Egy magyar és egy török bíróverés - élefogytiglani ítéletek a focipályán

MKE Ankaragucu President Faruk Koca punches referee Halil Umut Meler attack,Football,punched,punching,Soccer Horizontal
ANKARA, TURKIYE - DECEMBER 11: Referee Halil Umut Meler falls to the ground after Faruk Koca, President of MKE Ankaragucu throws a punch to him after the Turkish Super Lig week 15 soccer match between MKE Ankaragucu and Rizespor at Eryaman Stadium in Ankara, Turkiye on December 11, 2023. The match ended 1-1. Emin Sansar / Anadolu (Photo by Emin Sansar / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási port kavart novemberben, amikor a megyei harmadosztályban szereplő Bácsborsód kapusát, Bognár Pált nem kevesebb, mint 25 évre tiltották el a labdarúgástól. Hogy mennyire nem egyedi esetről van szó, azt a héten Törökországban láthattuk: ott az Ankaragücü-Rizsespor mérkőzés után verték meg a bírót. Összegyűjtöttünk néhány olyan esetet, amikor a focistákat és sportvezetőket elképesztően súlyos ítéletekkel büntettek.

Bognár Pál csak nagypapaként térhetne vissza

A maga világában rangadónak számító Katymár-Bácsborsód csaták legutóbbi, október 21-i felvonása csak 77 percig tartott, Fehérvári Patrik játékvezető akkor szakította félbe a meccset, amit 1-0-s vendég vezetés ellenére végül 3-0-al a hazaiak kaptak meg. Az MLSZ fegyelmi bizottsága később 25 évre eltiltotta a labdarúgástól Bognár Pált, a Bácsborsód kapusát.

Bognár Pál a Bácsborsód eltiltott kapusa Forrás: Facebook

Az utólagos elbeszélések alapján egy ütközéssel indult az egész botrány, majd mivel az asszisztens lest jelzett, a játékvezetőnek pedig saját bevallása szerint sem volt fogalma arról, hogy mi történt, így labdaejtéssel folytatódott a meccs. Amikor egy hazai játékos trágár szavakkal reklamált a beintett leshelyzet miatt, a meccsre vészmegoldásként beugró, 46 éves kapus, Bognár Pál is a tetthelyre sietett, és megkérdezte, hogy miért nem kapott sárga lapot a reklamáló játékos.

"Lapot Bognár Pál kapott, majd a bíró annyit mondott neki, hogy ha még egy szót szól, akkor mehet zuhanyozni" - idézte fel Czifra Gábor, a Bácsborsód elnöke.

"Azt válaszoltam a bírónak, hogy akkor te is jössz... Erre megkaptam a piros lapot, és be kell látni, elborult az agyam. Mondtam neki néhány keresetlen szót, és mentem felé.

- elevenítette fel Bognár a történteket a Sportálnak. Bognár pályafutása így alighanem véget ért, hiszen 71 éves lesz, amikor letelik a büntetése.

Az eset után a játékvezető rendőrt hívott, kórházba ment, látleletet vettek fel, és ez is nyomhatott a latba, amikor kiszabták a rá a büntetést. Habár Fehérvári sporttárs sérülése nem lehetett nagyon súlyos, hiszen egy nappal az eset után már ő vezette az NB III-ban az Újpest II–Karcag találkozót.

Hat év a korábbi Fradi-játékosnak

Ez sem történt olyan rég, hogy ne emlékeznénk rá, amikor Busai Attila kapott örökös eltiltásnak is beillő büntetést. A Fradi korábbi utánpótlás-válogatott játékosa a BKV Előre színeiben a Kisvárda II ellen szerepelhetett utolsó tétmeccsén az NB III-ban, ugyanis a lefújást követően megütötte és lefejelte a bírót.

Büki Gábor játékvezető a BKV beszámolója szerint „folyamatosan provokálta a hazai játékosokat beszólásaival, kritizálta őket játékuk miatt".

Busai Attila nem bírt az indulataival Forrás: kisvardafc.hu

Busai hiába ment be a játékvezetői öltözőbe elnézést kérni a tetteiért, ez az MLSZ illetékeseit sem hatotta meg, ugyanis 2023. április 25. napjától kezdődően minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől 6 évre szóló eltiltást kapott.

