Menekülnek a sztárok a totális összeomlás után - mi lesz a BL-győztes angol sztárcsapattal?

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT PRESS CONFERENCE
Chelsea's Argentinian head coach Mauricio Pochettino attends a press conference at Stamford Bridge in London on July 7, 2023, as he is introduced to the media as the new Chelsea Head Coach. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Chelsea a 2022/2023-as futballidényben borzalmasan szerepelt, megalázó vereségeket szenvedett el egymás után és lemaradt az európai kupaszereplésről. Az előző szezonban három különbőző edzőt is alkalmazó klub élére az a Mauricio Pochettino került, aki ugyan a Tottenham Hotspur csapatával 2019-ben BL-döntőig jutott, ám legutóbb a Paris Saint-Germainnél nem tudta kezelni a világsztárokat és csúfosan megbukott. A Chelsea-nél óriási kihívás vár az argentin edzőre, akinek egy totálisan összeomlott csapatból kell újra trófeákra esélyes együttest kovácsolnia.

Megalázó kudarcok, történelmi mélypontra került a Chelsea

Roman Abramovics tavalyi távozása után a Chelsea irányítása a Los Angeles Dodgers baseballcsapat résztulajdonosa, az amerikai Todd Boehly kezébe került, a többségi tulajdonos pedig a kaliforniai Clearlake Capital nevű cég lett.

Az új klubvezető közel 300 millió eurót költött el játékoskra az előző nyáron, majd télen még ennél is többet, de az együttes ennek ellenére is borzalmas szezont zárt.

A 2022/2023-as évad elején a londoni csapattal BL-győztes Thomas Tuchel, Lőw Zsolt edzőpárost kirúgták, majd érkezett Graham Potter a Brightontól, aki mindössze április elejéig maradhatott a pocsék eredmények miatt. Az utóbbi 30 évben egyetlen Chelsea-edző sem rajtolt olyan rosszul a PL-ben, mint Potter, ám a kispadon őt követő klublegenda, a szezon hátralévő részére kinevezett Frank Lampard finoman szólva sem tudott csodát tenni.

Todd Boehly egy év alatt több mint 600 millió eurót költött el átigazolásokra Forrás: AFP/Glyn Kirk

A korábbi világklasszis középpályás irányításával a Chelsea simán kiesett a Bajnokok Ligájából a Real Madrid elleni negyeddöntőben - az FA-kupától és az angol Ligakupától már a Potter-korszakban búcsúzott az együttes -, és mindössze egyetlen meccset tudott megnyerni a bajnokságban Lamparddal.

A 2021-ben még Bajnokok Ligája-győztes sztárcsapat szégyenszemre csak a 12. helyen végzett a Premier League-ben, 38 forduló alatt 16-szor kapott ki,

és ennek köszönhetően egyetlen európai kupasorozatban sem indulhat a következő szezonban. Abramovics elnöksége idején nem az ilyen csúfos szerepléshez voltak hozzászokva a szurkolók, az orosz üzletember 19 évig tartó regnálása alatt 21 trófeát gyűjtött be a klub, amely rendszeres résztvevője és esélyese volt a Bajnokok Ligájának. Boehly hatalomátvétele óta a szokásosnál is nagyobb összegeket költött játékosokra a Chelsea, az eredmények mégsem jöttek, és a csapat totális összeomlást produkált minden versenysorozatban a 2022/2023-as idényben.

Hiába a világsztárok, 1994 óta nem volt ilyen borzalmas szezonja a Chelsea-nek Forrás: AFP/Glyn Kirk

Pochettino lenne a Chelsea megmentője?

A Chelsea vezetősége a csalódást keltő idény után úgy döntött, sztáredzőt ültet le a kispadra, és megszerezte az argentin Mauricio Pochettinót, aki tavaly nyár óta munkanélküli volt, és csak várt egy jó ajánlatra. Az 51 éves szakember a karrierje elején az Espanyolt és a Southamptont is irányította, majd 2014 és 2019 között a Tottenham Hotspur trénereként dolgozott, amelyet 2019-ben BL-döntőig vezetett.

A kezei alatt lett világklasszis játékos többek között Harry Kane, Szon Hung Min és Christian Eriksen, a látványos támadófocit játszó Spurs a Premier League legjobb csapatai közé emelkedett Pochettinóval.

A Liverpool ellen elbukott BL-döntőt követő szezon viszont nagyon rosszul kezdődőtt a Tottenham számára, a londoni csapat 2019 novemberében csak a tabella 14. helyén szerénykedett, a vezetőség pedig úgy döntött, hogy 5 és fél év után kirúgja a sikeredzőt, akit José Mourinho követett a kispadon.

Mauricio Pochettino 2019-ben BL-döntőig juttatta a Tottenhamet, de elbukta a Liverpool elleni finálét Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Pochettino ezt követően több mint egy évig nem vállalt munkát, majd 2021 januárjában a világsztárokból álló Paris Saint-Germain vezetőedzője lett. Első félszezonjában a Francia Kupát és a Ligakupát megnyerte a csapattal, ám a bajnokságban a remek szezont futó Lille-t nem tudta megelőzni a PSG, amely csak második lett. Nyáron aztán minden idők legjobb labdarúgója, Lionel Messi Párizsba szerződött, rajta kívül pedig olyan klasszisok kerültek még a klubhoz, mint Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos és Asraf Hakimi.

Pochettinóval szemben hatalmasak voltak az elvárások, a vezetőség és a szurkolók egyértelműen BL-győzelmet vártak ez együttestől, amely a Mbappé, Neymar, Messi támadóhármassal rohamozhatta az ellenfelek kapuit,

és a többi csapatrészben is tele volt kiváló labdarúgókkal.

