Vágólapra másolva!
Vasárnap este az angol labdarúgó Szuperkupa-mérkőzésen a bajnoki címvédő Manchester City sokáig vezetett az Arsenal ellen, azonban az észak-londoni csapat a 101. percben egyenlíteni tudott, majd tizenegyespárbajban 4-1-re felülkerekedett az angol bajnokon, így Mikel Arteta csapata nyerte a szezon első trófeáját.

A Community Shield névre keresztelt mérkőzést az angol bajnok játssza az FA-kupa győztes ellen, de mivel mindkét sorozatban a City végzett az élen – nem mellesleg a Bajnokok Ligáját is megnyerte – a bajnokságban második helyen végző Arsenal lett az ellenfele.

A Manchester Cityben az új igazolások közül a horvát vb-ezüst- és bronzérmes Mateo Kovačić a kezdőben kapott helyett, az RB Leipzigtől 90 millió euróért igazolt Joško Gvardiol viszont még nem került be a keretbe.

Az Arsenalban ellenben mindhárom nyáron igazolt játékos bekerült a kezdőbe.

Az Ajaxtól szerződtetett Jurriën Timber a védelem bal oldalán kapott helyet, a West Hamtól 105 millió fontért vásárolt Declan Rice a középpálya középre került be, míg a Chelsea-től 65 millió fontért igazolt Kai Havertz középcsatárként kapott lehetőséget.

John Stones, a City védője gyötri Kai Havertzet Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az első félidő elején a Manchester City nyomasztó mezőnyfölényben játszott, de nem tudott nagy helyzeteket kialakítani az Arsenal kapuja előtt. A folytatásban aztán az észak-londoni csapat feljebb merészkedett, és három gólt is lőhetett volna. A 25. percben Kai Havert ziccerét védte Stefan Ortega, majd a kipattanóra érkező Gabriel Martinelli lövését is hárítani tudta. A 40. percben pedig ismét Havertz volt a főszereplő, aki Ben White átadása után került ziccerbe, de a közeli lövését Ortega lábbal védte.

A második félidőt a Manchester City kezdte jobban, az 52. percben már Pep Guardiola csapatának is volt egy helyzete, de John Stones fejesét Aaron Ramsdale óriási bravúrral védeni tudta. A folytatásban próbáltak egymáson fogást keresni a csapatok, de érződött még az idényeleji forma és az is, hogy egyik csapat sem akar még megszakadni a győzelemért.

A 77. percben aztán a semmiből szerzett vezetést a Manchester City.

Egy gyors kontratámadás végén az Arsenal védője, Kieran Tierney szabadított fel rossz helyre, a labdát Kevin De Bruyne lefejelte a mellette érkező Cole Palmernek, a 21 éves támadó pedig tolt egyet befelé, majd 15 méterről védhetetlen gólt csavart a hosszú felsőbe.

Cole Palmer káprázatos gólt lőtt az Arsenalnak Forrás: AFP/Justin Tallis

A 82. percben eldönthette volna a meccset a Manchester City. Az argentin világbajnok Julián Álvarez adott egy káprázatos labdát Phil Fodennek, aki a tizenhatoson belül elfektette Gabriel Magalhãest, azonban a közeli lövését Ramsdale óriási bravúrral szögletre ütötte.

A hajrában és a maratoni hosszúságú hosszabbításban többet birtokolta a labdát az Arsenal, de Mikel Arteta csapata sokáig tudott komoly helyzetet kidolgozni. Azonban a 101. percben a belga válogatott Leandro Trossard gyűjtött be egy kipattanót, majd a 15 méteres lövése Manuel Akanjin irányt változtatott, és a kapu közepébe csorgott a jobbra vetődő Stefan Ortega mellett.

Leandro Trossard-t ünneplik az Arsenal játékosai Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mivel az angol szuperkupában nincs hosszabbítás, Trossard gólja azt jelentette, hogy jöhetett a tizenegyespárbaj.

  • Az Arsenal kezdte a tizenegyespárbajt, a csapatkapitány Martin Ødegaard pedig a jobb alsóba lőtt (1-0). A Manchester Citytől szintén a csapatkapitány, Kevin De Bruyne érkezett, de a jobb felső kapufát találta el.
  • A második körben az Arsenal részéről az egyenlítőgólt szerző Trossard érkezett, és a bal alsóba gurított (2-0). A Manchester Citytől Bernardo Silva vállalta a második lövést, és higgadtan a jobb felsőbe helyezett (2-1).
  • Az Arsenal harmadik lövője az angol válogatott Bukayo Saka volt, aki higgadtan a kapu közepébe lőtt (3-1), míg a Citytől a BL-döntő hőse, Rodri érkezett, akinek a jobb alsóba tartó lövését Ramsdale védeni tudta.
  • Az Arsenal negyedik lövője a portugál Fabio Vieira volt, aki elképesztő magabiztossággal a jobb felső sarokba lőtt (4-1), ezzel az Arsenal nyerte az Angol Szuperkupát.

Angol Szuperkupa-mérkőzés:
Arsenal-Machester City 1-1 (0-0) - tizenegyesekkel: 4-1
gólszerző: Trossard (101.), ill. Palmer (77.)