Botrány, kiállítás, dráma a nézőtéren: őrült meccsen bukott hatalmasat a Manchester United

FC Copenhagen v Manchester United FC - UEFA Champions League 2023,Copenhagen,Denmark,FC Copenhagen,Football,Manchester United Horizontal
COPENHAGEN, DENMARK - NOVEMBER 8: Marcus Rashford (10) of Manchester United gestures after receiving a red card during the UEFA Champions League Group A football match between FC Copenhagen and Manchester United FC in Copenhagen, Denmark, on November 8, 2023. Sergei Gapon / Anadolu (Photo by SERGEI GAPON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában a Manchester United kétgólos előnyről bukott hatalmasat a dán Köbenhavn otthonában. A Bayern München 2-1-re nyert a Galatasaray ellen, ezzel továbbjutott a csoportjából, akárcsak a Real Madrid, amely 3-0-ra győzte le a Bragát. 

A nap rangadója: Arsenal - Sevilla

A forduló előtt meglehetősen kiegyenlített B csoportban a listavezető Arsenal Londonban fogadta az Európa-liga-győztes Sevillát, amelyet két hete 2-1-re győzött le. Mikel Arteta csapata a szezonkezdet óta nem látott pofonokba szaladt bele a legutóbbi két mérkőzésén, ugyanis kiesett az angol Ligakupából, illetve a Newcastle United megszakította a 10 meccses veretlenségi sorozatát a Premier League-ben. A hazaiak azzal a tudattal léphettek pályára, hogy győzelem esetén már most bejuthatnak a nyolcaddöntőbe, míg a két pontos Sevillának döntő fontosságú volt az első győzelem megszerzése az Emirates Stadionban.

Mikel Arteta több kulcsjátékosára sem számíthatott, többek között Gabriel Jesus, Martin ödegaard, és a Sheffield ellen triplázó Eddie Nketiah is megsérült, így a londoniak a Raya – White, Saliba, Magalhaes, Tomijaszu – Havertz, Jorginho, Rice – Saka, Trossard, Martinelli felállásban kezdtek,

míg a Sergio Ramost nélkülöző vendégek a Dmitrovics – Sánchez, Badé, Gudelj, Kike Salas – Jordán, Fernando – Lamela, Sow, Pedrosa – en-Nesziri összeállításban kezdtek.

Az Arsenal lefocizta a Sevillát Forrás: AFP/Adrian Dennis

Hatalmas hazai helyzettel indult a meccs, Havertz szerezhetett volna vezetést már az első percben, de a fejese centikkel elkerülte a kaput. A folytatásban is az angolok domináltak, főként pontrúgásokból tudtak veszélyeztetni, ám a Sevilla védelme állta a sarat. Egészen a 29. percig, amikor egy szép támadásból Leandro Trossard szerezte meg a vezetést az Arsenalnak. A belga szélső idei ötödik gólját szerezte, és érdekesség, hogy mindannyiszor Bukayo Saka adta a gólpasszt.

A meglepően gyengén játszó Sevilla ezt követően sem tudott nagyobb iramra kapcsolni, így kapura lövés nélkül zárták az első félidőt, míg az Arsenal egygólos előnye valójában nem is tükrözte azt, hogy mekkora fölényben voltak a hazaiak.

A fordulás után sem változott a játék képe, az Arsenal minden mutatóban riválisa fölé keveredett. A sokadik kimaradt helyzet után aztán Saka tört be a tizenhatoson belülre, majd egy cselt követően a jobb sarokba lőtt, ezzel növelve a hazaiak előnyét.

Leandro Trossard és Bukayo Saka góljaival hozta a kötelezőt az Arsenal Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Arsenal végül a második hazai meccsét is lehozta kapott gól nélkül, az újabb sikerrel pedig megerősítette vezető helyét, ám a továbbjutás elmaradt, mivel ahhoz az is kellett volna, hogy a csoport másik meccsén a Lens nyerjen Eindhovenben, a francia csapat azonban 1-0-ra kikapott.

Nyolcaddöntős a Bayern München, hatalmasat bukott a Manchester United

Az A csoportban a Bayern München - amelynek Lőw Zsolt a másodedzője - százszázalékos teljesítménnyel várhatta a BL-csoportkör negyedik fordulóját, ráadásul a német rekordbajnok a kínos kupakudarc után erőt demonstrált a hétvégén a bajnokságban is, ugyanis 4-0-ra ütötte ki a Dortmundot idegenben. Két hete 3-1-re nyert a Bayern Isztambulban a Galatasaray ellen, és most is esélyesként várta a találkozót. Thomas Tuchel együttese ráadásul abban a tudatban léphetett pályára, hogy ha ismét legyőzi a török bajnokot, akkor biztosítja helyét a nyolcaddöntőben.

Ennek ellenére a Bayern nem kezdte jól a meccset, a mezőnyfölény ellenére kapura nem volt veszélyes. A 30. percben aztán Leroy Sane eresztett meg egy életerős lövést, pechjére a kapu közepébe tartó labdát fogta Muslera.

Harry Kane volt ismét a Bayern München megmentője Forrás: AFP/Michaela Rehle

A második félidőben a Bayern még nagyobb erőket mozgósított, Harry Kane lövésél csupán centiken múlt a vezetés, de a labda a bal kapufáról kifelé pattant. A 62. percben Yilmaz gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető, majd a túloldalon is elvett egy találatot a bajoroktól ugyanezen okból.

