Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek keddi rangadóján az Inter hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Atlético Madridot, így előnyből várhatja a visszavágót. A tavalyi BL-döntős akár már az első meccsen lerendezhette volna a párharcot, ám rengeteg helyzetet kihagyott, ezért a nagyon gyengén játszó madridi sztárcsapatnak megmaradt az esélye a továbbjutás kiharcolására. A BL halálcsoportját ősszel megnyerő Borussia Dortmund a legjobb formában lévő holland csapat, a PSV Eindhoven otthonában 1-1-es döntetlent ért el, és a látottak alapján egyáltalán nem biztos, hogy könnyedén sikerrel jár majd a németországi visszavágón. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei!

Kivégezhette volna az Inter a gyenge Atléticót

A BL idei szezonjában eddig veretlen csapatok találkoztak egymással Milánóban kedd este, az Inter a Real Sociedad mögött jutott tovább, az Atlético pedig csoportelsőként a Lazio előtt. Az olasz sztárcsapat a bajnokságban remek formát mutat, a Serie A-ban szeptember óta veretlen és 10 ponttal vezeti a tabellát a Juventus előtt. Diego Simeone együttese a La Ligában csak a negyedik helyen áll, a bajnoki címre már nincs reális esélye, és a Spanyol Kupában is kiesésre áll, az elődöntő első meccsén kikapott a Bilbaótól.

A két csapat BL-rangadóján az Inter kezdett jobban, ám sokáig nem láthattak komoly helyzetet a szurkolók, az első félidő szinte eseménytelen játékot hozott. Mindkét csapat elsősorban a biztonságra helyezte a hangsúlyt, az Atléticót nézve az volt az ember érzése, hogy a madridiaknak bőven jó lenne egy döntetlen, és majd a visszavágón megpróbálják eldönteni a továbbjutást. Az Inter idővel egyre aktívabban futballozott, remek formában lévő argentin csatára, 

Lautaro Martínez a félidő hajrájában kétszer is vezetést szerezhetett volna, de a fejesét könnyedén védte Jan Oblak, a lövésénél pedig nagyon rosszul találta el a labdát.

Inter, Atético Madrid
Az Inter legnagyobb sztárja, Lautaro Martínez csak helyzetekig jutott
Fotó: AFP (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)

A második félidő sokkal dinamikusabb és látványosabb futballt hozott, az Inter egyre nagyobb elánnal támadott, és sorra alakította ki, illetve hagyta ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. A szünetben becserélt Marko Arnautovic előbb estében vágta a kapu fölé Federico Dimarco jó beadását, a 62. percben pedig Axel Witsel hibája után közvetlen közelről lőtte az égbe a labdát ordító ziccerben. 

Végül az osztrák támadó lett a hős, mert miután Lautaro lövését védte Oblak, a kipattanóból vezetést szerzett, és a meccs el is dőlt ezzel a 79. percben lőtt góllal.

Az Inter a hajrában veszélyes kontrákat vezetett az egyre jobban kitámadó Atlético ellen, de nem tudta nagyobb különbséggel legyőzni a madridi sztárcsapatot, holott lett volna lehetősége rá, hogy akár már az első meccsen lezárja a párharcot.

Inter, Atlético Madrid
Marko Arnautovic gólja döntött, az Inter 1-0-ra nyert a párharc első meccsén
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Simeone örül a vereségnek, Inzaghival tovább szárnyal az Inter

Nyílt visszavágóra van kilátás három hét múlva Madridban, ahol Diego Simeone csapatának - amelynek nem volt kaput eltaláló lövése a mérkőzésen - a jobbik arcát kell mutatnia, ha nem szeretné, hogy teljesen elússzon a szezonja. Az argentin edző a vereség után meglepő módon azt mondta, hogy az történt a meccsen, amit akartak, és bízik benne, hogy képesek megfordítani a párharcot.

Azt hiszem, ilyen meccset akartunk játszani. Közel voltunk ahhoz, hogy még jobb helyzetbe kerüljünk, de nagyot hibáztunk, ők pedig azzal a góllal kihozták a meccsből a maximumot.

Néhányszor még lecsaptak ránk, amikor labdát veszítettünk a középpályán, de összességében úgy játszottunk, ahogyan akartunk, hiszen sok támadásukat megállítottuk és még nekünk is volt néhány helyzetünk" - mondta Simeone, akitől nem áll távol az ilyen védekező felfogás, de még tőle is szokatlan, hogy elégedett az 1-0-s vereséggel.

