Vágólapra másolva!
Serhou Guirassy nevét csak a legnagyobb focirajongók ismerték három hónappal ezelőtt. Pedig már 27 éves, és 10 éve játszik felnőtt bajnokságokban. Ebben a szezonban viszont annyira eredményes, hogy különböző csúcsokat döntöget, ráadásul az országváltására is nyugodtan mondhatjuk: egészen különleges.

Évtizedek keresztül megdönthetetlennek tűnt a legendás Gerd Müller azon csúcsa a Bundesligában, hogy egy bajnokságban (34 mérkőzésen) 40 gólt szerzett. Aztán ezt a rekordot Robert Lewandowski a 2020-21-es évadban túlszárnyalta, 41 gólt elérve. Arról ritkábban beszéltek a német foci szerelmesei, hogy mennyi volt a legkevesebb gól, amennyivel gólkirályi címet lehetett szerezni az 1963-ban útjára indított sorozat történetében. Így aztán keveseknek tűnt fel, hogy

a legutóbbi pontvadászatban olyan kevés találat kellett az ágyú elnyeréséhez, mint 60 év során soha.

Niclas Füllkrug és Christopher Nkunku 16-16 góllal lett a legeredményesebb. Ez tényleg szánalmasan kevés, de emiatt természetesen nem a két győztesnek kell szégyenkezni, hanem a vetélytársaknak.
Ez is olyan (igaz, negatív) csúcs, mely lehet, hogy örökre megmarad.

Ha Serhou Guirassy ott folytatja, ahol két hete abbahagyta akár a nyolcadik fordulóban annyi gólnál tarthat, amennyit tavaly a gólkirály(ok) ért(ek) el Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Ennek a tavalyi „termésnek" az ismeretében értékelődik fel egy Serhou Guirassy nevű stuttgarti focista teljesítménye, aki az eddigi 7 forduló során 13 gólt lőtt. Igen, nem tévedés, 7 mérkőzésen csak hárommal kevesebb alkalommal talált be a Bundesligában, mint amennyivel legutóbb gólkirályi címhez lehetett jutni!

Ez nemcsak a legutóbbi „diétás" évhez hasonlítva nagy dolog, hanem a történelmet tekintve is:

soha, senki nem talált be az első 7 játéknapon 13-szor.

Ki ez a játékos, és mit csinált pályafutása eddigi részében? A kérdés második részére a válasz nagyon egyszerű: kevés emlékezetes dolgot. Pedig már nem pályakezdő, 27 éves.

Serhou Guirassy Kölnben nem alkotott maradandót Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

Franciaországban született, Arlesben. Ez Marseille és Montpellier között van, tehát délen. Ám a család hamarosan északabbra költözött, és ott, Montargisban kezdett focizni a kis Serhou, az Amilly csapatában. Nevelőedzője elmondta, hogy erősebb fizikummal rendelkezett társainál, és látszott, hogy jó barátságban van a labdával. Ma ez az edző

Európa egyik legjobb csatárának nevezi,

ami persze tőle megbocsátható elfogultság. Az biztos, hogy az U15-ös csapatban egy szezonban 70 gólt szerzett a regionális bajnokságban.

Ennek is köszönhető, hogy 17 évesen már profi szerződést kapott a Stade Lavallois csapatánál. A francia másodosztályban mutatkozott be a felnőttek között, és annyira felfigyeltek rá, hogy

meghívták a francia korosztályos válogatottba.

Vagyis a kezdet tökéletesebb nem is lehetett volna! Akkor állt le az „egyenesvonalú egyenletes mozgás", amikor még 20 éves kora előtt a Lille-hez került egy félévre, majd a következő néhány hónapot az Auxerre-nél töltötte.

Serhou Guirassy a gólját ünnepli a Köln-Arsenal Európa-liga találkozón Forrás: DPPI via AFP/Laurent Lairys

2016-ban váratlanul a Bundesligába igazolt, két és fél évet töltött Kölnben. Ellentmondásos időszak volt az számára, mert játszhatott az Európa-ligában, de részese volt az elsőosztályból való kiesésnek is.

