Vágólapra másolva!
Izgalmas meccsen 1-0-ra kapott ki a Fradi Görögországban. Döntés a visszavágón.

Kiküldött munkatársunk tudósítása Athénból.

Az elmúlt két idényben, mióta közelebbről követem a Ferencváros európai menetelését Athén az első olyan város, ahol az ember lépten-nyomon fociba ütközik. Egyrészt a mintegy 3,5 milliós görög fővárosban csak élvonalbeli csapatból van öt - igaz, hivatalosan csak a Panathinaikosz athéni, a többi, mint az AEK, az Atromitosz, a Kifiszia és az Olimpiakosz egy-egy előváros klubja - másrészt pedig mindenhol bele lehet botlani valamibe, amit focistákkal hirdetnek. Jellemzően egyébként Olimpiakosz-játékossal kínálnak portékákat, és a piros-fehér klubszínek nem csak Pireuszban, hanem a városközpontban is rendre felbukkannak. 

Olimpiakosz Pireusz, Karaiszkakisz Stadion
Nem csak a Karaiszkakisz stadion homlokzatán virít a focisták fotója Fotó: Hegyi Áron

A stadionhoz közeledve, de már az attól hét buszmegállónyira lévő hotel mellett is a latin betűvel írt G7, azaz a 7-es kapu ultracsoportra utaló graffitik. Görögül mennyivel jobban néz ki, nem? θύρα 7.

A csütörtök délelőtti esővel megérkeztek a Fradi-szurkolók is Athénba, a főváros közepén magasodó Akropoliszon több kisebb csoporttal is találkoztunk, akik Fradi-győzelem reményében érkeztek a mérkőzésre. A magyar szurkolók ezúttal is kiemelt figyelmet és a már megszokott segítséget kapják a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól: Szíjjártó Péter, a tárca vezetője csütörtök reggel jelentette be, hogy öt görögországi magyar konzul lesz a helyszínen, akik szükség esetén mindenben a magyar drukkerek segítségére lesznek.

Üdv a pokolban!

Jól tudtuk, az, hogy csütörtök reggel a stadionban a parazsat izzító gyrosos standját kerülgető szürke macska volt a legaktívabb "vendég", egyáltalán nem azt jelenti, hogy senkit nem érdekel a meccs.

Majd' két hónapos kitiltás után végre visszatérhetnek a lelátókra a görög szurkolók, az Olimpiakosz drukkerei számára pont a Fradi ellen jött el a várva várt ünnepnap. Össze is jöttek jó 30 ezren, de közel ezer Fradista is hallatta a hangját, akik derekasan igyekeztek túlkiabálni a hihetetlenül hangos görög tábort, amelyik már a melegíteni kifutó csapatokat is hatalmas tapsviharral, illetve füttykoncerttel fogadta.

Dejan Sztankovics csapata a már megszokott 4-2-3-1-es felállásban lépett pályára, a két szűrővel, Makreckisszel és a télen érkezett Habib Maigával a biztonságot megteremtve, az elől játszó négyessel pedig világossá téve, hogy igenis célja a Fradinak veszélyes támadások vezetése, és lehetőség szerint a gólszerzés is.

Álomkezdés után mégsem vezet a Fradi

Erről álmodott minden Fradi-drukker: Abu Fani egy perccel a kezdő sípszó után középre ível, Varga Barnabás pedig a kapuba fejel. És tessék, szóról szóra ez történ! De mégsem vezetett a Fradi, mert egy érthetetlenül hosszú videózás után a svéd Nyberg játékvezető jelezte, hogy a magyar csatár lesről szerzett gólt.

A következő hazai támadásnál pedig csak a Fradi védőinek higgadtságán múlt, hogy nem lett 0-1 helyett 1-0.

Az első negyedóra alapján megállapíthattuk, hogy két egyforma tudású csapat volt a pályán, habár a 15. perc végén meghűlt bennünk a vér, amikor Rodinei megindult Dibusz kapuja felé, de Makreckis tanárian keresztezett, mielőtt a brazil focista kapura lőhetett volna.