Inter, Atlético Madrid
Diego Simeone a vereség ellenére elégedett volt a csapatával
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

"Próbálunk nyugodtak lenni, és majd meglátjuk, mi történik a visszavágón. Fontos, hogy pontosabban passzoljunk, kevesebbet szórjuk el a labdát, mert a kontratámadásaikból gondot tudnak okozni nekünk. 

Ha ebben fejlődünk, akkor meg tudjuk fordítani a párharcot, és persze gólt is kell lőnünk a továbbjutáshoz" -

tette hozzá az Atlético edzője, aki elismerően beszélt Simone Inzaghiról, hiszen az Inter trénerét jól ismeri, ugyanis játékosként 61 meccsen futballoztak egymás oldalán a Lazióban, az olasz csapattal 2000-ben bajnokságot is nyertek.

Az Inter edzőjét, Inzaghit örömmel töltötte el a győzelem, azonban sajnálja, hogy csapatának nem sikerült nagyobb előnyt kiharcolnia a visszavágóra.

Jó érzésekkel tölt el bennünket ez a meccs, a srácok rendkívüli teljesítményt nyújtottak egy nagyszerű ellenféllel szemben. Sajnáljuk, hogy csak egyetlen góllal nyertünk, mert így nagyon kiélezett meccs lesz Madridban.

Örülök Arnautovic teljesítményének, remekül dolgozik a pályán" - mondta az olasz edző, aki csodás szezont fut az Interrel, amelyet tavaly BL-döntőig juttatott.

Inzaghi vezérletével a milánói sztárcsapat az európai topligákat (angol, spanyol, olasz, német, francia) tekintve a legtöbb rúgott góllal vezeti hazája bajnokságát, miközben a legtöbb kapott gól nélküli meccset hozta le és a legkevesebb gólt kapta. Az Inter a Bajnokok Ligája idei szezonjában még veretlen és az Atlético elleni visszavágót 1-0-s előnyből várhatja.

Furcsa 11-es okozott döbbenetet, még bajba kerülhet a Dortmund

A keddi játéknap másik meccsén a BL halálcsoportjából első helyen továbbjutó Borussia Dortmund a szezon egyik meglepetéscsapata, a PSV Eindhoven otthonába látogatott. A holland együttes az Arsenal mögött lépett tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol tovább folytatná jó sorozatát. 

A hazája bajnokságát döbbenetes fölénnyel, 10 pont előnnyel és veretlenül vezető PSV bátran kezdett a Dortmund ellen, ám egykori futballistája egy bombagóllal sokkolta a 24. percben.

A holland válogatott Donyell Malen, aki 2021 nyarán éppen az Eindhoventől szerződött a Dortmundhoz, három védő szorításában tört be a 16-oson belülre, majd éles szögből nagy erővel bombázott a léc alá.

PSV Eindhoven, Borussia Dortmund
Donyell Malen nagy gólt lőtt korábbi csapata ellen
Fotó: AFP (Photo by JOHN THYS / AFP)

A kapura veszélyesebb és több lövéssel kísérletező PSV a második félidő elején egyenlített, a holland csapat az 56. percben a videóbíró segítségével 11-est lőhetett, amit a Barcelona korábbi játékosa, Luuk de Jong értékesített. A büntető eléggé véleményes volt, mert a német válogatottal 2014-ben világbajnok Mats Hummels a felvételek alapján előbb a labdát rúgta el becsúszva, és mivel a lábát már nem tudta visszahúzni, ellenfeléhez is hozzáért, aki látványos fájdalmak közepette esett össze. A Dortmund hátvédje nem akart hinni a szemének, nagyon nehezen fogadta el a döntést, majd a meccs után az X nevű közösségi oldalon (korábban Twitter) is hangot adott elégedetlenségének.

"A Twitter megvár, ott majd megérti mindenki. 

Micsoda vicc, hogy ezért 11-est ítéltek ellenünk. Már megint! Nem hiszem el, hogy a videóbíróval ilyen döntések születnek, mint ma, vagy korábban a Chelsea és a PSG elleni meccseken" -

dühöngött Hummels.

