Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkörének negyedik fordulójában a Manchester United bukása szolgáltatta a legnagyobb meglepetést, ugyanis az angol rekord bajnok őrült meccsen, kétgólos előnyről kapott ki 4-3-ra a dán Köbenhavn vendégeként. Erik ten Hag csapata ezzel nagy bajba került, és könnyen lehet, hogy még az Európa-liga szereplést sem tudja kiharcolni. A szerdai játéknap többi meccsén jött a papírforma, így a Bayern München, a Real Madrid, az Inter és a Real Sociedad is kiharcolta a továbbjutást, míg z Arsenal egy lépéssel közelebb került a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőhöz. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei!

A csoport: Romokban a Manchester United, Harry Kane rekordja

Az utóbbi hetekben pocsék formában játszó manchesteriek két hete is drámai meccset játszottak a Köbenhavn csapatával, ám akkor a szerencse nekik kedvezett, mivel az utolsó pillanatban André Onana tizenegyest védett és otthon tartotta csapatának a három pontot.

Kevesen gondolták, hogy a visszavágó még őrültebb forgatókönyvet hoz, főleg azután, hogy a nyáron gigaösszegért igazolt Rasmus Hojlund már szűk félóra után kétszer is betalált.

Hojlund ezzel a United első játékosa lett, aki öt gólt lőtt az első négy BL-meccsén, ráadásul 20 évesen és 277 naposan a legfiatalabb is, aki idegenben tudott duplázni a manchesteriek színeiben.

sőt az első dán focistaként tudott eredményes lenni dán csapat ellen.

Rasmus Hojlund duplázni tudott korábbi csapata ellen Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Sergei Gapon

A kétgólos előny tudatában megnyugodhattak az manchesteri szurkolók, ám az első félidő hajrájában emberhátrányba kerültek, miután Marcus Rashford csúnyán megtaposta ellenfelét. Az angol válogatott támadó a MU mezében lejátszott 374 meccs alatt mindössze a második piros lapját kapta, legutóbb 2018 szeptemberében állították ki a Burnley ellen.

Ezt követően Hitchcock-filmbe illő dráma következett, ugyanis a dánok villámgyorsan kihasználták az emberelőnyt, és még a szünet előtt ledolgozták kétgólos hátrányukat a közel tíz perces hosszabbításban, ami azért nyúlt maratoni hosszúságúra, mert egy palesztin zászlóval pályára rohanó szurkoló miatt rövid időre félbeszakadt a meccs.

Elyounoussi gólja és Goncalves tizenegyese előtt ráadásul még egy kapufája is volt a Köbenhavnnak, így még örülhettek is a 2-2-es döntetlennek az angolok. Azonban a United védelméről sokat elmond, hogy mind a négy csoportmeccsén összehozott egy tizenegyest az ellenfélnek, márpedig az elmúlt húsz évet tekintve egyetlen csapatnak sem sikerült ez a „bravúr".

A második félidőderekánál újra előnyhöz jutott a Manchester United a csapatkapitány, Bruno Fernandes tizenegyesével, majd amikor már úgy tűnt, hogy nincs több csavar a meccsben, akkor a Köbenhavn négy perc leforgása alatt megfordította a meccset a hajrában, ezzel pokolian nehéz helyzetbe sodorva a Manchester Unitedet.

Marcus Rashford negatív hős lett, kiesés szélén a Manchester United Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Idénybeli első győzelmükkel a dánok feljöttek a csoport második helyére, és megőrizték továbbjutási esélyüket, míg Erik ten Hag együttese két fordulóval a csoportküzdelmek vége előtt szégyenszemre utolsó helyen áll.

A Manchester United az elmúlt öt évben potom 790 millió euróért erősítette meg keretét, ám még ha az elmúlt tíz évet is nézzük, mindössze egy FA- és két Ligakupa-győzelmet tud felmutatni a világ egyik legnagyobb klubja, amely most története során először bukott el meccset kétgólos előnyről a BL-ben,

de a Premier Leauge-ben is közel tíz éve, 2014 szeptemberében fordult elő utoljára, hogy ekkor előnyről kikapott a csapat, akkor a Leicester City ellen szenvedett 5-3-as vereséget.

Padlóra kerültek a Manchester United játékosai Dániában Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A manchesteriek szezonbeli 17. meccsükön már a kilencedik vereségüket szenvedték el, márpedig ezzel évtizedek óta nem látott mélységbe zuhantak, ugyanis hasonlóra az 1973–1974-as idény óta nem volt példa.

