Vágólapra másolva!
Véget ért a labdarúgó OTP Bank Liga őszi szezonja, amelynek szenzációját a Paks csapata szolgáltatta, amely a bajnoki címvédő Ferencvárost megelőzve az élről várhatja a tavaszi folytatást. Szintén szenzációnak számít a Fehérvár szereplése, hiszen Bartosz Grzelak együttese az előző szezonban csak egy kapitális játékvezetői hibának köszönhette a bennmaradását, majd nyáron is pocsékul kezdte a szezont, de egy elképesztő feltámadást produkálva feljött a harmadik helyre, és lassan számolni kell a Vidivel az érmes csapatok között. Jöjjenek az őszi szezon érdekességei!

Az ősz kétarcú csapata a Ferencváros

Szavazzon!

Megnyeri-e az NB I-et 2024-ben a Fradi?

Igazi meglepetésként kell értékelni, hogy 2023 végén nem a címvédő Ferencváros áll az NB I első helyén.

A listavezető Paks 1 pontos előnye persze nem nagy, bármikor behozható.

A Fradinak ugyanakkor érdemes hátra is néznie, mert a hatodik forduló után még utolsó helyen álló Fehérvár már a harmadik és közel került a bajnokcsapathoz.

Dejan Sztankovics keze alatt masszív Fradi formálódik Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az ősz folyamán egyértelmű volt, hogy

a Fradinak most sokkal fontosabb a nemzetközi kupaszereplés, mint az, hogy mi történik az NB I-ben.

A zöld-fehérek egészen biztosan úgy okoskodtak, hogy a tavaszi szezonban - amikor már nem lesz rajtuk ekkora a nemzetközi sorozatok terhe - simán megnyerik majd az NB I-et. Erre természetesen most is megvan az esélyük.

A Fradinál a szezont az orosz Sztanyiszlav Csercseszov kezdte el edzőként, de őt a Klaksvik elleni BL-selejtezőbeli kiesés után elküldték. Őt Máté Csaba követte, de azt világosan lehetett látni, hogy a magyar segédedző nem végleges megoldás erre a kérdésre.

A helyére érkezett szerb Dejan Sztankovics keze alatt masszív csapat alakult ki,

de pont a nemzetközi meccsek miatti kettős terhelés miatt a címvédő sokszor kétarcú csapatként szerepelt. A legnagyobb meglepetés az volt, amikor a Fehérvár elvitte a három pontot az Üllői útról. A Fradi ezen felül Pakson és Kecskeméten is kikapott, na meg a szezon elején - még Máté Csabával - hazai pályán a Puskás Akadémiától.

Az ősz szenzációja: a Paks az őszi bajnok

Szavazzon!

Doogón végez-e a Paks 2024 tavaszán?

A Bognár György vezette Paksi FC évek óta az NB I egyik színfoltja, hiszen a csak magyar játékosokat foglalkoztató tolnai csapat rendkívül gólra törő játékot játszik, amit az is bizonyít, hogy

a legutóbbi három szezonban a Paks adta az NB I gólkirályát Hahn János, Ádám Martin legutóbb pedig Varga Barnabás személyében.

Böde Dánielék az elmúlt években rendkívül gólgazdag meccseket játszottak, a teljesítményük viszont hullámzó volt, bárkit meg tudtak verni, de bárkitől ki is tudtak kapni. A Paks az idei szezonban megtartotta a fantáziadús támadójátékát, azonban Bognár György azzal lepte meg a mezőnyt, hogy több hangsúlyt fektetett a védekezésre.

Véleménye szerint a Ferencvárostól augusztus végén elszenvedett 6-1-es vereség után rájöttek, hogy nem szabad annyira nyíltan futballozni, mint ahogy addig tették. Onnantól masszívabb középpályával játszanak, eggyel kevesebb támadóval. Ez után a védelem is összeállt, a középpálya is működött, így egyensúlyba került a csapat.

Bognár György 2022-ben az év edzője lett, ha a Paks így folytatja, 2024-ben is az lehet Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Minden évben volt sanszunk arra, hogy olyan helyezést érjünk el, hogy a nemzetközi kupában induljunk, de mindig lecsúsztunk egy hajszállal.

- fogalmazott Bognár György, aki a Paks utolsó elveszített meccse után a versenyrendszert kritizálta.

Az ősz feltámadása: dobogós a Fehérvár

Szavazzon!

Érmes lesz-e a Fehérvár 2024 tavaszán?

