Vágólapra másolva!
A Barcelona klublegendája, Xavi január végén meglepő bejelentést tett, miután közölte, hogy az idény végén távozik a katalán sztárcsapat éléről. Az egykori világklasszis középpályás játékosként mindent megnyert szeretett csapatával, azonban edzőként már ő sem tudott csodát tenni a több sebből vérző klubbal. A Barcelona vezetősége egyelőre titkolózik Xavi utódját illetően, de a pletykák szerint Joan Laporta klubelnök a Bayern Münchennél nagyon sikeres, a német válogatottnál azonban hatalmasat bukó Hansi Flicket szeretné a kispadra ültetni. A posztra esélyes jelöltek között szerepel a Liverpoolt nyáron otthagyó Jürgen Klopp, valamint Németország jelenlegi szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann is. Vajon tényleg egy német edző lehet képes arra, hogy visszajuttassa a katalán sztárcsapatot az európai topfutball csúcsára?

Xavi sokkoló bejelentése

Január végén a Barcelona megalázó vereséget szenvedett a La Ligában, a Villarreal ellen hazai pályán úgy kapott ki 5-3-ra, hogy a 71. percben még 3-2-re vezetett. A csalódást keltő eredmény után még sokkolóbb dolog történt a katalán sztárcsapatnál, ugyanis Xavi bejelentette a távozását.

Június 30-án elhagyom a klubot, ezt a döntést az elnökkel és a stábbal együtt hoztam meg" -

közölte a meccs utáni sajtótájékoztatón a Barca edzője, akinek a szerződése 2025-ig volt érvényes.

Xavi a Villarreal elleni vereség után jelentette be távozását Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelona egykori világklasszis középpályása - játékosként 1998 és 2015 között 767 tétmérkőzésen lépett pályára a csapatban, amellyel minden létező klubtrófeát megnyert - 2021 novemberében ült le a kispadra. Xavi az előző idényben a katalán együttessel megnyerte a La Ligát és a Spanyol Szuperkupát, azonban az évek óta vegetáló klubot nem tudta visszajuttatni a legnagyobb európai sztárcsapatok közé.

A Barca az elmúlt két szezonban egyaránt kiesett a Bajnokok Ligája csoportkörében, a legrangosabb európai kupasorozatot 2015 óta nem tudta megnyerni, azóta döntőt sem játszott.

Akkor még Luis Enrique volt az edző, azóta azonban Ernesto Valverde, Quique Setién és Ronald Koeman is elbukott, Xavinak pedig elege lett. Idén ugyan a BL-ben bejutott a legjobb 16 közé a Barca, de a csapatot hatalmas bátorság lenne a végső győzelemre esélyes klubok közé sorolni. A La Liga címvédője jelenleg a harmadik helyen áll a bajnokságban, az éllovas Real Madridtól ebben az évadban már kétszer kikapott, emellett a szezon meglepetéscsapatától, a szintén katalán Gironától is kínos vereséget szenvedett hazai pályán decemberben.

A Barcelona a bajnokságban és a Szuperkupa döntőjében is kikapott a Realtól a mostani szezonban Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Stringer

Xavi küldetése tehát nem járt átütő sikerrel, pedig a klublegendában sokan bíztak, a szurkolók abban reménykedtek, hogy olyan utat járhat be edzőként, mint Pep Guardiola, aki mindent megnyert a csapattal 2008 és 2012 között. Xavi Guardiolánál is nagyobb futballistának számított, azonban edzőként nem tudott olyan magasságokba jutni, igaz, nem is dolgozhatott olyan fantasztikus játékoskerettel, mint a Manchester City mostani trénere, akinek Lionel Messi, Andrés Iniesta, vagy éppen maga Xavi is a rendelkezésére állt annak idején.

A 44 éves szakember igyekezett kihozni a legtöbbet az anyagi problémákkal is küzdő klubból, a labdatartásra épülő játékfelfogáson keveset változtatott, próbálta beépíteni a csapatba a tehetséges fiatalokat, de a tapasztalat és a minőség hiánya nehéz feladat elé állította. A katalán együttesben jelenleg rengeteg ifjú focista áll szép jövő előtt, ám nemzetközi tapasztalattal még alig rendelkeznek, idő kell hozzá, hogy beérjenek és stabil teljesítményt nyújtsanak.

