Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a rengeteg helyzetet kihagyó Inter hazai pályán 1-0-ra nyert az Atlético Madrid ellen. A keddi játéknap másik mérkőzésén a PSV Eindhoven 1-1-es döntetlent játszott a Borussia Dortmund ellen, így mindkét párharcban kiélezett visszavágó várható.

Inter-Atlético Madrid

A keddi játéknap rangadóján a bombaformában lévő Inter, amely rendes játékidőben tavaly szeptember vége óta nem szenvedett vereséget, a kisebb hullámvölgybe került Atlético Madridot fogadta a Giuseppe Meazza Stadionban. Simone Inzaghi együttese a Bajnokok Ligájában a csoportkörből másodikként, de veretlenül jutott tovább, a Serie A-t pedig kilencpontos előnnyel vezeti, ráadásul egy találkozóval kevesebbet játszott, mint közvetlen üldözője, a Juventus.

Diego Simeone együttese a BL-ben veretlenül és csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16 közé, azonban a La Ligában nemrég kikapott a gyenge szezont futó Sevillától, előtte pedig a Spanyol Kupa elődöntőjének első meccsén szenvedett odahaza vereséget az Athletic Bilbaótól. 

A keddi BL-rangadóra ugyanakkor fölényes győzelemmel készültek fel Antoine Griezmannék, ugyanis a hétvégén 5-0-ra kiütötték a Las Palmast a bajnokságban.

Lendületesebben kezdett a tavaly BL-döntőig jutó Inter, a 4. percben Thuram kapott a 16-oson belül egy jó passzt Darmiantól, ám hosszan vette át a labdát, így nem tudott kapura fordulni. A 12. percben a túloldalon is kialakult egy lehetőség, ám Lino tekerése elkerülte a bal alsó sarkot. 

Egy perccel később talpra ugrottak az Inter-szurkolók, miután Lautaro Martínez lövése után Molina karjára pattant a labda, de Kovács István játékvezető sípja néma maradt, mert vétlen volt a kezezés.

Egyik csapat sem kockáztatott sokat, mindkét együttes játékosai fegyelmezetten betartották edzőjük taktikai utasításait.

Inter, Atético Madrid
Lautaro Martínezt szorosan őrizték az Atlético védői, de így is vezetést szerezhetett volna az első félidőben
Fotó: AFP (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)

A meccs legnagyobb helyzete Lautaro Martínez előtt adódott a 36. percben, de a világbajnok argentin csatár fejesét Oblak fogni tudta. Egyre keményebben támadott az Inter, és De Paul hibája után ismét Martínez lőhetett volna gólt, ám a milánói sztárcsapat támadója nagy helyzetben borzalmasan találta el a labdát. A szünetig nem esett gól, az Inter járt ugyan közelebb a vezetéshez, de maradt a 0-0.

A 47. percben ismét Martínez került helyzetbe, Koke és Witsel azonban együttes erővel mentettek előle. Egy perccel később a csereként beállt Arnautovic szerezhetett volna vezetést, Dimarco beadása után azonban estében jócskán fölé lőtt az osztrák válogatott támadó. Az Inter-helyzetekre Simeone is reagált, behozta Moratát, a spanyol csatár így visszatérhetett a térdsérüléséből. Az 56. percben gyönyörű támadás után lőhetett Lino, ám harmatgyenge kísérlete még az oldalhálót se találta el. 

A 62. percben megint óriási hazai helyzet maradt ki, Witsel hibája után egészen közelről lőhetett Arnautovic, de pár méterről csúnyán a kapu fölé bombázott.

Marco Arnautovic, Inter, Atlético MAdrid
Marko Arnautovic elképesztő helyzeteket hagyott ki, majd gólt szerzett
Fotó: AFP (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)

A 73. percben jött az újabb milánói lehetőség, Dumfries lőtte be jobbról középre a labdát, amely nem jutott el Martínezékhez, mert Szavics menteni tudott. A 77. percben újra az Inter argentin csatára veszélyeztetett, fejese azonban pont a jól helyezkedő Oblak kezében landolt, de két perccel később megszerezte a vezetést az olasz sztárcsapat. 

Egy kiugratás után Martínez lövését védte az Atlético szlovén kapusa, a kipattanót pedig Arnautovic nem találta el tökéletesen, de a menteni igyekvő Reinildóról a labda bepattant a spanyolok kapujába.

Inter, Atlético Madrid
Így ünnepelték az Inter focistái Arnautovic gólját
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Jelentősen feljavult a meccs a második félidőre, és a hajrában is az Inter játszott veszélyesebben, amely jobb helyzetkihasználással akár már az első meccsen eldönthette volna a párharcot, ám végül maradt az 1-0. Az Atléticónak megvan az esélye arra, hogy hazai pályán kivívja a továbbjutást, de ha a visszavágón is ilyen gyengén játszik, akkor lesz miért aggódnia Diego Simeonénak.

PSV Eindhoven-Borussia Dortmund

A keddi játéknap másik mérkőzésén a Borussia Dortmund a holland bajnokságot elképesztő fölénnyel, 10 pontos előnnyel és veretlenül vezető PSV Eindhoven otthonába látogatott. A holland csapat az Arsenal mögött jutott tovább a csoportkörben, ahol az Európa-liga-címvédő Sevillát idegenben legyőzte. Edin Terzic csapata a Bundesligában nem teljesít túl jól idegenben, ugyanakkor a BL-ben nagyszerűen szerepelt az ősszel. A Dortmund a halálcsoportból a Paris Saint-Germaint megelőzve jutott tovább, és Newcastle-ben, valamint az AC Milan vendégeként is bravúros győzelmet aratott.

  • A Dortmundot korábban irányító Peter Bosz vezetésével minden sorozatot figyelembe véve a PSV csak kétszer kapott ki ebben a szezonban.

A holland és a német csapat a BL-ben eddig egyszer vívott párharcot, a 2002-es csoportkörben a Dortmund 3-1-re győzött Hollandiában, míg a másik meccsük 1-1-es döntetlennel ért véget.

A Dortmund első számú kapusa, Kobel a bemelegítés során megsérült, így a cserekapusnak, Meyernek kellett beugrania. A meccs első komolyabb helyzete az eindhoveniek előtt adódott, De Jong adott remek labdát Tilmannek, aki 16 méterről cél tévesztett, a másik oldalon pedig Füllkrug rúgta csúnyán fölé Reus beadását. A 24. percben egy labdaszerzés után vezetést szerzett a Dortmund, 

Malen három védő szorításában betört a 16-oson belülre, majd éles szögből elképesztő bombagólt rúgott, a labda a lécről vágódott a rövid felsőbe.

PSV, Borussia Dortmund
Donyell Malen fantasztikus góljával vezetett a Dortmund
Fotó: AFP (Photo by JOHN THYS / AFP)

Az 56. percben furcsa tizenegyest kapott a PSV, mert úgy tűnt, Hummels először a labdát találta el becsúszva, ám ellenfele lábát is érintette, a játékvezető pedig a videóbíróval egyetemben ezt tekintette mérvadónak. A német válogatott védő heves reklamálása után a büntetőt a Barcelonában és a Sevillában is megfordult De Jong végezte el, a holland csapat ezzel kiegyenlített.

A folytatásban újabb gól már nem esett, a Dortmund nem tudott nyerni idegenben, így hazai pályán kell majd kiharcolnia a továbbjutást.

Kapcsolódó cikkek