Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Maradonát idézte a Real Madrid sztárja, milliárdos focistái teszik teljesen tönkre a Manchester Unitedet

Manchester United, Galatasaray, Bajnokok Ligája
Galatasaray's Ivorian forward #14 Wilfred Zaha (3R) scores the equalising goal during the UEFA Champions league group A football match between Manchester United and Galatasaray at Old Trafford stadium in Manchester, north west England, on October 3, 2023. (Photo by Darren Staples / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a Napoli-Real Madrid csoportrangadó szenzációs mérkőzést hozott. Az olaszok abszolút egyenrangú partnerei voltak a spanyol gigásznak, sőt, időnként veszélyesebben játszottak, ám Carlo Ancelotti csapata a nagyobb BL-rutinjának köszönhetően is nyert. A Bayern Münchenre csak ráijeszteni tudott a Köbenhavn, a Manchester United viszont az Old Traffordon is elbukott. Erik ten Hag borzalmas formában lévő csapata két meccs után pont nélkül az utolsó helyen áll az A csoportban, és egyre nagyobb bajban van. Az angol csapatok közül az Arsenalt is kellemetlen meglepetés érte, Schäfer András klubja, az Union Berlin pedig nagyon közel állt ahhoz, hogy megszerezze első BL-pontjait. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei!

Őrületes fordulatok és szenzációs gólok a Napoli-Real Madrid csoportrangadón

A BL-csoportkör második fordulója is tartogatott egy rangadót, a keddi játéknapon az olasz bajnoki címvédő Napoli fogadta a 14-szeres BEK/BL-győztes Real Madridot a Diego Armando Maradona Stadionban. A nápolyiaknál elcsendesedett a Victor Osimhen körüli botrány - a nigériai csatár előbb összeveszett az edzőjével, majd a TikTokon a saját klubja gúnyolta ki, mire a támadó a közösségi oldalain törölte az összes olyan képet, amelyen Napoli-mezben pózol -, a 24 éves futballista ott volt a kezdőben, bár csak helyzetekig jutott a Real-védők szorításában. A meccset így is az olaszok kezdték jobban, akik Kepa Arrizabalaga hibáját kihasználva a 19. percben Leo Ostigard fejesével előnybe kerültek.

Leo Ostigard egy szöglet után szerzett vezetést a Napolinak Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Carlo Ancelotti együttese azonban remekül reagált és Jude Bellingham vezérletével hamar fordított. Az angol válogatott sztárigazolás előbb egy szemfüles labdaszerzés után adott gólpasszt Vinicius Juniornak, majd a 34. percben egy fantasztikus szóló - amihez azért az olaszok védelmének asszisztálása is kellett - végén bombázott a kapu bal oldalába. A 20 éves klasszis elképesztően hamar beilleszkedett a Realba és pillanatok alatt vezéregyéniséggé vált.

Bellingham eddig 9 meccsen 8 gólt lőtt és 3 gólpasszt adott új klubjában, mindkét BL-csoportmeccsen betalált és a spanyol bajnokság góllövőlistáját is vezeti

- mindezt úgy, hogy nem befejező csatár, hanem középpályás. Kilencedik Realos meccsén ráadásul hatodszor választották a mérkőzés emberének, a Napoli elleni teljesítményével rá is szolgált az újabb elismerésre.

Az olasz csapat egyébként veszélyesen, sőt, helyenként jobban játszott az ellenfelénél, és a második félidő elején Nacho kezezése miatt büntetőhöz jutott, amit Piotr Zielinski magabiztosan értékesített. Ezt követően Rudi Garcia csapata beszorította a Realt, de nem tudta bevinni ellenfelének az újabb ütést, amely szép lassan újra magára talált és egy nem mindennapi bombagóllal egyenlített. A csereként beállt Luka Modric szöglete után Federico Valverde hatalmas erejű lövést küldött kapura, a labda megpattant egy védőn, majd a kapufáról Alex Meret kapus fejére vágódott és onnan a kapuba.

A gólt végül az UEFA Meret öngóljaként könyvelte el, de a Napoli kapusa aligha tehetett róla, hiszen iszonyatos erejű volt Valverde bombája.

Federico Valverde óriási bombája utat talált a Napoli kapujába Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Real innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, 3-2-re nyert és újabb sikerével vezeti a C csoportot.

"Jó teljesítményt nyújtottunk, csalódott vagyok az eredmény miatt, hiszen egy nagyon jó meccset játszottunk. A futball ilyen, gólokat kell szerezned. Hasonló módon kell játszanunk a jövőben, folyamatosan fejlődnünk kell, bizonyos pillanatokban érettebben kell viselkednünk. Emellett többet kell birtokolnunk a labdát és még több aggresszivitásra van szükség a játékunkban" - értékelt a lefújást követően a Napoli francia vezetőedzője, Rudi Garcia.

A tapasztalatával és az általa képviselt minőséggel pontosan azt tette, amire szükségünk volt. Remekül helytálltunk és jól átvészeltük a mérkőzés szenvedősebb szakaszait, majd tudtuk, hogyan éljünk az adódó lehetőségeinkkel" - méltatta a csapatát és Modricot Ancelotti, aki 2018 júliusa és 2019 decembere között a Napoli edzője volt.

Carlo Ancelotti győzelemre vezette a Real Madridot korábbi csapata ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A meccs emberének választott Bellinghamtől megkérdezték, hogy szerinte olyan szintű gólt lőtt-e, mint a Napoli-legenda Maradona, ám a 20 éves sztár szerényen kezelte a kérdést.

"Szerintem ezt túlzás lenne állítani. Szép volt, de amit láttam a YouTube-on és különböző felvételeken, azok alapján azt kell mondjam, hogy Maradona nyilvánvalóan jobb volt, mint én. De őszintén megmondom, hogy

méltatta brazil csapattársát, a Real első gólját szerző Viniciust Bellingham.

Jude Bellingham újabb remek meccset játszott a Real Madridban Forrás: AFP/Carlo Hermann

A C csoport másik meccsén a BL-újonc Union Berlin közel állt ahhoz, hogy megszerezze első győzelmét az elitsorozatban, hiszen Sheraldo Becker két góljával 2-0-ra is vezetett, ám a Braga még az első félidőben szépített, majd később fordított. A portugálok a győztes gólt a 94. percben szerezték meg, sikerükkel pontszámban beérték a második Napolit és a gólkülönbségük is megegyezik az olaszokéval.

Újabb csúfos manchesteri BL-kudarc

Az A csoport rangadójára már az első fordulóban sor került, akkor a Bayern München 4-3-ra legyőzte a szebb napokat is megélt Manchester Unitedet, így Erik ten Hag együttesének szüksége lett volna egy győzelemre a csoportkörben. A borzalmas szezont futó, a Premier League-ben is csak a tabella 10. helyén szerénykedő együttesre ezúttal az Old Traffordon a török Galatasaray várt. A mérkőzést jól kezdték a hazaiak, Marcus Rashford beadását a dán sztárigazolás, a Bayern ellen is eredményes Rasmus Höjlund a léc alá fejelte, ám az öröm nem tartott sokáig, mert gyorsan egyenlített az ellenfél. A Unitedben korábban megfordult Wilfred Zaha egy hosszú indítás után maga elé tudta tenni a labdát és a teljes manchesteri védelem asszisztálása mellett a kapuba lőtt.

A gólnál Diogo Dalot is hibázott, aki képtelen volt a labdához férkőzni, és a potyagólokat számolatlanul kapó André Onana kapus is kifejezetten rosszul helyezkedett.

Wilfred Zaha góljánál hatalmasat hibázott a manchesteri védelem Forrás: AFP/Darren Staples

A 67. percben Höjlund egy remek szóló után újra vezetést szerzett, de megint képtelen volt megtartani előnyét a United, amely három perc múlva ismét gólt kapott.

A 77. percben aztán a Bayern ellen is rengeteget hibázó Onana újabb hajmeresztő bakit követett el: a 16-os előterében eladta a labdát, ezért Casemiro került nehéz helyzetbe, aki felrúgta a gólhelyzetben kilépő ellenfelét, ezért a bíró kiállította.

Mauro Icardi ugyan kihagyta a 11-est, viszont pár perccel később hőssé vált, mert eldöntötte a meccset. A találkozót emberhátrányban befejező Manchester United ráfizetett a súlyos hibákra és újabb vereséget szenvedett. Az angolok két kudarccal indítottak, és jelenleg pont nélkül állnak az A csoport utolsó helyén. A United ezelőtt a BL-ben soha nem veszítette el az első két csoportmérkőzését és ezeken sosem kapott korábban hét gólt, a Galatasaray viszont először nyert Angliában.

koncentráltabbnak kell lenni, csapatként együttműködni, hogy ne kaphassunk ilyen gyorsan gólokat. Jobban meg kell tartanunk a labdát és irányítanunk a játékot, ezekben fejlődnünk kell" - bosszankodott a lefújást követően Erik ten Hag, aki szerint még nyitott az A csoport és mindent elkövetnek a továbbjutás érdekében.

