Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Konferencia-liga csoportkörének harmadik fordulójában a Ferencváros a belga Genk otthonában lépett pályára. A Fradi végig egyenrangú ellenfele volt a belga sztárcsapatnak, és a helyzetek alapján teljesen megérdemelten szerzett egy pontot, amivel továbbra is továbbjutást jelentő helyen áll a csoportjában.

Izgalmasan indult a Fradi genki túrája, hiszen a csapat csak késve tudott elindulni Budapestről, majd egy belga újságíró később álhírnek bizonyuló "értesülése" borzolta a kedélyeket, miszerint büntetés vár a magyar bajnokra a kötelező sajtótájékoztató elmulasztása miatt.

A hosszú szerda után jött egy hasonlóan hosszú és semmivel sem izgalmasabb csütörtök. A csapat ugyanis nem Genkben, hanem a belga várostól mintegy 30 kilométerre a határ holland oldalán szállt meg Stein-Urmondban, ahol semmi nincs, és még azt is keresni kell.

Eszményi táj, de legalább az idő rossz:

Ez persze a koncentráció fenntartása szempontjából üdvös a csapatnak, hiszen így nyugodtan lehet sétálni a hotel körüli kertvárosias lakónegyedben, lehet egy kicsit nyújtani, gimnasztikázni a szálloda meglepően jól felszerelt és tágas konditermében, és nem kell attól tartani, hogy bárki is megzavarja a készülődést.

Genk - Ferencváros

A lényeg azonban mégiscsak maga a meccs volt. A 22 ezres Cegeka Arénában telt ház várta a csapatokat, ez a vendég szektorra is igaz volt, hiszen ezúttal is több mint 500 szurkolója biztatására számíthatott a magyar bajnok. Dejan Sztankovics a DVTK elleni győzelem után már tudta, hogy nem számíthat Varga Barnabás játékára, de a gólerős csatár mellett Henry Wingo és Eldar Civic sem utazott el Genkbe.

Dejan Sztankovics így ezt a kezdőt küldte pályára:

A csapatot mintegy 500 Fradi-drukker kísérte el Genkbe, akik egy órával a kezdés előtt már elfoglalták a helyüket a vendég szektorban.

A belga csapatban kezdő volt az a Joseph Paintsil, aki a 2017-18-as idényben a Ferencváros játékosa volt.

Első félidő

A hazai drukkerek nem sajnálták a pirót a kezdés előtt, aminek köszönhetően a macedón játékvezető egy perccel az után, hogy elindította a meccset, meg is állította a játékot, hogy legalább egy kicsit felszálljon a füst és követhető legyen mi folyik a pályán.

A pirózásnak pedig ez lett az eredménye:

Így nézett ki a játéktér a sajtópáholyból Forrás: Hegyi Áron - Origo

Ahogy az várható volt a hazai csapat a füst felszállta után támadólag lépett fel, és a 7. percben Baah révén meg is volt az első lövés, a tizenhatos vonaláról indított bomba magasan Dibusz kapuja fölött szállt el.

Erre már egy formásabb támadással válaszolt a Fradi, kár, hogy Pesics indítása, ha hajszál híján is, de nem lett jó Marquinhosnak.

Kezdett megnyugodni a Fradi, és a 12. percben éppen a brazil támadó lövését kellett blokkolniuk a hazai védőknek.

A magyar csapat egyre többször tudta megtartani a labdát, megakadályozva így a hazaiak gyors támadásait. A 15. percben ismét a magyar bajnok került helyzetbe, de a felfutó Sigér elől az utolsó pillanatban mentettek a hazaiak. Nem volt egy látványos meccs, nem csoda, hogy a 24. percben a hazai tábor úgy ünnepelt egy szögletet, mintha gólt lőtt volna a Genk. A kissé túlzott bátorsággal kapura tekert labdát Dibusz könnyedén ölelte magához.

A ferencvárosi Mohammad Abu Fani (b), valamint a belga Matias Galarza (k) és Daniel Munoz harcol a labdáért Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 26. percben Marqunhos lőhetett takarásból, de Vandevoordt is a helyén volt.

Bezzeg, ha másodpercekkel korábban Sigér lőni tud 15-ről, akkor nagy bajban lett volna a belga kapus.

