Óriási spanyol szégyen a BL-ben

Sergio Ramos, Sevilla
Sevilla's Spanish defender #04 Sergio Ramos (L) celebrates after scoring his team's first goal during the Champions League football match between RC Lens and Sevilla at the Stade Bollaert-Delelis in Lens, northern France, on December 12, 2023. (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában az Arsenal 1-1-es döntetlent ért el a holland PSV Eindhoven otthonában, míg a B csoport másik meccsén a Sevilla 2-1-re kikapott a francia Lens csapatától, így az Európa-liga címvédője csoport utolsóként búcsúzott a nemzetközi porondtól.

Tartaléklángon égett a tartalékos Arsenal

A keddi játéknap kora esti meccsén a már biztos csoportelső Arsenal a másodikként záró PSV Eindhovenhez látogatott, a két együttes továbbjutása pedig már függetlenül a keddi eredményektől eldőlt az ötödik kör után. Így gyakorlatilag egy olyan tét nélküli mérkőzésen léptek pályára a csapatok, ami mindenkinek csak púp volt a hátán. Különösen az Arsenalnak, hiszen az angolok számára sűrű a decemberi menetrend a Premier League-ben.

A PSV Eindhoven otthonában is hozta a kötelezőt az Arsenal Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az Arsenal szezon eleji meggyőző játéka igencsak akadozott az elmúlt hetekben, az újonc Luton Town ellen csupán a 97. percben sikerült kicsikarni a győzelmet, míg a hétvégén a szezon meglepetéscsapata, az Aston Villa otthonában kapott ki.

Ahogy az várható volt, Mikel Arteta alaposan felforgatta a csapatát, többek között Martin Ödegaard, Bukayo Saka, Gabriel Jesus és Declan Rice is csak a kispadon kezdett, de a túloldalon Peter Bosz is pihentette legjobbjait, így B-csapatot küldött pályára.

A két csapat legutóbbi öt egymás elleni mérkőzésén egyébként egy döntetlen mellett mindig a hazai csapat diadalmaskodott.

A PSV Eindhoven meglepte a tartalékos Arsenalt Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Ezúttal is a hazai pályán játszó hollandok kezdték jobban a mérkőzést, az amerikai válogatott Ricardo Pepi már a 6. percben ziccerbe került, de az egyik védő tisztázni tudott, majd bő negyedóra elteltével Yorbe Vertessen fejesénél csak a kapufa mentette meg a vendégeket. Aztán amikor már-már kezdett unalomba fulladni a találkozó, akkor a 42. percben gyakorlatilag a semmiből megszerezte az Arsenal a vezetést, miután Eddie Nketiah takarásból kilőtte a jobb alsó sarkot. A 24 éves angol támadó ezzel pályafutása első találatát jegyezte a Bajnokok Ligájában.

Az Arsenalnak végül nem lett meg az ötödik győzelme, ugyanis a fordulás után egy formás akció végén egyenlített az eindhoveni alakulat Vertessen révén. A hátralévő időben mindkét csapat eldönthette volna a maga javára a találkozót, de a PSV Saibari lövésénél a kapufát találta el, a londoniak hajrában szerzett találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

Szégyenszemre búcsúzott az El-címvédő

A B csoport másik kora esti találkozóján az előző szezon végén Budapesten El-trófeát nyerő Sevilla 2-1-re kikapott a francia Lens otthonában, így eldőlt, hogy a spanyolok csoport utolsóként búcsúztak a nemzetközi porondtól.

Az andalúz csapat kezdőjében ezúttal is ott volt a Bajnokok Ligája történetének tízezredik gólját szerző Sergio Ramos, aki 142. alkalommal lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel beérte az örökranglistán a Real Madrid legendáját, Raúlt, így már csak Cristiano Ronado (183 meccs), Iker Casillas (177), Lionel Messi (163), Karim Benzema (152), Xavi (151), Thomas Müller (146) és Toni Kroos (143) szerepelt nála többször a BL-ben.

Sergio Ramos újabb mérföldkőhöz ért a BL-ben Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A 63. percben a franciák szereztek vezetést a lengyel válogatott Przemyslaw Frankowski tizenegyeséből, míg a hajrában a világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Sergio Ramos szintén büntetőből volt eredményes, ezzel a 16-16 gólig jutó Gerard Piquét és Roberto Carlost megelőzve már ő a Bajnokok Ligája történtének leggólerősebb védője 17 találattal. Végül a 96. percben Angelo Fulgini találatával otthon tartotta a három pontot a Lens, amely így tavasszal az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában folytathatja. A Sevilla viszont immáron tíz mérkőzés óta nyeretlen idegenben a Bajnokok Ligájában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
B csoport:
Lens (francia)-Sevilla (spanyol) 2-1 (0-0)
gólszerző: Frankowski (63. - tizenegyes), Fulgini (90+6.), illetve Sergio Ramos (79. - tizenegyes)

PSV Eindhoven (holland)-Arsenal (angol) 1-1 (0-1)
gólszerző: Vertessen (50.), illetve Nketiah (42.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V