Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Drámai gólt fejelt az olasz kapus, Ronaldo bukott utódja feltámadt Barcelonában

VOETBAL soccer ANVERS ANTWERPEN SPANJE ESPAGNE RAFC ESPANA CHAMPIONSLEAGUE Horizontal FOOTBALL FOOT
Barcelona's Joao Felix celebrates after scoring during a soccer game between Spanish FC Barcelona and Belgian Royal Antwerp FC, on Tuesday 19 September 2023 in Barcelona, Spain, on day 1 of the Champions League group stage, in group H. BELGA PHOTO TOM GOYVAERTS (Photo by Tom Goyvaerts / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es szezonjának csoportköre. Az első nyolc találkozón voltaképpen papírforma-eredmények születtek, de így is akadtak bőven emlékezetes pillanatok, elég ha csak azt említjük, hogy a Lazio kapusa a 95. percben fejelt gólt az Atlético Madrid ellen, ezzel pedig olyat tett, amire 14 éve nem volt példa a legrangosabb európai kupasorozatban. Ivan Provedel mellett a Barcelona támadója, Robert Lewandowski is tovább gyarapította azoknak a csapatoknak a számát, melyek ellen valaha gólt szerzett a BL-ben, míg Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain csatára újabb komoly mérföldkőhöz érkezett a Dortmund ellen lőtt gólja után. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Fontos meccset nyert a PSG a halálcsoportban

Az F csoportban az előző szezonban elődöntős AC Milan 0-0-s döntetlent játszott a San Siróban azzal a Newcastle Uniteddal, amely 20 év után tért vissza a legrangosabb európai kupasorozatba. A találkozón a milánói csapat kis túlzással lefocizta az angol együttest. Az AC Milan a találkozó első húsz percében hatszor lőtt kapura, végül Stefano Pioli együttesének 25 lövése volt a Newcastle ellen, mégsem tudott gólt szerezni.

Ennél rosszabb statisztikát csak 2005 októberében tudott felmutatni az olasz csapat, amikor 27-szer lőtt kapura a PSV Eindhoven elleni BL-meccsen, de mégsem tudott nyerni.

Nem az volt a célunk, hogy mélyen védekezzünk. A védekezésünk kicsit laza volt, de tökéletesen védtük a tizenhatos előtti területet. Tudjuk, hogy fejlődhetünk és javulhatunk és nagyon pozitívan tekinthetünk a következő mérkőzésre.

Nem vagyunk csalódottak az eredmény miatt. Talán egy kis szerencse hiányzott. Ahhoz, hogy továbbjussunk, jobbnak kell lennünk, de ne a negatívumokra koncentráljunk.

Javulni fogunk, és a következő mérkőzésen egy más Newcastle-t fogunk látni” – mondta Eddie Howe, a Newcastle United edzője, aki kiemelte, hogy a nyáron a Milantól vásárolt Sandro Tonali számára nagyon érzelmes volt a visszatérés, de a remek első félidei játékával sokat segített a csapatnak.

Eddie Howe elégedett volt a csapatával Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

„Csalódottak vagyunk, mert ha így játszol, akkor nyerned kell.

A teljesítményünk összességében jó volt, de győzni akartunk. Az a célunk, hogy továbbjussunk ebből a csoportból, és jól akartunk kezdeni” – értékelt találkozó után Stefano Pioli, a Milan edzője.

A Newcastle United 20 év után tért vissza a Bajnokok Ligájába, a találkozót azonban a beárnyékolta, hogy

a mérkőzés előtti éjszaka egy hét-nyolc fős, maszkot viselő társaság megkéselt egy angol szurkolót, az 58 éves Eddie McKayt, aki fiával és egy barátjával utazott el a találkozóra.

A Sky Sports értesülése szerint a stabilizálták az angol szurkoló állapotát, akinek két vágási sérülés van a karján, egy pedig a hátán.

A csoport másik mérkőzésén a Paris Saint-Germain 2-0-ra legyőzte a német Borussia Dortmund csapatát a Parc des Princes stadionban. A találkozó első gólját lövő Kylian Mbappé a hetedik egymást követő szezonjában szerzett gólt a Paris Saint-Germain színeiben a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította az uruguayi Edinson Cavani rekordját.

Hakimi és Mbappe ünnepli a PSG második gólját Forrás: AFP/Miguel Medina

Emre Can, a Dortmund csapatkapitánya azt emelte ki, hogy az első félidőben jól védekezett a német csapat, de a rengeteg labdaeladás miatt nem tudott megfelelően építkezni.