A Fradi-tábor természetesen Pireuszba is elkísérte a csapatot, Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 22. percben Varga Barna esett nagyot 18 méterre a görög kaputól, nem feltétlenül magától, de szabadrúgás nem járt érte. Két perccel később Abu Fani ugratta ki egy csodaszép, köténybe adott passzal Ramírezt, aki a 16-os sarkáról tolt egyet befelé, majd lőtt, a lapos lövést azonban Pacalakisz szögletre ütötte. Ha Fradi védője még egyet tolt volna befelé...

Varga Barna után Dibusz Dénes is villant

Az első félóra végén kicsit fokozódott az Olimpiakosz nyomása, és a 32. perc végén nagyon közel jártak a gólhoz a görögök, de Dibusz Dénes egy földöntúli bravúrral védte el-Kabí közeli kísérletét. A Fradi rögtön igyekezett is visszavenni a kezdeményezést, mert érezhető volt, nem szabad hagyni, hogy a görögök vérszemet kapjanak. A 36. percben Makreckis lökte fel Fortuniszt, de 18 méterről elvégzett szabadrúgás után a labda elszállt a jobb kapufa mellett.

olimpiakosz ferencváros abu fani
Mohamed Abu Fani (elől) ezúttal is remekül játszott, Fotó:  MTI/Illyés Tibor

Az első félidő ráadásában el-Kabí próbált eladni egy lerántást büntetőként, de a svéd bíró nem dőlt be, így gól nélküli döntetlennel mehettek a csapatok az öltözőbe.

Második félidő

Hazai rohamokkal indult a játékrész, kellett pár perc, mire a Fradi fel tudta venni a ritmust, és eljutott az Olimpiakosz tizenhatosáig. Az 50. perc után azonban már egyértelműen a Fradi játszott mezőnyfölényben, amit akkor is jó volt látni, ha igazán komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni a zöld-fehérek. Lüktetett a játék, jó volt a meccs, a 63. percben már Wingónak kellett óriásit mentenie a Fradi tizenhatosán belül, és az újabb tízperces etap már inkább a görögöké volt.

DIBUSZ Dénes, Cebrail Makreckis
Dibusz Dénesnek ezen a meccsen is megvolt az óriási bravúrja, míg Cebrail Makreckis szinte hiba nélkül játszott, Fotó: MTI//Illyés Tibor

A 75. percben cserélt először a Fradi, de a Marquinhos és Varga Barna helyére érkező Ben Romdhane és Pesics beállása nem forgatta fel alapvetően a magyar bajnok hadrendjét. Az Olimpiakoszba a 78. percbe beálló Sztevan Jovetics alig két perccel később kis híján megszerezte a vezetést, de Dibusz egy újabb bravúrral megőrizte a 0-0-t. Ekkor már komolyra fordult a Fradira nehezedő nyomás, az Abu Fanit váltó Muhamed Besicnek kellett stabilitást vinni a középpályára. 

Vezetnek a görögök

Nem rajta múlt, hogy a 83. percben az Olimpiakosz megszerezte a vezetést. Rodinei cselezte le magát az alapvonalig, középre adott labdája pedig minden ferencvárosi védő előtt elment, így Ajub el-Kabínak már könnyű dolga volt két méterről a kapuba passzolni (1-0)

Folytatás a visszavágóval egy hét múlva, azaz február 22-én 21 órakor a Groupama Arénában. A párharc győztese a Konferencia-liga legjobb 16 csapata között folytathatja a tavaszt.

Eredmény, Konferencia-liga, rájátszás, 1. mérkőzés:
Olimpiakosz Pireusz - Ferencváros 1-0 (0-0)
Pireusz, Karaiszkakisz-stadin, 32 ezer néző, v.: Nyberg (svéd)
Ferencváros: Dibusz - Wingo, Mmaee, Cissé, Ramírez - Makreckis, Maiga - Marquinhos (Ben Romdhane 75.), Abu Fani (Besic 80.), Zachariassen - Varga B. (Pesics 75.)
Olimpiakosz: Pacalakisz - Rodinei, Ntoi, David Carmo, Ortega - João Carvalho (Jovetics 78.), Alexandropoulosz (Horta 62.), Hezze - Fortounisz (Iborra 90+2.), el-Kabí (El-Arabi 90+2.), Maszurasz (Podence 62.).
gólszerző: El-Kábi 83.

Kapcsolódó cikkeink: