Fantasztikus hajrá Litvániában, még egy kicsit közelebb az Eb-hez

SALLAI Roland
Kaunas, 2023. október 17. Sallai Roland (k) és a litván Vykintas Slivka (b2) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Litvánia - Magyarország mérkőzésen a kaunasi Dariaus ir Giréno Stadionban 2023. október 17-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2-2-s döntetlent játszott Litvánia vendégeként Kaunasban az Európa-bajnoki selejtező nyolcadik fordulójában, míg Szerbia 3-1-re legyőzte Montenegrót, így még nem lehet biztosan kijelenteni az Eb-részvételt. Az első félidőben Cernych és Sirvys találatával kétgólos előnyre tett szert a hazai csapat, majd Szoboszlai büntetőből szépített, végül Varga állította be a végeredménnyt. A döntetlennel Marco Rossi csapata vezeti a csoportját. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Kaunasból.

Már a mérkőzést megelőzően szívmelengető pillanatokat élhettünk át, ugyanis

a magyar szurkolók ellepték Kaunas Függetlenség terét, és pokoli hangulatot teremtettek a városban.

A magyar szurkolók már a vásorban kváló hangulatot teremtettek Forrás: Origo

A stadionhoz érve mindenkiben egyre nőtt a feszültség, felfokozott volt a hangulat az elképesztő hideg ellenére is, ez nem is meglepő, mivel a magyar labdarúgó-válogatott kedden a kijutás reményében léphetett pályára a kaunasi Darius és Girenas Stadionban.

A magyar drukkerek már jóval a kezdő sípszó előtt megtöltötték a vendégszektort és tartottak körülbelül 1500-an bemutatót arról, hogyan kell szurkolni.

A biztonság érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság is küldött ki rendőröket, akik a magyar drukkerekkel együtt ott voltak a stadionban. Innentől pedig már csak a magyar együttesen múlt, hogy mennyire lesz ünnepi az este.

A találkozó elején jól kezdett a Dibusz - Fiola, Lang, Szalai - Nego, Nagy Á., Gazdag, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B. kezdővel felálló magyar válogatott, de az első percekben komoly helyzetekig nem jutott el. Jól mutatja, hogy mennyire hideg volt Kaunasban a meccs kezdetén, hogy

Szoboszlai Dominik is gyorsan kifutott egy pár kesztyűért a kispadhoz.

A magyar kezdőcsapat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 7. percben előbb Litvánia végezhetett el egy jobb oldali szabadrúgást, de ez sem volt veszélyes, majd a másik oldalon Nego jobb oldali beadása nem sikerült. Két perccel később Kerkez passzolt balról középre, majd laposan lőtte tovább Sallai a labdát, de Nego elől felszabadított Girvainis.

A 10. percben nagy helyzetbe kerültek a Litvánok, Gineitesnk készítettek le szépen egy labdát, aki 15 méterről lőhetett, de csúnyán kapu fölé célzott. A folytatásban is nagyon harcosan játszott a hazai csapat, amely elsősorban a pontrúgásokból próbált veszélyeztetni, de nem sok sikerrel.

Meglepetésre a 20. percben megszerezték a vezetést a litvánok:

Fodor Cernych cselezett balról befelé, majd szép mozdulattal tekert a bal alsóba a tizenhatos sarkáról, Dibusz tehetetlen volt (1-0).

Sallai Roland kapásból kapu mellé lőtt Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 26. percben Lasickas lőhetett a tizenhatos jobb sarkáról, de Dibusz nagy bravúrral hárítani tudott. A 30. perben Szoboszlai jobb alsóba tartó szabadrúgását védte nagy bravúrral Zubas. Két perccel később Szoboszlait szerelték a tizenhatoson belül, majd a szöglet után Sallai kapáslövése ment kapu mellé.

A 37. percben jött az újabb hidegzuhany: egy jobb oldali szöglet után Pijus Sirvys a kapu közepébe fejelt a jobb sarok előtt (2-0).

A 43. percben Sallai jobb oldali beadása után Zubas hatalmas bravúrral védte Varga közeli lövését. Újabb gól már nem esett a félidőben, így kétgólos hazai vezetéssel mentek a csapatok az öltözőbe. A csoport másik találkozóján a Szerbia-Montenegró meccs 1-1-re állt, így ekkor nem volt biztos Eb-résztvevő Marco Rossi csapata.

Litvánia 2-0-ra vezetett a szünetben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A félidőben kettőt is cserélt Marco Rossi, Kerkez és Gazdag ment le, Styles és Nagy Zsolt érkezett. A második felvonás elején kis híján háromgólos lett a hátrány, de

Sirvys kipattanó labdáját hiába lőtte be az ötösről Paulauskas, már les volt.