A Fehérvár FC az előző szezonban csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani az NB I-es szereplését, ráadásul a csapat bennmaradásához egy kapitális bíró hiba is kellett, ami a Honvéd NB I-es búcsúját jelentette.

A szezon előtt aztán Garancsi István, a Fehérvár tulajdonosa egy interjúban elmondta, hogy a jelenlegi körülmények között nincs értelme bajnoki címről álmodozni, csakis a biztos bennmaradás a lényeg, hogy a szurkolóknak ne az utolsó fordulóban kelljen emiatt izgulniuk.

Sokan azt hitték Bartosz Grzelak (jobbra) a korán kirúgott edzők között lesz Fotó: Polyák Attila - Origo

A szezon elején aztán úgy tűnt, borzalmas lesz a Fehérvár, hiszen Bartosz Grzelak együttese az első három bajnoki meccsét elveszítette, szeptemberben pedig jött az NB III-as ESMTK elleni kiesés a Magyar Kupából.

Szégyelljük magunkat, el kell ismerni, ez nem volt jó, innentől kezdve csak a bajnokságra kell koncentrálnunk. Most kell majd megmutatni, milyen személyiségek vagyunk”

– mondta a meccs után a Vidi edzője, akinek a maradására nem sokan fogadtak volna ezután, hiszen a kupakiesés mellett csapatát egy pont választotta el az NB I kiesőzónájától.

Azonban a csúfos kudarc után valami megváltozott Fehérváron, és az

azt követő 11 meccsből kilencet megnyert a csapat, egy döntetlen mellett pedig csak egyszer kapott ki, ezzel Grzelak együttese feljött a tabella harmadik helyére,

és csak három pont választja el a második Ferencvárostól és négy a listavezető Pakstól.

A jó matróznak át kell hajóznia a legnagyobb viharokon is, csendes vízen nem lehet megtanulni jól vitorlázni. A szezon elején még nem volt teljes a keret, kemény volt a sorsolásunk is, de sokat tanultunk csapatként ebből az időszakból.

Mindenki realizálta, hogy nem fogunk egy futballmérkőzést sem nyerni akkor, ha nem vagyunk száz százalékig elkötelezettek. Erről sokat beszéltünk az öltözőben. Formációt is váltottunk, stabilabb lett a védekezés és a kétcsatáros játék több gólt is hozott elől. Az az érzésem, hogy most olyan focit mutatunk be, amelyben mindig benne van a gól, a mérkőzés állásától függetlenül” – nyilatkozta a Paks elleni kiütéses győzelem után a Fehérvár edzője.

Kenan Kodro vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Vidi sikereivel kapcsolatban muszáj megemlíteni Kenan Kodro nevét is. A bosnyák támadó 11 gólt lőtt az őszi szezonban, ezzel ferencvárosi Varga Barnabást és a mezőkövesdi Sztefan Drazsicsot megelőzve a góllövőlista élén áll, ezzel pedig 1401 nap után vezeti ismét Vidi-játékos az NB I góllövőlistáját.

Az ősz botránya: kiesésről döntött a hatalmas bírói hiba

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezető bizottságának elnöke egy augusztusi háttérbeszélgetésen elismerte, hogy hibázott a bíró, amikor az előző szezon utolsó fordulójában a Puskás Akadémia-Budapest Honvéd találkozó hajrájában a bennmaradásért küzdő, de végül kiesett kispestiek 0-0-s állásnál nem kaptak 11-est Szolnoki Roland kezezése után.

Hanacsek megemlítette, hogy a bajnokság hajrájában felhívták arra a figyelmet, hogy inkább eggyel több visszanézés legyen, mert "az időszerűség nem mehet a pontosság rovására", ennek ellenére a VAR végül nem hívta ki a bírót, hogy videón megtekintse az esetet.

"Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek"

- összegzett Hanacsek, aki megjegyezte, emberi hiba mindig lesz, ez alól a VAR sem kivétel, mivel ott is emberek döntenek.

Ezt követően aztán az NB II-ben szereplő Budapest Honvéd reagált a játékvezető bizottság elnökének szavaira és a bennmaradást jelentősen befolyásoló bíró hibára.

„Ami a játékvezetőknek álmatlan éjszakákat, az a Budapest Honvédnak több száz millió forintos anyagi és jelentős erkölcsi kárt okozott" - olvasható a kispesti klub közleményében, melyben hangsúlyozták, hogy az ominózus mérkőzés után az MLSZ felé is jelezték, hogy számukra elfogadhatatlan az ítélet, ezen pedig a hiba utólagos elismerése sem segít.

