ben, pedig még az 1994-es világbajnokságon is játszott.

Csodagólt is lőtt Brehme az 1990-es vb-n

Összesen nyolc gólt szerzett a válogatottban, de neki nem ez volt az elsőszámú feladata. Viszont azon az 1990-es világbajnokságon már harmadszor volt eredményes. A nyolcaddöntőben, minden idők egyik legjobb a vb-meccsén, az előrehozott fináléban Hollandia ellen a vb-k történetének egyik legszebb gólját csavarta Hans van Breukelen kapujába. 

Azzal ütötte ki az NSZK azt a Hollandiát, mely két évvel korábban éppen az ő hazájában lett Európa-bajnok, és az elődöntőben éppen Brehme-ék ellen diadalmaskodott. Mert Brehme természetesen akkor is alapember volt, ahogy 1984-től 1994-ig folyamatosan. A ’90-es vb-n tehát előbb negyeddöntőbe „rúgta csapatát”, majd a 120 perces elődöntőben is ő szerezte az egyetlen német gólt, szabadrúgásból talált Peter Shilton kapujába. Az akkor nem ért közvetlenül fináléba kerülést, mert Gary Lineker is betalált a játék során, így 11-es párbaj döntött. Brehme itt is betalált. Ezen fontos gólok, és a mutatott teljesítménye alapján elmondható, hogy az egyébként kiváló válogatottból is kiemelkedett.

Az nem kérdéses, hogy a ’90-es vb egyenes kieséses szakasza volt pályafutása legjobb két hete.

Pedig mind a válogatottban, mind a klubjaiban is komoly sikereket ért már el korábban is.

Andy Brehme klubpályafutása is sikeres volt

A hamburgi születésű Brehme a Bundesligában 1981-ben (20 évesen) mutatkozott be a Kaiserslautern csapatában. Innen „emelte ki” 1986-ban a Bayern München, mellyel már az első évében BEK-döntőt játszott. Két müncheni év után az Interhez igazolt, akkoriban a ’90-es vb házigazdájának országába örömmel mentek a németek. A milánói klubban együtt játszott Matthäus-szal és Klinsmann-nal, míg világbajnok társai közül Rudi Völler, Thomas Berthold és Thomas Hässler a Romaban focizott. 

Brehme az Interrel olasz bajnok lett, és 1991-ben megnyerte az UEFA-kupát 

(a mai Európa-liga elődjét). A Roma elleni döntő mindkét meccsén játszott, akárcsak Matthäus, Klinsmann, Bertold és Völler. Négy évet szerepelt Olaszországban, majd egy (felesleges) zaragozai kitérő kitérő után 33 évesen visszatért a Kaiserslauternbe.

Ezzel keretbe foglalta pályafutását, ám arra legszebb álmaiban sem gondolt, hogy a Bayernnel szerzett német, és az Interrel begyűjtött olasz bajnoki cím után a Lauternnel is bajnok lehet. Főleg úgy nem, hogy az 1996-97-es szezont a csapat a másodosztályban töltötte. Brehme sikeres pályafutása végén 37 évesen még vállalta a szereplést a Bundesliga 2-ben, és a sors ezért (is) megjutalmazta. Az 1997-98-as évadban ugyanis a Lautern (újoncként!) elhódította a salátástálat, és ehhez a diadalhoz még öt meccsen hozzájárult.

Visszavonulása után próbálkozott edzőként is (természetesen a Kaiserslauternnél), de nem igazán volt sikeres. Volt további két kisebb szerepvállalása trénerként, de belátta, kár lenne egy ilyen sikeres játékosnak ezt erőltetni.

Andreas Brehme életműve így is teljes, a világtörténelem legnagyobb focistái között a helye. 

Tőle sokkal gyengébb, és kevésbé sikeres focistákat is jobban "sztárol" a világ, mint őt. 

Az 1990-ben világbajnok játékos néhány héttel később távozott az élők sorából, mint azt a válogatottal a csúcsra vezető legenda, Franz Beckenbauer.

Kapcsolódó cikkek