Edin Terzić, a Dortmund edzője a találkozó után azt mondta, hogy csapata nem futballozott elég bátran.

Az első félidőben nem voltunk elég bátrak és minden második labdát elvesztettünk.

Szerettünk volna bátrabbak lenni, többet támadni, bátrabban elhagyni a pozícióinkat. A szünet után láttuk, hogy ez lehetséges, ha három-öt méterrel feljebb lépünk, és bízunk a mögöttünk lévő játékosban.”

A mérkőzés legjobbjának a PSG portugál középpályását, Vitinhát választották, aki az első félidőben lőtt egy kapufát, a másodikban pedig adott egy gólpasszt Achraf Hakiminak.

– mondta portugál válogatott középpályás, aki bízik benne, hogy csapata végre rátalált a győzelem útjára.

A Paris Saint-Germain játékosai a közönséggel ünnepeltek a lefújás után Forrás: AFP/Franck Fife

A Dortmund elleni találkozón Kylian Mbappé a 35. BL-gólját lőtte a Paris Saint-Germainben, pontosan ennyit lőtt Thierry Henry is az Arsenalban. Ennél több gólt francia játékosként csak Karim Benzema tudott lőni (78) a Real Madridban. És ha már Benzema szóba jött, akkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az idei szezon mindenképpen történelmi a Bajnokok Ligájában, ugyanis a 2002/03-as szezon óta ez az első olyan idény, amikor sem Cristiano Ronaldo, sem Lionel Messi, sem pedig Karim Benzema sincs ott a legrangosabb európai kupasorozatban.

A 95. percben fejelt gólt, történelmet írt az olasz kapus

Az E csoportban a spanyol Atlético Madrid sokáig vezetett a Lazio otthonában, azonban az olasz csapat a 95. percben egyenlített egy szögletből, méghozzá úgy, hogy a kapusa, Ivan Provedel fejelt gólt.

– mondta az olasz kapus, aki a BL történetének második kapusa lett, aki nem büntetőből talált be.

  • Korábban Sinan Bolat, a belga Standard Liege török kapusa egy AZ Alkmaar elleni 2009-es csoportmeccs alkalmával egyenlített hasonlóképpen.
Ivan Provedel védhetetlen gólt fejelt Jan Oblaknak Forrás: AFP/Filippo Monteforte

„A futball néha a pillanatokról és nem a teljesítményről szól.

Sajnálom, hogy az utolsó másodpercben kellett egyenlítenünk. Remélem, hogy ez a pont lendületet ad nekünk, és motiválni fog minket” – tette hozzá az olasz kapus, aki korábban az olasz másodosztályban már fejelt gólt a Juve Stabia kapusaként egy Ascoli elleni találkozón még 2020 februárjában.

– mondta a találkozó után Luis Alberto, a Lazio játékosa.

„Őszintén szólva, ilyen meccset még nem éltem át,

rendkívül érzelmes volt. Ivan hozta nekünk ezt a fontos döntetlent. Nem érdemeltünk vereséget, ezért boldogok vagyunk. Tétován kezdtünk, de ezt a meccset arra kell használnunk, hogy újraépítsük magunkat” – mondta a lefújás után Mattia Zaccagni, az olasz csapat támadója.

Diego Simeone csapata az utolsó pillanatban bukta el a győzelmet Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia

Diego Simeone, azt Atlétika Madrid edzője a hajrában elbukott győzelem ellenére elégedett volt csapatával.

Jó második félidőt játszottunk, voltak tiszta gólszerzési lehetőségeink.

Szervezetten és nagy erőfeszítéssel védekeztünk. Az utolsó percben kapott gól ellenére jó érzések maradtak bennem”

– értékelt a találkozó után az argentin szakember.

A csoport másik meccsén a holland Feyenoord 2-0-ra legyőzte a skót Celtic csapatát Rotterdamban. A találkozón a hollandok kihagytak egy tizenegyest is, a skótok pedig Gustaf Lagerbielke és Odin Thiago Holm kiállítása miatt kettős emberhátrányban fejezték be a meccset.

Megszenvedett a címvédő Manchester City

A G csoportban a címvédő Manchester City egy félidőn át szenvedett a szerb Crvena zvezda ellen. Pep Guardiola csapata az első félidőben 22-szer lőtt kapura, mégis a vendégek szereztek vezetést. A fordulás után azonban az argentin világbajnok Julián Álvarez duplájának köszönhetően fordított az angol csapat, a 3-1-es végeredményt pedig a BL-döntőben győztes gólt lövő Rodri állította be.

