Többször kellett megmenteni az életét, elvesztette az álmát, mégis mindig mosolyog a magyar foci egyik legnagyobb tehetsége

Pál Zoltán, foci
Pál Zoltán ma már nyugodtan élhet
Vágólapra másolva!
Századik NB I-es meccsét játszotta, amikor egy rosszullét miatt a szünetben cserét kellett kérnie, majd az orvosi vizsgálat után közölték vele, hogy keressen valami civil foglalkozást. Pál Zoltán ekkor már válogatott kerettag volt, a Vfb Stuttgart vitte volna Lisztes Krisztián mellé, de végül örült, hogy egyáltalán sétálni tud. Hosszú idő után azonban a megye II-ben csak megkapta azt az örömöt a focitól, amit a betegsége elvett tőle.

A Vasas fiatal csatára a magyar foci nagy ígérete volt, amikor kiderült, hogy nem folytathatja tovább a karrierjét. A mai napig emlékszik a pillanatra, amikor közölték vele a rossz hírt.

"Kristálytisztán, az ilyet nem felejti el az ember. Éppen a századik NB I-es meccsemen lettem rosszul, a szünetben kértem is a cserét.

Találgatták, vírus vagy valami más okozhatta a betegséget, de végül is teljesen mindegy volt. Mintha megnyílt volna a föld alattam, és mintha ez az egész nem velem történne..." - mondta Pál Zoltán a Magyar Nemzetnek adott hosszú interjúban.

Pál Zoltán ma már nyugodtan élhet Forrás: Mirkó István

A VÁLOGATOTT HELYETT AZ ÉLETE LETT A TÉT

Ekkor már tagja volt a válogatott keretnek, és meggyőződése, ha nincs a betegsége, be is mutatkozhatott volna. Mint mondja, fiatalon a válogatottság mellett a külföldi szerződés volt az álma, és már aláírás előtt volt a szerződése a Bundesligában szereplő Vfb Stuttgarttal, akik Lisztes Krisztián mellé szerették volna szerződtetni.

"Egyik pillanatról a másikra az élet elvett tőlem mindent, amiért addig kicsi koromtól kezdve dolgoztam.

Muszáj volt egy lapra feltenni mindent, hanyagolni a tanulást, a nyaralások helyett edzőtáborokban töltöttem a nyarakat, telente derékig égő hóban, fagyban, sárban edzésekkel mentek el a napok, és csak a futball állt a fókuszomban. Mindez azonban semmivé vált akkor, amikor Vácott cserét kértem, jött a kivizsgálás és a kérdés, hogy van-e civil foglalkozásom... Csak képzelje el, hogy a századik meccsét ünnepli, két nap múlva pedig azt mondják, még csak ne is sétáljon, különben meghal."

KIÚT A BAJBÓL

Orvosi értelemben a világhírű szívsebész, Dr. Papp Lajos segített rajta, aki sertésszívbillentyű beültetésével visszaadta neki a reményt, sőt még a focipályára is visszatérhetett. De ez már nem ugyanaz a foci volt, mint korábban.

"Azt hittem, a történet lelki oldalát egyedül meg tudom oldani, de ez nagy tévedés volt, a mai eszemmel kerestem volna sportpszichológust.

Foggal-körömmel ragaszkodtam a futballhoz, visszajöttem, de már nem éreztem olyan jól magamat benne, mint előtte" - idézi vissza Pál Zoltán, aki éppen ezért ekkor már könnyebben vette tudomásul, hogy muszáj befejeznie a karrierjét.

Civil állás után nézett, és évekig vezetett egy pizzériát, majd újra a focipálya felé vette az irányt.

A MEGYEI FOCITÓL KAPTA MEG A SIKERT

Amit a válogatottól és a külföldi csapattól remélt, azt végül a megye II-es Mány csapatában kapta meg, ahova egy barátja hívására ment.

"Nagyon élveztem, gólkirály is lettem, sok minden rólam szólt,

Sokat kaptam lelkileg, mert a mányiak szerettek, megbecsültek, jól éreztem magamat közöttük."

A gyerekeknek tartott foglalkozásokat is nagyon élvezi Forrás: Ádám Kriszti – adamsweb/vkla.hu

Időközben két korábbi játékostársával, Geress Zoltánnal és Tuboly Frigyessel létrehozott egy focisulit, ahol sok olyan fiatal kapott és kap ma is segítséget, akiben megvan a tehetség, de valamilyen oknál fogva mégis kiesik egy-egy élvonalbeli csapat utánpótlásából. Jó példa erre az a Katona Mátyás, akit a Vasasból elküldtek, ma pedig fontos játékosa a Fehérvárnak.

SZÜLETÉSNAPOK SOKASÁGA

Az embernek csak egy születésnapja van, és annak is hogy tud örülni. Nos, Pál Zoltánnak van vagy négy-öt, és mindegyiknek ugyanúgy tud örülni. Volt, hogy vérrög keletkezett a szívében, ami után több életmentő műtétet is el kellett rajta végezni.

"Az őrangyalom megint fogta a kezemet, egy hetet töltöttem el az intenzív osztályon. Három nagyobb műtéten estem át, mindent egybevetve háromszor-négyszer kellett megmenteni az életemet. Az igazi mellett ennyi születésnapot ünnepelhetek. (...) inkább nem számolgatom a műtéteket, egész egyszerűen örülök annak, hogy itt vagyok" - mondja a mindig mosolygós Pál Zoltán.