Őrült pénzért igazolt sztárfocistát az Arsenal, a Real Madridé lett a legkeresettebb csodagyerek

fbl Horizontal
Declan Rice (balra) az angol válogatott egyik legfontosabb játékosa
Vágólapra másolva!
Az egész nyár eddigi legnagyobb szenzációját Szoboszlai Dominik klubváltása szolgáltatta, akit a Liverpool 70 millió euróért szerződtetett az RB Leipzig csapatától. Magyar vonatkozásban ehhez hasonló kaliberű bombaigazolás az előző héten nem történt, ám így is rengeteg elképesztő üzletet kötöttek a külföldi topklubok. Az Arsenal óriási összeget fizetett az angol válogatott Declan Rice-ért, a Real Madrid pedig megszerezte a legfelkapottabb csodagyereket, a török Arda Gülert. A magyar NB I-ben az egyik legfontosabb történés az volt, hogy Dzsudzsák Balázs szerződést hosszabbított a Debrecennel.

Rekordösszegért igazolt világsztárt az Arsenal

A Premier League-ben az előző idényben sokáig éllovas, végül a Manchester City mögött a második helyen befutó Arsenal ugyan az egyik legfontosabb játékosát, a Bayer Leverkusenbe igazoló Granit Xhakát elveszítette, ám játékoskerete világsztárral erősödött. A londoni sztárcsapat több klubbal is harcban állt a West Ham United Konferencia-liga győztes klasszisáért, Declan Rice-ért, de végül megnyerte ezt a csatát és több mint 100 millió fontért megszerezte az angol válogatott középpályást. A hírek szerint Rice összesen 105 millió fontba kerül az Arsenalnak, amit két részletben fizetnek majd ki, és ez alig marad el a brit rekordtól, amit a Chelsea tart, azzal, hogy januárban Enzo Fernandezért 106,8 millió fontot fizettek. Két angol csapat között még soha nem váltott klubot egy angol focista sem ennyi pénzért. Az eddigi rekordot Jack Grealish tartotta, akiért 2021-ben fizetett 100 millió fontot a Manchester City az Aston Villának.

Declan Rice idén megnyerte a Konferencia-ligát a West Ham színeiben Forrás: AFP/Daniel Leal

Az Arsenal - amely a BL-győztes német támadót, Kai Havertzet is megszerezte már idén nyáron - a középpálya mellett a védelmét is megerősítette, a holland válogatott Jurrien Timbert 40 millió euróért igazolta le az Ajaxtól. A középhátvédként és jobbhátvédként is bevethető 22 éves focista a holland válogatottban 15 meccsen lépett pályára, a katari világbajnokságon is alapember volt Louis Van Gaal csapatában.

A Szoboszlai Dominikot nemrég 70 millió euróért leigazoló Liverpooltól távozott egy legendás focista, a brazil Roberto Firmino, aki sok más labdarúgóhoz hasonlóan Szaúd-Arábiába szerződött. A 31 éves brazil játékos szerződése lejárt, így ingyen csatlakozott az al-Ahli együtteséhez.

Ami még a Liverpoolt illeti, a szaúdi őrületre a klub legendás középpályása, Steven Gerrard sem tudott nemet mondani, aki az al-Ettifaq vezetőedzője lett. A Liverpool korábbi kapitányának ez az első munkája, mióta tavaly októberben elhagyta az Aston Villa csapatát, azt megelőzően három évig volt a skót Rangers élén, és a csapatot a 2020/2021-es idényben skót bajnoki címig vezette.

Steven Gerrard a szaúdi bajnokságban vállalt edzői munkát Forrás: AFP/-

A Manchester United első nyári igazolása a Chelsea-től érkezett. Az angol válogatott Mason Mount 50+5 millió fontért igazolt Erik Ten Hag csapatához, ahol 2028-ig írt alá, további egy évre szóló opcióval. A középpályás még egy percet sem játszott új csapatában, máris magára haragította a szurkolókat, akik közül többen felháborodtak azon, hogy Mount a legendás 7-es mezt kapta meg, amit legutóbb Cristiano Ronaldo viselt.

A Manchester Unitednek minden bizonnyal új kapus után kell majd néznie, mert a klubot 12 éve szolgáló David De Gea a közösségi médiában bejelentette a távozását. A 32 éves játékos - aki még Sir Alex Ferguson idejében került a csapathoz - volt a legrégebbi tagja az MU keretének, és csaknem 550 alkalommal lépett pályára az együttesben. Az utóbbi időben viszont inkább a hibái miatt került reflektorfénybe, és 2020 óta a spanyol válogatottban sem kapott lehetőséget.

A Szoboszlai Dominikról lemaradó Newcastle United a Liverpoolhoz hasonlóan elköltött 70 millió eurót egy játékosra: a BL-ben induló klub az AC Milan 22 éves olasz középpályását, Sandro Tonalit szerződtette, aki 2028-ig szóló szerződést írt alá.

Sandro Tonali a Newcastle United játékosa lett Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Szoboszlai után idővel újabb magyar játékos mutatkozhat be majd a Premier League-ben, ugyanis az idén triplázó Manchester Citytől profi szerződést kapott a magyar U18-as válogatott labdarúgó, Michael Okeke. A 17 éves középpályás - akinek édesanyja magyar, édesapja nigériai, ő pedig Angliában született - a közösségi oldalán számolt be a fejleményről.

