Vágólapra másolva!
Február 14-én lezárult a január 18-a óta tartó átigazolási időszak a magyar labdarúgó-bajnokságban. Az OTP Bank Liga csapatai közül többen is nagyon aktívak voltak a transzferidőszakban, de minden együttes szerződtetett legalább egy focistát. Összegyűjtöttük a labdarúgó NB I-es átigazolások közül a legfontosabbakat télről, azokat a játékosokat, akik az új csapatukban rögtön nagy szerepet kaphatnak, vagy akár már kaptak is. Íme, a legérdekesebb átigazolások!

Átigazolások a labdarúgó NB I-ben – így erősítettek a magyar élcsapatok 

A Ferencváros téli szerződései – ügyesen igazoltak a zöld-fehérek

Az átigazolási piac már hetekkel a hivatalos, január 18-ai kezdeti időpont előtt beindult a labdarúgó OTP Bank Ligában, sok csapatnál addigra az érkezők és távozók táborát is több név erősítette. A bajnoki címvédő Ferencvárosi TC első téli NB I-es átigazolása, a francia Metztől érkezett Habib Maiga volt, akit már január 4-én szerződtettek a zöld-fehérek. A 28 éves, 13-szoros elefántcsontparti válogatott középpályás korábban a francia Saint-Étienne és az orosz Arszenal Tula csapatában játszott, mielőtt a Ligue 1-ből megszerezte őt a Fradi. Két nappal később a rivális fehérváriaktól is igazolt a Ferencváros, ekkor az őszi félszezont követően a góllövőlista élén álló Kenan Kodro került a Fradihoz. A magyar futball követői számára ismerős, 15-szörös bosnyák válogatott csatár az őszi szezonban 11-szer volt eredményes, és ugyan a Fradiban a góljai számát nem tudta gyarapítani, a magyar bajnok mindhárom bajnokiján szerephez jutott Dejan Sztankovics csapatában.

Habib Maiga, Kenan Kodro
Kenan Kodro és Habib Maiga a Fradi NB I-es átigazolásai közé tartozik
Fotó: fradi.hu 

A Fradihoz ezen felül kölcsönből visszakerült a szintén bosnyák Stjepan Loncar a kazah Asztanától, és Giorgi Haraisvili a georgiai Dinamo Tbiliszitől – utóbbi ráadásul azóta el is igazolt Törökországba, a Kocaelispor csapatába. Loncar szenzációsan tért vissza, máris alapembere lett a Fradinak, és a háromból két bajnokin is betalált az ellenfél kapujába. Közvetlenül a transzferidőszak hivatalos kezdete előtt aztán a négyszeres örmény válogatott focista, Edgar Szevikjan is a Ferencvároshoz szerződött – ő lett végül a téli labdarúgó NB I-es átigazolási időszak legdrágább játékosa. A 22 éves, Jack Grealish-hez hasonlító balszélső a Nyizsnyij Novgorodtól érkezett a Népligetbe, de korábban a spanyol Levante csapatánál is játszott, amikor a klub még az élvonalban szerepelt. 

Szevikjan a Kisvárda ellen be is mutatkozott, a játéktudását azonban meccsen még nem volt sok ideje bemutatni a zöld-fehér szurkolóknak. 

A Fradi utolsó téli szerzeménye a Puskás Akadémiától érkezett: a magyar futball egyik nagy ígérete, az utánpótlás-válogatott Gruber Zsombor személyében. A 19 éves csatár ugyanakkor az idény végéig Zalaegerszegre került kölcsönben. Gruber átmenetileg tehát távozott is a Ferencvárostól, ahogy 21 éves honfitársa, Baráth Péter is, aki a szezon végéig a lengyel bajnoki címvédő Raków Czestochowához került. Haraisvili mellett azonban más is volt, ki végleg elhagyta a klubot: a magyar válogatott Sigér Dávid a Fehérvár, Szánthó Regő pedig a Vasas együttesénél folytatja a pályafutását. Rajtuk kívül pedig Tokmac Nguen, Owusu Kwabena és Anderson Esiti azok, akik már nem a csapat tagjai, ugyanakkor új klubjuk még nincsen.

