Döbbenetes és borzasztóan kínos, ami a világ egyik legjobb csapatával történt

Galatasaray, Manchester United, Bajnokok Ligája
Manchester United's Portuguese midfielder #08 Bruno Fernandes reacts at the end of the UEFA Champions League 1st round, day 5, Group A football match between Galatasaray and Manchester United at Ali Sami Yen Spor Kompleksi in Istanbul, on November 29, 2023. (Photo by YASIN AKGUL / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában a Manchester United kétszer is két góllal vezetett a Galatasaray ellen, ám végül döntetlent játszott Isztambulban, ezzel pedig már szinte csak a csodában bízhat a továbbjutást illetően. A Real Madrid hazai pályán is gólgazdag meccsen győzte le a Napolit, az Arsenal pedig egy félidő alatt kivégezte a francia Lenst és csoportelsőként jutott be az egyenes kieséses szakaszba. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei!

Megint saját magát végezte ki a borzalmas Manchester United

A Manchester United csapatára nagyon fontos meccs várt Isztambulban a Galatasaray ellen, Erik Ten Hag együttesének égető szüksége volt egy győzelemre, annak érdekében, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit. Az angolok ennek szellemében remekül kezdtek, az Everton ellen csodagólt ollózó Alejandro Garnacho már a 11. percben vezetést szerzett, 7 perccel később pedig Bruno Fernandes növelte az előnyt egy bombagóllal.

Alejandro Garnacho szerzett vezetést a Galatasaray ellen Forrás: AFP/Yasin Akgul

A félidő közepén a Chelsea-vel korábban BL-győztes marokkói Hakim Zijes szabadrúgásból szépített, ám a második játékrész elején Scott McTominay visszaállította a kétgólos vendégelőnyt.

A 62. percben aztán ismét Zijes végezhetett el szabadrúgást, de középre tartó, abszolút védhető lövését nemes egyszerűséggel bevédte André Onana,

visszahozva ezzel a meccsbe a törököket, akik 10 perccel később Kerem Akturkoglu bombagóljával kiegyenlítettek. A United hiába nyomott a hajrában és dolgozott ki hatalmas helyzeteket, nem tudott nyerni és ezzel óriási bajba került. Erik Ten Hag csapata továbbra is az A csoport negyedik helyén áll és csak akkor juthat tovább, ha az utolsó fordulóban legyőzi a csoportelsőségét már rég bebiztosító Bayern Münchent, valamint a Köbenhavn-Galatasaray meccsen döntetlen születik. Egyikre sincs túl nagy esély, ezért a manchesteriek szinte biztosan kiestek, és még az a szégyen is megtörténhet velük, hogy maradnak a negyedik helyen, így az Európa-ligába sem tudnak majd átkerülni.

André Onana megint óriásit hibázott Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Berk Ozkan

Sir Alex Ferguson idején még a világ legjobb csapatai közé tartozott a Manchester United, amely már odáig jutott, hogy az idei szezonban a legtöbb pontot bukta nyerő helyzetből. Ebben hatalmas felelőssége van az Intertől igazolt kameruni kapusnak, Onanának, aki rengeteg potyagólt kapott ebben az évadban. A 27 éves kapus a Galatasaray elleni hazai meccsen is súlyos hibákat vétett, majd az isztambuli találkozón is legalább egy gólban benne volt. Zijes kétszer is szabadrúgásból talált be a kapujába, a második gólnál Onana borzasztóan rosszul ért bele a labdába, amit csúnyán bevédett. Az Ajax és az Inter korábbi kapusa a 2018/2019-es idény óta

44 meccsen védett a BL-ben, ezeken pedig hét alkalommal követett el olyan végzetes hibát, amiből az ellenfél gólt szerzett.

A United edzője, Erik Tan Hag csalódottan értékelt az újabb kudarc után, mert a csapata hiába mutat javuló tendenciát a Premier League-ben, a BL-ben továbbra is kapja a nagyobbnál nagyobb pofonokat.

Elégedett voltam a játékunkkal, ugyanakkor kritizálnom kell a csapatomat, mert nem védekeztünk elég jól. Én vagyok a felelős ezért. Ez egy hosszútávú projekt és tudom, hogy jó irányba haladunk. Az általunk megtett lépések a jövőben sikerre vezetnek" - magyarázkodott a holland edző, akivel szemben kérdéses, meddig tart még a vezetőség türelme.

Erik Ten Hag csapata újabb hatalmas pofont kapott a Bajnokok Ligájában Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Abdulhamid Hosbas

A United második gólját szerző Bruno Fernandes is borzasztóan csalódott volt az újabb gyenge eredmény miatt.

"Nagyon nehéz, amikor ilyen rossz gólokat kapsz, de uralnunk kell az ilyen helyzeteket. Rengeteg helyzetünk volt, hogy lezárjuk a meccset egy újabb góllal, ám nem voltunk eléggé könyörtelenek a kapu előtt.

világított rá a problémákra a bombagólt szerző portugál középpályás.

A gyenge támadójáték mellett az ingatag védelem a csapat legnagyobb gondja, ugyanis

5 forduló alatt 14 gólt kapott a United, amely a klub történetében messze a legrosszabb mutató a BL-ben.

Az A csoport másik meccsén a továbbjutását és a csoportelsőségét már korábban bebiztosító Bayern München gól nélküli döntetlent játszott a Köbenhavn együttesével, ez pedig azt eredményezte, hogy az utolsó fordulóban a bajorok mögött még mindhárom klub továbbjuthat.

A jelenleg második helyen álló dán meglepetéscsapat a hatodik körben ki-ki meccset vívhat hazai pályán a szintén ötpontos Galatasaray ellen, míg a Manchester United az Old Traffordon fogadja a Bayernt.

Óriási izgalmakra van kilátás, az angolok csak úgy léphetnek tovább, ha előbbi meccs döntetlenre végződik, közben pedig legyőzik a németeket. A Köbenhavn még döntetlennel is továbbjuthat, ehhez az kell, hogy a United ne nyerjen a Bayern ellen.

A Bayern döntetlent játszott a Köbenhavn ellen, a dánoknak az utolsó fordulóban akár egy iksz is elég lehet a továbbjutáshoz Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Látványos kiütéssel jutott tovább az Arsenal

Az Arsenal fantasztikus teljesítményt nyújtott a Lens ellen, és pillanatok alatt lezárta a továbbjutást és a csoportelsőséget érintő kérdéseket. A 13. percben Kai Havertz kezdte a gólgyártást, majd a szünet előtt már 5-0 állt az eredményjelzőn. Gyors, hatékony támadásokat vezettek a londoniak, lendületes akcióikat nem tudták megállítani a franciák, akik óriási verést kaptak, ugyanis a hajrában még Jorginho is betalált 11-esből, így a vége 6-0 lett.

Az Arsenal történelmet írt, mert az első angol csapat lett, amely az első félidőben 5 gólos előnyre tett szert egy BL-meccsen,

illetve azzal is rekordot döntött, hogy egy félidő alatt 5 különböző gólszerzője volt.

Ugyanebben a szellemben kell folytatnunk, hiszen egy olyan nagy klubban futballozunk, mint az Arsenal, ezért a továbbiakban is mindent bele kell adnunk" - mondta a meccs legjobbjának választott Gabriel Jesus, aki egy góllal és egy gólpasszal zárta az estét.

A csoport másik meccse, a kora este rendezett Sevilla-PSV Eindhoven összecsapás a spanyolok számára indult jobban, hiszen a 47. percben már 2-0-ra vezettek, ám a második félidő közepén Lucas Ocampost második sárga lappal kiállította a bíró. Ezt követően a holland csapat erőre kapott és 3-2-re fordított, a győztes gól a 92. percben esett. Ennek az eredménynek köszönhetően a PSV az Arsenal mögött továbbjutott, míg az Európa-liga-címvédő Sevilla kiesett, és már csak abban reménykedhet, hogy az utolsó fordulóban egy Lens elleni győzelemmel a második számú európai kupasorozatban folytathatja tavasszal.

Lucas Ocampos kiállítása megpecsételte a Sevilla sorsát Forrás: AFP/Cristina Quicler

Életben akartunk maradni, de nem jártunk sikerrel. Most egységesnek kell maradnunk, hogy ezt feldolgozzuk" - nyilatkozta Sergio Ramos, aki a BL történetének tízezredik gólját lőtte a PSV elleni meccsen.

Továbbra is megállíthatatlan a Real szupersztárja

A C csoportban a Real számára a Napoli ellen csak az volt a tét, hogy sikerül-e bebiztosítani a csoportelsőséget, az olaszoknak viszont a továbbjutás kiharcolása lebegett a szemük előtt. Az Atlético Madrid edzőjének, Diego Simeonénak a fia, Giovanni Simeone már a 9. percben vezetést szerzett, Andrij Lunyin csak a gólvonal mögül tudta kiütni a labdát. A Realt ez a gyors gól nem hozta zavarba, Rodrygo szinte azonnal egyenlített egy fantasztikus lövéssel, majd Jude Bellingham remek fejesével már Carlo Ancelotti együttese vezetett.

A Real sztárigazolása lett a meccs embere, ráadásul a remek formában futballozó angol középpályás lett a klub történetének első játékosa, aki az első 4 BL-meccsén egyaránt gólt szerzett.

Jude Bellingham góllal és gólpasszal járult hozzá a Real újabb győzelméhez Forrás: AFP/Javier Soriano

A második félidő elején ugyan egyenlített a Napoli, de a folytatásban a Real akarata érvényesült, amely magabiztosan meg is nyerte a meccset. A döntő pillanat a 19 éves Nico Paz nevéhez fűződött, akinek távoli lövését csúnyán bevédte Alex Meret kapus. A potyagól után a rengeteg helyzetet elpuskázó Joselu is betalált, 4-2-es győzelmével magabiztosan lett csoportgyőztes a madridi gigász.

"Fantasztikusan illeszkedett be a csapatba, elképesztően profi. Rengeteget dolgozik és hihetetlenül jól kijön a többiekkel.

A spanyol nyelvtudásán azért még van mit fejlesztenie, de ahogy mindig mondani szoktam, senki sem tökéletes" -

méltatta Bellinghamet némi humorral fűszerezve Ancelotti.

"A csapattársaim talán még nálam is jobban örültek a gólomnak. Szeretném megköszönni nekik a támogatást.

mondta a 19 éves Nico Paz, aki Lionel Messi után a BL-történelem második legfiatalabb argentin gólszerzője.

Nico Paz gólt lőtt élete első BL-meccsén Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A csoport másik meccsén a 30. perctől emberhátrányban játszó Braga 1-1-es döntetlent ért el Schäfer András csapata, az Union Berlin ellen, így a portugálok még továbbjuthatnak, de 2 góllal le kellene győzniük a Napolit idegenben. Az olaszok a Real elleni vereség ellenére is kedvező helyzetből várhatják az utolsó fordulót, és óriási meglepetés lenne, ha nem tudnának továbbjutni a második helyen.

Háromgólos hátrányból állt talpra az Inter

Az előző idényben BL-döntőig menetelő Internek a Benfica elleni találkozón már nem kellett aggódnia a továbbjutás miatt, így talán ezért is fordulhatott elő, hogy a portugálok már a 34. percben 3-0-ra vezettek Joao Mario mesterhármasával. Az olaszok a második félidőben látványos feltámadást produkáltak, a 72. percben már 3-3 állt az eredményjelzőn és ez a későbbiekben nem változott. A BL-csoportkört négy vereséggel indító, a megszokotthoz képest nagyon alulteljesítő Benfica ezúttal legalább pontot szerzett, de maradt az utolsó helyen és nem sok esélye van arra, hogy elcsípje az Európa-ligát érő harmadik pozíciót.

Joao Mário mesterhármast lőtt korábbi klubja ellen, de ez sem volt elég a Benfica győzelméhez Forrás: AFP/Carlos Costa

A D csoport harmadik helyén a Red Bull Salzburg maradt, amely gól nélküli döntetlent játszott a továbbjutását már az előző körben bebiztosító Real Sociedaddal. A baszk együttes jelenleg az első helyen áll és a zárófordulóban Milánóban küzdhet meg a csoportelsőségért a szintén 11 pontos Interrel.

Hosszabbítás

Jöjjenek a játéknap további érdekességei:

  • Elit társasághoz csatlakozott a Real 20 éves sztárja, Jude Bellingham. Vele együtt mindössze négy futballista jutott el 10 gólig a BL-ben a 21. születésnapja előtt. A másik három: Erling Haaland, Kylian Mbappé és Karim Benzema.
  • A Real Madrid az utóbbi 10, olasz csapat elleni BL-meccsét mind megnyerte.
  • A Köbenhavn megszakította a Bayern nagy sorozatát. A bajorok az utóbbi 17 BL-csoportmeccsüket megnyerték, a 18. döntetlen lett.
  • Amikor Erik Ten Hag ezt megelőzően legutóbb a BL-ben szerepelt, az Ajax hat győzelemmel jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Most a Manchester United edzőjeként közel sem ilyen csodás a mérlege.
  • A BL-történelem legidősebb átlagéletkorú (32 év, 19 nap) kezdőcsapatával állt fel a Sevilla a PSV Eindhoven ellen.
  • Az Inter támadója, Marko Arnautovic ezt megelőzően 2010-ben lőtt gólt legutóbb a BL-ben. A két találat között 4740 nap telt el, ami a leghosszabb egy játékos esetében a sorozat történetében.
  • Sergio Ramos (Sevilla) a BL történetének tízezredik gólját lőtte, 31 évvel és 4 nappal azt követően, hogy Daniel Amokachi a Brugge színeiben először eredményes volt.
  • Gabriel Jesus (Arsenal) az első játékos, aki egy angol csapat színeiben az első 4 BL-meccse mindegyikén gólt szerzett.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

A csoport:
Bayern München (német)-FC Köbenhavn (dán) 0-0

Galatasaray (török)-Manchester United (angol) 3-3 (1-2)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Bayern München 13 pont, 2. FC Köbenhavn 5 (7-8), 3. Galatasaray 5 (10-12), 4. Manchester United 4

B csoport:
Arsenal (angol)-Lens (francia) 6-0 (5-0)

Sevilla (spanyol)-PSV Eindhoven (holland) 2-3 (1-0)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Arsenal 12 pont, 2. PSV Eindhoven 8, 3. RC Lens 5, 4. Sevilla 2

C csoport:
Real Madrid (spanyol)-SSC Napoli (olasz) 4-2 (2-1)

SC Braga (portugál)-Union Berlin (német) 1-1 (0-1)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Real Madrid 15 pont, 2. Napoli 7, 3. SC Braga 4, 4. Union Berlin 2

D csoport:
Benfica (portugál)-Internazionale (olasz) 3-3 (3-0)

Real Sociedad (spanyol)-Salzburg (osztrák) 0-0

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Real Sociedad 11 pont (7-2), 2. (és továbbjutott) Internazionale 11 (8-5), 3. FC Salzburg 4, 4. Benfica 1