Vágólapra másolva!
A Premier League-ben szereplő Liverpool korábbi magyar játékosa, Kozma István elmondta, hogyan reagálhat Jürgen Klopp távozásának a hírére a csapat, merre tarthat a német edző, mi várhat Szoboszlai Dominikra, s milyen szakember érkezhet az angol csapathoz.

Csapás lesz a Liverpoolnak Jürgen Klopp távozása

Bombaként robbant Jürgen Klopp bejelentése: a szezon végén távozik a Liverpool FC német vezetőedzője, menedzsere.

Jürgen Klopp már nem sokáig irányítja Szoboszlai Dominikot Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató angol bajnoki listavezetőt több mint 8 éve irányító sikeredző teljesen váratlanul, ám mint a klub kommunikációjából kiderült, nem hirtelen jött ötlettől vezérelve jutott az elhatározásra. Állítása szerint elfáradt, de olyan kötődése alakult ki, hogy másik angol csapat irányítását nem vállalná el. Folynak a találgatások arról, hol folytathatja a pályafutását, s ki lesz majd az utódja.

– mondta a dolgok közepébe vágva a Mandiner megkeresésére Kozma István. Az 1990-es évek elején másfél szezonon át az angol klubban szereplő, FA-Kupa-győztes korábbi középpályás elismeri Jürgen Klopp érdemeit.

„Nagyon jól összerakta a csapatot, remekül frissített a kereten, bejöttek a dolgai, pedig nem mindig sikerül az edzőknek a változtatások. Van, akinek sikerül a saját arculatára szabni a csapatát, van, akinek nem. Kloppnak sikerült."

Jürgen Kloppot kétszer is megválasztották a világ legjobb klubedzőjének (2019, 2020), minden szinten a csúcsra juttatta a Liverpoolt: Bajnokok-Ligája-, Premier League- és FA-Kupa-sikerre vezette Mohamed Szalahékat.

„Abból, hogy mindent megnyert, nem következik, hogy elmenjen. Josep Guardiola sem tette, amikor tavaly Bajnokok-Ligájában, az angol bajnokságban és FA-Kupában is győzött a Manchester City-vel. Nem hinném, hogy elveszítette a motivációját. Elképzelhető, hogy új impulzusokra vágyik, esetleg egy másik futballközegben. Próbálnak vélhetően olyan edzőt találni, aki hasonló stílusban gondolkodik. Azt hiszem ki akar valami újat próbálni, elképzelhetőnek tartom, hogy átvegye a német válogatott irányítását."

Szoboszlai Dominiknak nem jön jól az edzőváltás

A Liverpool szurkolóit egyelőre inkább az foglalkoztatja, hogyan hat majd a csapatukra a bejelentés, hogyan tudnak a játékra, az elérhető trófeákra koncentrálni Szoboszlaiék.

„Ezt csak utólag fogjuk megtudni. Elképzelhető, hogy Kloppért is fognak játszani, de pszichológiai kérdés, hogy ilyenkor mit vált ki a játékosokból ez az új helyzet" - mondta a Mészöly Focisuli szakmai igazgatójaként tevékenykedő szakember.

A hétvégi visszatérés előtt álló Szoboszlai Dominikra is hatással lesz, hogy Jürgen Klopp a nyáron távozik. A 23 éves középpályás a német bizalmi embere, teljesítményével kivívta a drukkerek elismerését is.

„Az ő szempontjából nem biztos, hogy előnyös lesz a nyári váltás. Egyértelműen Jürgen Klopp vitte a klubhoz, és ennek megfelelően sok játéklehetőséget is kap tőle.

Tartom a Dominikot olyan jó játékosnak, hogy meggyőzze a következő edzőt is. Kicsit aggódtam amiatt, amikor Liverpoolba került, hogy a mással nehezen összehasonlítható angol ritmust fel tudja-e venni. Viszont annyira jól beleállt ebbe az egészbe, gyakorlatilag ő futja majdnem a legtöbbet. Azt mondom: kihagyhatatlan a csapatból! Főleg, ha még mellé tesz olyan parádés dolgokat, mint a góljai, gólpasszai, szerelései. Kikezdhetetlen!" – nyilatkozta a lapnak Kozma István.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.