"Nagyon jól kezdtünk, végig mi irányítottuk a meccset. Ha az eredményt nem nézzük, akkor szerintem egészen jól teljesítettünk. A második gól után túlságosan megnyugodtunk, ez önbizalmat adott nekik. Tudom, hogy a szurkolók mennyire tudják segíteni a csapatot, és ez nagy lökést adott nekik. Nagyon bízom benne, hogy meglehet még a továbbjutás. A második félidő elején is jól játszottunk, és visszavettük a vezetést. Fájó, hogy ennek ellenére pont nélkül kell távoznunk" – mondta Rasmus Hojlund, a Manchester United támadója a TNT Sportsnak.

Bruno Fernandes, a manchesteriek csapatkapitánya arról beszélt a lefújás után, hogy a United hogyan mászhat ki a gödörből, és juthat még tovább a csoportjából.

"Ha van előttünk egy hegy, akkor azt meg kell másznunk. Két meccsünk van még, és azt a két meccset meg kell nyernünk" - mondta a portugál középpályás.

Őrült meccsen aratott hatalmas sikert a Köbenhavn Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Köbenhavn győzelme abban a tekintetben nem is annyira meglepő, sorozatban negyedik meccsét nyerte meg, ráadásul immáron a legutóbbi három találkozón 12 gólt lőtt, és 14 mérkőzés után vezetik a dán bajnokságot. Ugyanakkor a dán futballnak ez óriási siker, hiszen 2016 óta először tudott nyerni a BL-ben a koppenhágai kiscsapat.

"Összességében nézve ez egy nagyon őrült meccs volt. Már az előző három meccsünkön is nagyon-nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, de csak egy pontot szereztünk.

– mondta a lefújás után érthetően elégedetten Jacob Neestrup, a koppenhágai csapat edzője.

Az A csoport másik mérkőzésén a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Bayern München otthon is legyőzte a Galatasaray csapatát, ezzel továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A rendkívül jó iramú meccsen hatalmas fölényben játszott a Bayern, de Harry Kane és Leroy Sane is hagyott ki nagy helyzetet. A második félidőben les miatt mindkét csapattól elvettek egy gólt, a hajrában azonban már megtört a gólcsend. Harry Kane hat percen belül duplázott, előbb fejjel, majd egy szép akció végén lábbal volt eredményes.

Kane így már négy gólos az első négy BL-mérkőzésén a Bayern színeiben, ezzel beállította Roy Makaay rekordját, összességében pedig 15 meccs alatt már 19 találatnál jár a émet rekordbajnok játékosaként.

Ismét Harry Kane volt a Bayern München hőse Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Mustafa Yalcin

A török bajnok a 93. percben még szépített, de ez már nem osztott és nem szorzott. A Bayern újabb sikerével 26. alkalommal jutott be a legjobb 16 csapat közé - ennél többször csak a Real Madrid jutott túl a csoportkörön - sőt ezzel a sikerrel már a csoportelsőséget is bebiztosította. A BL-csoportkört tekintve pedig rekordot jelentően 38 meccse veretlenek a bajorok, a legutóbbi 17 mérkőzésüket pedig megnyerték a sorozat első szakaszában.

"Kemény meccs volt, de erre is számítottunk. Isztambulban is nagyon hasonló mérkőzést játszottunk. Azonban szerintem most jobban a kezünkben tartottuk a meccset. Főleg az első félidőben, csak az utolsó jó passzok hiányoztak. A fordulás után tudtuk, hogy meg kell őriznünk a lendületünket. Nagyszerű, hogy már biztosan csoportelsők vagyunk. Most élvezhetjük a pillanatot, de tudjuk, hogy az igazán komoly feladatok a kieséses szakaszban jönnek majd" – mondta a mérkőzés legjobbjának választott Harry Kane, aki már 25 BL-gólnál jár, így már csak Wayne Rooney (30 gól) és Raheem Sterling (27) előzi meg az angol játékosokat tekintve.

Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan játszottunk. Nehéz volt az elmúlt hét. Még érezhető volt a játékunkon, hogy néhány napja Dortmundban játszottunk. Viszont ez egy csodálatos eredmény. 12 pontunk van, és biztosan a csoportelsők vagyunk, ami nagyon fontos, mert ez volt a célunk" – nyilatkozta a Bayern München vezetőedzője, Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel öröme a Bayern továbbjutása után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

B csoport: Hozta a kötelezőt az Arsenal, de elmaradt a továbbjutás

A listavezető Arsenal magabiztos játékkal 2-0-ra legyőzte Londonban a gyenge formában lévő Európa-liga-győztes Sevillát. Az angolok az első perctől kezdve jobban játszottak és a játék minden elemébe a spanyolok fölé nőttek, végül Leandro Trossard és Bukayo Saka góljai döntöttek. Jól mutatja, hogy a Sevilla mennyire súlytalan volt ezen a meccsen, hogy az első spanyol kapura lövésig egészen a 97. percig kellett várni. Így Mikel Arteta együttese a második hazai meccsét is lehozta kapott gól nélkül, az újabb sikerrel pedig megerősítette vezető helyét, ám a továbbjutás elmaradt, mivel ahhoz az is kellett volna, hogy a csoport másik meccsén a Lens nyerjen Eindhovenben, a francia csapat azonban 1-0-ra kikapott.

"Nehéz meccs volt. Tudtuk, mit várhatunk a Sevillától, mivel tíz nappal ezelőtt már megmutatták. A múlt heti gyenge eredmények után a menedzser világossá tette, hogy egy ilyen klub, mint az Arsenal nem veszíthet három meccset egymás után, szóval mindenképp megakartuk szerezni a három pontot, és ez sikerült is. Nagyon jó teljesítmény nyújtottunk, nem hagytuk őket levegőhöz jutni.

Fél lábbal már a nyolcaddöntőben van az Arsenal Forrás: AFP/Adrian Dennis

Talán egy lövésük volt az egész meccs alatt, szóval összességében ez egy jó eredmény, főleg annak tudatában, hogy a Sevilla mélyen védekezik és öt védővel játszik, amit mindig nehéz megbontani. Különleges érzés ez, kiváltságosnak érzem magam, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhetek. A csoportkörös meccsek eddig mind nagyszerűek voltak, és remélhetőleg, ha továbbjutunk, akkor sikerül még egy szinttel feljebb lépünk. Már nagyon várom a kieséses szakaszt" – mondta Declan Rice, az Arsenal középpályása.

C csoport: Hibátlanul menetel a Real Madrid

A Napoli kora esti botlása a Real Madridnak és a Bragának is lehetőséget adott, így a spanyolok azzal a tudattal léphettek pályára, hogy már egy döntetlennel bebiztosíthatják továbbjutásukat, míg a portugáloknak egy győzelemmel esélyük nyílt volna a nyolcaddöntő kiharcolására. Ennek megfelelően a Braga nagy lendülettel kezdett, és a kezdő sípszó előtt nem sokkal megsérülő Kepa helyett védő Andrij Lunyin már a meccs elején főszereplővé vált, ugyanis az ukrán kapus kivédte Alvaro Djalo tizenegyesét.

A Real Madrid kapusai igazi tizenegyes specialisták, hiszen a legutóbbi négy büntetőből hármat is kivédtek a BL-ben, ráadásul Lunyin a 2018/19-es szezon óta 14 tizenegyesből hetet hárított.

Lunyin szenzációs bravúrja is kellett a Real Madridnak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A gyenge kezdés után aztán magára talált a Real, Brahim Díaz lesgólját még elvette a játékvezető, de a spanyol támadó szűk félóra után előnyhöz jutotta a hazaiakat. A fordulás után aztán a Real Madrid három percen belül két gólt szerzett Vinícius Junior és Rodry révén, így végül magabiztosan tartotta otthon a három pontot és a Bayernhez hasonlóan biztosította nyolcaddöntőbe kerülését. Rodry a 17. BL-gólját szerezte, amihez mindössze 43 meccsre volt szüksége, érdekesség, hogy a brazil szélső pontosan ennyi gólnál jár a spanyol bajnokságban 120 meccs alatt.

Carlo Ancelotti a meccs után érthetően dicsérte csapatát és elárulta, hogy Kepa izomsérülést szenvedett a bemelegítés során, egyelőre nem tudni mennyi időt kell kihagynia a spanyol kapusnak, ám nem aggódik, mivel véleménye szerint Lunyin bizonyította, hogy lehet rá számítani.

"Rosszul kezdtünk, már az elején ellenünk ítéltek egy büntetőt, de Lunyin nagyszerűen védett. Majd rendeztük a sorokat és átvettük az irányítást. Nagyon veszélyesnek tűntünk amikor még nyílt volt a meccs. Aztán a vezetés megszerzésével minden könnyebb lett. Tetszett, hogy a második félidőben néhány nagyon jó átmenettel zártuk le a mérkőzést.

