Vágólapra másolva!
Marco Rossi több mint öt éve vezeti a magyar labdarúgó-válogatottat. Az olasz szakember vezetésével a nemzeti csapat mostanra eljutott arra a szintre, hogy a mérkőzések nagy részben esélyesként lép pályára, a sikerek pedig olyan magasra tették a lécet, hogy a szurkolók számára már korántsem jelentett bravúrt az Eb-szereplés kiharcolása. Ami ezúttal - sorozatban harmadszor - sikerült a válogatottnak. Arra kerestük a választ, hogy hogyan jutott el idáig, és meddig juthat el a közel- és a nem túl távoli jövőben a nemzeti csapat.

A kezdetek Rossival

2018. június 19-én hivatalossá vált, hogy a Budapest Honvéddal 2017-ben bajnoki címet nyerő, majd egy évvel később a Dunaszerdahellyel bronzérmes Marco Rossi váltja a magyar válogatott kispadján a belga Georges Leekenst. Az olasz szakember úgy vágott neki a Nemzetek Ligájának, hogy gyakorlatilag beesett a finnek elleni első tamperei tétmeccsre, amelyen a következő kezdőcsapatot küldte pályára:

Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Kádár, Fiola – Pátkai – Stieber, Kovács I., Kleinheisler, Sallai – Szalai.

A magyar válogatott hat meccset játszott, ezeken 10 pontot szerzett, és a második helyen végzett a finnek mögött. A csoportgyőzelem ugyan elúszott, de már az NL-meccseken látni lehetett, hogy az olasz szakember letette az alapjait egy ütőképes csapatnak.

Marco Rossi 2018. szeptember 8-án ült először a válogatott kispadján Forrás: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

Március 21-én a magyar válogatott nagy reményekkel várta a szlovákok elleni Eb-selejtezőt Nagyszombatban, Rossi csapata azonban gyengén futballozott, ennek pedig kétgólos vereség lett a vége. A találkozó enyhén szólva is felejthető volt magyar szempontból, az viszont felejthetetlen, hogy egy bizonyos Szoboszlai Dominik ezen a mérkőzésen mutatkozott be a magyar válogatottban 18 évesen.

A folytatásban Marco Rossi csapata hullámzó teljesítményt nyújtott az Eb-selejtező sorozatban, hiszen a vb-ezüstérmes horvátok és az Eb-elődöntős walesiek ellen összejött a hazai bravúrgyőzelem, a szlovákoktól azonban oda-vissza kikaptak a mieink, a horvátok elleni idegenbeli meccsen pedig úgy jött össze a háromgólos vereség, hogy a csapat a Rossi-éra legrosszabb játékát nyújtotta.

Rossi csapata a horvátoktól kapta a legnagyobb pofonját Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Szeretnék bocsánatot kérni ezért a vereségért, hiszen rengeteg magyar szurkoló utazott el Horvátországba.

Süllyedő hajónak tűnt a csapatunk, amelynek én voltam a kapitánya. Tudtuk, hogy jobbak, és azt is, hogy kikaphatunk, de nem ilyen módon. Ez elfogadhatatlan

– nyilatkozta Marco Rossi a horvátok elleni vereség után, aki ekkor kritizálta először a játékosainak hozzáállását.

A cardiffi bukás volt a fordulópont

„Ha úgy játszunk, ahogy a mai meccsen játszottunk, őrültség lenne azt gondolnunk, hogy nyerhetünk Walesben. Ha győzni akarunk, teljesen más hozzáállás kell mindenkitől. Ebben a vereségben mindenkinek megvolt a maga felelőssége. Négy-öt elképesztő egyéni hibát követtek el a játékosok, nem emlékszem olyanra, hogy a pályafutásom alatt előfordult volna ilyen. Nem találom a jelzőket arra, ami történt, de túl kell jutnunk ezen" – mondta Rossi, akinek a csapata úgy utazott a 2019 novemberében esedékes Eb-selejtezőre, hogy csakis győzelemmel harcolhatja ki az Eb-szereplést.

A Wales elleni találkozó előtt Rossi a közösségi oldalán megosztott egy idézetet Óscar Tabáreztől, az uruguayi válogatott korábbi szövetségi kapitányától, amiről sokan úgy gondolták, Dzsudzsák Balázsnak szól.

Az igazi vezér arra használja a képességeit, hogy elérje társaival együtt a kitűzött célokat. De ha ezeket a képességeket elsősorban nem a csapat, hanem a saját javára használja, nem igazi vezérről, vezetőről beszélünk.

Amikor a válogatottban játszol, egy egész országot képviselsz, érte kell győznöd. Edzőként neked kell megmondanod, mit játszanak a játékosok, de az ő dolguk kivitelezni az elképzeléseidet."

