A FIFA újabb döntéssel könnyítette meg a szaúdi foci-vb-rendezést

FIFA Club World Cup Draw 2023,ceremony,draw ceremony,FIFA,FIFA Club World Cup,Jeddah,Saud Horizontal
JEDDAH, SAUDI ARABIA - SEPTEMBER 05: Former Saudi Arabian soccer player Manaf Aboshgair draws out during the draw ceremony of FIFA Club World Cup is held Draw at Park Hyatt Jeddah in Jedddah, Saudi Arabia on September 05, 2023. Abdullah Abdulaziz / Anadolu Agency (Photo by Abdullah Abdulaziz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egy friss döntéssel még közelebb tolta Szaúd-Arábiát a 2034-es labdarúgó világbajnokság megrendezéséhez.

A szaúdiak egy ideje egyre hangosabban jelezték, hogy foci-vb-t rendeznének, a FIFA pedig természetesen nem zárkózott el az ötlet elől. A 2034-es tornára - ami a rotáció jegyében biztos, hogy Ázsiában kerül sorra - az utolsó pillanatban be is esett egy szaúdi pályázat, amit most egy friss döntéssel tolt közelebb a célhoz a FIFA.

A kiírásban ugyanis még az szerepelt, hogy a jelentkezőknek 14, a meccsek megrendezésére alkalmas, minimum 40 ezres stadionnal kell rendelkezniük, míg a kiemelt mérkőzéseknek 60 és 80 ezres stadionban kell sorra kerülniük. A 14 létesítményből hétnek már üzemelnie kell a pályázat beadásakor, áll a kiírásban. Ezen könnyített most a FIFA, azzal, hogy csak négy darab, az előírásoknak megfelelő stadiont vár el.

Ami a szaúdiaknál jelenleg három, kettő Rijádban és egy Dzsiddában található, míg a dammami vadonatúj létesítmény 2025-re, a két évvel később esedékes Ázsia Kupára készül majd el.

A FIFA azzal érvelt a döntés mellett, hogy nem szeretnék a jövőben a torna után üresen álló, gigantikus stadionok építését támogatni.