Seftelő tulajdonos, árulók az öltözőben: óriási mélyponton az egyik legjobb francia focicsapat

fbl Horizontal CELEBRITY FULL LENGTH
Lyon's French forward #10 Alexandre Lacazette reacts during the French L1 football match between Olympique Lyonnais (OL) and Le Havre AC at The Groupama Stadium in Decines-Charpieu, central-eastern France on September 17, 2023. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben több nagy múltú európai labdarúgó klub is gödörbe került. Az elmúlt hónapokban az angol sportsajtó folyamatosan a Manchester United földbeállásával foglalkozik, hiszen a Vörös Ördögök szinte minden héten megdöntenek valamilyen negatív rekordot a pocsék szereplésükkel. Hollandiában az Ajax szereplése a téma, hiszen a rekordbajnok csapat a 11. helyen áll az Eredivisie-ben, mindezt úgy, hogy az idei szezonban csak három bajnoki meccset tudott megnyerni. Franciaországban is van egy elképesztő mélyrepülést bemutató klub, mégpedig az Olympique Lyon. A francia csapat 2020-ban még Bajnokok Ligája elődöntőt játszott a Bayern Münchennel, mostanra viszont oda jutott, hogy az utolsó helyen áll a Ligue 1-ben. Következő írásunkban a francia csapat hanyatlásának okait próbáljuk boncolgatni.

Egy legendás korszak vége

A hétszeres bajnokcsapat a Paris Saint-Germain egyeduralma előtt a legjobb francia klubnak számított, amely folyamatosan ontotta magából a világklasszisokat. Lyonból indult az aranylabdás Karim Benzema, itt lett ismert a Barcelonával később BL-győztes Éric Abidal, a Chelsea-vel szintén diadalmaskodó Florent Malouda vagy a világbajnok francia válogatott kapusa és csapatkapitánya, Hugo Lloris.

Karim Benzema "hazavitte" Lyonba az Aranylabdát Forrás: AFP/Olivier Chassignole

A klub nagyságát azonban nem csak a tehetséges játékosok adták, a sikerek legfőbb kovácsa a tulajdonos, Jean-Michel Aulas volt, aki 36 évig irányította az Olympique Lyont, ez idő alatt pedig 54 trófeát nyert a csapattal. A 74 éves üzletember valóságos intézménynek számított Lyonban, akit a France Football minden idők legjobb francia klubelnökének is megválasztott 2021-ben.

Aulas nem azért fejlesztette a Lyont, és nem azért épített a stadiont, hogy mutogassa magát, hanem azért, hogy egy olyan mintaklubot hozzon létre, mint a Bayern München. Aulas visszahelyezte Lyont Franciaország térképére. Lyonban korábban csak pisiszünetet tartottak, akik délre mentek nyaralni.

Én, aki Toulonban születtem, amikor átutaztam Lyonon, hogy Sochaux-ba menjek, azt mondtam magamban: „A francba, megint ez a Fourvière-alagút. Mi ez a szar város?”

mondta Gilles Rousset, a Lyon korábbi játékosa, akit az is elárulta, hogy Aulas még a Porschéját is felajánlotta neki abban az esetben, ha a csapat kijut az európai kupaporondra.

A Lyon legendás elnöke évekig kézilabdázott, mellette pedig informatikát tanult, később pedig megalapította a Cegid nevű céget, amely könyvelőszoftvereket árult. A labdarúgás világába úgy került bele, hogy Bernard Tapie, a volt francia miniszter és az Olympique Marseille egykori tulajdonosa egy tv-műsor felvétele után azt mondta neki, hogy át kellene vennie a helyi csapat irányítását, amely a másodosztályban szenved.

FJean-Michel Aulas felépítette Franciaország egyik legjobb klubját Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Aulas kapott az ötleten, a többi pedig innentől kezdve történelem. A tehetséges üzletember 1987-ben átvette a Lyon irányítását, amely a második szezonjára már feljutott az élvonalba, 1991-ben pedig már az európai kupaszereplést is kiharcolta. Aulas regnálása alatt a Lyon hétszer nyerte meg a francia bajnokságot, a Bajnokok Ligájában pedig 2010-ben és 2020-ban is az elődöntőig menetelt.

2022 decemberében aztán új időszak köszöntött be Lyonban, ugyanis a klubot felvásárolta az Eagle Football Holdings nevű amerikai befektetőcsoport, melyet John Textor vezet.

