Elképesztő meccsek jönnek Szoboszlaiéknak, újra összecsapunk a most borzalmas németekkel

Németország - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Allianz Arena, München, 2021.06.23.
MUNICH, GERMANY - JUNE 23: Andras Schaefer of Hungary celebrates with Laszlo Kleinheisler and Loic Nego after scoring their side's second goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Germany and Hungary at Allianz Arena on June 23, 2021 in Munich, Germany. (Photo by Sebastian Widmann - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Svájc ellen kezdi meg a szereplést a 2024-es Európa-bajnokságon. Marco Rossi csapata nehéz csoportba került, mert a svájciakon kívül a házigazda németek és a skótok is ebbe a négyesbe kaptak besorolást. Az első két helyezett biztosan továbbjut, miként a négy legjobb harmadik is.

A tények

Rögzítsük akkor először a magyar válogatott meccsének napjait és a helyszíneket (a pontos kezdési időpontot később közli az UEFA.)

2024. június 15. szombat: Magyarország-Svájc (Köln)
2024. június 19. szerda: Németország-Magyarország (Stuttgart)
2024. június 23. vasárnap: Skócia-Magyarország (Stuttgart)

A három ellenfél közül a németeknek nem kellett selejtezőket játszaniuk, rájuk később még visszatérünk. A skótok a selejtező A-csoportjában a második helyen végeztek és ez váratlanul jó teljesítmény volt tőlük. Hazai pályán 2-0-ra verték a spanyolokat, idegenben 2-1-re győztek a szintén erős, az Erling Haalandot a soraiban tudó Norvégia ellen. A svájci csapat az I-csoportban csak a második helyen végzett Románia mögött - 5 pont hátránnyal. Ez sem kis meglepetés.

A magyarok csoportelsőként jutottak ki az Eb-re, megelőzve a szerbeket, a montenegrói csapatot, Litvániát és Bulgáriát.

A magyar válogatott csoportelsőként jutott ki a 2024-es Eb-re Fotó: Csudai Sándor - Origo

Borzalmas németek

Sokak kívánságlistáján szerepelt előzetesen a német labdarúgó-válogatott - meg is kaptuk a házigazdát. A német csapat jelen pillanatban borzalmas formában van. Elég csak ránézni azokra a meccsekre, amelyeket a katari világbajnokság óta játszott a csapat.

  • Németország-Peru 2-0
  • Németország-Belgium 2-3
  • Németország-Ukrajna 3-3
  • Lengyelország-Németország 1-0
  • Németország-Kolumbia 0-2
  • Németország-Japán 1-4
  • Németország-Franciaország 2-1
  • USA-Németország 1-3
  • Mexikó-Németország 2-2
  • Németország-Törökország 2-3
  • Ausztria-Németország 2-0

A mérleg: 3 győzelem, 2 döntetlen és 6(!) vereség. Ezek között akadtak tényleg meghökkentő eredmények. A németek tehát jelenleg rettenetes formában vannak, de ez az Eb-ig még sokat változhat. Arról nem is szólva, hogy a házigazda egy ilyen tornán mindig megkapja azt a kis segítséget, amelyet a rendező országnak adnak. Viszont az is biztos, hogy nem kell tőlük betojni, mert a magyar válogatott saját játékát játszva már a 2021-es Európa-bajnokságon is majdnem kiütötte a német csapatot. Világversenyen tehát legutóbb velük 2021-ben játszottunk, akkor 2-2 lett a végeredmény. Skóciával világversenyen soha nem játszottunk, legutóbb 2004-ben nyertünk ellenük idegenben 3-0-ra egy barátságos meccsen. A svájciakkal a 2018-as oroszországi világbajnokságra selejtező csoportban voltunk együtt, akkor mindkétszer ők nyertek ellenünk (5-2 és 3-2).

Borzalmas formában van jelenleg a német válogatott Forrás: AFP/Ina Fassbender

Nem könnyűek az ellenfeleink, de mindenképp tovább akarunk jutni a csoportból" - mondta a sorsolás után a németek szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann.

Továbbjuthatunk? Továbbjuthatunk!

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor első gyorsnyilatkozatában azt mondta, hogy a minimális cél a csoportból való továbbjutás. "Az a legfontosabb, hogy itt vagyunk és egyenes ágon kijutottunk, nem kényszerültünk pótselejtezőre.

értékelte a sorsolást Csányi Sándor.

