Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik két gólpasszal ünnepelte a tizedik mérkőzését a Premier League-ben az elmúlt hétvégén, és a Liverpool középpályása több mutatóban is csapata legjobbja eddig az idényben. Szoboszlai sorra levadászhatja a Premier League-ben szereplő korábbi magyar futballisták rekordjait is, de Gera Zoltán legfontosabb angliai számainak eléréséhez még neki is évekre lesz szüksége. A magyar válogatott középpályás volt csapattársáról, Erling Haalandról is érdekes dolgokat árult el.

Szoboszlai Dominik teljesítménye egészen hihetetlen a Liverpool mezében az első tíz Premier League-mérkőzésén. A tizediken, a Nottingham Forest ellen az addig hiányzó gólpasszok is a neve mellé kerültek, a 3-0-ra megnyert meccsen kétszer is kiszolgálta társait a 23 éves középpályás, aki ezzel kiérdemelte a mérkőzés embere címet. A magyar futballista a Liverpool egyik kulcsfigurája.

Szoboszlai nemcsak, hogy szóhoz jutott mind a tíz Premier League-meccsen az idényben, hanem az összeset végig is játszotta. Ilyen nagy bizalmat Klopp senki másnak nem adott a mezőnyjátékosok közül, Szoboszlain kívül egyedül a kapus Alisson töltötte az összes percet a pályán eddig a Liverpool keretéből - derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A kapusokat leszámítva egyébként is mindössze tizennégy futballista büszkélkedhet a Premier League összes játékosa közül azzal, hogy még egy percet sem hiányzott a pályáról, a középpályások között pedig csak három: Szoboszlai mellett a Manchester United portugál sztárja, Bruno Fernandes és a Brentford kamerunija, Bryan Mbeumo. Figyelemre méltó,

hogy a Liverpool játékosai közül eddig Szoboszlai passzolt a legtöbbet (632) és úgy általában ő ért a legtöbbször labdához (839) – az utóbbi mutatóban a Premier League egészét tekintve is a top 10-ben szerepel.

Szoboszlai a Bundesligában tört be az elitbe Forrás: AFP/Odd Andersen


– jegyezte meg a válogatott szövetségi kapitánya, s ha abból indulunk ki, hogy a nyáron ugyancsak a Bundesligából nagyot ugró középpályás, Jude Bellingham tíz La Liga-meccsen tíz gólt számlál a Real Madrid színeiben, akkor Szoboszlai eddigi egy találata tényleg kevésnek tűnik.

ő teremtette a legtöbb helyzetet a csapaton belül az idényben. A kilencedik forduló utáni adat, hogy Szoboszlai 21-szer hozta gólhelyzetbe társait, ami nemcsak a jelenlegi szezonban kiemelkedő, hanem már húsz éve volt legutóbb olyan újdonsült Liverpool-játékos, aki ennél hatékonyabban kezdett: 2003-ban Harry Kewell 22 helyzettel kecsegtetett az első kilenc bajnokiján a klub színeiben. A Liverpool.com cikke szerint lehetetlen összeszedni a teljes listát, de példának hozza a legutóbbi merseyside-i aranycsapat támadótrióját, a Sadio Mané (14), Mohamed Szalah (12), Roberto Firmino (8) hármast, amelynek tagjai mind kisebb számmal rajtoltak ugyanennyi Premier League-meccsen a klubban.

Szoboszlai Dominik és Erling Braut Haaland az Anfield Roadon Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Szoboszlai mesélt a korábbi csapattársáról, Erling Haalandról is - derült ki az M4sport oldaláról.

– mondta viccesen Szoboszlai, aki nem messze él barátjától egy Liverpool és Manchester közötti lakóparkban.

Eddig tizenkét magyar futballista lépett pályára a Premier League-ben, és a pályán töltött percek alapján Szoboszlai máris az ötödik helyen áll, csupán Bogdán Ádám, Király Gábor, Fülöp Márton és Gera Zoltán áll előtte a sorban. Közülük Bogdánt jó eséllyel megelőzheti már ebben az évadban, elméletileg Király is befogható, de ahhoz mindössze kilencven percet hiányozhat, ami az idény hosszára tekintettel nem valószínű. Fülöpöt csak a második évében előzheti meg, de az igazi kihívás Gera utolérése.

A „Magical Magyar", ahogy Gerát Angliában becézték, a West Bromwich Albion és a Fulham színeiben összesen 172 meccsen 15111 percet játszott a Premier League-ben. Szoboszlai elméleti síkon is leghamarabb az ötödik angliai évadjában kerülhet csak elé.

A gólok és a gólpasszok számában már más a helyzet.

Mindkettőben Gera tartja a magyar PL-rekordot 17 találattal és 9 assziszttal.

Utóbbit már a mostani idényben megdöntheti Szoboszlai, aki ugye már két gólpasszt adott, és sok helyzetet teremt, tehát ez a faktor teljes mértékben benne van a játékában. A gólokhoz alighanem több idő kell neki, de az alapján, amit eddig mutatott, tényleg csak idő kérdése, hogy Gera angliai karrierjét minden tekintetben felülmúlja.