Megalázó Manchester United-összeomlás

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL
Bayern Munich's French forward #11 Kingsley Coman celebrates after scoring the team's first goal during the UEFA Champions League group A football match between Manchester United and FC Bayern Munich at Old Trafford stadium in Manchester, north west England, on December 12, 2023. (Photo by PETER POWELL / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája A csoportjának 6. fordulójában a Manchester United győzelmi kényszerben lépett pályára a Bayern München ellen, de nem tudott csodát tenni az Old Traffordon. Az angol csapat 1-0-ra kikapott a német rekordbajnoktól, de akkor is kiesett volna, hogy ha sikerül győznie, ugyanis a csoport másik meccsén az FC Köbenhavn hazai pályán 1-0-ra legyőzte a török Galatasaray együttesét, így a Bayern mellett a dán csapat jutott tovább csoportmásodikkként.

A Vörös Ördögökön a csoda sem segíthetett

A Manchester United lehetetlen helyzetből várta a Bayern München elleni rangadót. Erik ten Hag csapata a négy megszerzett pontjával a csoportja utolsó helyén állt, és csak abban az esetben juthatott volna tovább, ha legyőzi a német rekordbajnokot az Old Traffordon, mellette pedig döntetlent születik a FC Köbenhavn-Galatasaray rangadón. Ha csoport másik meccsét a dán vagy a török csapat megnyeri, akkor teljesen mindegy, mit játszik a Manchester United.

Manchesterben egyre inkább téma Erik ten Hag kirúgása Forrás: AFP/Oli Scarff

Az angol csapat szurkolói a meccs előtt abba próbáltak belekapaszkodni, hogy a már biztos csoportelső Bayernnek ez egy tét nélküli meccs, azonban

a német rekordbajnok már csak a presztízs miatt sem szokta elengedni az ilyen találkozókat.

Nem mellesleg Thomas Tuchel együttese a Bundesliga legutóbbi fordulójában beleszaladt egy 5-1-es frankfurti vereségbe, így a német csapat játékosait egész biztosan fűtötte a bizonyítási vágy. Hogy a Manchester United melyik arcát mutatja, az sosem lehet tudni. A Vörös Ördögök egy hete remek játékkal megnyerték a Chelsea elleni rangadót, hétvégén viszont 3-0-ra kikaptak az Old Traffordon a Kerkez Milossal felálló Bournemouth csapatától.

A Bayern-szurkolók a meccs elején üzentek a United-tulajdonosainak a drága jegyárak miatt Forrás: AFP/Peter Powell

Manchesteri vezéráldozatok

Thomas Tuchel a legerősebb csapatát küldte pályára, amely már az első percben nekirontott a Manchester Unitednak, azonban az angol csapat átvészelte a német rohamokat. A folytatásban a Bayern München visszavett egy sebességet, folyamatosan járatta a labdát, de komoly helyzetet sokáig nem tudott kidolgozni az Old Traffordon.

A találkozó első helyzetére egészen a 23. perc végéig kellett várni.

Ekkor Luke Shaw, a Manchester United balhátvédje indult meg a Bayern kapuja felé, 22 méterről megeresztett egy kőkemény bombát, de Manuel Neuer szögletre öklözte a labdát. Három perccel később aztán a Bayern is kihagyott egy hatalmas helyzetet. A német válogatott Leroy Sané tört kapura, állva hagyta a teljes manchesteri védelmet, de hat méterről lövése helyett passzolni akart a mellette érkező Jamal Musialának, de a visszafutó Harry Maguire becsúszva menteni tudott.

A 37. percben aztán óriási bajba került a Manchester United.

A november hónap legjobb Premier League-játékosának megválasztott Harry Maguire egy teljesen ártalmatlan szituáció végén a lágyékához kapott, így nem tudta folytatni a játékot, a helyére pedig a 35 éves veterán védő, Jonny Evans érkezett.

Harry Maguire a Manchester United legjobbja volt az első félidőben Forrás: AFP/Peter Powell

A félidőben aztán sokasodtak Erik ten Hag problémái, ugyanis a csapat egyik legjobb játékosát, a három hónapot sérülés miatt kihagyó Luke Shaw-t le kellett cserélni a szünetben.