A Real Madridot választotta a legfelkapottabb tinisztár

A Barcelona is szerette volna leigazolni, de Szalai Attila csapattársa, a 18 éves Arda Güler a Real Madridot választotta, ahol hamar belopta magát a szurkolók szívébe. A Fenerbahcétól érkező fiatal török tehetséget hivatalosan is bemutatta a spanyol gigász, és a sajtótájékoztató előtt levetítettek egy filmet a legjobb pillanatairól, a mellette ülő édesanyja pedig elsírta magát és szipogva törölgette a könnyeit.

A Real Madrid új tinisztárja, Arda Güler Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Güler hosszú éveken át meghatározó embere, jövőbeli sztárja lehet a Realnak, ám egyelőre kérdéses, hogy az első szezonjában mennyi játékehetőséget kap majd Carlo Ancelottitól, akinek a most következő az utolsó idénye Madridban, ugyanis 2024-től a brazil válogatott szövetségi kapitánya lesz.

Ami a Fener magyar válogatott védőjét, Szalai Attilát illeti, a 25 éves játékos egyre közebb van ahhoz, hogy a BL-induló Union Berlinbe szerződjön, ahol Schäfer András személyében már futballozik egy magyar játékos. És, ha már Union Berlin: a fővárosiak Szalai Attila megvételéig sem tétlenkednek: vasárnap az angol Leeds Unitedtől kölcsönvették a 22 éves, de már 29-szeres amerikai válogatott középpályást, Brenden Aaronsont.

A La Ligában címvédő Barcelona Ilkay Gündogan leigazolása után a védelmét erősítette meg, a katalán csapat megszerezte Inigo Martinezt az Athletic Bilbaótól. Az Atlético Madrid is szerződtetett egy rutinos spanyol hátvédet, Cesar Azpilicuetát, aki 11 év után, könnyek között távozott a Chelsea-től Diego Simeone együtteséhez.

Azpilicueta mindent megnyert a Chelsea-vel Forrás: AFP/Carl Recine

Tovább folytatják a költekezést a szaúdi csapatok. Cristiano Ronaldo klubja, az al-Nasszr is sztárjátékossal erősített, ugyanis leigazolta az olasz Internazionale együttesétől a horvát válogatottal vb-ezüst- és bronzérmes Marcelo Brozovicot.

Az argentinok legendás játékosa, a világbajnok és BL-győztes Ángel Di María elhagyta a Juventust és visszatért korábbi klubjához, a Benficához.

A Paris Saint-Germain háza táján is zajlik az élet, a párizsi klub elnökének és a játékosok közül is sokaknak elegük van már Kylian Mbappéból, aki korábban nyíltan bírálta a csapatot. A világbajnok sztár 2024-ben, szerződése lejártakor ingyen távozna, ám ez nem biztos, hogy ilyen egyszerű lesz. A Mbappé-ügy ellenére a PSG aktív az átigazolási piacon, és nemrég két remek focista érkezését is bejelentette. A párizsi együttes leigazolta az Interrel idén Bajnokok Ligája-döntőbe jutott szlovák válogatott Milan Skriniart, valamint a Real Madridtól távozó spanyol középpályást, Marco Asensiót. A PSG nemrég egy világbajnok futballista érkezését is bejelentette, a Bayern Münchentől 45 millió euróért igazolt Párizsba a francia balhátvéd, Lucas Hernandez.

Marco Asensio a PSG-ben folytatja Forrás: Twitter/Paris Saint-Germain

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő SS Lazio mindenben megegyezett a magyar válogatott védővel, Kerkez Milossal, míg a játékos csapatával, a holland AZ Alkmaarral a jövő héten folytatódhatnak a jól haladó tárgyalások.

Dzsudzsák Balázs döntött a jövőjéről

A Debrecen szurkolói számára minden bizonnyal az volt az elmúlt hét legnagyobb híre, hogy a 109-szeres magyar válogatott Dzsudzsák Balázs meghosszabbította szerződését a hajdúsági klubbal. A válogatottsági csúcstartó játékos az Origo Sportnak adott nagyinterjújában Szoboszlai Dominikról és a Lokival kapcsolatos céljairól is beszélt. Egy másik debreceni legenda, Varga József is hosszabbított egy évvel. A 35 éves játékos 2008-ban mutatkozott be a felnőttcsapatban, és tagja volt a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutó együttesnek, majd egy fehérvári, illetve felcsúti kitérőt követően 2020-ban tért vissza a hajdúsági városba.

Dzsudzsák Balázs szerződést hosszabbított a Debrecennel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 12-szeres magyar válogatott focistával, Vécsei Bálinttal viszont nem hosszabbított szerződést a Ferencváros, így három és fél év után távozott. A Fradi afrikai Bajnokok Ligája-győztes új igazolása, Mohamed Ali Ben Romdhane már megérkezett a csapathoz, ahol Sztanyiszlav Csercseszov már "rá is ijesztett".

Az OTP Bank Ligában legutóbb ötödikként záró Paks válogatott játékossal erősített, a tolnai együttes megszerezte az NB I-ből kiesett Budapest Honvéd kapusát, Szappanos Pétert.

Az NB II-es Győr rutinos focistát igazolt, a Fehérvár FC 29 éves román válogatott középpályását, Claudiu Bumbát sikerült megszereznie a klubnak.