– nyilatkozta a Real Madrid edzője.

Simán nyert a Real Madrid és továbbjutott Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A D csoportban az előző szezonban döntős Internazionale Lautaro Martínez tizenegyesgóljával 1-0-ra nyert Salzburgban, ezzel az olasz csapat, illetve a Benfica ellen korábban győztes Real Sociedad is továbbjutott.

Hosszabbítás:

  • Végezetül mutatjuk a szerdai BL-játéknap mérkőzéseinek további érdekes statisztikáit:
  • Először fordult elő, hogy Vinícius Júnior és Rodrygo is gólt lőtt, valamint gólpasszt adott.
  • Brahim Díaz két gólt lőtt a legutóbbi két meccsén, amikor kezdő volt.
  • A Real Sociedad sorozatban harmadik Bajnokok Ligája-mérkőzését nyerte, vagyis többet, mint az előző 15 mérkőzésén összesen (2 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség)
  • A Real Sociedad 2003 szeptembere óta tudott újra nyerni otthon a BL-ben, az azóta lejátszott hét hazai meccsén nyeretlen maradt.
  • Az Inter legutóbb a 2004/2005-ös idényben tudta bebiztosítani nyolcaddöntős szereplését már két fordulóval a csoportkör vége előtt.
  • Az öt európai topligában szereplő csapatok közül az Inter szerezte idén a legtöbb gólt tizenegyesből, szám szerint hetet.
    Lautaro Martinez hajrágóljával nyert Salzburgban az Inter Forrás: AFP/Kerstin Joensson
  • Roony Bardghji 17 évesen és 358 naposan a legfiatalabb játékos lett, aki gólt szerzett a Manchester United ellen a Bajnokok Ligájában.
  • Cesc Fàbregas óta Bukayo Saka az első Arsenal-játékos, aki két egymást követő hazai meccsen is gólt szerzett és gólpasszt adott a BL-ben. A korábbi spanyol klasszis a 2007/2008-as idényben a Sevilla és a Slavia Prague ellen tette ugyanezt.
  • Leandro Trossard idén már öt gólnál jár az Arsenalban, érdekesség, hogy mindannyiszor Bukayo Saka adta a gólpasszt.

Eredmények:
Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
Bayern München (német)-Galatasaray (török) 2-1 (0-0)
gólszerzők: Kane (80., 86.), illetve Bakambu (93.)

FC Köbenhavn (dán)-Manchester United (angol) 4-3 (2-2)
g.: Elyounoussi (45.), Goncalves (45+9., tizenegyesből), Lerager (83.), Bardghji (87.), illetve Höjlund (3., 28.), Bruno Fernandes (69., tizenegyesből)
piros lap: Rashford (42., Manchester)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. FC Köbenhavn 4 (7-8), 3. Galatasaray 4 (7-9), 4. Manchester United 3

B csoport:
Arsenal (angol)-Sevilla (spanyol) 2-0 (1-0)
g.: Trossard (30.), Saka (64.)

PSV Eindhoven (holland)-RC Lens (francia) 1-0 (1-0)
g.: De Jong (13.)
Az állás: 1. Arsenal 9 pont, 2. RC Lens 5 (4-4), 3. PSV Eindhoven 5 (4-7), 4. Sevilla 2

C csoport:
Real Madrid (spanyol)-SC Braga (portugál) 3-0 (1-0)
g.: Díaz (27.), Vinícius Júnior (58.), Rodrygo (61.)

SSC Napoli (olasz)-Union Berlin (német) 1-1 (1-0)
g.: Politano (39.), illetve Fofana (52.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Real Madrid 12 pont, 2. Napoli 7, 3. SC Braga 3, 4. Union Berlin 1

D csoport:
FC Salzburg (osztrák)-Internazionale (olasz) 0-1 (0-0)
g.: Martínez (85., tizenegyesből)

Real Sociedad (spanyol)-Benfica (portugál) 3-1 (3-0)
g.: Merino (6.), Oyarzabal (11.), Barrenetxea (21.), illetve Rafa Silva (50.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Real Sociedad 10 pont (7-2), 2. (és továbbjutott) Internazionale 10 (5-2), 3. FC Salzburg 3, 4. Benfica 0

A csoportok első két helyezettje a BL nyolcaddöntőjébe, a harmadik helyezettek az Európa-liga rájátszásába jutnak.