Nagyon csalódott vagyok a második gól miatt, de elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert egy hihetetlenül jó csapat ellen játszottunk, amely rengeteg lehetőséget teremt. Több mint száz százalékot adtunk ki magunkból, és talán jobb eredménnyel zárhattuk volna a mérkőzést, miután gólt kaptunk.

Ez volt az első Bajnokok Ligája-meccsem, nagyon nehéz így a világ legjobb csapata ellen játszani. Uralják a pályát, és körülbelül harminc lövést adtak le, és azt hiszem, 15 vagy 16 védést mutattam be.

Örülünk, hogy megmutathattuk, hogy készen állunk az olyan ellenfelekre, mint a Manchester City, és megvan a minőségünk a Bajnokok Ligája csoportkörére. Megállítottuk Haalandot, de meg kellett állítanunk a többieket is” – mondta a meccs után Omri Glazer, a Crvena zvezda kapusa, akinek a találkozó alatt 37 lövés ment a kapujára.

Erling Haaland a Crvena Zvezda ellen egy gólpasszt adott Forrás: AFP/Paul Ellis

Pep Guardiola, a Manchester City edzője dicsérte a csapata játékát, de a helyzetkihasználással érthetően nem volt elégedett.

A legutóbbi két meccsünkön nem is tudom, hány lehetőséget hagytunk ki. Nagyon-nagyon jól játszottunk, de nem tudtunk gólt lőni. Következetesek voltunk, és a végén megnyertük a meccset.

Ha huszonkét kapura lövésed van, az azt jelenti, hogy nagyon jól játszol. Az pedig elöl lévők felelőssége kell, hogy legyen, hogy gólokat lőjön a csapat”

– mondta a katalán szakember a találkozó után, aki külön kiemelte a két gólt szerző Julián Álvarezt, aki az elmondása alapján nagyon keményen dolgozik.

Pep Guardiola és a BL-döntő hőse, a spanyol válogatott Rodri Forrás: AFP/Oli Scarff

A csoport másik meccsén a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig 3-1-es győzelmet aratott a svájci Young Boys otthonában. A német együttesben a csapatkapitány Willi Orbán nem léphetett pályára, ugyanis a magyar válogatott csehek elleni felkészülési mérkőzésén térdsérülést szenvedett, így körülbelül tíz hétig nem futballozhat. Gulácsi Péter sem volt ott a lipcseiek kezdőjében, de vele kapcsolatban mindenképpen pozitívum, hogy a súlyos térdsérülése után a már a keret tagja lehetett és ott ült a kispadon.

Ronaldo utódja kivirágzik Barcelonában?

A H csoportban a portugál FC Porto 3-1-re legyőzte az ukrán Sahtar Donyeck csapatát Hamburgban, míg a spanyol bajnok FC Barcelona hazai pályán 5-0-ra legyőzte a Royal Antwerp csapatát. A találkozón a portugál válogatott Joao Felix duplázni tudott és egy gólpasszt is kiosztott, ezzel ő lett a Barcelona történetének második játékosa, aki az első BL-meccsén három gólban is szerepet vállalt.

Joao Felix 2018-ban robbant be a Benfica csapatába, sokan az új Cristiano Ronaldót látták benne. 2019 nyarán az Atlético Madrid 127 millió eurót fizetett érte, de az elmúlt években nem tudott húzóember lenni a madridi csapatban. Az Atléticónál ráadásul magára haragította a klubot is, miután egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy számára mindig a Barcelona lesz az első választás, ha úgy hozza a sors.

Joao Felix kivirágzott Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

A 23 éves támadónak nyáron aztán valóra vált az álma, ugyanis a Barcelonához került kölcsönbe, ahol valósággal kivirágzott. Jelenleg három mérkőzésen három gólnál és egy gólpassznál jár a katalán csapatban, amelynek a játéka sokkal jobban illik a kvalitásaihoz, mint az Atlético Madrid defenzív futballja.

Nagyszerű mérkőzést játszottunk, örülök a győzelemnek. Nagyon boldog vagyok, ez azért van, mert jól érzem magam a pályán.

