Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtökön hazai idő szerint 18 órától a litván bajnok Zaligiris Kaunas ellen lép pályára a Konferencia-liga selejtezőjének rájátszásában. A Fradi meccs előtti utolsó, szerda esti edzését egy prominens személy is figyelte a lelátóról.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Vilniusból.

Máté Csaba a találkozónak otthont adó 5000 férőhelyes, műfüves LFF Stadionban tartotta meg a meccs előtti utolsó edzést a Fradi játékosainak. A stadion egészen tavalyig egy évtizeden át a litván válogatott hazai pályája volt, és mai napig a szövetség égisze alatt működik: a szövetség (Lietuvos futbolo federacija) címere díszíti, és továbbra is ez a válogatott felkészülésének egyik központja.

A magyar és a litván válogatott október 17-én Kaunasban, az ország második legnagyobb városában, fővárostól mintegy 100 kilométerre, egy új, 15 ezres stadionban találkozik majd egymással az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Edgaras Jankauskas a budapesti mérkőzés előtt Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Ezért sem meglepő, hogy a magyar és a litván bajnok párharcát követi a balti ország válogatottjának szövetségi kapitánya. Edgaras Jankauskas, aki játékosként megfordult a CSZKA Moszkvában és az FC Portóban is, a litván válogatottban pedig 56 meccsen 10 gólt szerzett, rövidujjú pólóban lazán támasztotta a korlátot.

- szegezte egyszercsak nekem a kérdést, miután megkérdezte, hogy jól sejti-e, hogy újságíró vagyok.

Ha azt bárki tudná... de senkinek fogalma sincs, feleltem őszintén, majd Sztanyiszlav Csercseszovról váltottunk pár szót.

Jankauskas nyilvánvalóan a magyar játékosok miatt érdeklődik a Fradi iránt, így aztán nagyon csodálkozott, amikor tudattam vele, hogy rendszerint csak 3-4 magyar játékos szokott kezdeni a Fradiban. Viszont külön felhívtam a figyelmét Varga Barnabásra, a Fradi csatárára, aki a Konferencia-liga párharcot és a válogatott csatát is eldöntheti.

"Őt már ismerem. Pont ellenünk lőtte az első gólját a válogatottban" - mondta egy félmosoly kíséretében.

Litvánia ellen is megtelt a Puskás Aréna Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jankauskas aztán őszintén megdicsérte a magyar válogatottat.

Azt a meccset 2-0-ra nyerte a magyar válogatott Varga Barnabás és Sallai Roland góljával, és három forduló után vezeti is a csoportot 7 ponttal, míg a litván csapat 1 ponttal az ötödik helyen áll. Ettől függetlenül a kaunasi meccs biztosan nem lesz könnyed kirándulás, ha már most ennyire készül rá a litván kapitány.