A sérülések is jelentős mértékben hátráltatták a csapatot, a két legtehetségesebb középpályás, Pedri és Gavi szinte egymást váltva dőltek ki a sorból, utóbbi minden bizonnyal a nyári Európa-bajnokságot is kihagyja.

Rajtuk kívül a pályafutása csúcsán már túljutott, de még mindig gólerős Robert Lewandowski is többször kiesett, valamint az alapemberek közül Frenkie De Jong, Raphinha, Joao Felix, Marc-André Ter Stegen, Marcos Alonso, Ferran Torres és Sergi Roberto is bajlódott vagy bajlódik jelenleg is sérüléssel.

A Barcelona két legnagyobb értéke, Gavi és Pedri Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Barcelona védelme továbbra is gyenge pont. A csapat kétszer annyi gólt kapott a bajnokságban, mint a Real Madrid, 23 forduló alatt már 30-at. A Ter Stegen sérülése miatt rendszeresen védő Inaki Pena nem azt a szintet hozza, amit a német kapus szokott, és az is nagy gondjuk a katalánoknak, hogy az Inter Miamiba igazoló legendás védekező középpályás, Sergio Busquets pótlását sem tudták megoldani. Xavi a szezon végéig ugyan marad a klub élén, de talán még az optimistább Barca-szurkolók sem hisznek abban, hogy ebben a szezonban újabb trófea kerül majd a vitrinbe.

A német válogatottnál megbukott sztáredző lehet a megmentő

A Barcelona sportigazgatója, Deco - a portugál korábban szintén a csapat játékosa volt, Xavival is évekig futballozott együtt - elmondása szerint mindenkit meglepett a klubnál az edző bejelentése.

Xavi döntése mindenki számára hatalmas meglepetés volt. Szerettük volna megújítani a szerződését 2026-ig, de ő rövidebb megállapodást akart, hogy távozhasson, ha nem nyer trófeát" -

árulta el Deco, hozzátéve, hogy nem a csapat korábbi játékosa, a mexikói Rafa Marquez követi majd a kispadon Xavit, és jelenleg más edzőkkel sem állnak tárgyalásban, mert a szezon minél eredményesebb befejezése a céljuk.

A Barcelona sportigazgatóját, Decót is meglepte Xavi távozása Forrás: AFP/Pau Barrena

Deco állítása ellenére azért nehéz elképzelni, hogy egy ilyen kaliberű klub, mint a Barcelona, ne keresné nagy erőkkel a következő edzőt. A spanyol és a nemzetközi sajtóban is rengeteg hír látott napvilágot arról, hogy kik esélyesek a posztra, a különböző nevek közül egy német szakemberé, Hansi Flické került elő a leggyakrabban. A hírek szerint a Barca elnöke, Joan Laporta elsődleges célpontja az 58 éves tréner, aki jelenleg egyetlen csapatnál sem áll alkalmazásban.

Flick a német válogatottnál 2006-tól Joachim Löw segédedzőjeként dolgozott, a 2014-es világbajnoki győzelem után pedig sportigazgatóként tevékenykedett a nemzeti csapatnál további három évig. 2019-ben Niko Kovac másodedzője lett a Bayern Münchennél, ám a gyenge eredmények miatt a horvát trénert 16 meccs után kirúgták, a helyét pedig Flick vette át, akinek az irányításával elképesztő menetelésbe kezdett a bajor rekordbajnok.

A Bayern a koronavírus-járvány által sújtott 2019/2020-as szezonban brutális teljesítményt nyújtva triplázott: a Bundesliga és a Német Kupa mellé a Bajnokok Ligáját is lehengerlő futballal nyerte meg.

 

Hansi Flick segédedzőként kezdte, majd BL-győztes vezetőedzőként zárta a 2019/2020-as szezont Forrás: AFP/Matthew Childs

 

Flick Bayernjét valószínűleg Barcelonában sem fogják elfelejteni soha, az akkor egymeccses kieséses párharc negyeddöntőjében a bajor sztárcsapat 8-2-re végezte ki a Lionel Messivel felálló katalánokat.

A csodaszezon után a BL-győztes szakember még egy idényt eltöltött a Bayernnél, amellyel ezúttal "csak" Bundesligát, Német Szuperkupát, klubvilágbajnokságot és Európai Szuperkupát nyert, majd a német válogatott szövetségi kapitánya lett. Mint utólag kiderült, ez egy nagyon rossz döntésnek bizonyult.