A székfoglalójában Textor hangsúlyozta, hogy strukturálisan szeretné megváltoztatni a Lyont, és multiklub modellben gondolkodik, hiszen a cégcsoportnak érdekeltsége van a Premier League-ben szereplő Crystal Palace-ben, a brazil bajnokságban szereplő Botafogóban és a belga bajnokságban futballozó RWD Molenbeekben.

Az Eagle Football gyors együttműködést kíván megvalósítani klubjai között, különösen Franciaországban, Brazíliában és Belgiumban, az Olympique Lyon képzési és fejlesztési módszertanára támaszkodva”

mondta Textor 2022 decemberében, amikor 77,49%-os részesedést vásárolt a Lyonból.

Aulas a játékosokkal ünnepelt, amikor a Lyon először kiharcolta az európai kupaszereplést Forrás: AFP/Franck Fife

A felvásárlás azonban nem jelentette volna automatikusan Jean-Michel Aulas távozását, ugyanis az adásvétel után azt kommunikálták, hogy a francia üzletember további három évig a klub kötelékében marad független igazgatóként. Ennek ellenére néhány hónappal később a Lyon legendás elnökének távoznia kellett, mert látványosan nem jött ki Textorral, aki sürgette a modellváltást a klub életében.

Idén májusban aztán Textor az elavult sportpolitikai módszerekkel és a közepes sportszakmai eredményekkel indokolta Aulas eltávolítását,

de lehet, hogy jobban járt volna, ha a helyén hagyja a legendás sportvezetőt, akinek a regnálása alatt a Lyon női csapata nyolc Bajnokok Ligája győzelmet aratott.

Borzalmas igazolások, árulók az öltözőben

A nyári átigazolási időszak anyagilag talán sikeresnek mondható, hiszen a szupertehetség Bradley Barcoláért 45 millió eurót fizetett a Paris Saint-Germain, Castello Lukebáért 30 milliót csengetett ki az RB Leipzig, míg Romain Faivre-ért 15 milliót adott a Premier League-ben szereplő Bournemouth. A távozókat viszont nem sikerült minőségben pótolni. Nyáron rengeteg játékos érkezett a Lyonhoz, de ezeket a játékosokat inkább kikukázták régi csapatukból. Az mindent elmond, hogy a klub legdrágább érkezője Clinton Mata volt, akiért a Lyon 5 millió eurót fizetett a belga Club Brugge-nek.

Laurent Blanc irányításával a Lyon a hetedik helyen végzett az előző szezonban Forrás: AFP/Christophe Simon

A borzalmas nyár ellenére is meglepetés volt, hogy a Lyon az első négy fordulóban egy döntetlen mellett háromszor is vereséget szenvedett, így szeptember 11-én kirúgták a csapat edzőjét, a francia válogatottal korábban világ- és Európa-bajnok Laurent Blanc-t.

A korábbi legendás francia focistát, egy másik világbajnok, az olasz válogatottal 2006-ban diadalmaskodó Fabio Grosso váltotta a kispadon, de az új edző érkezése nemhogy nem adott lendületet a csapatnak, de minden csak rosszabb lett.

Grosso érkezése óta a Lyon öt meccset játszott a bajnokságban, háromszor kikapott, kétszer pedig döntetetlent játszott, ezzel a csapat kilenc lejátszott meccs után három megszerzett ponttal az utolsó helyen áll a bajnokságban, és már most hét pont a hátránya a biztos bennmaradást érő 15. helyen álló Lorient mögött.

Nem fenyeget minket a kiesés veszélye. Túl jó a csapatunk, és nem ott vagyunk, ahol lennünk kellene”

– mondta a Clermont elleni vereséget követően John Textor, a Lyon új elnöke, aki a következő nyilatkozatával azonnal ütötte az elmondottakat, mert véleménye szerint majd a téli erősítések után új erőre kap majd a csapata.

John Textor, a Lyon új többségi tulajdonosa Forrás: AGIF via AFP/Thiago Ribeiro/AGIF/Thiago Ribeiro

Nyáron nem volt szabad kezünk. Minden a januárban fog eldőlni. Pénzügyileg minden nagyon jól alakul.

Nem lesznek problémák a pénzügyi felügyelettel. Még ha ez egy bonyolult időszak is lesz, akkor is belevágunk. Különösen Brazíliában”

– mondta Textor, aki ezek szerint úgy akarja megmenteni a Lyont, hogy télen Brazíliából hozna játékosokat.

A tulajdonos hozzá nem értése mellett Lyonban már az öltözőben is gondok vannak. Jérôme Rothen, a korábbi francia válogatott focista RMC-nek elmondta, hogy a Lyon játékosai korántsem elégedettek Fabio Grosso munkásságával.