A Fehérvár FC Kodro távozása ellenére erősített, az éllovas Pakstól többen távoztak

Az ősz végén kiváló formába lendülő székesfehérváriaktól Kodro mellett Kovács Dániel kapus és Deybi Flores is végleg távozott, további három játékos pedig kölcsönben igazolt más klubhoz. A Fehérvár azonban a hiányzókat gyorsan pótolta is, hiszen a kapuba Dunaszerdahelyről Veszelinov Dániel, a középpályára Sigér Dávid, a támadósorba pedig mások mellett a szlovén válogatott Nejc Gradisar és az Inter Miamitól Nicolás Stefanelli érkezett. Mindhárom említett mezőnyjátékos rögtön Bartosz Grzelak alapemberei közé került, Gradisar és Stefanelli már fontos gólokat is lőtt, amivel a Fehérvár megerősítette a harmadik helyét a tabellán.

Az őszi bajnok Paksnál messze nem volt ekkora játékosmozgás. Az év végeztével hárman is visszatértek kölcsönből, de két másik magyar futballista rögtön egy másik NB II-es csapathoz igazoltak. A harmadik, Kocsis Bence mellett egy focista érkezett: Tóth Barna ezentúl Kecskemét helyett Pakson segíthet be a támadásokba – ezt máris megtette 150 játékpercben. Paksról ezzel szemben Bőle Lukács, Beke Péter és Temesvári Attila is elszerződött, a korábbi alapemberek közül pedig Hegedűs János is távozott kölcsönbe.

A kiesőjelöltek világhírű focistákkal menekülnének az NB II elől

Bőle Lukács a Mezőkövesdhez igazolt, a borsodiak pedig több más, ismert játékost is megszereztek a télen. A legnevesebb Jairo Samperio, a korábbi utánpótlás-válogatott spanyol támadó, aki hazájában a Racing Santandernél, a Las Palmasnál és a Malagánál játszott, 

a Sevillával Európa-ligát nyert 2014-ben, de megfordult a német Mainzban és Hamburgban is. 

A 30 éves Samperio korábban is megismerhette a magyar futballt, hiszen a Budapest Honvédnál is szerencsét próbált, január végén viszont szabadon igazolható játékosként csatlakozott a Mezőkövesdhez, amelyben az eddigi négy idei bajnokin egyaránt fontos szerep jutott neki. Hasonló mondható el a svéd Lucas Hedlundról, aki hazájából, az Utsiktens BK csapatától érkezett Magyarországra. A csatár szintén pályán töltötte az elmúlt négy meccs nagy részét, de gólt egyelőre nem szerzett. A két védő, Younn Zahary és Filip Steliano távozása ellenére ilyen NB I-es átigazolások mellett meglepő, hogy a Mezőkövesd az idei négy bajnokiján csupán egy pontot szerzett, és visszacsúszott az utolsó helyre.

 

Brazil sztár Kisvárdán – Welington Nem Neymar csapattársa volt

Az utolsó helyet a kövesdiek a Kisvárdától vették át, a szabolcsiak pedig szintén bejelentettek nagy igazolást a téli szünetben. A leginkább kiemelkedő Wellington Nem megszerzése volt, ugyanis 

nem gyakori, hogy egy 3-szoros brazil válogatott focista a labdarúgó NB I-es átigazolások listáján szerepel. 

A 32 éves támadó korábban éveken át futballozott Európában, kisebb megszakításokkal 2013 és 2020 között az ukrán Sahtar Donyeck labdarúgója volt, a klub színeiben háromszor nyert bajnokságot, ugyanennyiszer kupát Ukrajnában. Wellington Nem Neymar mellett is játszott, 2012-ben a Fluminensével brazil bajnok lett, tavaly pedig a Vitóriával másodosztályú bajnoki címet szerzett hazájában. Utóbbi csapatnál lejárt a szerződése, így ingyen igazolt Kisvárdára, ahol eddig egy meccsen szerepelt.

Wellington Nem, Kisvárda, Puskás Akadémia
Wellington Nem (10) a Puskás Akadémia ellen már pályára lépett a Kisvárda színeiben a labdarúgó NB I-ben
Fotó: kisvardafc.hu

A Kisvárda Wellington Nem mellett két horvát focistát igazolt, Bernardo Matic a védelemben, Andrija Filipovic pedig a támadósorban lehet a csapat segítségére – Feczkó Tamás pedig máris mindkettejükre alapemberként számít. Ennek egyelőre csak Mezőkövesden lett meg az eredménye, az idegenbeli sikerrel viszont már legalább az utolsó helyről elkerült a kiesés elől menekülő Kisvárda.