Erik ten Hag szerint nem engedhetnek meg maguknak ilyen hatalmas hibákat Forrás: AFP/Darren Staples

A Manchester Unitednek a játékoskerete alapján simán tovább kellene jutnia ebből a csoportból, de az elmúlt két meccs után ezt már közel sem lehet biztosan kijelenteni. Elképesztő, hogy az eurómilliós, forintban számolva milliárdokat érő sztárfutballisták milyen hajmeresztő hibákat vétenek hétről hétre: olyanokat, amiket alacsonyabb szintű bajnokságokban is kíméletlenül megbüntetnek, nemhogy a Bajnokok Ligájában. A Galatasaray elleni meccs nagy részében a United irányította a játékot, de ismét ráfizetett a döbbenetes bakikra, amelyek végül eldöntötték a meccset. Onana az első és a harmadik török gólnál is borzasztóan rosszul helyezkedett, és nagy szerepe volt abban, hogy Casemirót kiállították és 11-est kapott az ellenfél. A Galatasaray második találatánál is eltolódott az egész hazai védelem, az üresen hagyott gólszerzőre senki sem figyelt.

A szezonban eddig 10 meccsen 18 gólt kapott a csapat, ennél rosszabbra legutóbb az 1966/1967-es évadban volt példa,

ráadásul az egyik legjobb hátvédet, Lisandro Martínezt műteni kell, így hónapokra kidőlt a sorból.

"Nem csak azért volt számomra ez egy különleges gól, mert az Old Traffordon lőttem, hanem azért is, mert ez az első BL-találatom. Erről álmodtam, hogy a Bajnokok Ligájában játszhassak a legjobb játékosokkal és örülök, hogy a gólommal győzelemhez segítettem a csapatunkat.

nyilatkozta a Galatasaray első gólját szerző Wilfred Zaha, aki korábban a Manchester Unitedben is futballozott.

Wilfred Zaha egyenlített az első félidőben Forrás: AFP/Darren Staples

Az A csoport másik meccsén a dán Köbenhavn a második félidő elején ráijesztett a Bayern Münchenre, amely aztán magához tért és fiatal sztárjai révén fordított, igaz, a 95. percben Sven Ulreich kapus bravúrja is kellett a 2-1-es győzelemhez. A 67. percben Jamal Musiala szenzációs cselek után egyenlített, majd Thomas Müller önzetlenségét követően a 18 éves Mathys Tel lőtte a győztes gólt. A francia tinisztár a Manchester United ellen is csereként beállva döntötte el a meccset, akárcsak ezúttal.

Thomas Tuchel a 77. percben küldte be Leroy Sané helyére a tehetséges támadót, aki a 83. percben már eredményes volt.

A fiatal csatár 49 percenként gólt lő ebben a szezonban, ami a legjobbnak számít a topligákban játszó futballistákat tekintve.

Musiala villanása révén jött az egyéni plusz és ez meglökte az önbizalmunkat. A cserék is remek energiával szálltak be, ez is kellett a győzelemhez, no meg némi szerencse" - értékelt a meccs után Tuchel.

A Bayern hat ponttal vezeti az A csoportot, ahol a Manchester Unitedre kemény folytatás vár, az angolokat jelenleg a Köbenhavn és a Galatasaray is megelőzi.

Meglepő Arsenal-vereség, Sergio Ramos a bírót szidta

A B csoportban a BL-be hat év szünet után visszatérő Arsenal könnyed, 4-0-s győzelemmel indított a PSV Eindhoven ellen az első fordulóban, ám a második körben megszenvedett a francia Lens együttesével. Gabriel Jesus ugyan a 14. percben vezetést szerzett, de a hazai csapat 10 perc múlva egyenlített, majd a második félidő közepén eldöntötte a meccset és bezsebelte a három pontot.

Elye Wahi gólja döntött, a Lens legyőzte az Arsenalt Forrás: AFP/Denis Charlet

"A támadóharmadban nem voltunk eléggé veszélyesek, bizonyos területeket nem támadtunk.

Nem értük el a célunkat ma este, de sokat tanultunk ebből a meccsből" - mondta a mérkőzés után az Arsenal vezetőedzője, Mikel Arteta, aki Bukayo Saka állapota miatt is aggódhat, bár egyelőre nem tudni, mennyire súlyos az angol válogatott szélső sérülése.

A B csoportban a PSV-Sevilla mérkőzés 2-2-es döntetlennel ért véget, az őrült végjátékot hozó találkozón a 86. és a 95. perc között három gól is esett. A gólpasszig jutó Sergio Ramos szerint szégyen, hogy nem tudtak nyerni, és a legendás spanyol védő úgy vélte, a bíró is ellenük volt.

