Ezrek búcsúztatták a Manchester United meghalt legendáját - videó

fbl Horizontal
A hearse carrying the coffin of England World Cup winner and Manchester United legend Bobby Charlton is driven past Old Trafford stadium ahead of his funeral in Manchester, northern England, on November 13, 2023. Charlton, described by Manchester United as a "giant of the game", died on October 21, 2023 at the age of 86. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn végső búcsút vettek a Manchester United és az angol válogatott legendájától, Sir Bobby Charltontól, aki október 21-én, 86 éves korában hunyt el.

A világbajnok futballista temetésére hétfő délután került sor a manchesteri katedrálisban, a gyászmenet pedig az angol legenda imádott otthona, az Old Trafford előtt is elhaladt. A temetésen nagyjából ezren vettek részt, de a gyászmenetet ennél is többen követték. Többek között Sir Alex Ferguson, Peter Schmeichel, Paul Scholes, Roy Keane, Ole Gunnar Solskjaer, Nicky Butt, Michael Carrick, Ashley Young, Andy Cole, Steve Bruce és Bryan Robson, valamint a klub jelenlegi játékosai közül Harry Maguire, Jonny Evans és Luke Shaw is tiszteletét tette. Érdekesség, hogy MU jelenlegi edzője, manapság sok kritikát kapó Erik ten Hag nem volt jelen a temetésen, amit az angol sajtó nem vett jó néven.

A Manchester United korábbi és jelenlegi játékosai mellett ugyanakkor a futballvilág képviselői is csatlakoztak a gyászolókhoz, így az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate, az angolok egykori klasszisa, Gary Lineker, a Liverpool korábbi játékosa, Alan Kennedy, a Real Madrid legendája, Emilio Butragueno, vagy épp az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin is részt vett a szertartáson, de Vilmos herceg is lerótta kegyeletét a múlt hónapban elhunyt Sir Bobby előtt.

"Olyan nagylelkű és kedves volt. Azt hiszem, talán úgy lehet a legjobban összefoglalni, mit ért el, hogy bárhol a világon ismerik azt a két szót, hogy Bobby Charlton. Nemcsak a pályán szerzett magának hírnevet, azon kívül is tisztelték" – mondta a United legendájáról a 80-szoros angol válogatott Gary Lineker.

"Gyönyörű szolgálatot tett pályafutása során. Ő a Manchester United történetének legfontosabb embere. Hihetetlen, hogy a müncheni katasztrófát túlélte, majd az újjáépített futballklubot rövid időn belül Európa csúcsára vezette. Igazgatóként is hihetetlen volt a befolyása. Ő választotta ki Sir Alex Fergusont menedzsernek, támogatta az első néhány évben, amelyek rendkívül nehezek voltak, de tudta, hogy Ferguson a megfelelő ember, a többi pedig már történelem" – mondta Charltonról Peter Schmeichel, a Manchester United volt kapusa.

Alex Ferguson utolsó szavai Bobby Charltonhoz

"Csodálatos beszédet mondott az unokája. Nagyon megható volt. Nem könnyű ilyenkor kiállni, és beszédet mondani. De fantasztikus ember volt. Nem vitás, Bobby Charlton miatt mentem az Unitedhez. Attól a naptól kezdve, hogy idejöttem, százszázalékig támogatott engem. Teljesen mögöttem állt mindenben, amit megpróbáltunk csinálni" – mondta a legendás skót edző a temetés után.