A PSG a francia bajnokságot megnyerte - ez egy ilyen játékoskerettel talán nem szenzáció -, de a Bajnokok Ligájában már a nyolcaddöntőben elbukott a későbbi győztes Real Madrid ellen, amely sokáig 2-0-s összesített hátrányban volt, de Karim Benzema mesterhármasának köszönhetően egy félidő alatt fordított és továbbjutott.

Mauricio Pochettino csapata tavaly kétgólos előnyről bukta el a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntőt Forrás: AFP/Javier Soriano

Az argentin szakember 2022-ben csak a francia bajnokságot tudta megnyerni a PSG-vel, amely nem bizonyult elegendőnek, ezért tavaly nyáron kirúgták. Pochettino nem tudta kezelni a világsztárokat az öltözőben, Messivel is többször összeszólalkozott, és a Bajnokok Ligájában is képtelen volt áttörést elérni, így nem meglepő, hogy mennie kellett. Menesztése után pár hónappal a Marcának adott interjút, amelyben alapos kritikával illette a párizsi klubot.

"Rendkívül nehéz volt megtervezni a klubmodellt: nagy kihívás volt, sok ismeretlennel.

Ennyi személyiség, ennyi tehetség egyszerre csak Párizsban van. A körülményeknek, amelyekkel ez a modell létrejött, időre volt szükségük. Ez egy olyan csapat volt, amelybe a legtehetségesebb játékosok később érkeztek, és januárig, februárig nem lehetett három napot egymás után edzeni" - árulta el Pochettino, aki a PSG-t tartja a leghálatlanabb klubnak.

mondta, mit kellett átélnie a francia klub edzőjeként.

Miután kirúgták a PSG-től, Pochettino egy évig nem vállalt munkát, végül idén nyáron elfogadta a Chelsea ajánlatát, amellyel 2026-ig szóló szerződést kötött. Első interjújában az egekig magasztalta a klubot, az együttest az utóbbi 10-15 év legjobb angol csapatának nevezte.

Történelme alapján a Chelsea arra hivatott, hogy győzzön és a legmagasabb szinten legyen" - mondta bemutatását követően az argentin edző, aki a kijelentésével azonnal felháborította egykori csapata, a szintén londoni Tottenham szurkolóit. A Spurs drukkerei szerint Pochettino a semmibe vette és megalázta korábbi klubját, valamint hatalmas túlzás a részéről, hogy a borzalmas idényt produkáló Chelsea-t a 2023-ban triplázó Manchester City elé helyezte.

Menekülő sztárok - újabb óriási Chelsea-bukás várható?

Az előző két átigazolási időszakban szinte ész nélkül szórta a pénzt a vezetőség, Boehly több mint 600 millió eurót költött új futballistákra. Várható volt, hogy sokan távoznak annak érdekében, hogy egységesebb legyen a játékoskeret, ám eddig már több korábbi alapember is elhagyta a klubot, akik ráadásul rivális PL-csapatokhoz távoztak.

A 2021-es BL-döntő hőse, Kai Havertz az Arsenalba igazolt, a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Mateo Kovacic a Manchester City játékosa lett, Mason Mount pedig a Manchester Unitedhez került -

így mindannyian a BL-ben szerepelhetnek a következő idényben, míg a Chelsea nem indulhat egyetlen európai kupasorozatban sem. Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy és N'Golo Kanté a szaúdi ligába szerződtek, míg a csapatkapitány, Cesar Azpilicueta 11 év után az Atlético Madrid kedvéért hagyta el a londoni klubot.

Mateo Kovacic és Kai Havertz is elhagyta a Chelsea-t idén nyáron Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ami a nyári igazolásokat illeti, a legnagyobb név eddig Szoboszlai Dominik korábbi csapattársa, a francia Christopher Nkunku, aki az RB Leipzigtől érkezett. A 25 éves támadó mellett a Villarreal fiatal csatára, Nicolas Jackson is a Chelsea-hez szerződött, valamint visszatért kölcsönből Romelu Lukaku, bár a belga sztárral nem biztos, hogy hosszú távon tervez Pochettino.

A neves távozók ellenére sem gyenge a Chelsea játékoskerete, amelyben még így is több mint 30 futballista szerepel,

de a világ legerősebb bajnokságában kellene látványos feltámadást produkálnia a klub elmúlt 29 évének legszörnyűbb szezonja után.

Mindezt olyan sztárcsapatokkal szemben, amelyek erősebbek, egységesebbek és összeszokottabbak. Jelenleg merész dolog lenne a Premier League négy legjobb csapata közé sorolni a Chelsea-t, még talán a legjobb hatba se fér be pillanatnyilag, de persze Pochettino azért jött ide, hogy ez megváltozzon.

Mauricio Pochettino hatalmas kihívás elé néz a Chelsea edzőjeként Forrás: AFP/Henry Nicholls

nyilatkozta elszántan az argentin edző.

Pochettinónak egy megalázó kudarcokat átélt, összeomlott társaságból kell kupagyőzelmekre esélyes együttest fargnia, ami előzetesen nagyon nehéz feladatnak tűnik. Nemzetközi szereplés híján legalább csak a Premier League-re és az angol kupasorozatokra kell koncentrálnia, de így sem lesz könnyű dolga. A PSG-hez hasonlóan a Chelsea-nél is hatalmasak az elvárások, és amennyiben gyenge eredmények jönnek, itt sem a játékosokat, hanem az edzőt fogják kirúgni.