Ezt követően ment előre becsülettel a magyar válogatott, jöttek a lehetőségek is, de a kapusnak nem kellett nagyot védenie. Egészen az 54. percig, ekkor Sallai közeli lövését hárította Zubas, majd nem sokkal később Varga fejesénél is szépet védett.

A 60. percben Szoboszlai bal oldali szöglete után a felperdülő labda kis híján a kapuban kötött ki, de ezt is kiütötte Zubas, majd egy perccel később Nego fejelt közelről, de ezt is hárítani tudta.

Egész egyszerűen semmi nem akart befelé pattanni.

A 66. percben büntetőhöz jutott a magyar válogatott, miután Sallait becsúszva elsodorta Zubas az ötös jobb sarkán.

A tizenegyest Szoboszlai Dominik lőtte magabiztosan, elképesztő erővel a jobb felsőbe (2-1).

Szoboszlai a 71. percben kis híján szabadrúgásból is meglepte a litván kapust, aki a hibája után elbizonytalanodott.

Szoboszlai a Litvánok ellen is betalált Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 75. percben egy kontra végén kerültek helyzetbe a litvánok, de Dibusz nagy bravúrral leért Slivka lapos próbálkozásra, majd a másik oldalon Sallai rontott ziccert az ötös jobb sarkáról. A 79. percben magyar tűzijáték volt a tizenhatoson belül, de a litvánok mindenbe belerepültek, végül Styles lövése csorgott kapu mellé.

A 82. percben jött a magyar egyenlítés!! Szoboszlai jobb oldali szöglet után Varga Barnabás fejelt a kapuba (2-2)!

Pillanatokkal később jöhetett volna az újabb magyar gól, de Csoboth beadása után Laciskas mentett nagyot, igaz, a bíró szerint les is volt.

A negyedik játékvezető ötperces hosszabbítást mutatott fel, ennyi ideje maradt a magyar csapatnak, hogy már ezen a meccsen kiharcolja az Eb-részvételt. Újabb gól már sajnos nem esett, így még nem jutott ki Németországba Marco Rossi csapata, de így is vezeti a csoportját két körrel a vége előtt - és már csak egy pont kell a kijutáshoz.

Eb-selejtező, G csoport, 8. forduló:
Litvánia-Magyarország 2-2 (2-0)
Kaunas, Darius és Girenas Stadion, 5000 néző, v.: Juxhin Xhaja (albán)
gólszerzők: Cernych (20.), Sirvys (36.), illetve Szoboszlai (67., 11-esből), Varga B. (82.)
sárga lap: Lekiatas (43.), Utkus (55.), Kazukolovas (71.), Lasickas (90.), illetve Szoboszlai (55.), Fiola (74.)
Litvánia: Zubas - Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) - Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas - Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (Jankauskas, 64.) - Paulauskas

Magyarország: Dibusz - Fiola, Lang, Szalai A. - Nego (Csoboth, 62.), Szoboszlai, Nagy Á., Kerkez (Nagy Zs., a szünetben) - Sallai (Bolla, 92.), Gazdag (Styles, a szünetben) - Varga B. (Ádám, 92.)

A csoport másik mérkőzésén:
Szerbia-Montenegró 3-1 (1-1)

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 - 11- 4 14 pont
2. Szerbia 7 4 1 2 13- 7 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6- 8 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8-12 6
5. Bulgária 6 - 2 4 3-10 2

Korábbi eredmények:

1. forduló (március 24.):
Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)
Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)
2. forduló (március 27.):
Montenegró-Szerbia 0-2 (0-0)
MAGYARORSZÁG-Bulgária 3-0 (3-0)
3. forduló (június 17.):
Litvánia-Bulgária 1-1 (1-1)
Montenegró-MAGYARORSZÁG 0-0
4. forduló (június 20.):
Bulgária-Szerbia 1-1 (0-0)
MAGYARORSZÁG-Litvánia 2-0 (1-0)
5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia-Montenegró 2-2 (0-0)
Szerbia-MAGYARORSZÁG 1-2 (1-2)
6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró-Bulgária 2-1 (1-0)
Litvánia-Szerbia 1-3 (1-3)
7. forduló (október 14.):
Bulgária-Litvánia 0-2 (0-1)
MAGYARORSZÁG-Szerbia 2-1 (2-1)

A csoport további programja:
9. forduló (november 16.):
Bulgária-MAGYARORSZÁG, Szófia 20.45
Montenegró-Litvánia, Podgorica 20.45
10. forduló (november 19.):
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária, Leskovac 15.00