Hány egykori nagy focista van a Premier League edzői között?

Burnley FC v Manchester City - Premier League EPL Season 2023-4 Soccer Friday 11th August 2023 Burnley vs Manchester City Premier League Horizontal FOOTBALL
Manchester City manager Pep Guardiola and Burnley FC manager Vincent Kompany shaking hands at full time during the Premier League match between Burnley and Manchester City at Turf Moor, Burnley on Friday 11th August 2023. (Photo by Mike Morese/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Régen minden jobb volt. Mert régen még igazi focisták ültek a Premier League-csapatok kispadján, ma meg már csak harmadosztályú egykori játékosok irányítanak világsztárokat. Szabályokat erősítő kivételek persze az idei szezonban is vannak, de kis túlzással nagyítóval kell keresni, hogy ki az, akinek valamire való karrierje volt a gyepen. Sorba rendeztük az idény 20 PL-edzőjét, önt pedig arra kérjük, hogy szavazzon a cikk végén!

Az angol bajnokság történetének még a közelmúltjában is hemzsegtek a sztárjátékosból lett edzők. Steven Gerrard, Frank Lampar, Gianluca Vialli, Gianfranco Zola, Ronald Koeman és Frank de Boer, Carlo Ancelotti, de akár a skót válogatottban szereplő Sir Alex Ferguson is ide tartozik. Ma meg? Nem vagyunk elájulva a felhozataltól, de annyit elárulhatunk, hogy nálunk a verseny egy 47-szeres egykori spanyol és egy 89-szeres korábbi belga válogatott játékos között dől el.

20. Thomas Frank (Brentford)

A lista utolsó helyezettjét, azaz a leghalványabb játékosmúlttal rendelkező edzőt megtalálni cseppet sem volt nehéz. A Brentford csapatát irányító 49 éves dán szakember ugyanis esélyt sem adott ellenfeleinek: neki egész egyszerűen nincs játékosmúltja. A Frederiksværk BK nevű amatőrcsapatban focizgatott középpályásként, és már a 20-as évei közepén edzősködi kezdett. A Hvidovre, a B93 és a Lyngby után végigjárta a dán korosztályos válogatottak felét, majd a jelentős koppenhágai Bröndby kispadjáról ült át 2018-ban a Brentfordhoz, amit azóta is irányít.

Thomas Frank játékosmúlt nélkül futott be komoly edzői pályát Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

19. Roy Hodgson (Crystal Palace)

A PL-edzők korelnöke, a bölcs bagoly, Roy Hodgson edzőként kétségtelenül nagyobb sikereket ért el, mint játékosként. Mr. Roy éppen a most általa irányított londoni csapatban kezdte profi játékoskarrierjét 1965-ben.

Bár mondjuk ez ebben a formában kicsit túlzás, hiszen a felnőtt csapatban egyetlen meccset sem játszott, el is küldték és következő tíz évet félprofi (Non-League) csapatokban töltötte. Edzőként viszont van tíz bajnoki címe (kilenc Svédországból a Halmastad és a Malmö révén, egy pedig Dániából a Köbenhavnnal), de nyert svájci szuperkupát, és két európai kupa ezüstje is van: 1997-ben az Interrel, míg 2010-ben a Gera Zoltán röpítette Fulhammel jutott be az UEFA-kupa, ill. utóda, az Európa-liga döntőjébe.

18. Steve Cooper (Nottingham Forest)

Neki sem kellett sok, hogy bizton kijelentsük, szakvezetőként máris túlszárnyalta, amit játékosként elért. A 43 éves walesi mester játékoskarrierjének a csúcsa az akkor éppen az angol harmadosztályban (Division Two) szereplő walesi csapatban, a Wrexhamben töltött 1998-99-es szezon volt, ezen kívül csak a walesi élvonal olyan patinás klubjaiban játszott, mint a The New Saints, a Rhyl, a Bangor City vagy a Porthmadog. Edzőként viszont irányította az angol U16-os és U17-es válogatott, utóbbival játszott Eb-döntőt, és nyert vb-döntőt,

a keze alatt pedig olyan focisták játszottak, mint Jadon Sacnho, Phil Fode vagy Callum Hudson-Odoi.

2021-ben lett a Forest edzője, és 2022 tavaszán visszavezette a PL-be az egykori kétszeres BEK-győztes klubot.

17. Unai Emery (Aston Villa)

Listánk leghaloványabb játékoskarrierjét felmutató spanyol edzője a baszk szaki, akinek mindössze öt felnőtt meccs jutott nevelő egyesületében, a Real Sociedadban az 1995-96-os idényben. Nem is csoda, hogy nyolc évvel később visszavonult a Lorcából, és inkább edzőnek állt.

Azt úgyis sokkal jobban csinálta, amit jól mutat, hogy rábízták a Valencia, a Szpartak Moszkva, a Sevilla, a PSG, az Arsenal és a Villareal irányítását is. Igazi Európa-liga-specialista lett: a Sevillával 2014 és 2016 között háromszor nyerte meg a sorozatot, de 2021-ben megtette ezt a Villareallal is, míg az Arsenallal döntőt játszott 2019-ben.

16. Ange Postecoglu (Tottenham Hotspur)

A görög felmenőkkel bíró ausztrál szakembert az rangsorolja hátulról a negyedik helyre, hogy van élvonalbeli focistamúltja, sőt még válogatottsága is. Igaz, hogy az élvonal az ausztrál ligát, és a South Melbourne United, ugyanakkor büszke lehet két bajnoki címére, és a tényre, hogy dolgozhatott Puskás Ferenc kezei alatt. 1986 és 88 között négy alkalommal az ausztrál válogatottban is pályára lépett. Edzőként sokat merített a Puskástól tanultakból, és jól is hasznosította a tudást, hiszen két ausztrál bajnoki címe mellett van aranyérme a japán ligából, míg a Celticcel mindent megnyert Skóciában, az előző szezonban a hazai triplázás is összejött.

Ange Postecoglu klublegenda lett a Celtic Parkban Forrás: AFP/Paul Ellis

A 11–15. helyezettekért lapozzon!