A csapattársaim sokat segítenek nekem, örülök, hogy Lewandowski mellett játszhatok. Sokat figyeltem őt, mielőtt ide igazolt, és azt mondtam neki, hogy közel fogok játszani hozzá, mert ismerem a mozgását” – mondta meccs után Joao Felix, akit a Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández is kiemelt a találkozó után.

Általában magas szinten játszunk, de olyan játékosok érkeztek, akik javítottak a már kész csapaton. Gündogan egy csoda, nincs mit mondanom neki. Ennyire jó. Joao Cancelo is. A másik Joao is egyből megértette a játékstílust, tökéletesen érti a szerepét benne.

Most játszottunk a legjobban, amióta átvettem a csapatot. Ez az az út, amelyen haladni akarunk.

Büszke vagyok a csapatra.

HOSSZABBÍTÁS:

Végezetül lássuk a keddi mérkőzések legérdekesebb statisztikáit:

  • 16 évesen és 68 naposan a Barcelona támadója, Lamine Yamal lett a BL-történelem második legfiatalabb debütáló játékosa. A rekordot a Dortmund támadója, Youssoufa Moukoko tartja, aki 16 éves és 18 napos volt, amikor bemutatkozott a Bajnokok Ligájában.
  • Robert Lewandowsi után Joao Felix lett a Barcelona történetének második játékosa, aki az első BL-meccsén három gólban is szerepet vállalt. A lengyel támadó az előző szezonban mesterhármassal debütált a cseh Viktoria Plzen ellen.
  • 35 évesen és 29 naposan Robert Lewandowski lett a Barcelona történetének legidősebb gólszerzője a BL-ben. Gerard Piquét előzte meg, aki 2021-ben a Dinamo Kijev ellen talált be 34 évesen és 260 naposan.
    A belga Antwerpen a 33. csapat, amely ellen Robert Lewandowski gólt lőtt a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Lluis Gene
  • Benjamin Sesko 20 évesen és 111 naposan az RB Leipzig történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Korábban Jean-Kévin Augustin tartotta a klubrekordot, aki 20 évesen és 123 naposan volt eredményes BL-meccsen.
  • Maxi López, Sergio Busquets és Ferrán Torres után a portugál válogatott Joao Felix lett a Barcelona történetének negyedik játékosa, aki a klub színeiben góllal és gólpasszal mutatkozott be az első Bajnokok Ligája-mérkőzésén.
  • A belga Royal Antwerpen a 33. csapat, amely ellen Robert Lewandowski gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Csak Karim Benzema (34), Cristiano Ronaldo (38) és Lionel Messi (40) szerzett csapat ellen gólt.
  • 20 évesen és 96 naposan Pablo Barrios lett az Atlético Madrid történetének legfiatalabb spanyol játékosa, aki gólt lőtt a BL-ben. Korábban Saúl Niguez tartotta a rekordot, aki 20 évesen 334 naposan talált be az Asztana ellen.
  • A Manchester Citynek az első félidőben 22 lövése volt a Crvena zvezda ellen. A 2003/04-es szezon óta (amióta az adatok rendelkezésre állnak) ez a lövésmennyiség a legtöbb, amit bármelyik csapat az első félidőben kapott egy BL-meccsen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:

Feyenoord (holland)-Celtic FC (skót) 2-0 (1-0)
gólszerzők: Stengs (45+2.), Dzsahanbahs (76.)
kiállítva: Lagerbielke (64., Celtic), Holm (68., Celtic)

SS Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Provedel (95.), illetve Barrios (29.)

F csoport:
AC Milan (olasz)-Newcastle United (angol) 0-0

Paris Saint-Germain (francia)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Mbappé (49., tizenegyesből), Hakimi (58.)

G csoport:
Manchester City (angol)-Crvena zvezda (szerb) 3-1 (0-1)
gólszerzők: Álvarez (47., 60.), Rodri (73.), illetve Bukari (45+3.)

Young Boys (svájci)-RB Leipzig (német) 1-3 (1-1)
gólszerzők: Elia (33.), illetve Simakan (3.), Schlager (74.), Sesko (92.)

H csoport
FC Barcelona (spanyol)-Royal Antwerp (belga) 5-0 (3-0)
gólszerzők: Joao Félix (11., 66.), Lewandowski (19.), Bataille (22., öngól), Gavi (54.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-FC Porto (portugál) 1-3 (1-3)
gólszerzők: Kelsy (13.), illetve Galeno (8., 15.), Taremi (29.)

Mindent egy helyen az Eb-ről