A Budapest Honvéd a kisés óta is csak szenved az NB II-ben Forrás: Balogh Dávid/honvedfc.hu

Megjegyezték, hogy bíznak benne, hogy a jövőben még tovább csökkenhet a súlyos hibák száma, hiszen a magyar futball érdeke, hogy elkerülhessük az ilyen eseteket.

Az ősz legjobbja: Varga Barnabás a Fradiban is parádézik

Szavazzon!

Gólkirály lesz-e az idény végén Varga Barnabás?

Varga Barnabás számára tündérmeseként alakult az elmúlt másfél év. A 29 éves támadó az előző szezonban 26 találattal gólkirály lett az NB I-ben, tavaly márciusban bemutatkozott a magyar válogatottban – amelyben azóta alapember lett – nyáron pedig a bajnok Ferencvároshoz igazolt.

Varga Barnabás a Fradiba is átmentette elképesztő formáját Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Vargát sokan féltették a Fraditól, hiszen Magyarország legjobb csapatában óriási a konkurenciaharc, így érthető, hogy voltak olyanok, akik azt hitték, hogy a Paksról érkező támadó nem tudja majd kiharcolni a helyét a kezdőcsapatban.

hogy idejöjjön, mert igazi Fradista, friss gondolkodású, soha nem adja fel, szóval nagyon jó, hogy itt van” – mondta a magyar válogatott támadóról Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke.

Varga Barnabás az őszi szezonban 21 meccsen lépett pályára a Fradiban, 17 gólt lőtt mellette pedig kiosztott hét gólpasszt is, ezzel

oroszlánrészt vállalt abban, hogy a csapata kiharcolta a Konferencia-liga szereplést, majd a csoportjából veretlenül jutott tovább.

A 29 éves támadó az NB I-ben csak tíz meccsen léphetett pályára, ugyanis október végén

megsérült a Diósgyőr elleni bajnokin, így hat NB I-es meccset és három Konferencia-liga mérkőzést is ki kellett hagynia. A hiányát a Fradi is komolyan megérezte, mert a távolléte alatt hat NB I-es meccsből négyszer nyeretlen maradt a Ferencváros, így az ősszel lejátszott 34 meccs mellett ennek is betudható, hogy Dejan Sztankovics együttese csak a második helyről várhatja a tavaszi folytatást.

Az ősz csalódása: az Újpest mélyrepülése

Szavazzon!

Kiesik-e az NB I-ből az Újpest?

A Nebojsa Vignjevics vezette lila-fehérek jól kezdték az őszi szezont, a 11. fordulóban úgy futottak neki a 239. Ferencváros elleni derbinek, hogy harmadik helyről várhatták az összecsapást. Az Újpestnek nem sok öröme volt a derbiken az utóbbi években, hiszen négy és fél éve nem tudott pontot szerezni a Fradi ellen, és közel kétszer ennyi ideje, 2015. december 12-e óta nem tudott nyerni a címvédő ellen. Azonban a lila-fehéreknek bizakodásra adhatott okot, hogy remek formát mutattak: a derbi előtti hat bajnoki összecsapásukból ötöt megnyertek.

A találkozót végül a Fradi 3-0-ra megnyerte, a meccs azonban nem volt annyira sima, mint az eredmény így leírva. A találkozó legjobbja a sérült Dibuszt Dénest helyettesítő Varga Ádám lett, aki valósággal megbabonázta az újpesti támadókat.

Az Újpest lendülete megtört az elveszített derbi után Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elveszített derbi után aztán megtört az Újpest lendülete.

Nebojsa Vignjevics csapata ugyan még megnyert egy Magyar Kupa-meccset Tatabányán, azóta viszont nem tudott meccset nyerni az NB I-ben.

Az Újpest egy elképesztő összeomlás után a dobogós álmok helyett most a kilencedik helyen telel, ráadásul a játékosok fejében is gondok lehetnek, ugyanis a Kisvárda ellen 4-0-ra elveszített utolsó őszi meccs után kiderült, hogy az újpesti csapatból több játékos is elment bulizni az éjszakába, ami nagy vihart kavart a klubházban és a szurkolók körében is.

Az ősz kérdőjele: feltámadhat-e a Kisvárda?

Szavazzon!

Bentmarad-e az NB I-ben a Kisvárda?

A Kisvárda a 2021/22-es szezonban történelmet írt, hiszen a klub 111 éves fennállása során először végzett a második helyen és nyert érmet az élvonalban. A következő szezonban törvényszerű volt a visszaesés, de a szabolcsi együttes így is a hatodik helyen zárt az OTP Bank Ligában, ami teljesen stabil teljesítménynek mondható.