Az U16-es francia válogatott után az U19-esbe is meghívták.

A korosztályos francia válogatottakban összesen 6 gólt szerzett, ám 2022. márciusában egészen meglepő döntést hozott. Úgy döntött a felnőttek között a guineai válogatottban szerepel majd. Ez az elhatározása természetesen nem minden alapot nélkülöző, ugyanis

szülei Guineaból érkeztek Franciaországba.

Ennek ellenére azért is volt meglepő ez a húzása, mert 2019 telén elhagyva az akkor másodosztályú Kölnt visszatért szülőhazájába. Mégis másik hazát talált magának!

A Kölnnel kiesett a Bundesliga1-ből Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

Azonnal erőssége lett az afrikai válogatottnak,

gólt szerzett Brazília és Egyiptom ellen is,

és a téli afrikai kontinensviadalon is kulcsembere lehet a guineai válogatottnak.

Amikor úgy döntött, hogy nem Franciaországot képviseli a felnőttek között, akkor a Rennes-ben focizott, sőt azzal írta be magát a klub történelmébe, hogy

ő szerezte a csapat első Bajnokok Ligája gólját

a Krasznodar ellen. Még abban a sorozatban a Chelsea ellen is betalált, de nyilván ő is tisztában van vele, hogy a francia válogatott támadósorában milyen vetélytársai lettek volna.

A 2021-22-es szezonban az Ekl-ben játszott a Rennes, Guirassy itt is két gólt szerzett, ám 2022 nyarán (már a guineai válogatott tagjaként) visszatért Németországba.

Gólt szerez a VfB Stuttgart - Werder Bremen találkozón Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Olyan csapatba érkezett, mely csak az utolsó meccs, utolsó utáni pillanatában biztosította be a bentmaradását a Bundesligában. Tőle várták a csodát, kisebbre futotta is,

22 meccsen 11 gólt szerzett.

Ám a Stuttgart csak az osztályozón tudta biztosítani a bentmaradását, a rájátszásban Guirassy is gólt szerzett, de ki gondolta akkor, hogy három hónappal később mindenki ódákat zeng majd róla, és a tavaly vergődő Stuttgartról. Az első hét meccséből a VfB hatot megnyert, a (most már) guineai csillagának szédületes szezonkezdéséről pedig már volt szó.

- mondja szerényen Guirassy, miután Bundesliga-pályafutása első mesterhármasát érte el a 4. fordulóban Mainzban. Pedig olyan módon, ahogy ő tette csak kevesen szoktak mesterhármast „gyártani". Ugyanis egyet jobbal lőtt, egyet ballal, egyet pedig fejelt.

Serhou Guirassy az első Bundesliga mesterhármasát a Mainz ellen szerezte Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A legutóbbi fordulóban pedig a Wolfsburg ellen is hármat termelt. Ezzel olyan szezonkezdetet produkált a gólszerzés tekintetében, amilyet soha senki a Bundesligában. Pedig játszott itt elég világsztár gólgyáros az elmúlt 60 évben.

A 61. szezon eleje hozott egy ilyen csodálatos (talán soha meg nem dönthető) rekordot.

A Wolfsburg elleni meccs (egyik) labdáját a lefújás után magához vette, és azt mondta aláíratja csapattársaival.
Edzője, Sebastian Hoeness így vélekedik róla:

A stuttgarti szurkolók sokban hasonlítják a stílusát korábbi kedvencükhöz, Marió Gomezéhez. „Szuper Marió" a 2006-07-es szezonban bajnoki címig vezette a VfB-t, majd később, már a Bayern játékosaként gólkirály is lett.

Hét mérkőzés-- 13 gól! Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Nyilván annak nincs realitása, hogy a Stuttgart idén bajnok legyen, tulajdonképpen egy olyan mezőnyben, amelyben ott van Harry Kane a miniágyút sem könnyű megszerezni.
Ha előbb-utóbb (ahogy az legyünk őszinték várható) Guirassy megáll a gólgyártásban akkor is mindenki szívesen emlékszik majd erre a csodás szezonkezdésére, és nemcsak Stuttgartban.