Marco Rossi a walesi vereség után új csapatot épített Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szövetségi kapitány később tisztázta a dolgot, és elmondta, hogy nem Dzsudzsáknak szánta az üzenetet, akit nagyon kedvel, és bízik benne, hogy a walesi meccsen ő lesz a magyar válogatott legjobbja.

Dzsudzsák tehát maradt, Kádár Tamás viszont kikerült a nemzeti csapatból.

Az 57-szeres magyar válogatott hátvéd két kapitális hibájával főszerepet vállalt a horvátok elleni háromgólos vereségben, ezt követően Rossi nem nevezte a keretbe az azeriek elleni Eb-selejtezőre. A ballábas védő 2019 októberében izomsérülést szenvedett, és azt mondta Rossinak, hogy jelezni fogja, amikor meggyógyult. Kádár aztán november 10-én leült a kispadra csapata Sahtar Donyeck elleni bajnoki mérkőzésén, de a szövetségi kapitánynak nem jelezte, hogy újra bevethető lenne, Rossi pedig ezt rossz néven vette, és azóta sem hívta a válogatottba Kádár Tamást.

Kádár Tamás 2019 októberében játszott utoljára a válogatottban Forrás: AFP/Mikko Stig

A történet folytatását már mindenki ismeri. A magyar válogatott nagyon gyenge játékkal elveszítette 2-0-ra a walesi meccset, ezért nem tudta egyenes ágon kiharcolni az Európa-bajnokságon való szereplést, így pótselejtezőn kellett kijutnia az Eb-re. Tegyük hozzá azt is, hogy ennek a pótselejtezőnek az eléréséhez döbbenetes szerencse is kellett, mert a görög válogatott a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában haza pályán egy öngóllal kikapott az észtektől. Ha nincs ez az öngól, akkor a magyar csapat nem jut el az Eb-pótselejtezőig, és nem jut ki a 2021-es Európa-bajnokságra.

A cardiffi bukás olyannyira padlóra küldte Rossit, hogy a vereség után még a lemondást is komolyan fontolgatta.

„Ha valaki fizikailag erős és motivált, az már jó pont.

Én nem valakinek felelek a válogatott eredményeiért, hanem a magyaroknak felelek. Ha valaki küzd és harcol, az számíthat a meghívásomra" – mondta a szövetségi kapitány.

Rossi nem beszélt a levegőbe, ugyanis olyan rutinos játékosoknak mondott búcsút, mint Kádár Tamás, az akkor 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs, vagy az a Pátkai Máté, aki győztes gólt lőtt a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőn.

Dzsudzsák Balázs éveken keresztül volt a válogatott csapatkapitánya Fotó: Koncz Márton - Origo

Magyar csoda az Európa-bajnokságon

2020 szeptemberétől Szalai Ádám lett a magyar válogatott csapatkapitánya, Rossi pedig megtalálta azt a vezért, akit igazán keresett.

A rutinos támadó, aki a 2016-os Európa-bajnokság előtt még a szurkolók céltáblája volt, az idő előre haladtával közönségkedvenc lett, és óriási érdemei voltak abban, hogy a csapat végül kiharcolta a szereplést a részben hazai rendezésű Eb-n.

Az izlandiak elleni pótselejtezőn ugyan nem lőtt gólt, de a találkozó előtt olyan motivációs beszédet mondott az öltözőben, amit a szövetségi kapitány Al Pacino beszédéhez hasonlított, amely a "Minden héten háború" című filmben hangzott el.

Szalai beszéde 2:24-től nézhető meg.

És ha már az izlandiak elleni felejthetetlen pótselejtezőről van szó, akkor nem lehet elmenni Szoboszlai Dominik mellett, aki ha nem is legnagyobb, de egészen biztosan pályafutása legfontosabb gólját lőtte azon a meccsen, ezzel pedig újra lett egy világsztárja a magyar futballnak.

Szoboszlai Dominik gólöröme az Izland elleni Eb-pótselejtezőn Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Európa-bajnokság előtt azonban már nem alakultak ilyen jól a magyar csapat dolgai. Március utolsó napján az Andorra elleni vb-selejtezőn Kalmár Zsolt súlyos térdsérülést szenvedett, néhány nappal később pedig kiderült, hogy műteni kell, és biztosan nem játszhat az Eb-n.

Ekkor még a magyar szurkolók abban reménykedtek, hogy Kalmár helyett biztosan ott lesz Szoboszlai, azonban a magyar csapat sztárja makacs szeméremcsont-gyulladása miatt tavasszal nem tudott pályára lépni az RB Leipzigben. Marco Rossi bő Eb-keretébe ugyan bekerült, elkezdte a felkészülést a csapattal, június elsején azonban kiderült, hogy a fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott tehát úgy ment neki az Európa-bajnokságnak, hogy Rossi nem számíthatott arra a két középpályásra, akik az elmúlt évben a támadásépítésért feleltek.