A 30. percben pedig a meccs addigi legnagyobb helyzete maradt ki: a Zachariassennel szembeni szabálytalanságért megítélt szabadrúgást Abu Fani okosan beemelte a védők mögé, Sigér mellre vette a labdát, de ekkor már túl közel került a kapuhoz, így a jó ütemben kilépő Vandervoordtban elakadt a labda.

Okosan játszott a Fradi, nem hagyták felgyorsulni a belgákat, és csak pont akkora szabálytalanságokat követtek el a középpályán, amiért még nem járt sárga lap. Ez egészen a 40. percig tartott, amikor Botka Endre kemény belépőjét már nem tudta elnézni Sztavrev.

A ferencvárosi Marquinhos (j) és Christopher Bonsu Baah párharcából többször is győztesen került ki a magyar csapat játékosa Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 42. percben kicsit megijedtünk, de Paintsil 21 méterrő eleresztett bombája után Dibusz tolta a felső lécre a labdát. A szünet előtt Botka még megúszott egy második sárga lapot, így a csapatok egyenlő létszámban és gól nélküli döntetlen állással mehettek szünetre.

Második félidő

Dejan Sztankovics kettőt cserélt a szünetben: a sárga lapos Botka és a megsérült Cissé helyére Ben Romdahne és Abena érkezett. Az 50. percben a Fradi védelme dermedten figyelte, hogy Zaqiri nyolc méterről fejel Dibusz kapujára - szerencsére a válogatott kapus nem volt lefagyva, biztosan fogta a labdát.

Érezhetően aktívabb lett a Genk, de különösebben nem tudták zavarba hozni a Fradit a hazaiak. Az 59. percben Zachariassen lépett ki egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után, de belevezette a labdát a kapusba, és egyébként is lesről indult. Egy perccel később Dibusz védett hatalmasat a rövid kapufánál.

Dibusz Dénes hatalmas védéseket is bemutatott a meccsen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 72. percben Pesicset Lisztes Krisztián váltotta, és két perccel később mindjárt egy jó megindulással és egy beadással jelentkezett. A 75. percben a belga edző is változtatott, mindkét csatára helyett friss erőt küldött a pályára. A 80. percben egy szöglet után Dibusz védett óriásit, majd Abu Fani tornáztatta meg Vandervoordtot.

A 82. percben centikre volt a Fradi a góltól, egy szöglet után Owusu fejelt kapura, a labda a kapufáról a belga kapus kezére pattant, majd a gólvonalról kivágta egy védő. Óriási lehetőség volt!

Az utolsó percekre még maradt egy piros lap: Arokodare lépett rá Abu Fani Achillesére, a játékvezetőnek pedig szóltak a VAR-szobából, hogy meg kellene nézni, Sztavrev így is tett, a monitortól visszatérve pedig a sárga lap helyett a pirosat mutatta fel.

A döntetlen azt jelenti, hogy a Ferencváros három forduló után, azaz a csoportkör felénél még mindig továbbjutó helyen áll a Csukaricskit nagyon elverő Fiorentina mögött.

Eredmény, Konferencia-liga, 3. forduló:
KRC Genk (belga) - Ferencváros 0-0
Genk, Cegeka Arena, 11 000 néző, v.: A. Sztavrev (észak-macedón)
KRC Genk: Vandervoordt - Munoz, McKenzie, Cuesta, Arteaga - Paintsil (El Hadzs 90.), Galaraza, Heynen, El Hannusz - Baah (Yira Sor 75.), Zeqiri (Arokodare 75.)
Ferencváros: Dibusz - Botka (Ben Romdahne 46.), S. Mmaee, I. Cissé (Abena 46.), Ramírez - Makreckis, Sigér, Abu Fani, Marquinhos - Zachariassen (Owusu 65.) - Pesics (Lisztes 72.)
piros lap: Arokodare 90+2.

A csoport másik mérkőzésén:
Fiorentina (olasz) - Csukaricski (szerb) 6-0 (3-0)

A tabella:
1. Fiorentina 3 1 2 - 10- 4 5 pont
2. Ferencváros 3 1 2 - 5- 3 5
3. KRC Genk 3 1 2 - 4- 2 5
4. Cukaricki 3 - - 3 1-11 0

korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)

a további program:
4. forduló (november 9.):
Ferencvárosi TC-Genk 18.45
Cukaricki-Fiorentina, Leskovac 18.45
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45