Busai Attila a BKV Előre-Kisvárda II mérkőzés 75. percben történt kiállítását követően a pályán, majd a mérkőzés lefújása után a pályán és az öltöző felé vezető úton is rátámadt a mérkőzés játékvezetőjére, akit lefejelt és ököllel is megütött. A játékvezető utóbbi támadásnál elesett, a lábát és a csípőjét is megütötte. A labdarúgó több kirívó fegyelmi vétséget is elkövetett, valamint tettlegességével veszélyeztette a játékvezető testi épségét. Ez a magatartás összeegyeztethetetlen a labdarúgás alapelveivel, valamint az emberi viselkedés alapvető normáival - olvasható az eltiltás leiratának egy részletében.

Rasszizmus, bírótámadás

Az elmúlt évtizedben a legsúlyosabb hazai büntetést a Szigetszentmiklós edzőjeként Vágó Attila kapta, akit rasszizmusért tiltottak el 12 hónapra. Páran még emlékezhetnek Aleksandar Alempijevicre, aki a Fradi és a Kecskemét focistája is volt Magyarországon 2008 és 2013 között, de a Ferencvárosban nem húzta sokáig, ugyanis egy Videoton elleni bajnoki meccsen gólhelyzetben szabálytalankodott ellenfelével szemben, majd szándékosan, erőteljesen meglökte a játékvezetőt, akire a piros lapot követően még sértő, trágár megjegyzést is tett. Nem sokkal később el is küldték a szerbet.

2017-ben az NB II-ben Rokszin Ádám, a Szolnok focistája kapott három hónapos eltiltást, amiért a Puskás Akadémia elleni bajnokin Hegedűs Jánosnak súlyos sérülést okozott. Az eliltás szövege szerint könyökkel szándékosan arcon ütötte ellenfelét, aki súlyos sérülést (darabos orrcsonttörés) szenvedett.

2016-ban hétmeccses eltiltást kapott a tatabányai Rigó Gábor, amiért megrúgta ellenfelét, a piros lapot a játékvezető kezéből kiütötte és a labdát is elrúgta. (2016. május)

2016 tavaszán hat mérkőzésre eltiltotta Torghelle Sándort és Laczkó Zsoltot is a Magyar Labdarúgó Szövetség. Torghelle egy piros lapot követően a Videoton, Laczkó egy meg nem ítélt büntető miatt a Honvéd elleni bajnokin lökte mellbe a játékvezetőt. Torghelle büntetését végül négy meccsre mérsékelték.

Nem magyar pályán történt, de magyar játékost érintett, amikor 2018-ban a kínai másodosztályban Guzmics Richárdot 10 mérkőzésről eltiltották és 70 ezer jüanra megbüntették. A magyar védő hiába állította később, hogy mozdulatában semmi szándékosság nem volt, be kellett fizetnie a 2,8 millió forintnak megfelelő büntetést.

Harapás a világbajnokságon és a Premier League-ben, örökös eltiltás szimulálásért

Térjünk át a külföldi és a topligás esetekre, hiszen ezekből is akad nem kevés. 1989-ben például világbajnoki selejtezőn tett olyat a chilei Roberto Rojas, ami után soha többet nem léphetett (volna) pályára. A meccs az 1990-es olaszországi vébé selejtezője volt, Chilének pedig csak akkor volt esélye kijutni, ha nem kap ki a braziloktól. A 70. percben 1-0-ra vezettek a brazilok, amikor a chilei kapus, Roberto Rojas felé bedobott valaki egy petárdát, a kapus összeesett, vérzett a feje jöttek az orvosok.

Rojast társai vitték le, és ők maguk is levonultak a pályáról, arra hivatkozva, hogy nem garantált a biztonságuk.

Erre a bíró lefújta a meccset. Később a felvételek alapján kiderült, Rojast nem találta el semmi, a kapus egy pengét rejtett a kapuskesztyűjébe, és a saját fejét vágta meg. A FIFA később a meccset 2-0-val Brazíliának ítélte, Chilét pedig még az 1994-es vébéről is eltiltották. Rojas büntetését 2001-ben, bocsánatkérését követően feloldottak, de ekkor már 44 éves volt.