A 80. percbe aztán megtört a jég és megszerezte a vezetést a Bayern Müncen. Kimmich szabadrúgása után Harry Kane érkezett remekül és az ötösről védhetetlenül fejelt a kapuba, majd hat perccel később megrúgta a bajorok második gólját is. A Galatasaray erejéből csupán a szépítésre futotta, így a bajorok a győzelmükkel biztosították helyüket a nyolcaddöntőben, ráadásul a BL-csoportkört tekintve rekordot jelentő 38 meccse veretlenek, a legutóbbi 17 mérkőzésüket pedig megnyerték a sorozat első szakaszában.

A csoport másik találkozóján a Manchester United a dán FC Köbenhavn vendégeként szenvedett 4-3-as vereséget egy egész drámai mérkőzésen, ezzel Erik ten Hag csapata lecsúszott a csoport utolsó helyére.

Az angolok már a második percben vezetést szereztek Rasmus Hojlund révén, aki éppen a Köbenhavn együttesénél kezdte a karrierjét. Negyedóra után pár percre félbeszakadt a találkozó, mivel egy palesztin zászlót lobogtató ember berohant a pályára.

Pályára berohanó szurkoló miatt szakadt félbe a Köbenhavn és a MU csoportmeccse Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Sergei Gapon

Az incidens után nem sokkal Hojlund növelte a vendégek előnyét. A dán csatár ezzel a negyedik BL-meccsén már a negyedik gólját szerezte.

A félidő vége igazi drámát hozott,

ugyanis Marcus Rashford megtaposta az ellenfelét, majd a videózás után Donatas Rumsas kiállította az angol válogatott támadót. Az emberelőnyt gyorsan kihasználta a Köbenhavn, egy kapufa után előbb Elyounoussi szépített, majd Maguire kezezése miatt tizenegyest kapott a dán együttes, amit Diogo Goncalves értékesített a hosszabbítás kilencedik percében, ezzel egyenlítve még a szünet előtt.

Őrült meccset játszott a Manchester United Dániában Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Sergei Gapon

A második félidőben a United a biztos védekezésre helyezte a hangsúlyt, ám Bruno Fernandes tizenegyesével visszavette a vezetést a 69. percben. Amikor már úgy tűnt nincs több csavar a meccsben, akkor folytatódott az őrület, ugyanis a hajrában előbb a United-tizenegyest összehozó Lerager révén egyenlített a Köbenhavn, majd a 87. percben a 17 éves Bardghji góljával megfordította a dán csapat a meccset, és idénybeli első győzelmét aratva megőrizte továbbjutási esélyét. Ezzel szemben a Manchester United a csoport utolsó helyére csúszott vissza.

Továbbjutott a Real és az Inter is

Ami a szerdai játéknap többi mérkőzését illeti a hibátlan mérleggel listavezető Real Madrid a Bragát fogadta a Santiago Bernabéu stadionban. Carlo Ancelotti csapata két hete 2-1-re nyert Portugáliában, és ugyan nyolc meccs óta veretlen, de az előző két fordulóban kétszer is pontot vesztett a bajnokságban.

Lunin szenzációs bravúrja is kellett a Real Madridnak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A bemelegítés közben Kepa kisebb sérülést szenvedett, így az utolsó pillanatban Andrij Lunin került be a madridiak kapujába. Az ukrán kapus gyorsan meghálálta a bizalmat, ugyanis már a 4. percben kivédte Djalo tizenegyesét. Alig negyedóra után Brahim Díaz talált be a portugálok kapujába, azt a gólt még Vinícius szabálytalansága miatt érvénytelenítette a játékvezető, de a 27. percben már megszerezte a spanyol támadó a vezetést a Realnak: a leshatárról kilépő Rodrygo passzolt a kapu elé, Brahim Díaz pedig 5 méterről a léc alá bombázott.

Lendületesen kezdte a második félidőt a Real, amely Vinícius Junior és Rodrygo góljaival három perc alatt eldöntötte a meccset. A spanyol sztárcsapat győzelmével már biztosan ott lesz az egyenes kieséses szakaszban.

A D csoportban a Real Sociedad után a tavalyi BL-döntős Internazionale is bebiztosította nyolcaddöntős szereplését, miután Lautaro Martinez hajrában szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Salzburgot.

Eredmények:
Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
Bayern München (német)-Galatasaray (török) 2-1 (0-0)
gólszerző: Kane (80.,86.), illetve Bakambu (90+3.)

FC Köbenhavn (dán)-Manchester United (angol) 4-3 (2-2)
g.: Elyounoussi (45.), Goncalves (45+9.), Lerager (83.), Bardghji (87.), illetve Hojlund (3., 28.), Bruno Fernandes (69.)
kiállítva: Rashford (42. - Manchester United)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Arsenal (angol)-Sevilla (spanyol) (1-0)
g.: Trossard (29.)
PSV Eindhoven (holland)-RC Lens (francia) (1-0)
g.: de Jong(12.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
SSC Napoli (olasz)-Union Berlin (német) 1-1 (1-0)
gólszerzők: Politano (39.), illetve Fofana (52.)

Real Madrid (spanyol)-SC Braga (portugál) 3-0 (1-0)
g.: Díaz (27.), Vinícius Junior (58.), Rodrygo (61.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Real Sociedad (spanyol)-Benfica (portugál) 3-1 (3-0)
g.: Merino (6.), Oyarzabal (11.), Barrenetxea (21.), illetve Rafa Silva (50.)

FC Salzburg (osztrák)-Internazionale (olasz) 0-1 (0-0)
g.: Martinez (85.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY