Vágólapra másolva!
Csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott a bolgár együttes vendégeként lép pályára az Európa-bajnoki-selejtezők G csoportjában - már, ha egyáltalán megrendezik a mérkőzést, hiszen a bolgárok napok óta próbálnak megfelelő helyszínt találni az összecsapásnak. A találkozó a mieink szempontjából sorsdöntő jelentőségű, ugyanis pontszerzés esetén a magyar válogatott több mint 50 év után jutna ki először egyenesen ágon az Európa-bajnokságra. Lehetséges helyszínként legutóbb Kardzsali városa merült fel, azonban az már egészen biztos, hogy ha lesz mérkőzést, azt a lengyel Daniel Stefanski vezeti majd.

A 46 éves játékvezető korábban két meccset vezetett a magyar válogatottnak. 2013. október 15-én a Puskás Ferenc Stadionban vezette a Magyarország-Andorra vb-selejtezőt, amit Nikolics Nemanja duplájával nyert meg a magyar válogatott. A találkozó azért is volt emlékezetes, mert a nemzeti csapatot Csábi József vezetett megbízott szövetségi kapitányként, mivel Egervári Sándor négy nappal korábban lemondott a hollandok elleni 8-1-es vereséget követően.

A lengyel Daniel Stefanski vezeti a bolgár-magyar meccset Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia

Stefanski ezt követően 2021. június 8-án vezetett egy írok elleni Eb-felkészülési meccset a magyar válogatottnak. Azt a meccset az újpesti Szusza Ferenc Stadionban rendezték, és végül 0-0-s döntetlennel zárult.

A lengyel játékvezetőnek klubszinten is van tapasztalata a magyarokkal, ugyanis tavaly októberben ő vezette a Groupama Arénában a Ferencváros-Crvena zvezdát találkozót, amit a Fradi nyert meg 2-1.

A BOLGÁR-MAGYAR BOHÓZAT ELŐZMÉNYEI

Mint ismert, a magyar szövetség (MLSZ) még múlt hétfőn a honlapján számolt be arról, hogy a rendező bolgár szövetség (BFS) biztonsági okokból megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, időpontját; illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. A tájékoztatásból kiderült: a BFS azt kezdeményezte, hogy a meccset Szófia helyett Plovdivban rendezhesse meg, az eredetileg meghirdetett - magyar idő szerinti - 20.45 helyett 18 órás kezdéssel. Mivel a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontjában, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az európai szövetség (UEFA) a rendkívüli körülményekre tekintettel a találkozó zárt kapuk mögötti rendezését elfogadta.

A mérkőzést az eredeti elképzelés szerint is Plovdivban rendezték volna, de szeptember 26-án bejelentették, hogy a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion lesz a helyszín. Ez azóta már többször módosult, és jelenleg úgy néz ki, hogy játék nélkül, 3-0-s gólkülönbséggel kaphatja meg a három pontot Marco Rossi csapata.