Vágólapra másolva!
A futballban gyakran történnek hihetetlen jelenetek, többek között ilyen, amikor egy kapus gólt szerez, de az is ritkaságszámba megy, ha egy mezőnyjátékosnak kell kapuskesztyűt húznia. Legutóbb a Milan világbajnok csatára, Olivier Giroud került kényszerűségből a kapuba, ám annyira remekül helytállt, hogy utána még napokig szolgáltatott beszédtémát. A hősiesen védő francia támadó esete kapcsán összegyűjtöttünk néhány olyan futballistát, aki hasonló sorsra jutott a magyar, illetve a nemzetközi porondon.

A futballban olykor előfordul, hogy különböző posztokon játszó játékosokat más szerepkörben is kipróbálnak egy csapatnál, kivéve a kapusposztot, mivel ez egy meglehetősen speciális pozíció. A kapusokra merőben más szabályok érvényesek, alapvetően máshogy kell gondolkozniuk a pályán, mint a mezőnyben játszó társaiknak, és ez az egyetlen poszt, ahol azért kellenek bizonyos fizikális adottságok is. Éppen emiatt nem is mindenki képes arra, hogy helytálljon a kapuba. Azonban néha a mezőnyjátékosok a komfortzónájukat elhagyva a kapuba kényszerülnek. Általában ez akkor fordul elő, ha egy csapat már minden cserelehetőségét kihasználta, majd sérülés vagy kiállítás miatt elveszíti a kapusát. Vannak persze egészen egyedi esetek is.

Egy torna, két abszurd eset

A tavalyi Afrikai Nemzetek Kupáján a Comore-szigeteki válogatott hiába készült története legfontosabb mérkőzésére, betegség miatt az összes kapusa kidőlt, így vészmegoldásként az eredetileg balhátvédként bevethető Chaker Alhadhur állt a kapuba. A házilag gyártott, szigszalagos mezben játszó védő aztán megmutatta, hogy a csapat számíthat rá, és időnként egészen elképesztő bravúrokat is bemutatott. Igaz, a védő énjét nem mindig tudta háttérbe szorítani, mivel egy-egy lövésnél reflexszerűen a háta mögé szorította a kezeit. Bár a csoda nem jött össze Kamerun ellen, Alhadhur így is a torna egyik hősévé vált a nagyszerű teljesítménye miatt.

A szigszalagos balhátvéd lett 2022-es Afrika-kupa sztárja Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Szintén a tavalyi ANK-n történt, hogy az elefántcsontparti válogatott óriásit hibázó kapusa, Badra Ali Sangare lesérült a hajrában, cserék hiányában pedig Serge Auriernek kellett beállnia helyette a kapuba. A hosszabbításban aztán közel 7 percig állta a sarat a PSG korábbi védője, gólt már nem kapott, maradt a 2-2.

Giroud-őrület Milánóban

Az októberi válogatott szünet előtt Olivier Giroud-t ünnepelte az AC Milan szurkolótábora. A Genoa ellen 1-0-ra megnyert bajnoki hajrájában Mike Maignan kiállítása miatt nem maradt több cserelehetősége a milánói csapatnak, így az utolsó percekre a francia csatár kényszerült a kapuba.

A 37 éves futballista pedig derekasan helytállt, hiszen az utolsó pillanatokban, a magyar származású George Puscas ziccerénél önfeláldozóan elütötte a román játékos elől a labdát.

– mondta a Milan hőssé vált futbalistája.

A 2018-as vb-győztes támadó szereplése a kapuban nem várt hatást váltott ki, ugyanis a nagyszerű kapusteljesítmény után az olasz sztárcsapat egyfajta marketingfogásként Giroud-kapusmezeket kezdett árulni a honlapján, a szurkolók pedig néhány óra alatt az összes készleten lévőt elkapkodták.

A Milan viccből még az első csapat kapusai között is feltüntette a francia futballista nevét, az alig öt percnyi hőstett pedig elegendő volt ahhoz, hogy az olasz bajnokság 8. fordulójának álomcsapatába is beválasszák, természetesen mint a legjobban teljesítő kapus.

A Milan világbajnoka kapusként lett hős Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Angliában már-már megszokott...

Korábban is volt már arra példa, hogy hosszabb rövidebb ideig mezőnyjátékos állt a gólvonal előtt, főként a Premier League-ben történt hasonló.

A Manchester United a 2000-es években kétszer is került olyan helyzetbe, ami az edzők egyik rémálma. 2007-ben

Edwin van der Sarnak eltörött az orra a Tottenham elleni bajnokin, ám a vendégek addigra már mind a három cserelehetőségüket kihasználták, így az ír válogatott védő, John O'Shea öltötte magára a nagyjából két számmal nagyobb kapusmezt,

de még a hátralévő perceket megúszta kapott gól nélkül.