A 2022-es katari világbajnokságon Flick irányításával Németország csúfosan leszerepelt, Japán, Spanyolország és Costa Rica mellett a csoportja harmadik helyén végezve kiesett, így a válogatott zsinórban a második vb-n búcsúzott a csoportkörben. Mindez azonban csak a kezdet volt, a még látványosabb összeomlás a tornát követő barátságos mérkőzéseken érte a német csapatot. A 2024-es Eb rendezőjeként a nemzeti együttesnek nem kellett selejtezőket játszania, helyette csak felkészülési meccseken lépett pályára.

Flick a vb-kudarc után még hat meccs erejéig ült a kispadon, ezeken döbbenetesen gyenge mutatót hozott össze a válogatott: 1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség.

Az 58 éves szakvezető a sorozatos bukások után folyamatosan a bírálatok kereszttüzében állt, a Japántól barátságos találkozón elszenvedett 4-1-es hazai vereség után pedig szeptemberben kirúgták a német válogatott éléről.

Hansi Flick óriásit bukott a német válogatott élén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Flick azóta nem vállalt munkát sehol, ám Barcelonában minden bizonnyal nem felejtették el a Bayern Münchennél elért sikereit. A katalán sztárcsapatnál ugyan a következő edző személyéről még nem beszéltek, de azt kijelentették, hogy olyan szakemberre van szükségük, aki képes alkalmazkodni a klub igényeihez, filozófiájához, az anyagi problémákat figyelembe véve nem világsztárokat akar leigazolni, valamint a tehetséges fiatalok beépítését tartja a legfontosabb feladatnak.

A hírek szerint Flicket lenyűgözték a Barca tinisztárjai, többek között a 17 éves Pau Cubarsi, a 16 éves Lamine Yamal, a 18 éves Vitor Roque, a 19 éves Gavi, valamint a 21 évesen még mindig elképesztően fiatal, de már rutinos klasszisnak számító Pedri. A német edző a Bild szerint már spanyolul tanul és úgy gondolja,

ezekkel a fiatalokkal a soraiban a Barcelonából Európa legígéretesebb csapatát lehetne felépíteni, amelynek még egy jó védekező középpályásra volna szüksége.

 

Szoboszlai Dominik edzője repítheti vissza a Barcelonát a csúcsra?

Hansi Flick mellett az európai sztáredzők közül rengetegen vannak, akik jelenleg munkanélküliek, vagy a megbízatásuk 2024 nyaráig szól.

Antonio Conte, Jürgen Klopp, Joachim Löw, José Mourinho, Julian Nagelsmann, Zinedine Zidane és Julen Lopetegui is ebbe a kategóriába sorolható,

tehát Flicken kívül további három német szakember is esélyes lehet a Barca vezetőedzői posztjára.

A katalán óriást a története során eddig két alkalommal irányította német edző, Hennes Weisweiler az 1975/1976-os szezonban, Udo Lattek pedig 1981 és 1983 között (a Bayern legendás edzője 1982-ben Kupagyőztesek Európa-kupáját nyert a klubbal), tehát 41 éve nem ült német szakember a katalán sztárcsapat kispadján.

A német válogatott élén egyébként Nagelsmann követte a kirúgott Flicket, egyelőre szintén nem túl sok sikerrel, 4 meccsből már kétszer is kikapott a nemzeti csapat a 36 éves szakemberrel. Elődjéhez hasonlóan Nagelsmann is nagy csodálója a Barca tinisztárjainak, a fiatal edző szintén a labdabirtoklásra és intenzív letámadásra épülő támadójátékot részesíti előnyben.

A Bayernnél is megfordult tréner ideális választás lehet a katalán csapat számára, persze az sem mindegy, milyen teljesítményt nyújt a válogatottal a hazai rendezésű, németországi Európa-bajnokságon,

illetve a torna után meghosszabbítják-e a szerződését.

Az elérhető német edzők sorát gyarapítja Jürgen Klopp is, aki az év elején bejelentette, hogy nyáron távozik Szoboszlai Dominik csapatától, a Liverpooltól.

Flick mellett az 56 éves tréner is állítólag Laporta legfőbb kiszemeltjei közé tartozik, a Barca elnöke már két évvel ezelőtt is szerette volna megszerezni, ám akkor nem tudtak megállapodni egymással.

