Kiderült, milyen úton juthatnak ki az utolsó csapatok a foci-Eb-re

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL WORLD CUP HEADSHOT DISAPPOINTED HANDS ON HEAD
Poland's forward #09 Robert Lewandowski reacts after he missed a penalty shot during the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Mexico and Poland at Stadium 974 in Doha on November 22, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtökön délben, a svájci Nyonban kisorsolták a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek párosításait, illetve a három pótselejtezős ág fináléinak házigazdáit.

A kedden lezárult selejtezősorozat után a házigazda Németország mellett húsz válogatott már biztosította a helyét a jövő nyári Eb-n, valamint az is eldőlt, hogy melyik tizenkét együttes pályázhat még a maradék három helyre. Ez a tizenkét csapat a legutóbbi Nemzetek Ligája-sorozatban elért pozíciójuk alapján kapott lehetőséget a pótselejtezőre, amit három különböző ágon rendeznek meg.

A Robert Lewandowski vezette lengyeleké a legmagasabban rangsorolt válogatott, amely nem kvalifikált automatikusan az Eb-re Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az NL élvonalát jelentő 16 válogatott közül mindössze Lengyelország és Wales nem jutott ki egyenes úton a kontinensviadalra, így ez a két gárda játszhat pótselejtezőt. Az A divíziós ágat viszont fel kellett tölteni: az egyik csapat a D divíziót megnyerő Észtország lett, míg a másik a másodosztályt jelentő B divízió egyik csoportmásodikja lett. A csütörtöki sorsolás után ez – Finnország, Ukrajna és Izland közül – Finnország lett.

A második vonal négy csoportgyőztese közül Izrael és Bosznia-Hercegovina nem kvalifikálta magát, ezért rajtuk kívül a három legjobb (nem kvalifikált) csoportmásodik – Finnország, Ukrajna és Izland – közül Ukrajna és Izland próbálkozhat a pótselejtezőn. Az NL harmadosztályából a török és a szlovák csapat vívta ki egyenes úton a részvételt, előbbi csoportgyőztes volt, így legjobb csoportmásodikként Luxemburg csatlakozhatott a másik három első helyezetthez – Georgiához, Görögországhoz és Kazahsztánhoz –, amelyek Törökországgal ellentétben nem jártak sikerrel a selejtezőkön.

Az ukránok nem tudták legyőzni az olaszokat, így már csak Bosznián, majd az Izrael/Izland meccs győztesén juthatnak ki az Eb-re Forrás: AFP/Leon Kuegeler

A sorsolás eredménye

A kiemelések, így a pótselejtező három ágának elődöntői is adottak voltak az izlandi-ukrán-finn hármas kisorsolása után, ám a finálék pályaválasztóit még ki kellett sorsolni. Ezek után így alakul a további menetrend (előre az adott párosítás házigazdáit írtuk):

A ág:
elődöntők:
Lengyelország – Észtország
Wales – Finnország
döntő:
Wales/Finnország – Lengyelország/Észtország

B ág:
elődöntők:
Izrael – Izland
Bosznia-Hercegovina – Ukrajna
döntő:
Bosznia-Hercegovina/Ukrajna – Izrael/Izland

C ág:
elődöntők:
Georgia – Luxemburg
Görögország – Kazahsztán
döntő:
Georgia/Luxemburg – Görögország/Kazahsztán

A georgiaiak két hazai győzelemmel juthatnak ki az Eb-re Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A pótselejtező három ágának elődöntőit március 21-én rendezik, míg a három fináléra, melyeken gazdára talál az utolsó három kiadó Eb-hely, március 26-án kerül sor.