Döbbenetes szégyen érte a nagyképű Bayern Münchent

Horizontal
Saarbruecken’s supporters light flares and display a giant jersey during the German Cup (DFB Pokal) second round football match 1 FC Saarbruecken v FC Bayern Munich at Ludwigspark stadium in Saarbruecken, south-western Germany, on November 1, 2023. Bayern Munich crashed out of the German Cup at the second round for the third time in four years after a 2-1 loss away at third-division Saarbruecken, thanks to a last-minute winner from Marcel Gaus. (Photo by Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
Vágólapra másolva!
Saarbrücken-Bayern München 6-1. Ezt az eredményt írták egy hatalmas transzparensre a Saarbrücken szurkolói a szerda esti Német Kupa találkozó előtt, emlékeztetve a világhírű ellenfelüket, hogy valamikor ilyen mérkőzést is rendeztek a Bundesligában. Nem mostanában volt, hanem 1977 tavaszán, de a Bayern akkor olyan játékosokkal szenvedte el azt a megalázó vereséget, mint Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller és Karl-Heinz Rummenigge. A nosztalgiázás szép dolog, de a felirat készítői sem gondolták, hogy 2023-ban ismét óriási sikert érhet el a Saar-vidék kiscsapata a világ egyik legerősebb gárdája ellen.

Az 1976-77-es szezonban legalább egy bajnokságban szerepelt a Saarbrücken és a Bayern München. Utóbbi ráadásul nem is teljesített valami fényesen, a bajnokság végén a hetedik helyen végzett. Annak ellenére, hogy az azt megelőző három évben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, a mai Bajnokok Ligája elődjét. A kétpontos rendszerben 34 forduló után a Saarbrücken nyolc ponttal gyűjtött kevesebbet, mint Beckenbauerék, és hét hellyel végzett hátrébb.

A '70-es években Gerd Mülleréket is megviccelte egyszer a Saarbrücken Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Hartmut Reeh

Most a Saarbrücken a Bundesliga3-ban szerepel, és két ponttal van többje, mint a legjobb kiesőhelyen szerénykedő Manheimnek. A Bundesliga másodikja,

a Bayern, és a Saarbrücken között jelenleg 48 csapat van.

Mintha nem is ugyanazt a sportot űzné a két gárda.

Ám a kupa ilyen, néha összekerül két ilyen csapat a második fordulóban. Ebben az esetben szokott a nagycsapat tartalékolni (főleg ha a szezon legnagyobb hazai rangadója előtt áll három nappal), míg a kicsi mindent megtenni, hogy emlékezetes dolgot produkáljon.

A Saarbrücken játékosait nyilván nem kellett feltüzelni, a Bayern játékosai pedig úgy tekintettek erre a meccsre, hogy ha minden sorozatban a döntőbe kerülnek a szezonban, akkor

54 meccs vár rájuk, és ennél kevésbé fontos alig van.

A baj akkor kezdődik, ha az edző is így gondolkozik.

A Saarbrücken focistáinak köszönhetően a Bayern München nem játszik 54 meccset a szezonban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Thomas Tuchel kihagyta a kezdőcsapatból Jamal Musialat, Konrad Laimert, Kingsley Comant, Serge Gnabryt és Harry Kane-t. Melléjük pedig olyan mezőnyjátékosokat rakott a kispadra, mint Taichi Fukui, Aleksandar Pavlovic és Lovro Zvonarek. Ez persze nemcsak az edző hibája, mert már a keret összeállításakor is mindenki kongatta a vészharangot, mondván

nincs elég minőségi játékos.

Amikor Dayot Upamecano és Leon Goretzka sérült bizony ilyen focistákkal kell kitölteni az utazó keretet. Vagyis a Bayernnek nincs több klasszis focistája 18-nál, és ha közülük néhány kiesik már baj van.

A Bayern kerete idén nem alkalmas a rotációra Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Érthető, hogy a szombati, Dortmund elleni szuperrangadó előtt a harmadosztály kiesőjelöltje ellen néhány focistát pihentetett Thomas Tuchel, és helyükre betette a nagy ígéret Frans Krätziget, az idén szupercserének számító Mathys Tel-t, a tavaly Robert Lewandowskit képességeihez mérten jól pótló Eric Maxim Choupo-Moting, a kevés lehetőséget kapó Bouna Sarrt és a legendát Thomas Müllert.

Ennek a csapatnak szervezett játékkal magabiztos győzelmet kellett volna aratnia a Saarbrücken otthonában!

A Thomas Tuchel által érthetetlen módon folyamatosan mellőzött Thomas Müller bő negyedóra elteltével egy szép átlövéssel meg is szerezte a vezetést a Bayernnek.