Ha ez nem lenne elég, az ellenfelek között pedig ott voltak az Eb-címvédő portugálok, a vb-győztes franciák és a 2014-es világbajnok németek.

Kalmár Zsolt is az Eb-csapat nagy hiányzója volt Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Eb előtt sokan úgy vélekedtek, hogy a Puskás Arénában játszani 68 ezer ember előtt jutalomjáték a magyar válogatott játékosoknak, az eredménnyel meg nem kell foglalkozni, mert a világ legjobb csapatai ellen úgy sincs esély. Ezek után aztán a magyar válogatott megdöbbentette a világot, ugyanis Szalai Ádámék két pontot szereztek egy olyan csoportban, amelyben ott volt az Eb-címvédő és a legutóbbi két világbajnokság győztese, a mieink pedig kis híján kiejtették a négyszeres világbajnok németeket az Európa-bajnokság halálcsoportjából.

Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan.

Ami leginkább hihetetlen, hogy csalódottak vagyunk a németek otthonában elért 2-2-es döntetlennel, ellenfelünk pedig ünnepli, hogy pontot szerzett ellenünk, ez mindent elmond a teljesítményünkről.

Nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, a fiúk megérdemelték volna a sikert, hiszen oroszlánként küzdöttek végig három mérkőzést, és büszkévé tették az országot. Szembe szálltak mindenkivel, nem féltek a nagynevű riválisoktól” – mondta a meccs után az olasz szakember, aki hangsúlyozta, hogy örömmel dolgozik tovább azon, hogy újra hasonló helyzetben lehessen a magyar válogatott.

Marco Rossi vigasztalta Schäfer Andrást a németek elleni meccs után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Megtorpanás után újabb csoda a világ legjobbjai ellen

A szenzációs Eb-szereplés után sokan azt várták, hogy a magyar csapatot majd tovább viszi a lendület, azonban a vb-selejtező sorozatban Rossi csapata 4-0-ra kikapott az angoloktól a Puskás Arénában. A papírforma vereség után viszont mindenkit sokkolt az albánok elleni oda-vissza vereség, ami gyakorlatilag megpecsételte a magyar csapat vb-álmait.

Sokáig azonban nem kellett szomorkodniuk a magyar szurkolóknak, ugyanis a csapat korábban megnyerte a Nemzetek Ligája B divízióját, ezzel pedig kiharcolta a jogot a legmagasabb osztályban szerepeljen, ellenfélként pedig németeket, az Eb-döntős angolokat és az Európa-bajnok olaszokat kapták meg a mieink. A sorsolás alapján sok jóra nem lehetett számítani, de Marco Rossi csapata ismét rácáfolt a károgókra, és fantasztikusabbnál fantasztikusabb győzelmeket aratott. Az egész úgy kezdődött, hogy Szoboszlai 11-esével 1-0-ra nyert a magyar válogatott az angol csapat ellen a Puskás Arénában.

Jordan Pickfordnak esélye sem volt Szoboszlai büntetőjénél Fotó: Polyák Attila - Origo

A győzelmet az olaszok elleni 2–1-es vereség követte Cesenában, majd a Puskás Arénában jött a németek elleni 1–1-es döntetlen, amikor Nagy Zsolt lőtt felejthetetlen gólt Manuel Neuernek.

A három meccsen szerzett négy pont túlszárnyalta a szurkolók várakozásait, de ami ezután következett, arra a legelvakultabbak sem számítottak. A magyar válogatott idegenben győzte le 4-0-ra az angol csapatot, ezzel pedig történelmi győzelmet aratott, ugyanis a magyar lett az első csapat, amely 1953 után újra négy gólt lőtt idegenben Anglia ellen. 1953-ban elsőként is mi tettük ezt meg, a legendás 6:3-as meccsen.

A magyar válogatott felejthetetlen győzelmet aratott Wolverhamptonban Forrás: Getty Images/2022 AMA Sports Photo Agency/James Baylis - Ama

„Amikor kineveztek erre a posztra, azt

mondta a találkozó után Marco Rossi, akinek a csapata nem állt meg a történelmi győzelem után, ugyanis szeptemberben Szalai Ádám káprázatos góljával 1-0-ra nyerni tudott Lipcsében, ezzel a sikerrel pedig eldőlt, hogy a magyar válogatott bent maradt a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában, ráadásul az első kalapba került az Eb-selejtezők sorsolásán.

Szalai Ádám csodagólt lőtt a németek elleni meccsen Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Ezt követően jött olaszok elleni meccs hazai pályán, a Puskás Arénában, ahol már egy döntetlen is csoportelsőséget és négyesdöntőt ért volna. Azonban a szurkolókat sokkal jobban foglalkoztatta, hogy méltó búcsút vegyenek Szalai Ádámtól, aki még a németek elleni meccs előtt jelentette be, hogy visszavonul a válogatottól.