Próbáltam beszélni az öltözőben lévő emberekkel. Nem mondok neveket, mert azzal bajba kerülhetnek.

Grosso alatt azonban máris forró a kispad. Alig van már olyan játékos, aki bízik benne. Néhány nagyon tapasztalt játékos azt is mondta, hogy ő az egyik legrosszabb edző, akivel valaha dolguk volt.

Mindenkit elidegenített magától” – mondta korábbi francia válogatott szélső, aki a szavaival rendesen kiverte a biztosítékot a Lyon edzőjénél.

Jérôme Rothen a magyar válogatott ellen is játszott egy 2005-ös felkészülési meccsen Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A L'Equipe szerint Grosso az eset után nagyon feldúlt volt, ezért elkezdte keresni az árulókat az öltözőben. Az olasz szakember állítólag összegyűjtötte játékosait az öltözőben, hogy kiderítse, melyikük szivárogtatott Rothennek. Grosso állítólag harminc percig kereste a téglát, de a sikertelen akciója után dühösen lefújta a csapat edzését.

Egybehangzó francia sajtóértesülések szerint Grosso másfél hónap alatt kimerült a hiábavaló csatározásokban.

Az olasz szakember autoriter módon akarja érvényesíteni az elképzeléseit, de a taktikai elképzelései továbbra is tisztázatlanok. Négy mérkőzés alatt három különböző játékrendszert használt, és 21 játékosnak adott lehetőséget a kezdőcsapatban.

Ömlött a vér az olasz edző fejéből, nem is dolgozhatna

A francia bajnokság 10. fordulójában a Lyon az Olympique Marseille otthonában lépett volna pályára. A találkozó azonban elmaradt, ugyanis a marseille-i szurkolói kövekkel és sörösüvegekkel megdobálták az Lyon csapatbuszát. A betört ablakok szilánkjai felsértették Fabio Grosso arcát, akit két segítője kísért be a stadionba. Ott orvosi ellátást kapott, később mégis kórházba kellett szállítani. Az illetékesek a meccs elhalasztása mellett döntöttek, mert a támadás több lyoni focistát is sokkolt.

„A legtöbbünkön fejhallgató volt, zenét hallgattunk, amikor hirtelen nagy durranás hallatszott. Először nem is vettem észre, hogy mi történt, mert hangos volt a zeném, de

A bennünket kísérő rendőrök semmit sem tehettek, ők a buszunk előtt voltak, a támadás pedig oldalról történt. Mindegyikünk igyekezett védeni a fejét” – idézte fel az eseményeket Jake O’Brien, a Lyon ír védője.

A L’Équipe értesülései szerint Grosso sérülése olyannyira súlyos volt, hogy csapata soron következő edzését sem tudta megtartani, és állítólag 30 napig nem is dolgozhatna.

Így nézett ki Grosso arca a marseille-i támadás után Forrás: AFP/Handout

A Lyon a 11. fordulóban múlt vasárnap délután lépett pályára a francia bajnokságban, a Bölöni László vezette újonc Metz csapatát fogadta. Grosso együttesének ez lehetett volna a legjobb alkalom arra, hogy megszerezze első győzelmét a Ligue 1-ben, ugyanis a Metz öt meccs óta nyeretlen volt a bajnokságban. A találkozó azonban 1-1-es döntetlennel zárult, úgy, hogy a Lyon csak a 84. percben tudott egyenlíteni a 21 éves Skelly Alvero góljával. A meccs után aztán a Lyon-ultrák beszédet intéztek a csapathoz, de nem az olasz edzőn kérték számon a csapat gyenge teljesítményét.

– mondta a Lyon vezérszurkolója Fabio Grossónak, aki ezt követően elkérte a mikrofon és beszédet mondott az ultráknak.

„Mindig mondom nektek, hogy különlegesek vagytok. Mindent meg fogunk tenni értetek, mert megérdemlitek.

– mondta az olasz szakember a szurkolóknak, akik a meccs előtt egy "Célkitűzés: a bennmaradás" feliratú drapériával üzentek a csapatnak.

Mivel a Lyon ezt a meccset sem tudta behúzni, így továbbra is az egyetlen csapat az öt európai top bajnokságban, amelyiknek még nincsen győzelme az idei szezonban. Ha Lyon továbbra is így folytatja, könnyen lehet, hogy kirúgják a focistaként világbajnok Fabio Grossót, az egy éve érkezett amerikai tulajdonos pedig lassan elkezdhet majd önvizsgálatot tartani, hogyan sikerült ilyen gyorsan lezülleszteni Franciaország egyik legpatinásabb csapatát.