Thomas Müller csodálatos góljakor még egyetlen Bayern-szurkoló sem gondolt rosszra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A góllal kapcsolatban két dolgot érdemes megjegyezni. Amilyen rosszul mozogtak Müller előtt a védők az arra engedett következtetni, hogy

a kiscsapat védői még egy lassan játszó Bayern ellen sem tudnak jól helyezkedni.

A másik a két Thomas találkozása a gól után: Müller kiment edzőjéhez, Tuchelhez és a rá jellemző széles mosoly kíséretében kezet fogott vele. Talán azt mondta: látod, Mester, azért rám mindig számíthatsz. A pályán lévő müncheni focisták ezzel a maguk részéról szinte le is tudták a meccset.

A két Thomas sajátos gólöröme Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Látványosan csalták a focit a félidő hátralévő részében, még akkor sem rohantak reklamálni, mikor

a játékvezető Choupo-Moting nyilvánvaló buktatásáért nem adott 11-est.

Ebben a körben még nincs videobíró, és nem gondolta sem néző, sem játékos, sem edző, hogy ennek a jelenetnek utólag mekkora jelentősége lesz!

0-2-ről nem állt volna fel a harmadosztályú csapat.

0-1-ről viszont igen!
Bár a hazai egyenlítést megelőzően volt egy fontos jelenet: a félidő felénél egy szerelés közben súlyosnak tűnő sérülést szenvedett az egyik középhátvéd, Matthijs de Ligt, akit le kellett cserélni. A másik középhátvéd, a koreai

Min-Jae Kim pedig bayernes időszakának legrosszabb napját fogta ki.

Csetlett-botlott, a 45. percben pedig kellemetlen helyzetbe hozta passzával Kratziget, igaz a fiatal játékostól szabálytalan eszközökkel vették el a labdát. Ám elvették, és ezt követően Kim mellett elment a támadás, és a hibázó Kimmich és Laimer között Boeder visszapasszolt labdáját

Patrick Sontheimer a kapuba lőtte.

A világ egyik legjobb kapusának, a majdnem egy év után visszatérő Manuel Neuernek a kapujába.

Patrick Sontheimer az egyenlítő gólját ünnepli Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A nyegle játékáért bűnhődött a Bayern.

A második félidőben sem pörgött a gárda túlzottan, bár kellemetlen volt, hogy a hazaiak szinte minden párharc után a földre kerültek, és már a 60. perc előtt többeknél jelentkezett az a típikus futballista betegség, amely az előnyben lévő csapat játékosait szokta megtámadni a hajrában, a görcs.
A másképpen görcsölő Bayernen

a 60. percben Tuchel cserékkel próbált segíteni.

Három olyan támadó érkezett, aki egy BL-döntőben is a kezdőcsapat tagja lehetne: Serge Gnabry, Kingsley Coman ( ő már szerzett győztest gólt is BL-fináléban, 2020-ban) és Jamal Musiala.
Kiváncsi lennék, vajon volt ekkor ember, aki úgy gondolta, hogy továbbjuthat a Saarbrücken?

Tim Schreiber, a Saarbrücken kapusa csodát tett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Talán arra sem gondoltak sokan, hogy a hazaiak kihúzzák a hosszabbításig. Ekkor úgy játszott a Bayern, ahogy azt a szurkolói a meccs elejétől várták volna.

Ám 60 perc „alibizés" után nem könnyű felpörögni,

bár egy triplázásról álmodozó csapatnak egy Bundesliga3-as ellen kötelező. Mert, ha másképpen nem, akkor erőnléti fölényével le kellene győznie.

Le a kalappal a Saarbrücken ellen, mert nem tört meg!

Majd a „rendes játékidő" 96. percében csodát tett. A második félidőben először kirándult Neuer kapuja irányába, és az ekkor már három védővel, és 6+1 támadóval építkező Bayern baloldalán elment Civeja és visszagurítását Marcel Gaus a hálóba lőtte. 2-1!

A Saarbrücken focistái életük legnagyobb focisikerét ünneplik Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A Saarbrücken a második fordulóban kiütötte a nagy Bayernt a Német Kupából!

Négy év alatt harmadszor fordul elő, hogy a rekordbajnok és rekordkupagyőztes nem éri meg a tavaszt ebben a sorozatban.

Összesen is csak 11-szer.

Thomas Tuchel mérlege pedig Bayern edzőként ebben a sorozatban egészen szégyenteljes.

Ugyanis első három itt vívott meccséből kettő vereséget hozott, ráadásul mindkettő a rendes játékidőben. Tavasszal a Freiburgtól kapott ki a Bayern, most a harmadosztály kiesőjelöltjétől, a Saarbrückentől!