Az egyenlítő góljukat megelőző szabálytalanság, a tizenegyes, Pedrosa meg nem adott gólja: úgy éreztem minden ellenünk szólt" - nyilatkozta a lefújást követően a világ- és kétszeres Eb-győztes hátvéd, aki Francesco Totti óta a legidősebb játékosként adott gólpasszt a Bajnokok Ligájában.

A D csoportban rendezett kora esti mérkőzésen a Real Sociedad magabiztosan győzött 2-0-ra a Salzburg otthonában, míg a kvartett másik összecsapásán az előző idényben BL-döntőig jutó Inter Marcus Thuram góljával 1-0-ra legyőzte a Benficát Milánóban.

A portugálok nehéz helyzetben vannak, két meccsen rúgott gól nélkül, két vereséggel állnak a csoportjuk utolsó helyén.

Az Inter otthonában is kikapott a Benfica Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Hosszabbítás:

Végezetül jöjjenek a keddi játéknap további érdekességei:

  • A Besiktas 2009-es sikere óta a Galatasaray az első török klub, amely képes volt idegenbeli BL-meccset nyerni egy angol csapat ellen. Mindkét együttesnek a Manchester United ellen jött össze ez a bravúr.
  • A Bayern München immár sorozatban 18 idegenbeli sikernél jár a BL-csoportkörben, amellyel megdöntötte a Barcelona rekordját.
  • Bukayo Saka az öt európai topligában az első játékos a szezonban, aki legalább 5 gólnál és 5 gólpassznál jár minden sorozatot figyelembe véve. Az Arsenal klasszisa a Lens ellen gólpasszt adott.
  • Jude Bellingham 9 meccsen 8 gólnál és 3 gólpassznál jár a szezonban a Real Madridban.
  • Utóbbi 14 Old Traffordon lejátszott BL-meccséből hetet veszített el a Manchester United, éppen annyit, amennyit a korábbi 96 hazai BL-találkozóján.
  • Thomas Müller a 101. meccsét nyerte a legrangosabb európai kupasorozatban. A Bayern ikonja ezzel utolérte Iker Casillast, és már csak Cristiano Ronaldo (115 sikerrel) előzi meg ebben a tekintetben.
  • Vinicius Junior a 16. BL-gólját szerezte a Real Madridban, ezzel utolérte Roberto Carlost, így holtversenyben ők a spanyol gigász legeredményesebb braziljai az elitsorozatban.
  • Marcus Thuram az Inter harmadik francia BL-gólszerzője. Az első kettő Youri Djorkaeff (1998) és Patrick Vieira (2006) voltak.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Manchester United (angol)-Galatasaray (török) 2-3 (1-1)
gól: Hojlund (17., 67.), illetve Zaha (23.), Aktürkoglu (71.), Icardi (81.)
kiállítva: Casemiro (77., Manchester)

FC Köbenhavn (dán)-Bayern München (német) 1-2 (0-0)
gól: Lerager (56.), illetve Musiala (67.), Tel (83.)
Az állás: 1. Bayern München 6 pont, 2. Galatasaray 4, 3. Köbenhavn 1, 4. Manchester United 0

B csoport:
Lens (francia)-Arsenal (angol) 2-1 (1-1)
gól: Thomasson (25.), Wahl (69.), illetve Gabriel Jesus (14.)

PSV Eindhoven (holland)-Sevilla (spanyol) 2-2 (0-0)
gól: de Jong (86., 11-esből), Teze (95.), illetve Gudelj (68.), en-Nesziri (87.)
Az állás: 1. Lens 4 pont, 2. Arsenal 3, 3. Sevilla 2, 4. PSV 1

C csoport:
SSC Napoli (olasz)-Real Madrid (spanyol) 2-3 (1-2)
gól: Ostigard (19.), Zielinski (54., 11-esből), illetve Vinicius Jr. (27.), Bellingham (34.), Meret (78.-öngól)

Union Berlin (német)-Braga (portugál) 2-3 (2-1)
gól: Becker (30., 37.), illetve Niakate (41.), Bruma (51.), Castro (94.)
Az állás: 1. Real Madrid 6 pont, 2. Napoli és Braga 3-3 (4-4), 4. Union Berlin 0

D csoport:
Internazionale (olasz)-Benfica (portugál) 1-0 (0-0)
gól: Thuram (62.)

Salzburg (osztrák)-Real Sociedad (spanyol) 0-2 (0-2)
gól: Oyarzabal (7.), Mendez (27.)
Az állás: 1. Real Sociedad 4 pont (3-1), 2. Internazionale 4 (2-1), 3. Salzburg 3, 4. Benfica 0

Mindent egy helyen az Eb-ről