Lezárult a spanyol focibotrány: íme a világbajnok női focisták döntése

fbl Horizontal WOMEN'S FOOTBALL FOOTBALL WORLD CUP
President of the Royal Spanish Football Federation Luis Rubiales (C) embraces Spain's forward #18 Salma Paralluelo on the podium after Spain beat England to win the Australia and New Zealand 2023 Women's World Cup final football match at Stadium Australia in Sydney on August 20, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A világbajnok spanyol női labdarúgó-válogatott játékosainak többsége szerdán beszüntette a bojkottot, miután a kormány közbenjárására olyan megállapodás született, amely várhatóan azonnali szerkezeti változásokat eredményez az ország sportági szövetségében.

Csupán két, meg nem nevezett játékos döntött úgy, hogy elhagyja a csapat edzőtáborát, miután a kormánytól garanciát kaptak, hogy nem szankcionálják őket. A többi futballista maradt, annak köszönhetően, hogy reformköveteléseik egy részét teljesítik.

A megállapodás konkrét részletei egyelőre nem derültek ki a hajnal ötig tartó megbeszélés után, amelyben a kormány vezető sporttisztviselője, a játékosok, Montse Tomé szövetségi kapitány és a szövetség illetékesei vettek részt.

Víctor Francos, Spanyolország sportért felelős államtitkára annyit mondott, hogy az egyezség elősegíti a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő bérezés fejlődését, illetve strukturális változásokhoz vezet a női futballban. Ugyanakkor azt nem említette, hogy ez bizonyos vezetők menesztésével jár-e.

A futballisták követelései között szerepelt, hogy a szövetség ideiglenes elnöke, Pedro Rocha is távozzon a posztjáról a lemondott Luis Rubiales után.

Luis Rubiales szájon csókolta Jenni Hermosót Forrás: AFP/David Gray

"Azért kérték a tábor elhagyását, mert nem voltak motiváltak, és

- mondta Francos a távozókról, akiknek nevét később a szövetség hozza nyilvánosságra.

A spanyol válogatottnál nyáron a történelmi, első vb-diadal indított el lavinát, ugyanis

Rubiales az angolok ellen 1-0-ra megnyert finálé után, a díjátadás közben szájon csókolta Jenni Hermosót.

A 33 éves futballista előbb úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg Rubiales spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért. A vb-győztes spanyol válogatott játékosai ezt követően leszögezték: addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök végül szeptember 10-én lemondott a tisztségről.

A bojkott azonban folytatódott, mert Rubiales elnök lemondásán túl további változásokat sürgettek a játékosok, akik felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására, Pedro Rocha megbízott elnök távozását követelték, illetve változásokat a főtitkári poszton, továbbá a kommunikációs és marketingosztályon is. Hétfőn úgy tűnt, sikerült lezárni a vitás kérdéseket, de végül a spanyol kormány közbenjárása kellett a végleges megállapodáshoz.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat a most debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük az ötkarikás részvétel kiharcolására. Az első edzésre szerda délután kerül sor.