Hihetetlen, de még Michael Jordan rekordját is megdöntheti Lionel Messi

Argentina v Uruguay - FIFA World Cup 2026 Qualifier NurPhoto General news November 16 2023 16th November 2023 BUenos Aires - Argentina Uruguay Horizontal SPORT
Lionel Messi of Argentina during the match between Argentina and Uruguay valid for FIFA WC Eliminatoria Mexico USA Canada 2026 at La Bombonera. (Photo by Federico Peretti/NurPhoto) (Photo by Federico Peretti / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb aukciós cége árverésre bocsátja Lionel Messi összesen hat darab, a tavalyi, történelmi győzelmet hozó katari világbajnokságon viselt mezét.

Az árverésre november 30. és december 14. között kerül sor New Yorkban, ez alatt a két hét alatt várják a szervezők az ajánlatokat. A Sotheby's közleményéből kiderül, hogy csak a teljes kollekcióra, azaz a hat mezre együttesen lehet licitálni.

Lionel Messi hat darab vb-meze a futballtörténelem része Forrás: AFP/-

Jordant kell legyőzni

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az aukciós ház úgy készül, hogy Messi mezeivel átlépheti a 10 millió dolláros álomhatárt is, és akár meg is döntheti a sport emléktárgyak Michael Jordan által tartott rekordját. Minden idők legnagyobb kosárlabdázójának az 1997-98-as idény - azaz a Last Dance, vagyis az utolsó chicagói bajnoki menetelés szezonjában - bajnoki döntőjének első meccsén viselt meze 2022-ben kelt el 10,1 millió dollárért.

A hat mezt Messi az argentin válogatott hat vb-meccsének első játékrészeiben viselte, így a kalapács alá kerül a franciák elleni, tizenegyesekkel megnyert döntőben, a horvátok elleni elődöntőben, a hollandok elleni negyed- valamint az ausztrálok elleni nyolcadöntőben viselt egy-egy mez, illetve két csoportmeccsen viselt trikó is.

Az árverés ideje alatt a mezeket kiállítják, hogy a rajongók is láthassák azokat Forrás: AFP/Sam Robles

Maradona rekordja

Messi eddigi legdrágább mezéért 450 ezer dollárt fizettek ki, azt a felsőt egy Real Madrid elleni 2017-es El Clásicón viselte. Minden idők legdrágább futballmezét is egy argentin világbajnok hordta: természetesen Diego Maradonáról van szó, akinek az 1986-os vb-n, az angolok elleni 2-1-es győzelem alkalmával viselt meze 8,85 millió dollárért kelt el. Maradona ezen a meccsen két futballtörténelmi gólt szerzett, melyek közül a második az "Isten keze" néven vált világszerte híressé.

A bevétel legnagyobb részét egy ritka betegségeket gyógyító barcelonai gyermekkórház alapítványa, az UNICAS Project fogja megkapni.