Vágólapra másolva!
A magyar minifutball-válogatott 3-0-ra győzte le Egyiptomot az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haimában zajló világbajnokság nyolcaddöntőjében. Nagy Lajos csapata a negyeddöntőben Szlovákiával találkozik majd csütörtökön magyar idő szerint 19:30-tól.

Nagy Lajos együttese három győzelemmel kezdett a minifutball-világbajnokságon. A magyar válogatott pénteken 1-0-ra győzte Portugáliát a H csoport első fordulójában a csapatkapitány, Barabás Miklós góljával. Vasárnap Líbia következett, melyet remek hajrával 2-1-re sikerült legyőzni Lovász Bence és Kiss Gábor találataival, végül újra Barabás Miklós gólja döntött a keddi, Szerbia elleni 1-0-s siker alkalmával.

A szerdai negyeddöntőben Egyiptom volt a magyar csapat ellenfele, amely az Európa-bajnoki címvédő Azerbajdzsán mögött másodikként végzett a csoportjában, így előzetesen nem lehetett könnyű meccsre számítani.

A találkozón nem lehetett ott a csapatkapitány, Barabás Miklós, aki a szerbek elleni mérkőzés utolsó pillanataiban sérült meg.

Így Nagy Lajos Tajti – Kövesdi, Nádasi, Győri, Ladányi, Dunai kezdőhatossal indította el a csapatát a tucatnyi magyar drukker által a helyszínen megtekintett mérkőzésen.

A magyar csapat a nyolcaddöntő előtt Forrás: Hegedűs Gábor - Origo

1. félidő

A meccs elején a magyar válogatott futballozott mezőnyfölényben, többet birtokolta a labdát, ám helyzetekig egyik csapat sem jutott el, így a kapusoknak sem akadt nehéz dolguk. Csoszánszki és Bozsoki lövése volt a legveszélyesebb az első percekben, de egyikük sem talált kaput; míg az egyiptomiak labdaszerzés esetén inkább a saját térfelükön tartották a labdát.

A 9. percben aztán a csendesen folydogáló játékból megszerezte a vezetést a magyar válogatott:

Nádasi erősen meglőtt labdáját a kapus éppen Dunai elé ütötte, aki közelről nem hibázott az üres kapura.

Az első találatot követő gólöröm Forrás: Hegedűs Gábor - Origo

A folytatásban is inkább a magyarok akarata érvényesült, és egy veszélyes átlövés után ismét az egyiptomi hálóban landolt a labda, ám a játékvezetők szabálytalanság miatt érvénytelenítették Csoszánszki gólját. Egy perccel később már nem szólt a sípszó:

Nádasi bedobása után Dunai mellett eltűnt egy védő, a kapásból a kapuba lövő csatár ellen azonban nem ítéltek szabálytalanságot, így megduplázta az előnyét a magyar válogatott.

A félidő hajrájában Tajtit is egyre többször megdolgoztatták az egyiptomiak, de a távoli lövéseket magabiztosan fogta a magyar kapus, miközben a szurkolók hangja is egyre inkább megérkezett. A legfájdalmasabb pillanatot a magyar válogatott számára az okozta, amikor közvetlen közelről nagy erővel arcon rúgta Kiss Gábort az egyik egyiptomi játékos, ám a Líbia ellen győztes gólt szerző vb-újonc rövid ápolás után szerencsére folytatni tudta a meccset. A játékrész utolsó másodperceiben az afrikai együttes elsősorban ívelésekkel próbálkozott, majd Kamal Hilal Ibrahim lövése után Tajtinak az addigi legnagyobb bravúrt kellett bemutatnia, mielőtt kétgólos magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok

2. félidő

A második félidő első percében ismét közel állt a szépítéshez Egyiptom, Issa Bakri erős lövésénél Tajti a szerencse segítségével paskolta a felsőléc tetejére a labdát. Ezután az afrikaiak kissé agresszívebb játékba kezdtek bele: Kozót hátulról rántották a földre, majd a magyar kapu előtt Nádasinak is a kelleténél durvábban léptek oda és

Bozsokit le is könyökölte Bakri, amit videózás után piros lappal büntetett a játékvezető.

Ez ötperces magyar emberelőnyt jelentett, amely alatt ugyan végig nagy nyomás alatt tartotta és több lövéssel is próbára tette ellenfelét Nagy Lajos csapata, Egyiptomnak sikerült kivédekeznie a hátrányt.

Egyiptom ellen sem kapott gólt a magyar minifoci-válogatott Forrás: Hegedűs Gábor - Origo

Miután kiegészült Egyiptom, ismét kiegyenlítettebbé vált a játék, az afrikai támadásoknál sokszor a kapus, Ghazal Ali is előremerészkedett a félpályáig, amit egyszer Tajti is megpróbált üres kapus lövéssel kihasználni – sikertelenül. A 40. perc után Kövesdi, majd a túloldalon az egyre inkább kitámadó afrikaiaktól Hassan Mohammed Hossam veszélyeztetett. Az ellenfél vészkapusra is váltotta a kapusát, azaz jelzőmezes mezőnyjátékosra cserélte le őt, de ezek után is

tökéletesen tette a dolgát a magyar védelem, amely négy meccs után is mindössze egyetlen kapott góllal rendelkezik

– ezt csak a bolgárok és a kazahok tudják még elmondani magukról. Sőt,

a hajrában egy magyar kontra sikeres lett, ami végleg eldöntötte a meccset:

három magyar támadó vezethette egy védőre a labdát, és az egyik pontatlan passzba épp úgy lépett bele Gamal Mohammed, hogy az az egyiptomi játékosról a kimozduló vészkapus mellett az üres kapuba csorgott. A hosszabbításban már az egyiptomiak sem próbálkoztak olyan nagy intenzitással, így a Nagy Lajos csapata 3-0-s győzelemmel jutott a vb legjobb nyolc csapata közé!

A legutóbbi vb-n negyedik helyen záró, világranglista-5.

magyar válogatott a negyeddöntőben csütörtökön, magyar idő szerint 19:30-tól lép pályára Szlovákia együttese ellen.

Az ottani győztes a házigazdák és a románok közötti negyeddöntő győztesével vívhatna párharcot a péntek esti elődöntőben.

Rász el-Haima, nyolcaddöntő, november 1.
Magyarország-Egyiptom 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Dunai (9., 15.), Mohammed (öngól, 49.)

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Magyarország-Portugália 1-0 (0-0)
Gólszerző: Barabás (46.)
Magyarország-Líbia 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Lovász (23.), Kiss (50.), ill. Bilal Mohammed (40.)
Magyarország-Szerbia 1-0 (0-0)
Gólszerző: Barabás (50.)

A világbajnokság ágrajza és a további mérkőzései a linkre kattintva érhetőek el.

A magyar minifutball-válogatott 13 fős vb-kerete:
Kapusok: Tajti Bence, Bohony Bálint
Mezőnyjátékosok: Barabás Miklós, Ladányi Dávid, Bozsoki Imre, Csoszánszki Dávid, Kozó Viktor, Nádasi Kornél, Dunai András, Kiss Gábor, Győri Barnabás, Kövesdi Zsombor, Lovász Bence