A United nem tett semmit a csodáért

A United jobban kezdte a második félidőt, és a 49. percben ki is hagyott egy nagy helyzetet. A Shaw helyére beállt Aaron Wan-Bissaka kapott remek labdát a jobb szélen, visszakészített a második hullámban érkező Bruno Fernandesnek, azonban a portugál válogatott focista 17 méterről jócskán a kapu fölé bombázott.

Bruno Fernandes dühöng a kihagyott helyzete után Forrás: AFP/Peter Powell

A folytatásban a Manchester United kemény tempót diktált, az angol csapat megérezte, hogy a Bayern München ezen az estén nem akar megszakadni a győzelemért.

A dráma azonban a 58. percben érkezett,

ugyanis a csoport másik meccsén a dán FC Köbenhavn megszerezte a vezetést a török Galatasaray ellen, így ebben a pillanatban teljesen lényegtelen volt, mit játszik a Manchester United.

A 70. perc végén aztán megpecsételődött a Manchester United sorsa.

Egy szép támadás végén Harry Kane tett be a manchesteri védelem mögé egy elképesztő bokapasszt, a ziccerben kilépő Kingsley Coman pedig hat méterről a kapu jobb oldalába bombázott.

  • Kingsley Coman, a Bayern München támadója profi pályafutása során még sosem vesztett el olyan mérkőzést, amelyen betalált. A francia támadónak 60 győzelem és három döntetlen a mérlege azokon a meccseken, amikor gólt lőtt.
Kingsley Coman gólja után a United minden esélye elszállt Forrás: AFP/Peter Powell

A folytatásban a Manchester United futballistái teljesen feladták a meccset, a játék helyett már inkább a rugdosódással foglalkoztak, helyzetet nem tudtak kialakítani a félgőzzel játszó Bayern ellen. A német csapat aztán a 82. percben lezárhatta volna a meccset, amikor egy jobb oldali szöglet után Harry Kane fejelhetett teljesen tisztán, de az angol válogatott támadó hét méterről centikkel fejelt a bal felső mellé.

Az utolsó percekben a Bayern München már rutinosan tartotta a labdát, a német szurkolók pedig folyamatosan az "auf wiedersehent (viszontlátására)" skandálták az angoloknak, akik hat meccsből csak egyet tudtak megnyerni az egyik leggyengébbnek tartott Bajnokok Ligája-csoportban; így csoportutolsóként estek ki, míg bombameglepetésre a Galatasarayt legyőző dán FC Köbenhavn lett a csoport másik továbbjutója.

  • A Manchester United végül 15 bekapott góllal esett ki a Bajnokok Ligája csoportköréből. Ez a legtöbb, amennyit Premier League-csapat valaha kapott a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében.

Az olasz bajnok Napoli hazai pályán vívott ki-ki mérkőzést a portugál Bragával, amelynek nyernie kellett volna ahhoz, hogy megelőzze esélyesebb riválisát. A Napoli azonban már az első félidőben két gólt szerezve eldöntötte az összecsapást, végül pedig 2-0-ra nyert. A portugálok harmadikként folytathatják szereplésüket az Európa-ligában, mert az Union Berlin nagyszerű meccsen 3-2-re kikapott a százszázalékos teljesítménnyel csoportgyőztes Real Madridtól.

A Benfica az utolsó pillanatban harcolta ki az El-szereplést Forrás: AFP/Kerstin Joensson

A D csoportban csak a csoportelsőség és a harmadik hely volt kérdéses a játéknap előtt. Előbbiért a Real Sociedad és az Internazionale csatázott, a döntetlen pedig a spanyol gárdának kedvezett jobb gólkülönbségének köszönhetően. A harmadik helyért a Salzburg a Benficát fogadta, a portugáloknak legalább kétgólos sikert kellett aratniuk ahhoz, hogy megelőzzék az osztrák riválist, ezt végül a brazil Arthur Cabral 92. percben szerzett góljával érték el.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:
A csoport:
Manchester United (angol)-Bayern München (német) 0-1 (0-0)
FC Köbenhavn (dán)-Galatasaray (török) 1-0 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

C csoport:
SSC Napoli (olasz)-Braga (portugál) 2-0 (2-0)
Union Berlin (német)-Real Madrid (spanyol) 2-3 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY