Vágólapra másolva!
Az angol bajnok Manchester City és a Chelsea is komoly bajba kerülhet, mivel a Premier League vezetősége vizsgálatot indított a két sztárcsapat ellen, amelyek megsértették a pénzügyi szabályokat. Sajtóhírek szerint akár 30 pontot is levonhatnak az érintett kluboktól, de a kizárás veszélye is fennáll.

Lavinát indított el a Premier League, amely látszólag precedenst teremtett azzal, hogy pénteken a liga történetében először szabott ki pontlevonást a pénzügyi szabályok megsértése miatt az Evertonnak. A tízpontos levonással sújtott liverpooli klub a 14.-ről a 19., utolsó előtti helyre esett vissza, mindössze jobb gólkülönbséggel megelőzve a sereghajtó Burnley-t. Az immár kieső helyen álló csapat várhatóan fellebbez az ítélet ellen, amely a klub közlése szerint aránytalan és igazságtalan, azonban nincs könnyű helyzetben, mivel a Leeds United, a Leicester City, a Southampton, a Nottingham Forest és Burnley is kártérítést követel, így összesen 300 millió fontra perelnék be a liverpooli együttest.

Súlyosan megbüntették az Evertont Forrás: AFP/Peter Powell

Nagy bajba kerülhetnek a sztárcsapatok

Azonban nem az Everton az egyetlen csapat, amely gondban lehet, a The Times ugyanis arról számolt be, hogy a Chelsea és a Manchester City is kemény büntetéssel nézhet szembe a pénzügyi fair play megsértése miatt. Stefan Borson sportjogász - aki korábban a Manchester City együttesének volt a pénzügyi tanácsadója - arról írt a közösségi oldalán, hogyha bebizonyosodik a két klub bűnössége, akkor még annál is súlyosabb szankciókat kaphat, mint az Everton.

A Cityt állítólag azzal vádolják, hogy 2009 és 2018 között 115 pontban sértette meg a pénzügyi szabályokat, ám a lap hozzáteszi, hogy az eljárás akár két évig is elhúzódhat, így ez a büntetés csak később lehet aktuális.

Pep Guardiola csapatát kizárhatják a Premier League-ből Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Chelsea-vel szemben a korábbi tulajdonos, Roman Abramovics ideje alatt vétett szabályellenes kifizetések miatt folyik vizsgálat, a londoniak maguk jelentették be a tavaly nyári tulajdonosváltás után, hogy az orosz milliárdos regnálása alatt jelentős összegű kifizetések történtek. Amennyiben bebizonyosodik a két csapat bűnössége, úgy akár 30 pontos levonást kaphatnak, de akár még a Premier League-ből is kizárhatják őket.