Vágólapra másolva!
Csütörtök este 21 órától a Ferencváros az olasz Fiorentina otthonában lép pályára az Európa Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában. A találkozót megelőzően már a helyszínen, a firenzei Artemio Franchi Stadionban tartott sajtótájékoztatót a Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics, és a középpályás, Mohamed Abu Fani.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Firenzéből.

A Ferencváros küldöttsége némileg rendhagyó módon a szerda kora délutáni megérkezést követően a nagy, hajós, földrajzi felfedező, Amerigo Vespucci nevét viselő firenzei repülőtérről azonnal a csütörtök esti meccs helyszínére buszozott. Amíg a játékosok ismerkedtek a 43 ezres stadionnal és igyekeztek megszokni a lila-fehér színeket, addig a sajtóteremben Dejan Sztankovics vezetőedző és Mohamed Abu Fani válaszolt az újságírók kérdéseire.

Sztankovicsot számos emlék köti Olaszországhoz, hiszen a Lazióban és az Interben mintegy másfél évtizedet focizott, így természetesen a firenzeiek ellen is többször pályára, sőt gólokat is szerzett, de nem ebből fog építkezni a Ferencvárosnál.

"Valóban, 1998-tól játszottam Olaszországban, sok emlék köt ide.

Ennek az útnak az egyik első lépése, hogy holnap az egyik legnagyobb olasz csapat ellen mérkőzhetünk meg."

Sztankovics elmondta, nem készül revansra a legutolsó firenzei meccse miatt, amikor még a Sampdoria edzőjeként egy 5-0-s vereséggel kellett elhagynia az Artemio Franchi Stadiont.

"Majd mindenki meglátja, mi lesz holnap.

A csoportról szólva ő is elmondta, hogy ez egy Bajnokok Ligája, de minimum Európa-liga erősségű csoport.

"Rendkívül kiegyenlített négyesünk van, ahol minden elképzelhető. A magam részéről nagyon hálás vagyok a klubnak és a vezetőinek, hogy megadták az esélyt, hogy visszatérjek az európai legmagasabb régiójába" - mondta Sztankovics. A szerb edző elmondta, érkezésekor nem akart ajtóstól rontani a házba, a működő, jó dolgokat meghagyta, amellett, hogy azért igyekszik a saját filozófiáját is átültetni a játékba.

"Az, hogy mi 24 órával többet pihenhettünk, sok előnyt nem jelent egy 70 meccses szezonban. A fizikai helyett leginkább a mentális fáradtságon kell túllépni, hogy sikeresek lehessünk. A Fiorentina összeszokottabb, mint tavaly volt, stabilabbak, céltudatosabbak.

- zárta mondandóját a Fradi edzője.

Mohamed Abu Fani, aki remekül illeszkedett be a csapatba, és számos gólpasszal segítette már a Ferencvárost elmondta a jó játékának természetesen az edzésen elvégzett sok munka az alapja.

Abu Fani és Dejan Sztankovics is arra készül, hogy megnehezítse a Fradi a Fiorentina dolgát Forrás: Origo

"Ez a dolgom, hogy minél több gólhoz segítsem a csapatot, és nagyon bízom benne, hogy meg tudjuk hosszabbítani azt a sorozatot, amiben vagyunk" - mondta, utalva arra, hogy a Fradi jelenleg a világ legjobb formában lévő csapata a sorozatban aratott tíz győzelmével.

Többször is elhangzott már, hogy ez egy BL, de minimum EL-erősségű csoport. Hova helyezné a Fiorentinát az ereje alapján az európai rangsorban, kérdeztük az izraeli középpályást.

Abu Fani az előző idényben még a Maccabi játékosaként lépett pályára a Juventus ellen. Tapasztalata szerint az olasz foci nagy taktikus, a csapatok nagyon erősek és nagyon okos futballt játszanak.

"A világ egyik legerősebb bajnoksága a Serie A, ez nem vitás, tavaly már kaptam egy kis ízelítőt belőle, és mondhatom, hogy nem könnyű egy olasz csapat ellen játszani" - szögezte le. Elmondta még, hogy tanulmányozták az ellenfél játékát, de a részleteket nem árulta el, csak annyit, hogy tisztában vannak a szisztémával, tudják, hogy mire számítsanak a Fiorentina ellen.

Hogy van-e olyan játékos, akire felnéz vagy akitől esetleg tart a pályán, a Fradi középpályása elmondta, a sok jó közül Giacomo Bonaventura talán a legjobb, rá kell majd a legjobban figyelniük a pályán.

A Fiorentina - Ferencváros csoportmérkőzés csütörtök este 21 órakor kezdődik. A találkozóról az Origo élő szöveges közvetítésel és helyszíni összefoglalóval jelentkezik.