PSV Eindhoven, Borussia Dortmund
Hummelst felháborította a PSV ellen megadott 11-es
Fotó: AFP (Photo by JOHN THYS / AFP)

Csodát tenne a PSV, a Dortmund bízik a hazai pálya előnyében

A mérkőzésen több gól nem esett, az előzetesen esélyesebbnek tartott Dortmundnak hazai pályán kellene kiharcolnia a továbbjutást. A meccs képe alapján ez nem ígérkezik könnyű menetnek a németek számára, mert a furcsa 11-est leszámítva a statisztikák alapján a PSV játszott jobban, a holland csapat többet birtokolta a labdát, közel kétszer annyi kapura lövéssel próbálkozott és veszélyesebb támadásokat vezetett ellenfelénél.

Még minden lehetséges. Ebben a szezonban már megmutattuk, hogy képesek vagyunk idegenben is jó eredményeket elérni, főleg, ha azt nézzük, milyen jól irányítottuk a játékot, amikor nálunk volt a labda.

Nyugodtan futballoztunk, nem erőltettük a hosszú passzokat és a letámadásaik idején is a saját felfogásunkban játszottunk" - mondta a PSV edzője, Peter Bosz, aki korábban a Dortmund együttesét is irányította.

PSV Eindhoven, Borussia Dortmund
Kiélezett meccsnek ígérkezik a PSV Eindhoven és a Borussia Dortmund márciusi visszavágója
Fotó: AFP (Photo by JOHN THYS / AFP)

"Jó az 1-1-es eredmény, megmaradt az esélyünk, bár kicsit megkönnyíthettük volna a helyzetünket. Sokunk számára ez volt az első alkalom, hogy egyenes kieséses szakaszban játszhattunk a BL-ben. Az első félidőben kicsit szenvedtünk, de a szünet után feljavultunk" - mondta a meccs emberének válaszott eindhoveni középpályás, Joey Veerman.

A Dortmund edzője, Edin Terzic elismerte, hogy az ellenfél a második félidőben jobban futballozott, ugyanakkor kiemelte, csapatának a saját kezében a sorsa.

Az eredmény olyan, hogy továbbra is minden a saját kezünkben van. Egyértelmű, hogy meg kell nyernünk a hazai meccsünket, de ezeket meg kell nyerni, ha el akarunk érni valamit ebben a szezonban.

Az első félidőben jók voltunk, a másodikban már nem annyira, a PSV viszont uralta a meccs ezen szakaszát. Nem véletlenül vezeti a holland bajnokságot. Ettől függetlenül jók az esélyeink a továbbjutásra, a hazai meccsen mindent helyre kell hoznunk" - nyilatkozta a 41 éves szakember.

PSV Eindhoven, Borussia Dortmund
Edin Terzic csapatának hazai pályán kell kiharcolnia a továbbjutást
Fotó: AFP (Photo by JOHN THYS / AFP)

Hosszabbítás

Végezetül jöjjenek a játéknap további érdekességei:

  • Az Inter kapusának, Yann Sommernek a mostani szezonban héttel több olyan meccse van, amelyen nem kapott gólt (21), mint olyan, amelyen kapott (14).
  • Legutóbb az 1997/1998-as szezonban volt ilyen hosszú veretlenségi sorozata a PSV-nek a Bajnokok Ligájában, mint most. A holland csapat 6 meccs óta veretlen a BL-ben.
  • A PSV csatára, Luuk de Jong a klub történetének legeredményesebb gólszerzője a BL-ben. A holland támadó 9. góljával megelőzte a 8 gólos Ruud van Nistelrooyt.
  • Donyell Malen az első holland játékos, aki holland csapat ellen gólt lőtt a BL egyenes kieséses szakaszában.
  • Az Inter kapuját egyetlen lövés sem találta el az Atlético elleni meccsen. Ezt megelőzően legutóbb 2006-ban fordult elő ilyen az olasz csapattal a Bajnokok Ligájában.
  • A PSV csapatában három amerikai futballista (Sergino Dest, Malik Tillman, Ricardo Pepi) is pályára lépett, korábban még egyetlen klubnál sem fordult elő ilyen egyenes kieséses szakaszbeli BL-meccsen.

 

Bajnokok Ligája - eredmények, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Internazionale (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
gól: Arnautovic (79.)

PSV Eindhoven (holland)-Borussia Dortmund (német) 1-1 (0-1)
gól: de Jong (56., 11-esből), illetve Malen (24.)

A visszavágókat március 13-án rendezik Madridban és Dortmundban.

Kapcsolódó cikkek