Rekordösszegért igazolt a Debrecen – így zárta a transzferidőszakot a középmezőny

A Debreceni VSC a még az ünnepek előtt jelentette be, hogy az 1-szeres magyar válogatott Szuhodovszki Soma ezentúl náluk folytatja a pályafutását – a 23 éves középső középpályás szerződtetése a tranzakció értékét tekintve a klubtörténelemben rekordot jelentő NB I-es átigazolásnak számít. A Kecskemétről érkezett Szuhodovszki a DVSC mindegyik bajnokiján pályára lépett eddig, de mellette 

az albán védő, Jorgo Pellumbi, és az izlandi csatár, Thor Ulfarsson is azonnal beilleszkedett Srdjan Blagojevics csapatába. 

A Honvédtól továbbá érkezett Kocsis Dominik is a támadósorba, amely négy meccsen öt gólt lőtt eddig tavasszal. A Lokinál ugyanakkor távozók is voltak, az alapemberek közül Bévárdi Zsombor a Puskás Akadémiához igazolt, de a klublegenda Varga József is elhagyta a klubot.

A Kecskeméttől a már említett Tóth Barna és Szuhodovszki Soma mellett Kiss Bence és Szalai Gábor is távozott, méghozzá utóbbi a svájci élvonalba. A tavalyi ezüstérmes azonban egy igazi gólvágót szerződtetett: a korábbi NB II-es gólkirály, 

a DVTK-tól érkezett Lukács Dániel újra Kecskemétre került, és máris fontos gólokat lőtt a KTE-ben. 

A Diósgyőrtől Lukács mellett Marin Jurina köszönt el, a miskolciak cserébe három korábbi utánpótlás-válogatott – a dán Marco Lund, a román Doru Popadiuc és a cseh Ondrej Baco – játékjogát is megszerezték külföldről. 

A Puskás Akadémiához Bévárdi Zsombor mellett a finn Urho Nissilä érkezett, míg a távozók listáján Gruber mellett csak Mohamed Mezgrani szerepel azok között, akik végleg eligazoltak Felcsútról. Ennél is kisebb játékosmozgás volt az MTK-nál, amelyhez kizárólag az Újpest ellen góllal bemutatkozó, exdiósgyőri Jurina érkezett, és az összes távozó (a rendszeresen játszók közül Zuigéber Ákos és Zsóri Dániel) csak kölcsönben hagyta el a klubot. Az elmúlt három bajnokin ez az átigazolási terv három vereséget és 2-13-as gólkülönbséget eredményezett az MTK számára, így akár kiesési gondjai is lehetnek az újonc fővárosiaknak.

Zalaegerszegen nagyon beváltak a télen történtek

Erre utal legalábbis a négy meccsen szerzett tíz pont. A csapat kieső helyen várta a második félévet, most viszont máris 8 pontra van a kiesőzónától. 

A Fraditól kölcsönben érkezett Gruber máris góllal mutatkozott be a labdarúgó NB I-ben, 

mellette pedig a Kecskemétről érkezett Kiss Bence és az izraeli Guy Hadida bekerült Márton Gábor csapatába. A távozók között két északmacedón, Daniel Milovanovikj és Todor Todoroszki szerepel, mellettük pedig négy fiatal magyar játékos kölcsönben folytatja máshol.

Az egyikük, Huszti András Újpestre került, ahol a télen elsősorban a kispadon bekövetkezett váltástól voltak hangosak a hírek, hiszen Mészöly Géza visszatért egykori klubjához. A lila-fehérek azonban az átigazolási piacon is aktívak voltak: Lirim Kastrati, Djordje Nikolics, Milos Koszanovics, Oliver Jürgens és Märten Kuusk is távozott, a helyükre pedig Huszti mellett két másik védő, az albán Albi Doka és a georgiai Davit Kobouri érkezett. Doka eddig egy félidőt kapott, 

Kobouri viszont két meccset is végigjátszott, és az Újpest számára rendkívül fontos, diósgyőri győzelemben is szerepet vállalt.

 A vasárnapi Újpest-Ferencváros-derbin is szüksége lehet rájuk a hazai védelemnek.

A téli átigazolási időszak tehát február 14-én véget ért, de a szezon folytatásában is lehetnek még játékosmozgások, február 15-től ugyanis a szabadon igazolható, klub nélküli futballisták továbbra is szerződtethetőek. 

Kapcsolódó cikkek