Az biztos, hogy Klopp nagyszerűen ért a csapatépítéshez, a Borussia Dortmund edzőjeként kétszer is megnyerte a Bayern előtt a Bundesligát, a Liverpoolt pedig visszarepítette Európa topklubjai közé, az angol csapattal minden létező trófeát elhódított, köztük a Bajnokok Ligáját is. Játékfelfogása remekül illeszkedhet a Barcelona stílusához, különösen az intenzív letámadás, amikor a csatárok már az ellenfél 16-osánál próbálják zavarba hozni a védőket és igyekeznek labdát szerezni.

Jürgen Klopp már csak ebben a szezonban lesz Szoboszlai Dominik edzője Liverpoolban Forrás: AFP/Paul Ellis

Klopp megszerzése ügyében a Barcelona két akadályba is ütközhet, ugyanis a BL-győztes edző az elmondása szerint egy idényt mindenképpen pihenni szeretne, miután otthagyta a Liverpoolt, illetve a pénzügyi igényeit nem biztos, hogy képesek lennének kigazdálkodni Laportáék.

Kloppot a Bayern Münchennel is szóba hozták, amennyiben Thomas Tuchel irányításával nem javul a bajorok játéka - ebben az esetben Tuchel egy újabb német edzőjelölt a Barca kispadjára. Maradva még a németeknél, akár Joachim Löw is számításba jöhet, a 64 éves szakember 2006 és 2021 között közel 200 meccsen irányította a német válogatottat, azóta viszont nem vállalt edzői munkát. Xavi korábban elismerően beszélt a 2014-ben vb-győztes szakemberről, akit könnyedén el tudna képzelni a kispadon.

Löw rengeteget tett a német futballért, egy újfajta szemléletet tudott sikeresen megvalósítani. Ez arra emlékeztet engem, amit a spanyol válogatottnál és a Barcelonánál tanultam. Löw kiválóan érti a játékot és a személyisége miatt is nagyszerűen illeszkedne a Barca filozófiájához" -

mondta korábban a csapattól idén nyáron távozó Xavi.

Xavi szerint Joachim Löw stílusa tökéletesen illeszkedik a Barcelonához Forrás: Getty Images/2021 UEFA/Lukas Schulze

A jelenleg elérhető sztáredzők közül Zinedine Zidane a Real Madridos múltja miatt nehezen elképzelhető a Barcelona kispadján. Julen Lopetegui korábban szintén irányította a Realt, 14 meccs után elzavarták Madridból, de dolgozott a spanyol válogatottnál, a Sevillánál és a Wolverhamptonnál is, legjobb eredménye egy Európa-liga győzelem edzőként. A heves temperamentumú Antonio Contét leginkább az AC Milannal hozzák szóba mostanság, és esélyesebb, hogy inkább Olaszországba tér vissza, mintsem a Barcelona trénere legyen. José Mourinhót januárban rúgták ki az AS Romától, előtte a Tottenhamnél és a Manchester Unitednél is megbukott a kétszeres BL-győztes portugál. Mourinho ugyan régebben másodedzőként dolgozott Barcelonában, ám védekező felfogása, sorozatos botrányai és az utóbbi időben felmutatott gyenge eredményei miatt szinte elképzelhetetlen, hogy a katalán óriás kispadjára kerüljön.

A spanyol sajtóban a korábbi sikeredző, a klubbal öt év alatt minden fontosabb trófeát megnyerő Frank Rijkaard neve is felmerült,

ám 2008-as távozása óta kevés helyen dolgozott és sehol nem ért el hangzatos sikereket edzőként az egykori világklasszis holland futballista.

José Mourinho és Antonio Conte is szabadúszó, de elképzelhetetlen, hogy bármelyikük is a Barcelona edzője legyen Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Barcelona számára a legjobb választás talán Jürgen Klopp lenne a kispadra, a Liverpool edzője visszajuttathatná a katalán klubot a topcsapatok elitjébe. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy inkább Hansi Flick megszerzésére van nagyobb esélye Joan Laportáéknak. Az 58 éves német szakember a Bayernnel már egyszer idény közben beugró edzőként csodát tett, és ha a fiatalokat sikeresen beépíti, valamint okosan gazdálkodik az erőforrásaival, akkor sikeres lehet Spanyolországban is. Viszont ha az történik vele, mint ami a német válogatottnál, akkor a Barcelona hosszú időre eltűnhet az európai futball süllyesztőjében.