Messi minden idők második legidősebb aranylabdása lett, mutatjuk a legidősebbeket

award fbl Horizontal FOOTBALL SPORTS AWARD GOLDEN BALL AWARD
Inter Miami CF's Argentine forward Lionel Messi reacts on stage with his trophy as he receives his 8th Ballon d'Or award during the 2023 Ballon d'Or France Football award ceremony at the Theatre du Chatelet in Paris on October 30, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfő este az argentin Lionel Messi nyolcadik Aranylabdáját nyerte Párizsban, 36 évesen pedig minden idők második legidősebb győztese lett. Lionel Messinél csak egy idősebb nyertese volt a focisták legkomolyabb egyéni díjának, de Cristiano Ronaldo és Karim Benzema is ott van a legidősebb nyertesek között.

A díjat 1956-ban alapították, de az utóbbi 15 évben Messi és Ronaldo sajátította ki azt. A két szupersztár hegemóniáját Luka Modric és Benzema tudta megtörni az elmúlt években.

10. Pavel Nedved – 31 éves (2003)

Pavel Nedved a Juventus játékosaként lett aranylabdás 2003-ban, amikor sokak szerint nem feltétlenül őt illette volna a díj, ugyanis abban az évben elbukta a Bajnokok Ligája döntőjét a Juventusszal a Milan ellen. Thierry Henry nagy éve lehetett volna a 2003-as, ha megkapja a díjat.

9. Josef Masopust – 31 éves (1962)

Nedved honfitársa 1962-ben ért a csúcsra, igaz, ő még csehszlovákként tette mindezt. A 60-as évek egyik legnagyobb sztárja volt, aki vezére volt a válogatottnak, amely a brazilok elleni világbajnoki döntőig jutott 1962-ben ráadásul a fináléban gólt is szerzett.

8. Cristiano Ronaldo – 32 éves (2017)

Cristiano Ronaldo ötször nyert Aranylabdát, a legutóbbit pedig már hat éve a Real Madrid focistájaként. Portugália legeredményesebb gólszerzője akkor a legnagyobb fölénnyel nyerte meg a szavazást, de könnyen lehet, hogy őt már nem látjuk többet az Aranylabdára esélyeseként, miután már nem Európában focizik.

Cristiano Ronaldo 2017-ben nyerte az ötödik Aranylabdáját Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

7. Fabio Cannavaro – 33 éves (2006)

Fabio Cannavaro az időszakának egyik legjobb védője volt, és azért csak az egyik, mert ott volt mellette a válogatottban Paolo Maldini és Alessandro Nesta is. Cannavaro a 2006-os világbajnok csapat kapitánya volt, aminek főként köszönheti ezt a díjat. Azóta sem nyerte meg védőként a díjat senki, miután Virgil van Dijkot 2019-ben megelőzte Messi.

6. Luka Modric – 33 éves (2018)

Modric törte meg Messi és Ronaldo hihetetlen sorozatát 2018-ban, miután a horvát válogatottal világbajnoki döntőig jutott, a torna legjobb játékosa lett, a Real Madriddal pedig zsinórban harmadik Bajnokok Ligája-győzelmét érte el.

Luka Modric volt a 2018-as díjazott Forrás: Getty Images/2018 Aurelien Meunier/Aurelien Meunier

5. Alfredo Di Stefano – 33 éves (1959)

A Real Madrid legendája a történelem harmadik aranylabdása lett. Összesen öt BEK-et nyert a madridiakkal, 33 évesen ez volt a második alkalom, hogy övé lett a díj.

4. Lev Jasin – 34 éves (1963)

Az első és máig egyetlen alkalom, hogy egy kapus megkapta az Aranylabdát. A szovjetek kapusa bátorságáról, reflexeiről és persze hatalmas védéseiről vált ismertté. A kapusoknak járó díjat a France Football róla nevezte el.

3. Karim Benzema – 34 éves (2022)

Karim Benzema élete szezonját játszotta a Real Madridban, és szerencséjére abban az évben Messi nem brillírozott a PSG-ben és Ronaldo sem volt éppen a legjobb passzban Manchesterben. Benzema bajnokságot és BL-t nyert a Reallal, gólkirálya is lett mindkét sorozatnak.

Karim Benzema megérdemelten lett aranylabdás Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

2. Lionel Messi – 36 éves (2023)

Lionel Messi nyolcadik és minden bizonnyal utolsó Aranylabdáját kapta 2023-ban, amit nagyban az argentin válogatottal szerzett világbajnoki címnek köszönhet. Messi a torna legjobb játékosa volt, és akkor is járt neki az Aranylabda, ha a szezon egy részében a PSG-ben nem nyújtott maradandót, a másikban pedig már Mamiban focizott.

Lionel Messi pályafutása nyolcadik, és könnyen lehet, hogy utolsó Aranylabdáját nyerte 2023-ban Forrás: AFP/Franck Fife

1. Sir Stanley Matthews – 41 éves (1956)

Stanley Matthews 41 évesen nyerte az Aranylabdát, de már akkor is közelebb volt a 42-höz. Matthews a Blackpool játékosaként az első Aranylabdát nyerte meg, Alfredo di Stefanót megelőzve.