„Mindig is meg voltam győződve Ádám fontosságáról.

Igazi vezéregyéniség és példamutató személyiség. Nem ismertem korábban, de egy hét után láttam, minden adottsága megvan ahhoz, hogy csapatkapitány legyen. Most az emberek is szembesülhetnek azzal, miért is vettem védelmembe többször is. De nemcsak a személyisége miatt.

áradozott Marco Rossi Szalai Ádámról, akiről azt is kiemelte, hogy megvan benne a játék iránti alázat: ő maga mondta, hogy az Eb előtt lemond a csapatkapitányságról, ha nem fog játszani a klubcsapatában.

A mieink végül 2–0-ra kikaptak a Puskás Arénában az olaszoktól, így nem jött össze a Nemzetek Ligája négyesdöntő, de a csoport második helyének megszerzése is hatalmas bravúr volt, akárcsak az, hogy a magyar csapat az első kalapból várhatta az Eb-selejtező sorolást.

Szalai Ádám hősként búcsúzott a magyar válogatottól Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rossi csapata a sorozatban hozta a kötelezőt, ugyanis hazai pályán magabiztosan legyőzte a bolgárokat és a litvánokat, idegenben pedig 0–0-s döntetlent játszott a csoport legkellemetlenebb csapata, Montenegró ellen. A Nemzetek Ligája-bravúrok után ismét magasan volt a léc, így a podgoricai döntetlen után megint előkerültek a fanyalgók, azonban Rossi gyorsan helyre is tette őket.

Sok játékosunknak ma rossz napja volt,

a múltban egy ilyen meccsen biztosan kikaptunk volna. Fontos a jövőre nézve az egy pont. Nekünk egyértelműen két lábbal a földön kell maradnunk. Mi nem vagyunk a brazil, a spanyol vagy a német válogatott.

Nem vagyunk a legmagasabb szinten, de lépésről lépésre haladunk, szóval én örülök ennek az egy pontnak” – mondta a meccs után Rossi, akinek a csapata négy mérkőzést követően az élen áll az Eb-selejtezős csoportjában, ugyanis

Ezzel a garnitúrával nem álom a vb-szereplés

Rossi korábban arról is beszélt, hogy szerinte a magyar válogatott készen áll arra, hogy világbajnokságon szerepeljen.

tette hozzá Rossi, aki arra is kitért, hogy szerinte meg tudtuk volna nehezíteni a katari világbajnokságon játszó legjobb csapatok életét is.

Marco Rossi két lábbal áll a földön Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy mi lesz a jövőben, azt egyelőre nem lehet tudni. Az olasz szakember már a 2021-es Európa-bajnokság után is mondta, hogy komoly csapatoktól kapott megkereséseket, nyáron pedig olyan hírekről is lehetett hallani, hogy a dúsgazdag szaúdiak is kinézték maguknak. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezekről a megkeresésekről mindig csak ő beszélt, komoly konkrétumokkal nem találkozhatott az újságolvasó.

Rossi mindenesetre nagyon szeret a magyar válogatott mellett dolgozni, és ami legfontosabb, hogy

a csapata évről évre fejlődik, akárcsak a játékosai. 2023 őszén ott tart a magyar válogatott, hogy nyolc topligás játékosa van a kezdőcsapatban, ha mindenki egészséges,

ráadásul ezek a játékosok nem csak perememberek a csapatukban, hanem olyan húzóemberek, mint Szoboszlai Dominik, akiért 70 millió eurót fizetett a Liverpool, vagy a Bournemouthban futballozó Kerkez Milos, aki felkerült a 10 a legjobb 21 év alatti, Európában játszó focista listájára a Golden Boy-szavazáson.

Szoboszlai Dominik a magyar válogatott új vezére Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aranygenerációról még korai beszélni, de az előbb említettek mellett is olyan futballistáink vannak, mint a Bundesliga idei szezonját a Freiburgban parádésan kezdő Sallai Roland, vagy a nyáron a Hoffenheim csapatához igazoló Szalai Attila, vagy az Union Berlint erősítő Schäfer András. Igaz, közben nem várt fordulat is történt velük, mert Szalai alig játszik a Hoffenheimben, míg az Union Berlin megállíthatatlanul zuhan a kiesés felé a Bundesligában.

Már öt éve vagyok szövetségi kapitány. Elmondhatatlanul csodálatos utazás! Magyarország a második otthonom, és fontos része az életemnek

– írta júniusban a közösségi oldalára a szövetségi kapitánya, akinek a szerződése 2025-ig szól, de ha csapatával ki tudná a világbajnoki szereplést is, Rossi egész biztosan kapna egy élete végéig tartó szerződést, mellé pedig egy szobrot.