John O'Shea egyik emlékezetes pillanata a Manchester United játékosaként Forrás: AFP/Chris Young

Rio Ferdinand már nem volt ennyire szerencsés 2008-ban, amikor az FA-kupa negyeddöntőjében van der Sar sérülése és a cserekapus, Tomasz Kuszczak kiállítása miatt kellett kapuba állnia. A 81-szeres angol válogatott védőre ráadásul egyből komoly teher hárult, mivel Sulley Muntari tizenegyesét kellett volna kivédenie a 78. percben, ez azonban nem sikerült, így a Portsmouth jutott tovább a kupában, amit aztán később meg is nyert.

A Chelsea 2006-ben járt hasonló cipőben, amikor Peter Cech és a cserekapus, Carlo Cudicini is lesérült ugyanazon a meccsen, emiatt John Terry állt a kapuba az utolsó percekre, a londoniak pedig megőrizték egygólos előnyüket a Reading otthonában.

A legendás angol védő, John Terry a Chelsea kapujában Forrás: AFP/Adrian Dennis

A korábbi walesi futballista, Robert Savage szintén a Reading ellen csillogtathatta meg képességeit a kapuban, miután a Derby kapujában Stephen Bywater megsérült, a helyette pályára lépő Saul Deeneyt pedig kiállítottak. A középpályásból lett kapus két gólt is kapott a második félidőben, csapata pedig végül 4-1-re kikapott.

A brutális belépőiről elhíresült angol védő, Vinnie Jones 1995-ben önként jelentkezett vészkapusnak Paul Heald kiállítása után. Bár a Wimbledon végül 6-1-re kikapott Newcastle United vendégeként, Jones megúszta három kapott góllal, ráadásul a lelkesedés és a rá jellemző vakmerőség az új szerepkörben is megvolt, többször is hatalmas bravúrral védett – Jones nélkül talán még simábban is alakulhatott volna a meccs.

Akik nem csak egyszer parádéztak a kapuban

A korábbi angol válogatott védő, Phil Jagielka azon kevesek közé tartozik, aki pályafutása során kétszer is megcsillogtathatta tudását a kapuban. Először 2004-ben, még a Sheffield United játékosaként kellett egy teljes félidőt a kapuban töltenie, miután a Millwall ellen kiállították Paddy Kennyt. A parázshangulatú meccsen ugyan nem tudta megőrizni kapuját a góltól, de csapata így is nyerni tudott 2-1-re. Két évvel később gyakorlatilag megismétlődött a forgatókönyv, annyi különbséggel, hogy a Sheffield United már a Premier League-ben szerepelt, az ellenfél pedig az Arsenal volt. Patrick Kenny ismét piros lapot kapott, így az egyébként edzéseken gyakran kapuba álló középső védő helyettesítette a hátralévő időben, a tapasztalata pedig kellett is, mert Robin van Persie lövésénél óriásit mentett, ezzel is hozzásegítve csapatát az 1-0-s sikerhez.

Vannak bizonyos univerzális játékosok, akikre bárhol, bármikor lehet számítani. Ilyen volt a Manchester City legendás csatára, Niall Quinn is, aki

215 meccsen 67 gólt szerzett, ráadásul úgy, hogy közben kétszer kapus is volt.

Az ír támadó 1991-ben előbb vezetéshez juttatta a City-t, majd a kapus kiállítása után tizenegyest védett a Derby County ellen. Ugyan a 89. percben gólt kapott, de csapata így is nyerni tudott. Akárcsak 1998-ban, amikor egy Bradford elleni másodosztályú bajnokin meglőtte a maga gólját, majd az utolsó negyedórára beállt a megsérült Thomas kapujába, ahol ezúttal nem is kapott gólt.

Lucas Radebe nevét talán kevesebben ismerik, pedig a dél-afrikai válogatottal az 1998-as és a 2002-es vb-t is megjárt védő hosszú éveket töltött el a Premier League-ben. 1996-ban ráadásul az a furcsa eset állt elő, hogy egy hónapon belül kétszer is kapusként kellett bizonyítania: először azért, mert a Leeds United nem nevezett cserekapust a Manchester United elleni bajnokira, viszont pechjükre az első számú kapus már a 17. percben piros lapot kapott. Radebe ugyan nagyszerűen teljesített új szerepkörében, de Roy Keane góljával a United nyert. A dél-afrikai játékos ezt követően a Middlesbrough ellen is megmutatta képességeit, ekkor a teljes második félidőt töltötte a kapuban, és gólt sem kapott.

A nemzetközi porondon sem szokatlan

Talán az egyik legdrámaibb történet a román Cosmin Motié, aki 2014-ben nagy hírnévre tett szert a kapuban történt hősies helytállásával. A Ludogorets kapusának kiállítása miatt Motinak kellett beállnia a kapuba a hosszabbítás utolsó perceiben a román Steaua Bucuresti elleni BL-rájátszásban, majd a tizenegyespárbajban kivédett két büntetőt, egyet pedig be is lőtt, így bejuttatta csapatát a csoportkörbe.

A Manchester City ugyan Ederson és Claudio Bravo személyében két zseniális kapussal kezdte meg a Bajnokok Ligája 2019-es csoportkörét, ám az Atalanta elleni csoportmeccsen előbbi lesérült, míg a csereként beállt chileit kiállították, így a hajrára Kyle Walkernek kellett beállnia a kapuba. Ráadásul nem is rosszul, mivel nem kapott gólt, miközben egy védése is volt.

– mondta a vészmegoldásról az angol védő.

Gól után lett kapus Kane és Koller is

Harry Kane pontosan olyan teljesítményt nyújtott vészkapusként, mint amire egy ilyen helyzetben számítani lehet. Az angol válogatott csatár az Asteras Tripoli elleni Európa-liga mérkőzés 87. percében kerül a kapuba, miután Hugo Llorist kiállították. Ám

ez a rövid idő is elég volt arra, hogy kapjon egy emlékezetes potyagólt,

ám ez gyakorlatilag már nem osztott, nem szorzott, mivel a Tottenham ekkor már 5-0-ra vezetett, többek között Kane három góljának is köszönhetően.

A több mint két méter magas csatár, Jan Koller kézenfekvő választásnak tűnt, amikor Jens Lehmann kiállítása miatt vészkapusra volt szüksége a Borussia Dortmundnak a Bayern München ellen. A cseh óriás 24 percet töltött a kapuban a Bundesliga rangadón, és egészen parádésan helytállt, ugyanis gólt sem kapott. Pedig nem mellesleg a bajorok támadósorát ekkor Giovane Élber, Roque Santa Cruz és Michael Ballack erősítette. Bár a BVB 2-1-re kikapott, a német Kicker a forduló legjobb kapusának is megválasztotta Kollert, aki dortmundiak egyetlen gólját szerezte, mielőtt kapussá avanzsált.

Brazil parádé

Bármilyen hihetetlen is, de még minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartott Pelé is kapuba kényszerült pályafutása során, ráadásul nem is egyszer. A leghíresebb eset az 1964-es brazil kupa elődöntő visszavágóján történt, amikor a 86. percben állt be a háromszoros világbajnok brazil csatár a kiállított Gilmar helyére, és nagyszerűen védett, gólt sem kapott a 4-3-ra megnyert meccsen, amivel a Santos döntőbe jutott. Állítólag

Pelé összesen négyszer szerepelt kapusként a Santosban.

Azonban nem ő az egyetlen brazil mezőnyjátékos, aki a kapuban is parádézott: 2012-ben Fernando Muslera kiállítása után Felipe Melo állt be a Galatasaray kapujába és kivédett egy tizenegyest, így a török sztárcsapat 1-0-ra nyerni tudott az Elazigspor otthonában.

Talán minden idők legrövidebb kapuspályafutását tudhatja magáénak a világ legtöbb trófeát nyerő futballistája, Dani Alves, aki 2018-ban, még a PSG játékosaként mindössze 30 másodperc erejéig védte a párizsiak kapuját a Francia kupa nyolcaddöntőjében, miután Kevin Trappot kiállították. Pontosabban a brazil védőnek végül még védenie sem kellett, mivel az utolsó pillanatban megítélt szabadrúgás elakadt a sorfalban, utána pedig a játékvezető egyből lefújta a mérkőzést.

Daniel Alves szokatlan szerepkörben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Dráma az NB I-ben

Hazai vizekre evezve az NB I-ben is találni emlékezetes esetet arra, hogy kényszermegoldásból mezőnyjátékos lett a hőskapus. 2021-ben a Videoton-Budapest Honvéd bajnoki hosszabbításában Kemenes Szabolcsot kiállította a bíró, majd ezt követően a kispestiek védője, Ivan Lovric lopta el a show-t, ugyanis kivédte Nikolics Nemanja tizenegyesét, így a Honvéd elvitte a három pontot Székesfehérvárról.