Kivégzés az FA-kupában: Haaland öt gólt lőtt, De Bruyne négy gólpasszt adott

A címvédő Manchester City az első félidőben eldöntötte a Luton Town elleni meccset
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Kedden este az angol labdarúgó FA-kupa nyolcaddöntőjében a címvédő Manchester City 6-2-re legyőzte a Luton Town csapatát, így Pep Guardiola együttese bejutott a legjobb nyolc közé. A találkozó két hőse Erling Haaland és Kevin De Bruyne volt. A norvég támadó azzal emelkedett ki, hogy 58 perc alatt öt gólt lőtt, míg a belga karmester ehhez négy gólpasszal járult hozzá.

A Luton Town a Premier League egyik legszimpatikusabb csapata, hiszen az újonc együttes felvállalja a bátor támadójátékot, és rendszeresen sokgólos meccseket játszik. Azonban az adok-kapokból Rob Edwards együttese mostanában nem jött ki túl jól, ugyanis a legutóbbi négy mérkőzésén nyeretlen maradt a bajnokságban. Az FA-kupában azonban bármi megtörténhet, a címvédő Manchester City kiejtése pedig valóságos csoda lett volna, különösen azért, mert Pep Guardiola együttese 17 mérkőzés óta veretlen, legutóbb december 6-án kapott ki a BL-címvédő. 

Azonban már a meccs elején nyilvánvalóvá vált, hogy ezen az estén nem lesz újabb csoda, ugyanis a Manchester City már a negyedik percben megszerezte a vezetést. Matheus Nunes remek átadása után Kevin De Bruye törhetett kapura, balról középre centerezett, az érkező Erling Haaland pedig hat méterről a kapuba lőtt. 

A bekapott gól után a Luton Town elkezdett feljebb merészkedni, de ennek meg is lett az ára, ugyanis a 18. percben óriási terület maradt Haaland előtt, aki egy De Bruyne-től kapott újabb remek átadással begyalogolhatott a kapuig, majd a kivetődő Tim Krul lábai között a kapuba lőtt. 

Hét perccel később Haalandnak majdnem összejött a mesterhármas. A norvég támadó John Stones remek átadása után ismét szembe találta magát a korábbi holland válogatott kapussal, azonban ziccere elakadt Krul lábában. A 30. percben ismét a holland kapus volt a főszereplő. Jack Grealish védelem mögé benyesett labdáját De Bruyne kapásból előtte, Krul hatalmas bravúrral kiütötte a jobb alsó sarokba tartó labdát, másodszorra pedig Haaland ismétlését is védeni tudta. 

A címvédő Manchester City az első félidőben eldöntötte a Luton Town elleni meccset
Fotó: AFP

A 40. percben aztán a Manchester City eldöntötte a meccset. De Bruyne a félpályáról indította Haalandot, aki kilépett ziccerben, és a kivetődő Krul felett átnyeste a labdát. A norvég támadó ezzel megszerezte szezonbeli második mesterhármasát, míg a De Bruyne a gólpasszok terén triplázott az első félidőben. 

2022 októbere óta először fordult elő, hogy a Premier League-játékos három gólpasszt adott egy adott csapattársának. Erre a bravúrra legutóbb a Liverpool portugál támadója, Diogo Jota volt képes, aki három gólpasszt adott az egyiptomi Mohamed Szalah-nak a Glasgow Rangers elleni 7-1-re megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzésen. 

A lefújás előtt nem sokkal aztán a Lutown Town megszerezte a becsületgólját. Ross Barkley harcolt meg a labdáért, ami Jordan Clark elé került, majd az angol középpályás 25 méterről elképesztően nagy gólt lőtt a bal felső sarokba.

A második félidőt jól kezdte a City, az első gólban főszerepet vállaló Matheus Nunes hagyott ki egy ziccert, ami akkor fájt igazán, amikor az 52. percben egy védelmi hiba után Jordan Clark került helyzetbe, majd nyolc méterről elemi erővel bombázott a léc alá, amivel a Premier League újonca úgy tűnt, visszajöhet a meccsbe. 

Sokáig azonban nem bizakodhattak a hazaiak, ugyanis szűk két perccel később a Manchester City visszaállította a két gólos különbséget. Megint De Bruyne kapott egy remek kiugratást, a belga karmester egyedül törhetett kapura, lövése helyett azonban a mellette érkező Haalandhoz passzolt, a norvég támadó pedig az üres kapuba belsőzött. 

A negyedik bekapott gól után teljesen összeesett a Luton, a Haaland pedig az 58. percben belőtte az ötödik gólját. De Bruyne helyett ezúttal Bernardo Silva játszott a norvég támadóhoz, aki 13 méterről senkitől sem zavartatva lőhetett kapura, a bombája pedig Krul lábai között utat talált a kapuba. 

A kivégzésnek azonban itt még nem volt vége, mert a 72. percben a hatodik gólját is megszerezte a Manchester City. A horvát válogatott Mateo Kovacic kapott egy labdát, elkezdte tologatni, majd miután senki nem lépett ki rá, 19 méterről a kapu jobb oldalába bombázott. 

Az utolsó bő negyedórában a Luton Town még ment előre az újabb szépítőgólért, de nem járt sikerrel, Anthony Taylor játékvezető pedig megkönyörült a kiscsapaton, amikor pontosan a 90. perc letelte után lefújta a találkozót. 

Úgy tűnik, a sérülése után Kerkez Milos kezdi visszaszerezni a helyét
Fotó: NurPhoto via AFP

A magyar válogatott Kerkez Milos ezúttal is kezdőként kapott lehetőséget a Bournemouth csapatában, amely gólnélküli rendes játékidőt követően a hosszabbításban 1-0-ra kikapott a másodosztályban szereplő Leicester Citytől. A 20 éves balhátvédet a 106. percben cserélték le, a sofascore 7.9-es-re értékelte a teljesítményét, ezzel pedig a mezőny második legjobb játékosa lett Philip Billing után, aki 8.5-ös értékelést kapott.

FA-kupa, nyolcaddöntők:
Luton Town-Manchester City 2-6 (1-3) 
Bournemouth-Leicester City (II) 0-1 (0-0) - hosszabbítás után