Angliában az első bundabotrány 1915-ben tört ki egy Manchester United-Liverpool meccs után, amikor a Vörös Ördögök a kiesés ellen harcoltak, a Poolnak pedig mindegy volt a végeredmény.
A meccset végül a United nyerte 2-0-ra, de utólag kiderült, hogy rengetegen fogadtak pontosan erre az eredményre, ami egyébként hétszeres pénzt fizetett a fogadóirodáknál. Az FA vizsgálatot indított, és kiderült, hogy hét futballista is értintett az ügyben, az MU-ból Sandy Turnbull, Arthur Whalley és Enoch West, a Liverpoolból pedig Jackie Sheldon, Tom Miller, Bob Pursell és Tom Fairfoul. Az érintetteket örökre eltiltották a futballtól, ám a kiszabott büntetés soha nem lépett életbe az első világháborút is megjárt játékosokra Enoch Westet leszámítva, ő már soha nem léphetett pályára, miután 30 évre eltiltották.

A szerencsejáték több játékoson is kifogott, elég csak a közelmúltban az olasz fiatalokra, Nicolo Fagiolira, Sandro Tonalira vagy Nicolo Zaniolóra gondolni, de olyan sztárokon is kifogott a fogadási láz, mint a világbajnok Paolo Rossi, akit három évre eltiltottak. A bundázó vagy fogadási ügyekbe keveredett focistákról bővebben olvashat nemrég megjelent cikkünkben.

Az isteni Diego Maradona, aki egy utolsó nagy dobásra készülve 1994-ben ott volt az argentinok világbajnoki keretében. Aki látta a görögök elleni gólörömét, az sejthette, hogy valami dolgozik benne, nos nem is egy dolog, hanem kokain és efedrin is, ami miatt 15 hónapra eltiltották.

A lista élére kívánkozik újabb három, korábbi Manchester United futballista. A legendás Eric Cantona 9 hónapos eltiltást kapott, amiért egy Crystal Palace elleni meccsen lerúgott egy kungfu-mozdulattal egy hazai szurkolót 1995-ben. Ugyanilyen büntetést kapott a a kapus, Mark Bosnich, akinek a kokainnal gyűlt meg a baja, de csak egy hónappal kapott kevesebbet Rio Ferdinand, aki 2003-ban kihagyott egy doppingtesztet, ami miatt lemaradt a 2004-es Eb-ről is.

A román Adrian Mutunak is a szerekkel, pontosabban a kokainnal gyűlt meg a baja, őt a Chelsea focistájaként tiltották el hét hónapra, ami után ki is rúgta a londoni csapat.

Hat hónapra tiltották el a portugál Joao Pintót, aki a 2002-es világbajnokságon gyomorszájon vágta Angel Sánchez játékvezetőt, amikor piros lapot mutatott fel neki.

Többször is szerepelhetne a listán az uruguayi Luis Suárez, akit fénykorában egyik eltiltásból száműztek a másikba. A 2014-es világbajnokságon Giorgio Chiellini vállába harapott, amiért négy hónapra tiltották el, de Angliában és Hollandiában is harapott. A Premier League-ben a Chelsea-s Branislav Ivanovic kezét harapta meg, amiért 10 meccsre tiltották el, de Patrice Evra ellen rasszista ügybe is keveredett, ezért nyolc meccset kapott.

Suárez három harapása egy videóban:

Paolo Di Caniónak is helye van a listán ugyanis egy Arsenal elleni meccsen, kiállítása után fellökte Paul Alcock játékvezetőt, amiért 11 meccsről tiltották el.

Ennél egy fokkal rosszabbul járt Joey Barton, akit 12 meccsre tiltottak el, miután korábbi csapata, a Manchester City ellen piros lapot kapott, majd ámokfutásba kezdett, aminek 12 meccses eltiltás lett a vége, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy később tiltott fogadások miatt meszelték el másfél évre.

Nem maradhat le a listáról a ma már megkomolyodott portugál Pepe, aki ma már inkább arról híres, hogy a Bajnokok Ligája legidősebb gólszerzője lett, de korábban inkább a piros lapjai miatt került a figyelem középpontjába.

2009-ben a Real Madrid játékosként a Getafe elleni meccsen veszítette el a fejét, amikor az ellenfél focistáját, Javier Casquerót rugdosta meg, ezért akkor 10 meccsre tiltották el.

Végül jöjjön a legújabb botrány videója Törökországból: