Vágólapra másolva!
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Liverpool magyar válogatott sztárja, Szoboszlai Dominik statisztikái önmagukért beszélnek.

Már tíz meccsen van túl Szoboszlai Dominik a Liverpoolban, és ennyi idő után is kihagyhatatlan Jürgen Klopp kezdőtizenegyéből. Nem csoda, hogy

a szakemberek szerint is az egyik legjobb igazolásnak bizonyult Angliában a magyar focista, aki mind a hét Premier League-meccsén a kezdőben kapott helyet.

Szoboszlai a tíz meccsen egyelőre két gólnál jár, ezeket a Premier League-ben és a Ligakupában lőtte. Gólpasszt ugyan még nem osztott ki a játékos - igaz, a Brighton ellen (2-2) ez csak Ryan Gravenberch miatt maradt így - , de több találatnál is aktív résztvevője volt illetve büntetőt is harcolt ki a csapatnak.

Szoboszlai Dominik támadja Carlos Balebát, a Brighton középpályását Forrás: AFP/Glyn Kirk

A PFF, a sportstatisztikákkal foglalkozó elemzőcég adatai szerint a bajnoki meccseken eddig a magyar játékos futott a legtöbbet. Hét meccsen Dominik majdnem 84 kilométert futott, ennél senki nem tett meg nagyobb távolságot eddig az idei szezonban Angilában - írja a VG. Ráadásul a magyar játékos az angol bajnokság második leggyorsabb sprintjét produkálta még szeptemberben, a Wolverhampton elleni bajnokin. A játékos 36,76 kilométer per órás sebességgel sprintelt a meccsen, amit végül 3-1-re nyert meg a Liverpool.

Szoboszlainak a Premier League-ben rendkívül magas, 87,5 százalékos a passzpontossága. Emellett meccsenként átlagosan két alkalommal lő az ellenfél kapujára. A Who Scored statisztikái alapján Dominik szinte minden téren kiemelkedő teljesítményt tesz le az asztalra.

A passzai mellett a lövőtechnikájával és a cseleivel lopta be magát a szurkolók szívébe. Az eddigi hét Premier League meccsén 16 alkalommal utasította rendre cselsorozattal (dribble) az ellenfél játékosait.

Szoboszlai-passzokból a bajnoki mérkőzéseken eddig 433-at láthattunk, ez a 20. legjobb szám a ligában.

A magyar játékos nem őrizgeti sokat a labdát, kiveszi a részét a csapatjátékból. Ezt jól bizonyítja, hogy a 433 passza mellé az eddigi hét meccsen a PL-ben 572 labdaérintése volt, ami a 15. legmagasabb szám az összes játékos között.