Az idei szezon mélyrepülését azonban senki nem látta érkezni, de muszáj megemlíteni, hogy a Várda gyenge szereplésében erősen közrejátszottak a külső körülmények. Történt ugyanis, hogy nyáron a Várkerti Stadion gyepszőnyege bakteriálisan fertőzött lett, ezért a Kisvárda októberben 21-én játszhatott először hazai pályán az NB I idei szezonjában.

Milos Kruscsics nem jött ki Révész Attilával Fotó: Csudai Sándor - Origo

Persze, a Kisvárda őszét nem csak a pálya alkalmatlansága tette nehézzé, hanem az is, hogy Révész Attila sportigazgató két edzőt is elfogyasztott. A Kisvárda Milos Kruscsics irányításával kezdte a szezont, de a korábbi újpesti edzőt már a harmadik fordulót követően kirúgták.

Nem minden úgy alakult, ahogy szerettük volna.

Most úgy gondoljuk, más személyiségnek kell a csapat mellett lennie. A klub elvárásait jobban elfogadó, nem a saját, hanem a klub érdekeit előtérbe helyező edzőre van szükségünk”

fogalmazott Révész Attila.

Révész Attila (balra) elvárásainak nem könnyű megfelelni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kruscsics helyét ideiglenesen kinevezett Gerliczki Máté vette át, majd szeptember 3-án kinevezték Mátyus Jánost, akinek hat bajnoki mérkőzésen egy győzelem és öt vereség volt a mérlege, így az előző szezonban a Budafokot Magyar Kupa-döntőig vezető edző november 7-én beadta a lemondását.

Az utolsó öt őszi mérkőzésen már Feczkó Tamás irányította a Kisvárdát, akivel a szabolcsi csapat kétszer is nyerni tudott, az utolsó fordulóban az Újpestet végezte ki, ezzel pedig felzárkózott a Várda a kiesés elől menekülő Zalaegerszegre és a Mezőkövesdre.

Feczó Tamás már a Kisvárda harmadik edzője a szezonban Forrás: dvtk.eu

A szabolcsi csapatnak most egy pont a hátránya a bennmaradást érő tizedik helytől, és mivel tavasszal több meccse lesz hazai pályán, korántsem rosszak az esélyei.

Várható izgalom a középházban?

Az utóbbi években óriási csata zajlott a kiesés elleni harc elkerüléséért, idén azonban úgy tűnik, hogy a két kieső a Kisvárda, Mezőkövesd, Zalaegerszeg hármasból fog kikerülni. A kilencedik helyen álló Újpestnek már 6 pont előnye van a 11. helyen álló Zalaegerszeggel szemben, és a sokat bukdácsoló Kecskemét is egyre masszívabbnak tűnik.

A két újonccsapat, a Diósgyőr és az MTK is elég stabil teljesítményt nyújt ahhoz, hogy ne legyenek kiesési gondjai. A dobogóért a Paks, Fradi, Fehérvár hármas mellett még a Debrecen és a Puskás Akadémia lehet harcban.

Persze a 12 csapatos NB I azért is rendkívül izgalmas, mert egy jó szériával rendkívül sokat lehet előre lépni, míg egy rossz sorozattal bármikor bajba lehet kerülni, így könnyen megeshet, hogy jövő májusban ismét elképesztő drámákat láthatunk majd az NB I-es szezon végjátékában.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 32 22 5 5 78-30 48 71
GY
D
GY
GY
V
I
2.
Paksi FC 32 16 9 7 49-41 8 55
V
V
GY
D
D
I
3.
Fehérvár FC 32 16 11 5 55-40 15 53
GY
D
V
GY
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 32 14 8 10 56-34 22 52
GY
GY
V
GY
GY
I
5.
DVSC 32 14 12 6 48-44 4 48
GY
V
GY
V
GY
I
6.
DVTK 32 12 12 8 50-56 -6 44
D
GY
D
V
GY
I
7.
MTK Budapest 32 12 13 7 42-61 -19 43
D
GY
V
V
V
I
8.
ZTE FC 32 12 13 7 53-58 -5 43
V
D
GY
GY
D
I
9.
Kecskeméti TE 32 12 14 6 43-44 -1 42
V
GY
D
D
GY
I
10.
Újpest FC 32 11 17 4 45-65 -20 37
V
V
V
GY
V
I
Teljes lista