A magyar csapat erejét mutatja az is, amire az MLSZ elnöke rávilágított, miszerint zsinórban harmadszor lehet ott az Európa-bajnokságon, de ebben a sorozatban először úgy, hogy nem kell pótvizsgáznia, azaz pótselejtezőn szerepelnie. Az igaz, hogy azóta szerepel újra az Európa-bajnokságokon a magyar csapat, mióta a létszámot 24 csapatra emelték, de így is akadnak komoly játékerőt képviselő, akár a magyar válogatottnál előrébb rangsorolt csapatok, amelyek nemhogy az Európa-bajnokságra, de a pótselejtezőkig sem jutottak el, elég csak mondjuk Norvégiára vagy éppen Svédországra gondolni. És arról se feledkezzünk meg, hogy

a kijutott csapatok közül a magyar érkezett a hatodik legjobb mérleggel, és csak azért nem került az első kalapba, mert ott a németek már házigazdaként elfoglaltak egy helyet.

Sorozatban harmadszor jutott ki Európa-bajnokságra a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rangsorban a négy legerősebb ellenféllel szemben megszerzett pontokat és eredményeket vették figyelembe (voltak ugye hatos csoportok is), ez alapján a magyaroknál tehát csak öt jobb csapat volt. A mieink a lehetséges 24-ből 18 pontot szereztek, 16 lőtt mellett csak hét gólt kapott, ami +9-es gólkülönbséget jelent, ez sem volt eddig túl jellemző a magyar válogatottra. Négy éve -3-as, nyolc éve +2-es volt ez a mutató.

Érdemes azt is megnézni, milyen lehetséges ellenfelek jöhetnek a magyaroknak akkor, ha tényleg sikerül a továbblépés az Eb-n.

Amennyiben az A-csoport első helyén végezne a magyar együttes akkor 2024. június 29-én, Dortmundban a C-csoport második helyezettje érkezne, az angol, a szerb, a dán vagy a szlovén csapat. Ha a második helyen zárnánk, akkor június 29-én Berlinben a B-csoport második helyezettje jöhetne, amely az Eb halálcsoportja, hiszen ebben a négyesben vannak az olaszok, a spanyolok, a horvátok és az albánok is. A harmadik helyezettek esetét most azért nem érdemes leírni, mert ott rengeteg a variációs lehetőség, amúgy csak a négy legjobb harmadik helyezett lép tovább a legjobb 16 közé.

Rossi két lábbal a földön jár, Dibusz nem elégedetlen

"A házigazda németek ellen játszani, különösen Németországban nehéz lesz. Fantasztikus játékosok, remek szövetségi kapitánnyal. Skócia és Svájc is erős együttesek, és azt gondolom, hogy mindenki meccsről meccsre fog haladni, bárki megnyerheti bármelyik találkozót. Németország mögött a második és harmadik hely is teljesen nyitott.

Nagy terhet viszont nem rakhatunk a csapatra, de tudjuk, hogy a szurkolóink különlegesek, őket is szeretnénk megörvendeztetni jövőre" - mondta az Eb-csoportok sorsolása után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, aki külön örült annak, hogy az angol és az olasz válogatottat is elkerülték.

Marco Rossi örült annak, hogy az angolokat és az olaszokat is elkerülte a válogatott az Eb-csoportjában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes szerint egyáltalán nem lehetnek elégedetlenek a csoportbeosztással, hiszen a két évvel ezelőtti kontinenstornán halálcsoportba kerültek Portugália, Németország és Franciaország mellé.

mondta Dibusz.

A harmadik Európa-bajnokságára készülő Nagy Ádám szerint a csoportelsőségért is játszhat Németországban a magyar válogatott, mert a csoport kiegyensúlyozottnak tűnik.

"Nem akarok olyan kijelentésekbe belemenni, hogy örülök, mert amikor az ellenfeleink tették azt abból mindig rosszul jöttek ki. Ez egy Európa-bajnokság, a legjobbak legjobbjai vannak itt. Vannak erős és kevésbe erős csoportok is, van halálcsoport is.

mondta a 77-szeres válogatott középpályás.

Nagy Ádám (jobbra) szerint a csoportelsőségért is harcban lehet a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar futball legendás alakja, Détári Lajos szerint az Eb-re eddig kijutott válogatottak mind erős csapatok, ezért Marco Rossi együttesének bravúrra lesz szüksége a továbbjutáshoz, a most gyenge formát mutató németekkel pedig különösen vigyázni kell.

"A németek ellen a közelmúltban jól szerepeltünk, az előző Eb-n döntetlent játszottunk velük, majd később itthon is, a legutóbb pedig idegenben legyőztük őket, ez azonban nem számít.

Marco Rossi a legjobb kerettel utazhasson Németországba" - mondta a korábbi világválogatott focista, aki 1987 és 1988 között futballozott a német Eintracht Frankfurt csapatában.

Détári Lajos szerint nagyon erős csapatok alkotják az Eb mezőnyét Forrás: Marton Szilvia - Origo

Ez tehát most a helyzet a sorsolás után egy nappal. Innentől kezdve a napokat számoljuk az első Eb-meccsig, június 15-ig.